Ja by som povedal ze vyrazne! Zober si musis mat dobru priestorovu predstavivost - oko ti len mechanicky poskytne obraz, ale v mozgu si musis utvorit korektnu predstavu a model, ako to vlastne zaviazes. Az potom moze mozog vyslat signaly do prstov. To je zase uz o cviku a motorike prstov, ale mozog tu hra klucovu rolu. To sice pri vsetkom, ale o tej priestorovej predstavivosti a logike to je. A pre mentalne retardovaneho to moze byt riadny problem, aj ked ma povedzme sikovne prsty...
Isto si mozes definovat ako spravne co chces. No nie je lepsie volit variant, ktory prinasa vacsi uzitok? V stredoveku sa vacsina ludi zhodla na tom, ze Zem je doska. Bolo uzitocne brat to ako spravne, alebo ist proti prudu a prerazit s modelom Zeme ako gule?
Xenomorph (13): Ale kym si vacsina ludi myslela, ze Zem je plocha, tak to bola "pravda"... aspon pre nich... Vlastne oni nepoznali pravdu... oni v pravdu verili...
15: a. Ja ti neberiem, ze to pre nich bola pravda. Cely cas hovorim, ze ty sam si stanovujes, co je pravda. Mne vsak taketo kriterium pravdivosti nevyhovuje. Napisal som ti preco, myslim, ze sa to da pochopit. Nikomu neberiem jeho vlastne predstavy
:A: Dohodnime sa na tom, že existuje subjektívna pravda a (asi aj) objektívna
:B: Inteligencia je súhrn schopností, ktoré človeku umožňujú primeranejším a rýchlejším spôsobom reagovať na určité vonkajšie podnety, riešiť rozličné situácie, pozerať na veci z rôznych perspektív, logicky uvažovať,...
a. No na tej objektivnej sa dohodneme jedine tak s tym "asi aj"
b. "Inteligencia je súhrn schopností, ktoré CLOVEKU umožňujú ..."
Je zrejme, ze uz definitoricky priradujes vlastnost inteligencie len a len cloveku... Ale clovek samotny bol kedysi opicou. Nemal vtedy vlastnost inteligencie? V ktorom bode sa objavila? Ja by som priradil inteligenciu nejakym sposobom k NERVOVEJ SUSTAVE organizmu, stupnu jej rozvinutosti. To je podla mna smer, ktorym mozme chapanie inteligencie presunut z abstraktnej roviny do hmatatelnej, meratelnej. Samozrejme, pri cloveku je uz nervova sustava (hlavne mozog samozrejme) tak komplikovana, ze sa opat musime pri merani inteligencie uchylit k abstraktnym metodam a menej presnemu testovaniu podla prejavov. Nepozname totiz presne fungovanie mozgu, je prilis komplikovany. Ale pri jednoduchej NS (nerv. sús.) mozme urcit vsetky druhy moznych kombinacii, prejavov, drah nervovych impulzov atd. Zrejme bude mozne pokrocit takto aj ku zlozitejsim strukuram.
Inteligencia je zvlastny pojem. Su to vedomosti, ktore vie clovek aj vyuzit vo svojom zivote .... vie pohotovo reagovat, alebo logicky rozmysalt.
Svoju inteligeciu si uvedomujem a pokladam sa za celkom inteligentneho ak neberem do uvahy cudzie jatyky Ale viem, ze inteligencia sa neda vypocitat u akzdeho clovkea. Tymi testami a tak ....
Xenomorpho (26): Hovorili sme o ľuďoch, tak sa mi zdalo prirodzené definovať inteligenciu ako ľudskú vlastnosť ... máš pravdu, inteligencia nie je výlučne ľudskou záležitosťou
Na druhej strane, "Ale človek samotný bol kedysi opicou", to tiež nie je bohvieako "vedecké" tvrdenie
Majú podľa teba jednobunkové organizmy inteligenciu? (lebo nervovú sústavu určite nemajú)
28: Chces polemizovat o evolucii alebo style mojho vyjadrovania?
Pisem ako mi plynu myslienky, "vedecky" styl je sposobeny deformaciou bohatej slovnej zasoby myslenim matematika Ale aby som nezacal byt nekriticky narcistisky - pokial sa nebavime o veciach, na ktore mam uz davnejsie vyformovane nazory, mozem aj tresnut kravinu. Teda, v principe nie, v tom som si vybral nanajvys znamenitu filozofiu ze vsetko je pravda, aspon subjektivna No napriklad - cestou do skoly som este uvazoval o tej NS a inteligencii - asi by bolo vhodne brat do uvahy aj biologicke zalezitosti - reflex, instinkt apod. a tieto vyclenit od inteligencie. No nemam tolko biologickych poznatkov.
Tak aj v navaznosti na toto by som jednobunk. org. inteligenciu nepriradil. Mozno ani nejakym vyssim nie. Ale napokon, je to len slovo, pomocka, nie? V exaktnej vede je nanajvys vhodne presne ho vymedzit, no pre nasu komunikaciu si myslim mozme dovolit istu benevolenciu.
