Ja wim ze som este len novacik v programovani ale celkem ma to bavi. Ucim sa programovat rok a pol v Delphi 7 a ucitel mi tak pomimo vysvetlil rozdiely medzi Delphi a Pascalom (konkretne Turbo Pascalom). Boli to len tie najzakladnejsie rozdiely tesne pred
No ja som 4 roky programoval v TP7, a aj to len preto ze som bol informaticka trieda na gymply Ked potrebujes nieco konkretne tak treba sa opytat cez postu pripadne ICQ kedze je tazke zacat ti vysvetlovat procedury, funkcie, grafiku a tak...
majlos procedury, funkcie aj grafiku v delphi v poho zvladam len by som potrebovala vediet aky je rozdiel medzi delphi a pascalom... viem ze v delphi dynamicke pole je a v pascale ee... a je tam aj rozdiel v pracovani s textovymi subormi a pod... ale total netusim jak sa robi v pascale grafika (ak sa vobec da) a pod... a zislo by sa to vediet bo pak na sutazi som mimo (jak napr. zenit)...
Vio: delphi som v zivote nevidel a ani sa nechystam. V Pascale som robil vsetko co sa tam len dalo asi, takze len s tym ti poradim. A grafika sa tam da robit: Auticko zastane na semafore ked je cervena a pod. A na zenite som bol raz a bola tam praca so suborom a vela veci co su hlavne o matike a logike...
Ja mam radsej dosacky pascal...viac sa mi to paci,aj programovanie v nom Tie windowsacke su take, ze tam sa pri programopvani uz nezabavim, vsetky mozne funkcie tam uz mam predurcene, ale v dosackom som si zvykol vzdy pisat vlastne funkcie na mysku, tlacidla, kontextove menu a vstupne textove polia...a mna to proste bavilo. Delphi je ovela jednoduchsie.
V pascali sa pouziva na grafiku kniznica /graph/, pouzivaju sa prikazy line, circle, bar...pozri si v pomocniku ako sa pouzivaju. Ale na zaciatku vsetkych grafickych programov si musis inicializovat grafiku.
A s textovymi subormi sa v Pascale aj v Delphi robi rovnako
Btw, na zenite sa pascalovska grafika nepouziva, tam sa robi v textovom mode
Na zenite mas vsetky vstupne premenne v textaku. A ked sa chces programovanim zivit tak jedine Cecko sa zacni ucit. Pascal nikde nepouzijes. Vsetko co budes robit v TP skus v C++
delphi je podla mna oproti pascalu lepsia v tom, ze ma formular a daju sa donho vkladat rozne komponenty.. aspon pre mna ako zaciatocnicku je to lahsie ...
majlos a ta matika a logika mi problem nerobi kedze maticky gympel ... ale na tohtorocnom bola celkom haluz ... skoda ze som skoncila uz v krajskom kole :S
Delphi je dobre, lebo sa nemusis starat o vizaz a zakladne funkcie. Ked chces mat tlacidlo, jednoducho ho tam hodis, kresli sa to same, same to reaguje na stlacenie, ty len napises ako. Takze to cloveka oslobodzuje od balastu a nechava ho programovat len to dolezite, jadro samotneho programu.
Mid: najdi si ideu na zlozitejsie jadro programu, a nemusi ta trapit, ze si nemozes komplikovanym sposobom vytvarat okrasne doplnky ale zasa uznam, ze aj to je sranda
majlos: my sa ucime delphi v skole a pascal musim vediet na sutaze... ale suhlasim ze sa to moc neda vyuzit... maximalne na naprogramovanie kalkulacky alebo jednoduchzch programov... teda aspon na mojej urovni znalosti
delphi je tiez dobra v tom, ze tam mozno pouzit viacero formularov... cize napr. otvori sa ti jedno okno a na zadavanie vstupnych hodnot druhe a tak ... celkom haluz hoci toto sme sa len teraz zacali ucit ...
hmm a c-cko by sme sa mohli ucit na seminaroch buduci rok....
Tak to mate dobre, mne TP pomohol na VS (ekonomicka) na informatike len co sa tyka skusky teorie-algoritmy a tak. Inak mi je to teraz na hovno. Ale aspom som si precvicil logiku a abstraktne uvazovanie a riesenie problemov...
Osobne 1,5 programovat v Pascale povazuem za nezmysel... Pascal sa za 3 mesiace musi zhltnut...
Pascal je vhodny na didaktiku a poznam aj matikov co v nom kodia ak nieco potrebuju. Delpi je dobre pre take skolske veci ak treba nieco poriadne spravit.
Niekedy bol hlavny rozdiel medzi Pascalom a Delphi objekty, ale tie ma uz aj Pascal. Myslim, ze teraz je hlavny rozdiel v GUI (grafic user interace). Take ze sa inak robi zo suborom to su iba syntax rozdiely take ani neratam.
Spat k teme, pascal ako nastroj (Free, Turbo...) na Delphi nehrabe, lebo vsetko co spravis v Pascale tak spravis aj v Delphi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
V pascali sa pouziva na grafiku kniznica /graph/, pouzivaju sa prikazy line, circle, bar...pozri si v pomocniku ako sa pouzivaju. Ale na zaciatku vsetkych grafickych programov si musis inicializovat grafiku.
A s textovymi subormi sa v Pascale aj v Delphi robi rovnako
Btw, na zenite sa pascalovska grafika nepouziva, tam sa robi v textovom mode
majlos a ta matika a logika mi problem nerobi kedze maticky gympel ... ale na tohtorocnom bola celkom haluz ... skoda ze som skoncila uz v krajskom kole :S
Mid: najdi si ideu na zlozitejsie jadro programu, a nemusi ta trapit, ze si nemozes komplikovanym sposobom vytvarat okrasne doplnky ale zasa uznam, ze aj to je sranda
delphi je tiez dobra v tom, ze tam mozno pouzit viacero formularov... cize napr. otvori sa ti jedno okno a na zadavanie vstupnych hodnot druhe a tak ... celkom haluz hoci toto sme sa len teraz zacali ucit ...
hmm a c-cko by sme sa mohli ucit na seminaroch buduci rok....
Pascal je vhodny na didaktiku a poznam aj matikov co v nom kodia ak nieco potrebuju. Delpi je dobre pre take skolske veci ak treba nieco poriadne spravit.
Niekedy bol hlavny rozdiel medzi Pascalom a Delphi objekty, ale tie ma uz aj Pascal. Myslim, ze teraz je hlavny rozdiel v GUI (grafic user interace). Take ze sa inak robi zo suborom to su iba syntax rozdiely take ani neratam.
Spat k teme, pascal ako nastroj (Free, Turbo...) na Delphi nehrabe, lebo vsetko co spravis v Pascale tak spravis aj v Delphi.
Ale delphi je v podstate taka klikacia sranda...
Programujeme len v pascale,u nas to staci na maturitu...delphi som nemala v zivote otvorene.
A skladam poklonu vsetkej miestnej informatickej inteligencii.
Vrrr, zenit, tento rok tam bolo nieco s vojakmi co sa maju davat podla nejakych suradnic na sever alebo na juh, hroza, sme to mali na ulohu...