@cjubou v poriadku, otazka ale znie, ako vieme, čo by nam naše svedomie dovolilo? takuto otazku dokazem zodpovedat predsa az v situacii ked sa teda v tejto situacii, ked budem tento problem riesit, ocitnem, no nie?
samozrejme ano, to co hovorim je potom aplikovatelne aj na moj argument a teda ani ja nemozem vediet, ze by mi to svedomie urcite dovolilo
to len tak, som prave prisla na tento moj myslienkovy pochod
@ssnehulienka
nepoznáš svoje svedomie?
- síce nehovor hop, kým ti nepreskočí - ale ak si viem tú situáciu predstaviť a viem aká zastávam názory, tak myslím že viem, ako by som sa zachoval.
@cjubou nie, nepoznám. neocitla som sa v natoľko hraničných situáciách aby som vedela povedať ako by sa v takých "chovalo". samozrejme, už z tých bežnejších vidíš ako reaguješ či konáš, ale z mojho pohladu je to stale malo
@ssnehulienka ocitnúť sa v hraničnej situácii je myslím úplne iné ako vedome a cielene zavraždiť človeka. bez ohľadu na dôvody... hlavne keĎ sa to dá vždy vyriešiť inak..
hraničná situácia typu že ten vrah ide po tebe či tebe blízkom a ty ho odstrániš je niečo iné.. na tým väčšinou nepremýšľaľ a teda svedomie prichádza až po čine..
v tomto prípade by si sa však musela dopredu zmieriť resp si odôvodniť, prečo si schopná to spraviť.. resp či vôbec si..
@cjubou v podstate s tebou súhlasím.. oko za oko nie je práve najšťastnejší spôsob a v podstate nič nerieši.. akurát obhajuje to, že proste všetci máme právo vraždiť iných.. i Ke´d v určitej miere.. resp určitým spôsobom..
@johnysheek ach, uz viem dke je zrada. ja som to, neradno preco, vzala z uplne ineho konca. a teda ze cisto ci by som si bola schopna odovodnint vraznu cloveka, ktory je masovym vrahom. a teda napriklad v situacii, kedy by som bola k tomu donutena a spätne by som sasnazila teda si to sama v sebe odovodnit aby som s tym dokazala zit. samozrejme teraz uz vidim, ze toto su dve diametralne odlisne debaty a ano, v tomto pripade si neviem predstavit situaciu, ze by som sa dobrovolne chopila cinu a vrazdila, i ked takehoto cloveka. i ked zas, kto vie, este som tu moznost nemala.
Ak by bol lapený, odsúdený, alebo už inak neškodný, tak určite nie. Jedine ak by trebárs unikal spravodlivosti, alebo to bolo v sebaobrane / obrane niekoho druhého, a podobne...
Nedovolilo aj keby som neviem ako chcela. Jasne suhlasim s tym, ze by mal skapat ale nevedela by som to urobit. Ked si predstavim, ze stojim pred nim a mam vystrelit alebo ho bodnut nozom. To nedokazem urobit. Kedze neviem pichnut cloveka ani len spendlikom lebo mi je zle z toho, ze mu spoobim bolest.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
ja by som ich zabíjala, ale pomaly, veľmi pomaly, aby čo najviac trpeli kurvi jedni
a ešte si ma nezažil s britvou v ruke vlízo tvojej tepny
ale srandujem
otázka je na každého osobne: Dovolilo by vám vaše svedomie..
JA tvrdím, že nie a naisto. Lebo zavraždiť niekoho za to, že vraždí je nesprávne, ale snažiť sa bojovať zlom proti zlu je nezmyselné.
Plus ten argument, že mnohých zachrániš nie celkom obstojí, lebo sa tomu dá zabrániť a iným spôsobom.
samozrejme ano, to co hovorim je potom aplikovatelne aj na moj argument a teda ani ja nemozem vediet, ze by mi to svedomie urcite dovolilo
to len tak, som prave prisla na tento moj myslienkovy pochod
nepoznáš svoje svedomie?
- síce nehovor hop, kým ti nepreskočí - ale ak si viem tú situáciu predstaviť a viem aká zastávam názory, tak myslím že viem, ako by som sa zachoval.
hraničná situácia typu že ten vrah ide po tebe či tebe blízkom a ty ho odstrániš je niečo iné.. na tým väčšinou nepremýšľaľ a teda svedomie prichádza až po čine..
v tomto prípade by si sa však musela dopredu zmieriť resp si odôvodniť, prečo si schopná to spraviť.. resp či vôbec si..
@cjubou v podstate s tebou súhlasím.. oko za oko nie je práve najšťastnejší spôsob a v podstate nič nerieši.. akurát obhajuje to, že proste všetci máme právo vraždiť iných.. i Ke´d v určitej miere.. resp určitým spôsobom..
Hranicna situacia je uplne nieco ine