Odkedy si myslite, ze plod je naozaj dietatom? myslim, odkedy povazujete plod za cloveka a poslali by ste priatelku na potrat keby bola pod 18r.?
inak si myslim ze tabletka do 24hodin je to iste ako potrat, co vy?
neviem jednoznacne povedat od kedy sa plod stava dietatom. A co sa tyka tabletky "PO" za potrat by som to jednoznacne nepovazovala. Ucel tabletky nie je zabit plod - pretoze ten este neexistuje.Ucelom tabletky je zabranit oplodneniu a to je velky rozdiel
lenze tu tabletku si date, ked ste uz pocali, a tym padom plod zanikne
po 3 tyzdnoch "vajco" uz ma srdce
keby ste videli take male steniatko, to by chceli vsetci zachranovat.....
nikto nevie, ci pocal... a tabletku si davas pre istotu... a ak si uz pocala, tak je to potrat.
pocatie nenastava niekolko hodin po pohlavnom styku...
ale hned, a ked si davas tabletku, tak ten zarodok uz existuje, nie?
zoberte si to tak... hned jak sa spoji vajicko a spermia, nastava nehorazne delenie budniek, ktore trva do konca nazho zivota... tych 9 mesiacov je len faza, ktoru clovek prejde aby bol schopny zit samostatne... samozrejme plus niekolko dalich rokov vychovy... ale ide o princip
@12 hovorim, ze je to moj osobny nazor a presvedcenie,a nemienim o tom diskutovat..takych tu bolo..ja ti ten tvoj tiez neberiem..
moje presvedcenie, ak sa niekomu nepaci, nie je to moj problem.. ja vam vase presvedcenia tiez neberiem.
nemyslite si, ze to viete vy povedat, ze ci to je clovek alebo nie.... dokonca aj vedci sa stale nevedia zhodnut, takze je myslim zbytocne o tom mudrovat...
neobjavite ziadnu Ameriku
somn razne proti potratom...
a ked niekto nema nato, aby vychovaval dieta, nech nema nato, aby spaval s niekym...
pri kazdom styku je predsa riziko....ziadna antikoncepcia nie je 100%na...
nemusíte so mnou súhlasiť ale ja si myslím že potrat je osobná vec každej ženy. Čo ak sa zistí že dieťa bude choré - necháš si ho?? Čo ak ťa niekto znásilní a zostaneš tehotná - necháš si dieťa človeka(reps. netvora) ktorý ti ublížil??
@22 aj adopcia je moznost, ako taka, a chory ludia nie su ludia ?
a to s tym znasilnenim ked sa stane je smutny, ale stale je to z polovice aj tvoje dieta....
zazitok tato diskusia....
potrat je vecou kazdej zeny (resp. aj jej partnera). nikto nema pravo odsudzovat ju (ich). nedopriala by som vam ocitnut sa v takejto situacii.
a co sa tyka tej tabletky "po" - tabletka = potrat? vam uz ozaj sibe?
@22 plne súhlasím.... síce áno, aj chorý človek je človek, ale ok, vezmime si, že sa má narodiť dieťa s neliečiteľnou chorobou. Alebo ktoré za pár dní/týždňov zomrie, je to isté. Alebo ťažko mentálne sa telesne retardované. Podľa mňa by bol väčší hriech nechať ho trápiť sa, či už s tým postihnutím, alebo ak je isté, že má zomrieť, tak načo: Prečo si ho mám nechať? Pre minútu potešenia, že mám dieťa a potom príde vedomie - smrť, a budem sa obávať už len toho ? nemyslieť na nič iné? Akurát sa nám to stalo v rodine, viem, o čom vravím... Nechali si to bábätko zobrať. A podľa mňa urobili dobre, hnevajte sa a obviňujte z vraždy koľko len chcete. Nikto nepochopí, kým nezažije.
A k tomu znásilneniu - osobne by som šla hneď, ako by som si bola istá, že som tehotná, na potrat. Že existujú aj adopcie? Hej... len by som chcela vidieť, ako by si sa tvárila tých 9 mesiacov, čo by si ten symbol špiny, poníženia a hnusu nosila pod srdcom... SIlno pochybujem, že by si to dieťa niekedy dokázala milovať, @25.
