Všade je čím ďalej viac a viac písané o ekologických riešeniach, ale nejaké pokroky nevidno. Natrafila som na túto petíciu. Aký je váš názor na odpad okolo Vás?
Si ten čo vyhodí odpad, keď sa ník nedíva?
Si ten čo triedi? ...
Nie odpadu za naše dane
Povedzme poslancom parlamentu, že nechceme aby sa naše dane vyhadzovali na jednorazové plastové fľaše a iné zbytočné jednorazové plasty. Podporte petíciu za zákon, ktorý umožní štátnym orgánom nakupovať nealkoholické nápoje iba v zálohovaných vratných obaloch a zakáže im nakupovať jednorazové plasty ako plastové poháre, príbory, taniere a slamky.
@dezolat na festoch sa pivo čapuje do do zálohovaných kelimkov z tvrdeneho plastu a vydržia roky - môžeš ich opakovane používať, čo je jedna z hlavných myšlienok udrzatelnosti.
A slamky k životu nikto nepotrebuje a ak ich fakt musí mať, dávno sa vyrábajú biodegradabilné, ktoré sa po použití ľahko rozložia, alebo sklenené bambusové a nerezové, ktoré sa opäť dajú opakovane používať.
Otázkou je, či proces zvozu, očistenia, znovunaplnenia a prepravy napr. sklených fľašiek je ekologickejší, než ten, keď sa vyrobí nová plastová. Spočítal niekto množstvo vynaloženej energie, materiálnych zdrojov a znečistenia ? Štúdie totiž ukazujú, že keby sme zostali pri materiáloch ako sklo a drevo, spálili by sme extrémne veľa pohonných hmôt, lebo sú ťažké na prepravu oproti plastovým, a čo sa týka dreva a papiera, viete si predstaviť to mnohonásobne väčšie odlesňovanie. Základným a podstatným problémom ľudstva je extrémny nárast počtu obyvateľov a zvyšovanie životnej úrovne ľudí, čo ide ruka v ruke s čoraz väčším vysávaním prírodných zdrojov, extrémnym hladom po energii a devastáciou prírody na celej Zemi. Len na Slovensku je zaregistrovaných cca. 3 000 000 áut. Čo s tým ?
A co s 3M autami ked jedna blba lod urobi viac bordelu ako 15 milionov aut? XDDD A ked ludia nezmenia myslenie tak ti nepomozu ani banbusove flase. Svedi nemaju ziadny odpad, dokonca ho este aj dovazaju na spracovanie a nepotrebuju ziadne banbusove nezmysli.
recyklaciou sa rieši iba zlomok odpadu. Nie všetko sa dá recyklovať. Je to len veľká nafúknutá bublina. A problémom nie je Slovensko, ani Európa. Ale Východná Ázia. Aj keby Európa problém s plastami dala na udržateľnú úroveň, resp. s odpadom, tak len z takého Pakistanu keby všetok odpad čo sa tam povaluje premiestnil sem, tak je to tu horšie ako bolo pred tým " vyčistením európy". A to nespomínam Indiu , Bangladéš, a Čínu. Ak sa sračky stopnú tam, tak globálne oteplovanie sa spomalí, alebo zastaví, ak sa odpad vyrieši tam, tak už globálne problém s odpadom v oceánoch nebude. Iba lokálne.
A či odhodím odpad keď nikto okolo nie je? Nie, nikdy. Niekedy aj pol hodiny mam v ruke skrčený bloček, lebo nikde nie je žiadny kôš, alebo mi zostane v bunde.
Ja by som rada zmenila slovensko-najmä obce a okolie obcí, lebo to je to čo môžem ovplyvniť, bohužiaľ čo sa deje v iných kontinetoch či svetadieloch nie. A minúť čas na vypísanie osobných údajov je to najmenej.
Nie je to len vec plastov, ale aj nábytku, oblečenie, kozmetiky, liekov atd.
V základných školách majú v osnovách upratanie okolia školy, nazvané nejako zaujímavo ako pracovné pozície na profesií, čo ma ale trápi je , že sa to deje raz za rok. A čo mi dospelý? Koľko z nás keď zbadá odpad ho zoberie a zahodí.
