Ahojte, viem, že tu už takáto téma bola ale ja si aj tak neviem dať rady. Proste absolútne nemám šajnu čo to je ako sa to počíta, aký je princíp počítania ani nič. Najbližšie píšeme písomku a kedže mám posledný týždeň školy (som v maturitnom ročníku), tak
@zamidari No vieš my sme mali matematiku za celý tento školský rok len 18x lebo máme iba jednu hodinu týždenne pritom sme mali mať 33 hodín. Tak ako neviem kto sa tu neskoro uvedomil. Takže pol na pol tento polrok sme mali len 9 hodín. A to sa proste stihnúť nedá a to sme preberali aj iné veci. Tak ako veľmi by som do toho nekecala ked neviem detaily resp. ked o tom viem veľké hovno čo vystihuje práve teba.
daj si do google "derivative formulas" a zapamataj si funkcie ktore ste pouzivali a nehladaj tom ziadnu hlbsiu logiku (pri prostom derivovani ani nie je potrebna), lebo odvodzovat sa to narychlo nenaucis
@smajdalf Predstav si toto mám napísané aj v zošite. A spolu so mnou aj 15 dalších spolužiakov a nikto to nevie z tohoto vzorca alebo čo to je? Určiť...
@zamidari Ďakujem veľmi veľmi pekne vyzerá to tak, že by som tomu už aj chápala. Ak by si ešte mal pár min. tak by som sa chcela spýtať, že ako to bude v prípade, že tam máš odmocninu prípadne nejakú funkciu sin alebo tg. Vprípade, že mám niečo také 4x3+sinx alebo odmocnina na piatu a pod ňou x(na) druhú.
Toto uz nedotiahnes. tam len potrebujes sa naucit derivacne vzorce. A potom pri pocitani poznat niekolko fint ako upravit priklad na zakladny vzorec. Ale tie finty sa naucis len pocitanim, to si mala robit v skole. Tuto ti to nik nevysvetli.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
mam pre teba zlu spravu, ale ten priemer si asi pokazis, kedze si sa uvedomila az v poslednom tyzdni posledneho rocnika
(x^n)'=n*(x^(n-1)
x- je premenna ktoru, rep podla ktorej derivujes
n- exponent
ak mas mocninovu funkciu napr x^6, pri derivovani je n=6, teda
(x^6)'=6*(x^(6-1)=6*x^5
no ved to je uz riesenie derivacie
takze vysledok bude y'=5*x^4+2*3x-0=5x^4+6x
(x^3)´=3*(x^(3-1)= 3*x^2 ----- to je nejak opačne
A tá nula tam je ako za tú 4, kt. nemá žiadne x nad, kt. by bol nejaký exponent?
v ton druhom clene mas povodne 3*x2, tak trojka ti len tak z nicoho nic nezmizne
takze to bude 3*(x^2)'=3*(2*x^(2-1)=3*2*x=6*x
hej nula je za 4, lebo je to konstanta a derivacia konstanty je 0
ak by si mala 4x co je vlastne 4x^1, tak
prva derivacia (4x)'=4 a ak by si to este raz derivovala
tak druha (4x)' 4)'=0 pricom vsetky dalsie derivacie by boli nula, lebo nula je tiez konstanta
( 4x3 )'=4*3x2
a ( sinx )' = cosx
( 4x3+sinx )' toto si mozes podobne rozdelit na dva cleny
( 4x3 )'=4*3x2
a ( sinx )' = cosx
@kikusqa205 skús wikipediu, ja som sa cez to naučil sarrusovo pravidlo
@zamidari nepochopil si zápis, má to byť 4x^3+sinx
pochopil som, len som tam nepisal striesku ked ju nepise ani ona
(4x3 )'=4*3x2 je to iste ako kebyze napisem (4x^3 )'=4*3x^2
a neodoslalo to cele, zvysok som jej poslal TSkou
podla mna to tak nemyslela, lebo to je aj tak mimo strednu skolu.