@29 podla mna ma kazdy clovek pravo narodit sa...podla mna neni v ludskych rukach ludsky zivot...aj ked bude postihnute..ked mu daju druhi lasku mozu byt stasne...
@29 nesuhlasim, alebo lepsie povedane, nepaci sa mi slovne spojenie symbol spyny, ponizenia a hnusu, ku ktoremu prirovnavas dieta, dalo sa to povedat aj inac, no a mozno by som sa ani nemal vyjadrovat k tejto teme, kedze som muz, aj ked si na druhu stranu myslim, ze za to su zodpovedni obaja
@32 keby v ľudských rukách nebol ľudský život, neplodili by ľudia deti, nemyslíš? @33 a čo myslíš, ako by si sa pozeral na to dieťa? Nič iné by si si nevedel vybaviť, ako tú hroznú spomienku... ktorá by isto iste nebola príjemná.
no aj ja to vidim na veľa komentov podľa mňa sa človekom stáva od narodenia pokiaľ je v bruchu je to plod ale potraty by som nechala len do tretieho mesiaca
nevie či ja osobne by som mala na potrat odvahu ale rozhodne by som to právo nikomu nebrala ked chcete vychovávať deti prosím, kto nechce vychovávať dieťa a má/nemá na to peniaze prosím
@34 no podla mna je vzdy lepsie dat mu sancu na zviot..aj clovek ktori trpi moze byt stastny ked ma dostatok lasky...proste zivot ma kazdy len jeden preco by sme mali to dieta onho ukratit?...je to moj nazor..nemusi sa ti zdat spravny alebo normalny..ale je moj
@35 no ludia plodia deti ale nie je to v ich moci ci to dieta splodia alebo nie...nechcem tu zacinat o tom ze Boh rozhoduje o zivote ludi lebo nemusis byt veriaca ale proste mi ludia sme maly nato aby sme o ludskych zivotoch rozhodovali..
@39 no sak v telke napr. v takom reflexe chodia decka so vseliakym osudom..a aj tie priputane na lozkach na niektorych vidis aj ze su stasne..proste ja som toho nazoru ze pravo na zivot sa ma dat kazdemu...jaaa napr. osobne som stasnaa ze som zdrava ale keby sa mi nieco stalo tk racej by som zilaaa nez umreeet...
@40 Okis..podla mna je blbost polemyzovat tu o tom co je spravne..ved aj tak je to na kazdej zene ako sa rozhodne...a to je uz na jej svedomi/pocite co je pre nu to spravne...moj nazor je taky tvoj je iny..nuz s tym asi nic neurobime...
kazdy hned spomina znasilnenie, pritom je mala pravdepodobnost ze by ma niekto znasilnoval a keby aj hej, tak skor by sa to prejavilo nejakou traumou zo znasilnenia, nemusela by som ani otehotniet, a keby som aj otehotnela, tak je ozaj tazke povedat ake myslienky by som mala, urcite by mi napadla aj moznost potratu, ale skor si myslim, ze by som nesla..stacilo by mi, ze som utrpela ujmu na dusi zo znasilnenia a nie aby som si tu ranu este zvacsovala zabitim dietata..ak by mi doktori povedali, ze je babo chore, priznam sa, asi tazko by som to niesla, ze nebude mozno take ako ostatne zdrave deti, ale predsa len, verim, ze budem mat milujuceho manzela a ze s nim sa o nase dieta postarame co najlepsie a s laskou, hoci bude aj postihnute..pocula som aj o pripadoch, kedy lekar odporucal zene potrat s tym, ze dieta bude postihnute a predstavte si, babatko sa narodilo uplne zdrave, takze jednoznacne by som si ho nechala, je to sice tazke, no snad by som na to nebola sama..ked si tak vsimam tie postihnute deti a ich rodiny, tak su v niektorych pripadoch ovela stastnejsie nez tie zdrave, ony si totiz vedia vazit zivot a to je na tom to uzasne..to len tolko k tomu tak castemu spominaniu postihnutia..
@48 uznavam ze tieto temy zvyknu byt dost divoke preto sa vacsinou ani do nich nezapajam, ale dnes mi nedalo..a ak chce niekto niekoho urazat alebo ma chut podrypovat, tak to spravi v hocijakej teme
Pre mna je clovek clovekom, az ked sa narodi. Dovtedy je to len zivi organizmus. Potraty sice neuznavam, ale zena ma pravo rozhodnut sa, ci nan pojde alebo nie.