Samí si ničíme prostredie ktoré máme.
Všetkým ktorí, kliknú na stránku,prečítajú si obsah a podpíšu petíciu ĎAKUJEM
Triedenie neriešim iba v práci a doma len vtedy ak vyhadzujem napr viac než tri plastové fľaše naraz a prečo by som mala zbierať odpadky po ulici po cudzích ľuďoch?
Recyklovanie je jedna vec ale tým sa nič bohužiaľ nezmení. Treba opravovať pôvodne veci, odmietnuť nepotrebné, kompostovať, redukovať veci ktoré '' potrebujeme '' správať sa ekologicky neznamená vyhodiť plastovú fľašu do plastu. To je úplne minimum. A nechápem tých ktorí ani toto minimum nedokážu urobiť... Normálne čumím. Človek by čakal že sa u nás už takýto ľudia nevyskytujú. Hlavne pokiaľ sa jedná o zdravého a výchovného jedinca. Ze nie je z osady.
Ked som bola decko s otcom sme chodili do predajne kde capovali sirupy...
Boli tam velke bandasky sirupov a ujo predavac nam vzdy nacapoval do nasej flase sirup aky sme chceli...
To by bolo tiez riesenie, predajne s capovanymi produktami...
Povedzme aj drogistickym tovarom ako su prasky, avivaze, sprchace atd...
@thunderstorm Slamky su pre mna osobne velmi uzitocnym plastom a ich uzitocnost absolutne prevysuje ich jedinu nevyhodu a to, ze su z plastu. V obchodoch su miliony produktov, ktore su ci uz zabalene alebo maju sucasti z plastu alebo aj ineho materialu uplne ZBYTOCNE.
Pre mna je funkcia slamky klucova v podnikoch, baroch a na party. Kedze mam slabu imunitu, vyhnem sa tak infekciam, herpesom. Kedze pohare v podnikoch akurat tak oplachuju studentou a aj to nie vzdy jarovou vodou, co je uplne nepostacujuce. Okrem toho si vzdy podla slamky/slamiek spoznam svoj pohar, takze nehrozi ze sa napijem z cudzieho. Navyse ked si kupim nove pitie, tak si tu slamku zo stareho dam do toho noveho. Ak by v podnikoch zacali davat napriklad tie nerezove slamky, ktore by oni sami "umyvali", tak to by som sa rovno mohla napit z toho pohara... Cize by pre mna uplne stratili tu funkciu a vobec nemuseli existovat.
Denne sa stretavam s tolkym zbytocnym plastom pri produktoch dennej spotreby, ze to co riesia vsetci so slamkami mi pride skor ako odputavanie pozornosti... Ako jasne, kazda aj mala vec prispieva znecistovaniu prostredia, ale vzhladom na pozornost, ktora je tomu venovana mi to pride nepriamo umerne.
@mezomus presne, veď kapitalizmus je založený na konzume a tvorbe odpadu. A k tomu trendu slamiek a igelitových tašiek, je to len kvapka v mori. Keď sa pozriete na regále v obchode všetko je zabalené v plaste. A čo nie je si naberiete plastovou jednorazovou rukavicou a odvážite v plastovom sáčku (lebo hygiena) Podobný príklad je aj "zelená energia" z fotovoltaických článkov - na ich výrobu sa spotrebuje veľa energie a surovín, ich životnosť je krátka, ich výkon je žalostný, potrebujete ich pre malé mesto tisíce, pričom zaberajú obrovské pláne napr. u nás úrodnej pôdy. Skromnosť, skromný, nenáročný človek je budúcnosť pre zdravšiu zem, no zároveň najväčším nepriateľom súčasného ekonomického systému.
@lenkaska1 vzhľadom na tvoju poruchu imunity by možno bolo na zváženie zaobstarať si vlastnú nerezovú slamku, ktorú budeš na party nosiť so sebou, bude plniť všetky funkcie, pre ktoré je podľa teba plastová slamka nevyhnutná a bude len a len tvoja, takže za jej čistotu budeš zodpovedať ty sama treba hľadať riešenia, nie výhovorky
@6 to celkom pekne napisal
recyklacia je iba zlomok riesenia problemu, ktory uz ale existuje. najlepsia cesta je uvedomele nakupovanie s tym,ze sa snazis zminimalizovat svoju odpadovu stopu
@5 "Svedsko nema odpad" nie je tak uplne pravdive tvrdenie..ano, maju dobry recyklacny system, ale spaluju odpad,co sa neda zrecyklovat.