Aa umela inteligencia raz som napisal hru, kde si modra bodka a nahana ta 10 cervenych, robia okolo teba formacie a nahanaju ta "inteligentne" nejake priekopnicke dielo to nebolo
vsetko sa da porovnavat len vzhladom na konstantu ktora je dana my sudime svoju inteligenciu vzhladom na okolie ktore byva vacsinou nie vsak vzdy priemerne az podpriemerne jedna sa o prirodzenu vec chapania cloveka avsak nie kazdy sa s tym uspokoji a ti ktorym to preca len neda a su schopni uvedomit si aki su v skutocnosti sprosti sa dostanu dalej ako ti ostatni...
samozrejme ale ze vola nemusi byt dodana len samim sebou velice casto byva dodavana rodicmi ktori maju jasnu predstavu o buducom zivote svojich ratolesti uz vopred ale to je skor vychovna zalezitost no tak ma napada otazka mali by sme na vysoko postavenych miestach takych idiotov ako mame nebyt toho javu ktory lajcky pomenujem : zarobitconajviacpenazizakazducenu ?
podla mna inteligencia spociva v uvedomovani si svojich cinov,jeho dalsich dopadoch na nase bytie a na druhych ludi...druha signalna sustava je sice vlastna len ludom-je to rec,myslenie a pod. ale inteligencia je skor o tom co je nad tym..vedomie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Ale aj inak,pravdaže...
Xenomorph (14): Maju rastliny inteligenciu?
la la laaaaaa
b. Povedz, co pre teba znamena inteligencia.
Vlastnú inteligenciu si uvedomujem...
Sakra, to je ťažká otázka. Ako si ju uvedomujem?
Proste si ju uvedomujem. A ako ešte prezradím, že som namyslený, tak si musíte predstaviť ako moc si uvedomujem moju inteligenciu...
:A: Dohodnime sa na tom, že existuje subjektívna pravda a (asi aj) objektívna
:B: Inteligencia je súhrn schopností, ktoré človeku umožňujú primeranejším a rýchlejším spôsobom reagovať na určité vonkajšie podnety, riešiť rozličné situácie, pozerať na veci z rôznych perspektív, logicky uvažovať,...
b. "Inteligencia je súhrn schopností, ktoré CLOVEKU umožňujú ..."
Je zrejme, ze uz definitoricky priradujes vlastnost inteligencie len a len cloveku... Ale clovek samotny bol kedysi opicou. Nemal vtedy vlastnost inteligencie? V ktorom bode sa objavila? Ja by som priradil inteligenciu nejakym sposobom k NERVOVEJ SUSTAVE organizmu, stupnu jej rozvinutosti. To je podla mna smer, ktorym mozme chapanie inteligencie presunut z abstraktnej roviny do hmatatelnej, meratelnej. Samozrejme, pri cloveku je uz nervova sustava (hlavne mozog samozrejme) tak komplikovana, ze sa opat musime pri merani inteligencie uchylit k abstraktnym metodam a menej presnemu testovaniu podla prejavov. Nepozname totiz presne fungovanie mozgu, je prilis komplikovany. Ale pri jednoduchej NS (nerv. sús.) mozme urcit vsetky druhy moznych kombinacii, prejavov, drah nervovych impulzov atd. Zrejme bude mozne pokrocit takto aj ku zlozitejsim strukuram.
Svoju inteligeciu si uvedomujem a pokladam sa za celkom inteligentneho ak neberem do uvahy cudzie jatyky Ale viem, ze inteligencia sa neda vypocitat u akzdeho clovkea. Tymi testami a tak ....
Na druhej strane, "Ale človek samotný bol kedysi opicou", to tiež nie je bohvieako "vedecké" tvrdenie
Majú podľa teba jednobunkové organizmy inteligenciu? (lebo nervovú sústavu určite nemajú)
Dostaneme sa aj k umelej inteligencii?
Nájdením riešenia momentálneho problému...
Rečou...
Pisem ako mi plynu myslienky, "vedecky" styl je sposobeny deformaciou bohatej slovnej zasoby myslenim matematika Ale aby som nezacal byt nekriticky narcistisky - pokial sa nebavime o veciach, na ktore mam uz davnejsie vyformovane nazory, mozem aj tresnut kravinu. Teda, v principe nie, v tom som si vybral nanajvys znamenitu filozofiu ze vsetko je pravda, aspon subjektivna No napriklad - cestou do skoly som este uvazoval o tej NS a inteligencii - asi by bolo vhodne brat do uvahy aj biologicke zalezitosti - reflex, instinkt apod. a tieto vyclenit od inteligencie. No nemam tolko biologickych poznatkov.
Tak aj v navaznosti na toto by som jednobunk. org. inteligenciu nepriradil. Mozno ani nejakym vyssim nie. Ale napokon, je to len slovo, pomocka, nie? V exaktnej vede je nanajvys vhodne presne ho vymedzit, no pre nasu komunikaciu si myslim mozme dovolit istu benevolenciu.
Aa umela inteligencia raz som napisal hru, kde si modra bodka a nahana ta 10 cervenych, robia okolo teba formacie a nahanaju ta "inteligentne" nejake priekopnicke dielo to nebolo