1.) čo robí človek človekom? že ští postojačky? že nemá srsť? nem nem nem človeka človekom robí racionálne uvažovanie, schopnosť rozmýšlať atď, atď, čiže dieťa do tých cca 10 rokov určite nieje plnohodnotný človek, je iba pravdepodobnosť, že z neho niekedy plnohodnotný človek bude. a to nehovorím o nejakom zhluku buniek.
minimálne toto nevyargumentujete.
2.) prečo by mali žiť postihnuté deti? je nejaký racionálny dvôvod, prečo by niekto, kto sa ani nevie sám vymočiť, mal žiť? prečo by svojim mizerným životom mal ničiť život svojich rodičov a (pre kapitalistov) vyžierať sociálny systém tejto republiky? keby sa peniaze využívali racionálne, slovensko to mohlo ďalej dotiahnuť.
morálne hladisko: pozrite sa, do akej riti to dotiahlo ľudstvo riadené prevažne pocitmi. sme premnožený(nevyargumentujete, sme ako kobylky), dochádza nám ropa, jedna časť ľudstva žije na úkor inej. atď.
nechce sa mi tu zbytočne drať klávesnicu, ale keby ste aspoň trošku rozmýšlali, tak to nejde do takýchto sračiek.
Definujte tu slovo potrat. Myslíte usmrtenie alebo zabránenie počatiu ? Tabletka by sa z mnohých hľadísk dala považovať za "lepšiu", pretože tá život neberie len zabraňuje aby vznikol. Dobre už mi utieklo 45 minút prázdnin tak idem spať.
Nemám absolútne nič proti potratom, dieťa je dieťaťom až keď sa narodí, to s plodom je akurát tak hlúpy sektársky náboženský výmysel!
A radšej nech to decko trpí celý život, nech sa z neho stane psychopat za to, že sa o neho nedokáže jeho matka postarať, len aby sme neporušili "božie zákony?" ďakujem pekne za také zákony :-!
odpoveď na hlavnú otázku fóra:
1.) Áno, poslal. Áno, poslal, kedykoľvek by sme sa zhodli, že je to správne.
2.) Tabletka druhý deň nieje potrat
3.) Niekto to musel napísať ako @mezomus ,síce nie tak drsne, ale je to pravda
Tabletka je určitý druh potratu,ale líši sa od ozajstného potratu v tom že tabletkou zabijete mimino ktoré miminom ešte poriadne ani nieje,ale pri ozajstnom potrate sa nechá plod dozrieť do určitého času a vtedy to už je dieťatko s ručičkami,nožičkami,hlavičkou a ono to už aj cíti ako zomrie.Aj preto beriem tabletky napriek tomu že plno ľudí vraví že to nieje práve správne.Totižto ja sa nechcem takto skoro dostať pred takúto otázku.Či ísť alebo neísť.Boľo by mi to hrozne ľúto,keby som sa mala zbaviť niečoho čo raz mohlo mať oči po mne.Ale myslím že keby aj na to prišlo,bol by dôležitý spôsob ako som k nemu prišla,mohli by ma trebárs aj znásilniť a vtedy by som takmer neváhala si ho vziať,taktiež keby mám aj čo ja viem 20 rovno,je to skoro a priateľ by ma určite opustil,neverím že nejaký napr. 25 ročný by sa už chcel takto viazať.Chvíľu možno áno,ale potom by mu doma nadali mne tiež a on by si povedal že má celý život pred sebou a so mnou ho nechce tráviť.Nemusel by to byť žiadny sviniar ani parchant mladý,jednoducho "jemu by brucho nenarástlo" tak by to bral úplne inak...
Určite by som nepočúvala pri takomto rozhodnutí svojho priateľa ale brala by som prvoradý svoj názor.Pretože on by len chcel žiť ďalej ako doteraz nemať zrazu toľko zodpovednosti,ale to sa už nedá,či už by som šla na potrat alebo nie už to bude zmena naveky.Napríklad v našej rodine moja mamina aj starká aj ďalšia a ďalšia od nás mali vždy problémy s otehotnením,buď mali rizikové tehotenstvo alebo potratili alebo už nemôžu mať deti.Čo ak by toto bolo moje jediné?Prvé ak posledné?Zaručene by som ako dospelá s manželom chcela dieťa,ale ostala by mi tak akurát stena na obúchanie si hlavy,ako som si zabila to jediné a musela by som si ísť adoptovať niečo čo by nebolo nikdy moje,nikdy by nebolo po mne.