V konecnom dosledku je to ale lepsie ako skladka
@Thunderstorm ja som jej to uz davnejsie poradila,ale vtedy ma odbila s tym,ze si to v podniku nevie predstavit, lebo, ze jej hocikedy ukradnu pivo
ale podla mna je vlastna slamka v podniku super, ja si tiez casto bravam svoju a vzdy sa ma ludia na nu opytaju
@thunderstorm velakrat skoncim v bare neplanovane, to by som ju musela nosit stale zo sebou a ja som rada ked mam pri sebe aspon penazenku a kluce od domu.. Navyse by som sa citila trapne s vlastnou slamkou.. (aj ked viem ze na tom nic trapne nie je)
Myslim, ze by na mna asi vsetci divne kukali... Hlavne asi ak by som bola s nejakymi kolegami na teambuildingu a podobne, kazdy by to zacal riesit a pytat sa ma ze co to je za slamku, viem si to uplne dobre predstavit. A potom by urcite do mna zacali zabrdat ci recyklujem a keby videli ze niekde inde pouzivam zbytocne plasty, hned by si na mne zgustli.
A ja fakt nie som ten typ cloveka, ktory ma odvahu na taketo nekonvencne veci.. Samozrejme dalsi dobry point je, ze sa stava ze niekedy na party ukradnu pitie (ale ak by slamka nebola draha, tak by som to aj oželela).. Ale ked sa to stane beznou sucastou nasich zivotov, tak budem len rada. Urcite ked niekoho uvidim s vlastnou slamkou tak ho podporim
@elmsi a inde ako na ulici zbieraš? je pomerne bežné, že ľudia na túre (rozumej ľudia, ktorí milujú prírodu a hory a záleží im na tom, ako to v nej vyzerá) zbieraju smeti po inych mamrdoch a nosia ich tam, kam patria...
@salora nie. Zbieram si sama po sebe doma ani po mne by nikto nezbieral. A vlastne ani nemusí lebo viem načo je kos. Ľudia si ani hovna nedokážu odpratavat po svojich psoch prečo by si mali smeti ľudia sú prasce
Nepopulárny názor, ale ono väčšina znečistenia pochádza najmä z Číny, Indie. Afriky, Juhovýchodnej Ázie a Južnej Ameriky. Príde mi trochu prehnané ako sa vyslovene šikanuje Európa a Severná Amerika už prehnanými "eko" opatreniami, ktoré už mnohokrát znepríjemňujú ľuďom životy, keď práve tieto dve oblasti, najmä Európa sú skutočne v tomto nevinne. Pričom vyššie spomenuté problémové oblasti produkujú cez 90% ak nie viac svetového znečistenia a kašlú na to. Môj názor.
triedim a niekedy aj dvihnem v lese cudzí odpad ak je nablizku kos.
zalohovanie flias by mohlo pomoct. Som za zvysenie recyklacie, nech sa z recyklovanych plastov vyrabaju napriklad palubne dosky a pod., ziadne vyrabanie novych plastov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Povedzme poslancom parlamentu, že nechceme aby sa naše dane vyhadzovali na jednorazové plastové fľaše a iné zbytočné jednorazové plasty. Podporte petíciu za zákon, ktorý umožní štátnym orgánom nakupovať nealkoholické nápoje iba v zálohovaných vratných obaloch a zakáže im nakupovať jednorazové plasty ako plastové poháre, príbory, taniere a slamky.
LINK : » zacisteslovensko.sk/#nieodpadu...
A slamky k životu nikto nepotrebuje a ak ich fakt musí mať, dávno sa vyrábajú biodegradabilné, ktoré sa po použití ľahko rozložia, alebo sklenené bambusové a nerezové, ktoré sa opäť dajú opakovane používať.
A či odhodím odpad keď nikto okolo nie je? Nie, nikdy. Niekedy aj pol hodiny mam v ruke skrčený bloček, lebo nikde nie je žiadny kôš, alebo mi zostane v bunde.
