je mi vtipne ked slovaci chcu aby si mladi ludia nenicili zivot a nadavaju do fetakov a pritom obrovska cast slovenska ma problem s alkoholizmom a v spotrebe alkoholu sme europska spicka
jasne.
1. principiálne, štát mi nemá kecať do toho čo dávam do svojho tela
2. prakticky, ušetrilo by to štátu zopár vyhodených miliónov ročne na zbytočné policajné šikanovačky
3. prakticky, znížilo by to kriminalitu (aj z princípu že tieto nezločiny by prestali byť klasifikované ako zločiny, ako aj z princípu že ľudia zapojení do tohto by prestali byť zaťahovaní do reálnej kriminality čisto kvôli tomu že preferujú inú rekreačnú drogu než predpísaný alkohol)
4. zmena prístupu k týmto drogám by postupne znížila počet závislých a zvýšila šancu na vyliečenie zo závislosti.
5. a štát mi nemá čo kecať do toho čo si dávam do tela.
@fury nie.
to by musela byť legalizácia, a s tou nesúhlasím, presne kvôli tomu (a prijebaným reguláciám ktoré by na to potom štát nasáčkoval).
dekriminalizácia je že síce sa nebude môcť legálne oficiálne predávať a nebude sa kolkovať, ale už nebude zločin ju mať.
Mnoho ľudí argumentuje tým, že by tu kvôli tomu bola anarchia a ľudia by behali na heráku, kokaíne a pod. No to nie je pravda. Keby sa legalizujú, tak by ich cena automatcký klesla, zrušil by sa čierny trh, tým pádom by sa znížil vplyv mafie, kriminalita, násilie atď. Ľudia neberú drogy kvôli tomu, že sú zakázané, ale kvôli tomu, že ich chcú brať. A už keď ich teda chcú brať, tak každý by mal právo brať čo len chce, lebo tým neubližuje nikomu len sebe samému. Dnešné riziká drog a to ubližovanie spočíva v tom, že si musia zhánať peniaze na drogy pofidérnymi spôsobmi aby ich kupovali za predražené peniaze od mafie. Celé toto ale spočíva iba v tom, že sú zakázané. Pozrite si ako dopadla a čo spôsobila prohibícia na alkohol v USA…
BTW, tento dokument je síce o marihuane, ale pekne to celé vystihuje. Odporúčam si ho pozrieť a určite mnohých prekvapí prečo je vlastne neškodná a ľahká droga akou je marihauna nelegálna:
@darksider96 Inak, vždy keď pozerám nejaký seriál, dokument či čítam knihu o kokaíne presne to mi napadne. V súvislosti s drogami sa hovorí o vraždách, vlámaniach. krádežiach a inom násilí. Vlády míňajú neskutočne veľa peňazí na boj s drogami, prekupníkov zabíjajú a oni zas zabíjajú vojakov a policajtov. Keďže to nepodlieha kontrole, tak sú ceny vysoké no a kvôli takto zarobeným peniazom sa ľudia zabíjajú navzájom. Nehovoriac o tom, že tí díleri drogy režú všeličím aby zarobili viac - týmpádom zomiera viac a viac ľudí. Kriminalita je teda z veľkej časti spôsobená nie samotnými drogami, ale tým, že ich vlády zakazujú a represívne potláčajú ich predaj. Ani si neviem predstaviť koľko ľudí zbytočne zomrelo v kokaínových vojnách a to len preto, že sú tie drogy zakázané. Kto chce sa aj tak k tým drogám dostane, bezproblémov. Avšak s tým, že kvôli tomu zomrie XY ľudí a to ani nehovorím o ekonomických škodách.
okej, a keď už tu ľudia linkujú videá a dokumenty, tak ...toto rozhodne stojí za videnie. smutne málo známe, a pre väčšinu ľudí prekvapivé a neintuitívne, ale výskumami potvrdené zistenia o závislosti (všeobecne, čiže aj na drogách) :
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
1. principiálne, štát mi nemá kecať do toho čo dávam do svojho tela
2. prakticky, ušetrilo by to štátu zopár vyhodených miliónov ročne na zbytočné policajné šikanovačky
3. prakticky, znížilo by to kriminalitu (aj z princípu že tieto nezločiny by prestali byť klasifikované ako zločiny, ako aj z princípu že ľudia zapojení do tohto by prestali byť zaťahovaní do reálnej kriminality čisto kvôli tomu že preferujú inú rekreačnú drogu než predpísaný alkohol)
4. zmena prístupu k týmto drogám by postupne znížila počet závislých a zvýšila šancu na vyliečenie zo závislosti.
5. a štát mi nemá čo kecať do toho čo si dávam do tela.
to by musela byť legalizácia, a s tou nesúhlasím, presne kvôli tomu (a prijebaným reguláciám ktoré by na to potom štát nasáčkoval).
dekriminalizácia je že síce sa nebude môcť legálne oficiálne predávať a nebude sa kolkovať, ale už nebude zločin ju mať.
BTW, tento dokument je síce o marihuane, ale pekne to celé vystihuje. Odporúčam si ho pozrieť a určite mnohých prekvapí prečo je vlastne neškodná a ľahká droga akou je marihauna nelegálna:
či vlastne... tým pádom celá otázka ankety mala byť legalizácia a nie dekriminalizácia?