Predstavte si bytosť, ktorá vám veľmi nenápadne ponúkne dar. Neponúkne vám ho s tým, že "Hľa, nech sa páči!", ale len potmehúdsky ponúka rôzne indície, ktoré vôbec nie sú jednoznačné. Vy si tento dar buď pochopiteľne ani nevšimnete, alebo ho kvôli nedosta
Jednak sa táto téma netýka "osoby" (v užšom slova zmysle) a dvak, tou otázkou som chcel docieliť to, aby sa diskutovalo predovšetkým o mravnosti tejto bytosti.
Pokiaľ sa nevieš jednoznačne vyjadriť k tomu, či je opisovaná bytosť dokonalá alebo zákerná, nech sa páči, pľac je tvoj.
To tak býva aj keď sa stretnú dvaja filozofi. Indície by síce boli, ale dedukcií môže byť milión... A kto sa má v tom potom vyznať a nebodaj dohodnúť. Pokiaľ človek ktorý nemá svoje dedukcie isté nevyšle indície vlastné na potvrdenie alebo vyvrátenie indícií ponúkaných podľa mňa ostáva v roli rovnocenného možnozáujemcu a keď by sa nebodaj (čo zaiste nie je Tvoj prípad) opýtal: Je táto bytosť dokonalá alebo zákerná? - je na mieste sa spýtať: Ktorá to?...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Ale ak to tým ostatným dala len tak "Hľa, nech sa páči", tak je trochu zákerná.
Dokonale zákerná...
prečo by bytosť mala byť dokonalá na základe toho, že mi dala dar?
...príliš okatý pokus z tvojej strany. a nedomyslený najmä.
Čo je nedomyslené?
Nedal som len dve možnosti, téma je otvorená. Kvôli tomu, aby nedošlo k zbytočnej redukcií témy, som z nej nespravil anketu.
Kľudne sa vyjadri tak, ako ti jazyk narástol : )
> prečo by bytosť mala byť dokonalá na základe toho, že mi dala dar?
Svoje stanovisko som v tejto téme žiadnym spôsobom nevyjadril. Mimochodom, taktiež neviem, prečo by mala byť táto bytosť dokonalá.
už len opýtaním sa "je dokonalá alebo zákerná?" naznačuješ, že aspoň minimálny dôvod by mala mať na to, aby si to niekto mohol myslieť.
z tvojho opisu situácie to nikde nevyplýva.
mal si sa opýtať
"aká je tá osoba?"
a všetci by ti povedali, čo si skutočne myslia.
teraz sa len všetci snažia byť úžasne poetickí.
Navyše, tebe tá bytosť ani priamo nepovedala, že ti ponúka nejaké indície... Nie je jasné, či vôbec máš nejaké indície hľadať.
Tiež si myslím, že dokonalosť tejto bytosti nie je úplne "kóšer".
>mal si sa opýtať
"aká je tá osoba?"
Jednak sa táto téma netýka "osoby" (v užšom slova zmysle) a dvak, tou otázkou som chcel docieliť to, aby sa diskutovalo predovšetkým o mravnosti tejto bytosti.
Pokiaľ sa nevieš jednoznačne vyjadriť k tomu, či je opisovaná bytosť dokonalá alebo zákerná, nech sa páči, pľac je tvoj.
To tak býva aj keď sa stretnú dvaja filozofi. Indície by síce boli, ale dedukcií môže byť milión... A kto sa má v tom potom vyznať a nebodaj dohodnúť. Pokiaľ človek ktorý nemá svoje dedukcie isté nevyšle indície vlastné na potvrdenie alebo vyvrátenie indícií ponúkaných podľa mňa ostáva v roli rovnocenného možnozáujemcu a keď by sa nebodaj (čo zaiste nie je Tvoj prípad) opýtal: Je táto bytosť dokonalá alebo zákerná? - je na mieste sa spýtať: Ktorá to?...
Tož, čo z toho môžeme vydedukovať...?
hm...zákerná sviňa (pochopitelne tá bytosť)