Ja by som rada zmenila slovensko-najmä obce a okolie obcí, lebo to je to čo môžem ovplyvniť, bohužiaľ čo sa deje v iných kontinetoch či svetadieloch nie. A minúť čas na vypísanie osobných údajov je to najmenej.
Nie je to len vec plastov, ale aj nábytku, oblečenie, kozmetiky, liekov atd.
V základných školách majú v osnovách upratanie okolia školy, nazvané nejako zaujímavo ako pracovné pozície na profesií, čo ma ale trápi je , že sa to deje raz za rok. A čo mi dospelý? Koľko z nás keď zbadá odpad ho zoberie a zahodí.
Samí si ničíme prostredie ktoré máme.
Všetkým ktorí, kliknú na stránku,prečítajú si obsah a podpíšu petíciu ĎAKUJEM
Boli tam velke bandasky sirupov a ujo predavac nam vzdy nacapoval do nasej flase sirup aky sme chceli...
To by bolo tiez riesenie, predajne s capovanymi produktami...
Povedzme aj drogistickym tovarom ako su prasky, avivaze, sprchace atd...
Pre mna je funkcia slamky klucova v podnikoch, baroch a na party. Kedze mam slabu imunitu, vyhnem sa tak infekciam, herpesom. Kedze pohare v podnikoch akurat tak oplachuju studentou a aj to nie vzdy jarovou vodou, co je uplne nepostacujuce. Okrem toho si vzdy podla slamky/slamiek spoznam svoj pohar, takze nehrozi ze sa napijem z cudzieho. Navyse ked si kupim nove pitie, tak si tu slamku zo stareho dam do toho noveho. Ak by v podnikoch zacali davat napriklad tie nerezove slamky, ktore by oni sami "umyvali", tak to by som sa rovno mohla napit z toho pohara... Cize by pre mna uplne stratili tu funkciu a vobec nemuseli existovat.
Denne sa stretavam s tolkym zbytocnym plastom pri produktoch dennej spotreby, ze to co riesia vsetci so slamkami mi pride skor ako odputavanie pozornosti... Ako jasne, kazda aj mala vec prispieva znecistovaniu prostredia, ale vzhladom na pozornost, ktora je tomu venovana mi to pride nepriamo umerne.
» imgur.com/a/LQfuEeq...
recyklacia je iba zlomok riesenia problemu, ktory uz ale existuje. najlepsia cesta je uvedomele nakupovanie s tym,ze sa snazis zminimalizovat svoju odpadovu stopu
@5 "Svedsko nema odpad" nie je tak uplne pravdive tvrdenie..ano, maju dobry recyklacny system, ale spaluju odpad,co sa neda zrecyklovat.
V konecnom dosledku je to ale lepsie ako skladka
@Thunderstorm ja som jej to uz davnejsie poradila,ale vtedy ma odbila s tym,ze si to v podniku nevie predstavit, lebo, ze jej hocikedy ukradnu pivo
ale podla mna je vlastna slamka v podniku super, ja si tiez casto bravam svoju a vzdy sa ma ludia na nu opytaju
Myslim, ze by na mna asi vsetci divne kukali... Hlavne asi ak by som bola s nejakymi kolegami na teambuildingu a podobne, kazdy by to zacal riesit a pytat sa ma ze co to je za slamku, viem si to uplne dobre predstavit. A potom by urcite do mna zacali zabrdat ci recyklujem a keby videli ze niekde inde pouzivam zbytocne plasty, hned by si na mne zgustli.
A ja fakt nie som ten typ cloveka, ktory ma odvahu na taketo nekonvencne veci.. Samozrejme dalsi dobry point je, ze sa stava ze niekedy na party ukradnu pitie (ale ak by slamka nebola draha, tak by som to aj oželela).. Ale ked sa to stane beznou sucastou nasich zivotov, tak budem len rada. Urcite ked niekoho uvidim s vlastnou slamkou tak ho podporim
zalohovanie flias by mohlo pomoct. Som za zvysenie recyklacie, nech sa z recyklovanych plastov vyrabaju napriklad palubne dosky a pod., ziadne vyrabanie novych plastov