Moja kamarátka bola na potrate pred dvoma rokmi,dnes už nemusí brať antikoncepciu,už nikdy nebude mať dieťa.A aj keď má sotva 17 viem že ju to mrzí ale nemohla inak.........Niesom ZA ani PROTI,je to každého voľba,nech sa rozhodne podľa toho ako to cíti,koľko má rokov,či ho vie zabezpečiť,KTO jej ho spravil a pod....Určite by som nikdy nebola za zakázanie potratov.
tabletka "po" nie je odnož potratu
človekom sa bytosť v bruchu matky stáva po narodení
som ako za tabletku, tak aj za potrat. povedzme, že ženská/slečna/dievčatko nepôjde na potrat a to malé sa narodí do podmienok, ktoré sa na podmienky vhodné na život ani zďaleka nepodobajú. to je dobré? dala život, ponechala ho a potom čo? decko bude prežívať? nie je v tomto smere potrat lepšie riešenie?
prognozy lekarov ze "moze byt to dieta telesne , mentalne retardovane" nemusia byt vzdy spravne.. mojej mame tiez vravel gyndos, ze budem postihnuty a mohla ma nechat potratit... ja si myslim, ze retardovany fyzicky a aj psychicky niesom... ludia by mali dostat sancu zit v kazdom pripade...
myslim, ze cloveek sa stane clovekom v momente ked je jeho telo vyvinute tak, ze mu prvy raz udrie srdce a proste zacne fungovat uplne fungovat... co sa tyka mojho nazoru na potrat som proti tomu, pokial sa vsak jedna o oplodnenie pocas znasilnenia alebo podobnej neziaducej udalosti tak by som nic nenamietal pokial by dotycna osoba chcela ist na potrat...
kokos predstavím si že som baba. a niekto by ma znásilnil. ani náhodou by som nechcel aby sa ten plod znásilnenia narodil. v tom prípade som určite za potraty. a inak ak si žena myslí, že by dieťa žilo fakt v zlých podmienkach, som za potrat tiež.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
a hranica kedy to je zivot, a kedy nie sa neda urcit....
preto je to pre mna clovek uz hned od pocatia...
po 3 tyzdnoch "vajco" uz ma srdce
keby ste videli take male steniatko, to by chceli vsetci zachranovat.....
niekedy ma dojíma ako majú mladí ludia minimum informácií a cítia sa zodpovedne
ale ja tu nechcem poučovať, je to každého osobná vec.
Len sa potom nečudujte ked v správach bežia spoty o 13 ročných otcoch
a ak ano tak to zabijes
pocatie nenastava niekolko hodin po pohlavnom styku...
ale hned, a ked si davas tabletku, tak ten zarodok uz existuje, nie?
moje presvedcenie, ak sa niekomu nepaci, nie je to moj problem.. ja vam vase presvedcenia tiez neberiem.
nemyslite si, ze to viete vy povedat, ze ci to je clovek alebo nie.... dokonca aj vedci sa stale nevedia zhodnut, takze je myslim zbytocne o tom mudrovat...
neobjavite ziadnu Ameriku
peace
a ked niekto nema nato, aby vychovaval dieta, nech nema nato, aby spaval s niekym...
pri kazdom styku je predsa riziko....ziadna antikoncepcia nie je 100%na...
a to s tym znasilnenim ked sa stane je smutny, ale stale je to z polovice aj tvoje dieta....
potrat je vecou kazdej zeny (resp. aj jej partnera). nikto nema pravo odsudzovat ju (ich). nedopriala by som vam ocitnut sa v takejto situacii.
a co sa tyka tej tabletky "po" - tabletka = potrat? vam uz ozaj sibe?
A k tomu znásilneniu - osobne by som šla hneď, ako by som si bola istá, že som tehotná, na potrat. Že existujú aj adopcie? Hej... len by som chcela vidieť, ako by si sa tvárila tých 9 mesiacov, čo by si ten symbol špiny, poníženia a hnusu nosila pod srdcom... SIlno pochybujem, že by si to dieťa niekedy dokázala milovať, @25.
