Dá sa povedať, že je to človek, ktorý má ukončenú iba základnú školu? Nemyslím si, takúto osobu by sme skôr mohli nazvať nevzdelanou. V starovekej egyptskej literárnej pamiatke - Ptahotepovo ponaučenie - sa uvádzda, že múdrosť sa dá nájsť aj u otroka pri lise, nielen v palácoch a chrámoch.
Hlupáka by som definoval ako toho, kto odmieta prijať názor iného, hoci je správnejší, ako jeho - teda len preto, že na to neprišiel on sám.
To však predpokladá, že múdry človek musí mať dostatočne veľkú pokoru.
pre mna je hlupak ten ktory sa riadi nazorom vacsiny,alebo uveri vsetkemu co uvidi niekde na internete a vyhlasuje to za najvacsiu pravdu bez toho aby si overil informacie..dalej niekto kto nerespektuje nazor inych,resp presadzuje ten svoj bez toho aby to vedel odovodnit atd...
slovo hlupák je relatívny pojem. Podľa čoho sa určuje, že daný človek je hlúpy? Azda preto, že nevie matematiku, alebo je negramotný? Alebo toto všetko ovláda, no jeho názory, myšlienky, správanie a chápanie života,priority postavené na materiálnych veciach a nepremyslené kroky a postupy sú miestami pre niekoho primitívne?
čiže, ja by som povedal, že hlupák je ten, ktorý nespĺňa ani jednu 'podmienku' z vyššie spomenutých. To je môj názor.
Vodcovia tretej riše boli vysoko vzdelaný ľudia s vysokým IQ. ľudia ktorí študovali filozofiu, umenie, medicínu, alternatívne duchovné vedy a podobne.
Boli elitou národa vo vtedajšom svete. V koncentračných táboroch filozofovali o rase, menejcennosti iných, svojej nadradenosti, potrebe otrokov v spoločnosti a podobne. Keď ti pred tvojimi očami takýto Vzdelaný človek zastrelí sestru a znásilní matku. Bratovi vypichne oči kvôli medicinskemu pokusu a otca hodi za živa do vápennej jamy. A teba nechá mrznúť v ľadovej vode aby zistil koľko vydržíš tak si povieš že je kokot.
Ale keď prejde 30 rokov a tvoja bolesť ťa prejde, tak začneš uvažovať inak. Napr. čo je zlý človek, čo je dobrý človek, čo je hlupák a podobne
Hlupékom sa človek stáva v momente, keď robí to o čom vie, že je nesprávne. Či už mu to povedia druhí a či na to príde sám, že to je nesprávne pri tom nehrá úlohu.
Preto sa myslímhovorí, že hovoriť je striebro no mlčať zlato, lebo už hovorenie nesprávnych vecí je činnosť, ktorá z človeka môže spraviť hlupáka.
Nemám rád pokoru, človek nemusí byť pokorný aby nebol hlupákom.
nikoll92 mňa tvoje komenty nepobavili, lebo si žiadne nepamatám. Ale tak ako ty som vyzerala toto leto v sharm el sheikhu, keď ma frajer zobral potapat sa. A takú "arafatku" mi dali keď sme boli v púšti na štvorkolkách šantiť
podla mna nejaky zaostaly zadubeny, ale strasne sebavedomy a arogantny clovek, ktory vsetko vie, vsade bol, vsetko videl a rad o vsetkom druhych poucuje, kritizuje, a povysuje sa nad ostatnymi, ktorych sam nazyva hlupakmi....
@echoechoecho presne tak. K tomu ešte aj frajer, macher, čo všetky ženy má za sliepky, ktoré patria do kuchyne, kurína, prípadne do postele. Potom ten čo kecá o ničom ale hlavne veľa, a nič nevie a je lenivý si zistiť. Prípadne taký čo má vtáka o 5cm kratšieho ako svoje ego a dokáže machrovať na pubertálnych weboch. Zabudla som niečo?
@19 Prepáčte Adriana. Vyznelo to veľmi obmedzene, občas by sa nezaškodilo strieľať aj do vlastných radov. A nechcem pridávať, ale gramatické chyby, očividná neznalosť termínov IQ a EQ, filozofovanie o pohlavároch tretej ríše, povrchné hodnotenie šatky a spomenutie dovolenky tomu moc nepridáva. Na záver mi nezostáva teda nič iné ako Vás citovať: " Múdrosť je nenápadná, krehká, tichá, zraniteľna... " človek si spraví záver už aj sám ; )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Hlupáka by som definoval ako toho, kto odmieta prijať názor iného, hoci je správnejší, ako jeho - teda len preto, že na to neprišiel on sám.
To však predpokladá, že múdry človek musí mať dostatočne veľkú pokoru.
pre mna je hlupak ten ktory sa riadi nazorom vacsiny,alebo uveri vsetkemu co uvidi niekde na internete a vyhlasuje to za najvacsiu pravdu bez toho aby si overil informacie..dalej niekto kto nerespektuje nazor inych,resp presadzuje ten svoj bez toho aby to vedel odovodnit atd...
hlúpy alebo nerozvážny človek, sprosták (obyč. nadávka);
hlupaňa -e ž.;
hlupácky príd.;
hlupáctvo -a -tiev s.
1. iba jedn. k hlupák
2. hlúpy čin;
hlupáčik -a mn. -ovia m. zdrob. zjemn.
Hlupák môže mať veľmi vysoké IQ. čo je kvocient "ničoho" ...takpovediac schopnosť mať dobré známky v škole.
Veľa hlupákov je dnes považovaných za elitu spoločnosti.
Múdrosť je nenápadná, krehká, tichá, zraniteľna...
čiže, ja by som povedal, že hlupák je ten, ktorý nespĺňa ani jednu 'podmienku' z vyššie spomenutých. To je môj názor.
moze to byt kokot ale urcite nie hlupak
Boli elitou národa vo vtedajšom svete. V koncentračných táboroch filozofovali o rase, menejcennosti iných, svojej nadradenosti, potrebe otrokov v spoločnosti a podobne. Keď ti pred tvojimi očami takýto Vzdelaný človek zastrelí sestru a znásilní matku. Bratovi vypichne oči kvôli medicinskemu pokusu a otca hodi za živa do vápennej jamy. A teba nechá mrznúť v ľadovej vode aby zistil koľko vydržíš tak si povieš že je kokot.
Ale keď prejde 30 rokov a tvoja bolesť ťa prejde, tak začneš uvažovať inak. Napr. čo je zlý človek, čo je dobrý človek, čo je hlupák a podobne
Preto sa myslímhovorí, že hovoriť je striebro no mlčať zlato, lebo už hovorenie nesprávnych vecí je činnosť, ktorá z človeka môže spraviť hlupáka.
Nemám rád pokoru, človek nemusí byť pokorný aby nebol hlupákom.