Co si myslíte o "oko za oko, zub za zub"? Myslíte si žeby to malo platiť?
MYslíte si žeby sa ludia mali riadiť týmto... výrokom? A ze ak by napríklad vám zabili rodiča tak by ste vy mohli zabiť jeho, myslíte si že je to spravodlivé? Aký máte k tomuto výroku postoj?
nemalo ... ak by každy človek na svete žil v rovnakých podmienkach, mal všetko totožné s ostatnými potom možno áno ... ale takto je to vrcholne nelogická a hlavne surová (stredoveká) metóda ktorá o človeku vypovedá akurat to že jeho inteligencia nedosahuje požadovanú výšku vzhladom na dobu v ktorej žijeme ...
myslim ze kazdy dostane co si zasluzi bez ohladu na to ci niekto pomstu vykona alebo nevykona.. takze vratit niekomu to zle mi pride zbytocne, lebo sa o to postara osud.. alebo co to vlastne je..
Myslím si, že spraviť to isté je len akési "uspokojenie" človeka, ktorému bolo ublížené. Ak si človek berie spravodlivosť takto silno za vlasy, tak sa stáva takým istým človekom ako je ten, ktorého chce "spravodlivo potrestať".
A tým sa ešte aj ten "sudca" povyšuje nad druhého človeka. Berie si na zodpovednosť tento svoj skutok. Musí byť veľmi obtiažne byť zodpovedný za takúto "spravodlivosť". V podstate je to pomsta. Hoci pod rúškom zákona, ktorý to povolí a vykonaná iným ľuďmi...
nie. ja nemám rada ked sa niekto týmto riadi. podla mna ak ide človek ohňom proti ohňu, tak z toho bude len väčší oheň. oko za oko a celý svet bude slepý a pod.
ja sa skôr riadim takým výrokom "on do teba kameňom, ty doňho chlebom".
o čo by som bola lepším človekom keby som robila to isté ako ten čo robí zle mne?
samozrejme sú výnimky ako môj brat že sa kvázi budeme poštuchovať až kým z toho nebude "plač" ale to je niečo iné.
@miaja O čo by si bola lepsia? O to že ty by si len vracala, on/ona začal/a...
JA sa k tomu nebudem vyjadrovať, ale myslím že vodu kážes vino pijes... nehovor mi že ak by ti dala zajtra tvoja kamoska facku a začala sa smiať tak by si jej podakovala (on do teba kamenom, ty donho chlebom), alebo jej este dala cukrík?
Isto by si sa nasrala a prinajlepsom aspon vulgárne vynadala...
@rayennn akože to čo som napisala je môj nazor a aj sa tým riadim. ked nesuhlasiš tak nemusiš. a vzhladom na to čo píšeš zjavne nechápeš čo ten vyrok znamená. nie nedala by som jej cukrík ale ani by som ju naspäť neudrela ...
@rayennn - to ohladom zabitia rodiča nieje podla na moc dobrý príklad nakolko taký čo niekoho zabije - je dost možné že pozadie ktoré tomu jeho činu predchádzalo - bolo plné zla, utrpenia a a iných neg. udalosti ktoré ho dostali do emočnej podoby schopného zabijať...ale dany človek ked zabije (a je po psychickej stranke uvedomelý - ma nejaku empatiu) - si myslím ze bude trpiet aj po tom - bez toho aby jemu - niekto zabil niekoho blízkeho ako satisfakciu, nakolko... - predsa len, je to ten najhorší čin ktorý zanecha stigmu v človeku...
určite existujú hraničné situácie, kedy to nedá a musí sa vykonať pomsta.
ale v bežnom živote netreba vracať nič, lebo zo zla vznikne len zlo, potom ďalšie ešte väčšie..až z toho bude večný kolobeh, a nikto si z toho nič nevezme. asi je najlepšie odpustiť
Urcite nie, v mimopravnych osobnych natahovackach to som ochotna akceptovat (zjes mi nieco z chladnicky, tak mi kup nove. slight_smile:, ale v ziadnom pripade v sudnictve.
Stat si nemoze institucionalizovat monopol na zlocin (niezeby teda nemohol, ale v mojom srdiecku nesmie slight_smile:, ktory zakazuje obcanom, a zivit zamestnancov jeho vykonavanim.
to je nezmysel, ked niekto zabije moju mamu, ideo vrazdu rodica, tak ako by som dostala pravo na zabitie jeho sameho? praveze mohla by som len zabit tiez jeho mamu predsa nie? kks...ale tak nie, nespravila by som to, aj ked by som mala take pocity, ze som k tomu opravnena, lebo vrazda je hnus...nechcem nikoho zavrazdit, nikdy.
@sisel Počkať počkať...
Ale uvedom si že : Nerob druhým to čo nechces robiť aby robili oni tebe... To myslis tak že akože ak niekomu čosi spravis tak tebe sa to vráti? To je potom to oko za oko zub za zub...
Ak by ti kdosi odrezal ruku tak robí tebe to čo nechce aby sa robilo jemu, a ked mu to vratis vdaka pravidlu Oko za oko zub za zub tak sa mu to vrati, chapes?
Cize tieto dve vyroky na seba nadvazuju...
ja by som teda schuti rada vratila ludom co mi ublizili nebolo ich malo a na to ako dokurvili moje sebavedomie a v podstate celu pubertu sa len tak zabudnut neda....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
A tým sa ešte aj ten "sudca" povyšuje nad druhého človeka. Berie si na zodpovednosť tento svoj skutok. Musí byť veľmi obtiažne byť zodpovedný za takúto "spravodlivosť". V podstate je to pomsta. Hoci pod rúškom zákona, ktorý to povolí a vykonaná iným ľuďmi...
ja sa skôr riadim takým výrokom "on do teba kameňom, ty doňho chlebom".
o čo by som bola lepším človekom keby som robila to isté ako ten čo robí zle mne?
samozrejme sú výnimky ako môj brat že sa kvázi budeme poštuchovať až kým z toho nebude "plač" ale to je niečo iné.
JA sa k tomu nebudem vyjadrovať, ale myslím že vodu kážes vino pijes... nehovor mi že ak by ti dala zajtra tvoja kamoska facku a začala sa smiať tak by si jej podakovala (on do teba kamenom, ty donho chlebom), alebo jej este dala cukrík?
Isto by si sa nasrala a prinajlepsom aspon vulgárne vynadala...
ale hej
no super, jednoznačne NIE
a odpustam
ale v bežnom živote netreba vracať nič, lebo zo zla vznikne len zlo, potom ďalšie ešte väčšie..až z toho bude večný kolobeh, a nikto si z toho nič nevezme. asi je najlepšie odpustiť
Stat si nemoze institucionalizovat monopol na zlocin (niezeby teda nemohol, ale v mojom srdiecku nesmie slight_smile:, ktory zakazuje obcanom, a zivit zamestnancov jeho vykonavanim.
Ale uvedom si že : Nerob druhým to čo nechces robiť aby robili oni tebe... To myslis tak že akože ak niekomu čosi spravis tak tebe sa to vráti? To je potom to oko za oko zub za zub...
Ak by ti kdosi odrezal ruku tak robí tebe to čo nechce aby sa robilo jemu, a ked mu to vratis vdaka pravidlu Oko za oko zub za zub tak sa mu to vrati, chapes?
Cize tieto dve vyroky na seba nadvazuju...