@33 a čo myslíš, ako by si sa pozeral na to dieťa? Nič iné by si si nevedel vybaviť, ako tú hroznú spomienku... ktorá by isto iste nebola príjemná.
nevie či ja osobne by som mala na potrat odvahu ale rozhodne by som to právo nikomu nebrala ked chcete vychovávať deti prosím, kto nechce vychovávať dieťa a má/nemá na to peniaze prosím
aby ste sa pohadali?
opat zas a znova:p neznasanlivost rulz:p
1.) čo robí človek človekom? že ští postojačky? že nemá srsť? nem nem nem človeka človekom robí racionálne uvažovanie, schopnosť rozmýšlať atď, atď, čiže dieťa do tých cca 10 rokov určite nieje plnohodnotný človek, je iba pravdepodobnosť, že z neho niekedy plnohodnotný človek bude. a to nehovorím o nejakom zhluku buniek.
minimálne toto nevyargumentujete.
2.) prečo by mali žiť postihnuté deti? je nejaký racionálny dvôvod, prečo by niekto, kto sa ani nevie sám vymočiť, mal žiť? prečo by svojim mizerným životom mal ničiť život svojich rodičov a (pre kapitalistov) vyžierať sociálny systém tejto republiky? keby sa peniaze využívali racionálne, slovensko to mohlo ďalej dotiahnuť.
morálne hladisko: pozrite sa, do akej riti to dotiahlo ľudstvo riadené prevažne pocitmi. sme premnožený(nevyargumentujete, sme ako kobylky), dochádza nám ropa, jedna časť ľudstva žije na úkor inej. atď.
nechce sa mi tu zbytočne drať klávesnicu, ale keby ste aspoň trošku rozmýšlali, tak to nejde do takýchto sračiek.
A radšej nech to decko trpí celý život, nech sa z neho stane psychopat za to, že sa o neho nedokáže jeho matka postarať, len aby sme neporušili "božie zákony?" ďakujem pekne za také zákony :-!
1.) Áno, poslal. Áno, poslal, kedykoľvek by sme sa zhodli, že je to správne.
2.) Tabletka druhý deň nieje potrat
3.) Niekto to musel napísať ako @mezomus ,síce nie tak drsne, ale je to pravda
Určite by som nepočúvala pri takomto rozhodnutí svojho priateľa ale brala by som prvoradý svoj názor.Pretože on by len chcel žiť ďalej ako doteraz nemať zrazu toľko zodpovednosti,ale to sa už nedá,či už by som šla na potrat alebo nie už to bude zmena naveky.Napríklad v našej rodine moja mamina aj starká aj ďalšia a ďalšia od nás mali vždy problémy s otehotnením,buď mali rizikové tehotenstvo alebo potratili alebo už nemôžu mať deti.Čo ak by toto bolo moje jediné?Prvé ak posledné?Zaručene by som ako dospelá s manželom chcela dieťa,ale ostala by mi tak akurát stena na obúchanie si hlavy,ako som si zabila to jediné a musela by som si ísť adoptovať niečo čo by nebolo nikdy moje,nikdy by nebolo po mne.
Moja kamarátka bola na potrate pred dvoma rokmi,dnes už nemusí brať antikoncepciu,už nikdy nebude mať dieťa.A aj keď má sotva 17 viem že ju to mrzí ale nemohla inak.........Niesom ZA ani PROTI,je to každého voľba,nech sa rozhodne podľa toho ako to cíti,koľko má rokov,či ho vie zabezpečiť,KTO jej ho spravil a pod....Určite by som nikdy nebola za zakázanie potratov.
Aj ja by som v tej chvíli nad ním rozmýšľala.....
tabletka "po" nie je odnož potratu
človekom sa bytosť v bruchu matky stáva po narodení
som ako za tabletku, tak aj za potrat. povedzme, že ženská/slečna/dievčatko nepôjde na potrat a to malé sa narodí do podmienok, ktoré sa na podmienky vhodné na život ani zďaleka nepodobajú. to je dobré? dala život, ponechala ho a potom čo? decko bude prežívať? nie je v tomto smere potrat lepšie riešenie?