Včera odpoledne, když jsem byl běhat, míjel jsem nově otevírající se obchod s nábytkem. Zrovna, když jsem kolem toho obchodu proběhl, viděl jsem dvě ženy tahat se s těžkým nábytkem. Pozastavil jsem se a chvilku se na ně díval a říkal si, jestli bych neměl
Tie verejné dobré skutky možno mnohý robia práve preto, aby v ostatných vyvolali dojem, že sú správny a dobrý atď...samozrejme nie každému musí ísť práve o to.
Dobré skutky, o ktorých ľudia nevedia, aj keby sme ich robili pre masy, možno robíme zo súcitu, alebo z potreby im pomôcť, no v nikoho očiach tým nestúpneme,kedže o našom konaní nebude nikto vedieť, takže to robíme v podstate aj pre seba....
...vyvoláme si tým pocit, že sme dobrosrdečný, správny, možno jedinečný...a tým si v podstate nenápadne dvíhame ego...
Z toho usudzujem, že dobré skutky, v konečnom dôsledku robíme pre seba, no nič zlé na tom nevidím...
Pretože pomôžeme iným a v konečnom dôsledku aj sami sebe.
spravíš dobrý skutok, pomôžeš aj druhým, aj sebe...sebectvo je keď hrabeš len pre seba, nie?
neviem, podľa mňa pomáhanie druhým je celkom obšírny spôsob, keď chcem niečo len pre seba
a tiež netreba zabúdať, že keď niekomu pomáham, niečoho sa tým automaticky vzdávam - svojich peňazí, vecí, svojho voľného času...ktoré by som v prípade že som egoista mohol použiť pre seba..takže egoizmus to podľa mňa vôbec nebude.
len malý kúsok odmeny možno,tak by som to nazvala. dobrý pocit za to, že niekomu pomôžem.
@neviem556 když se nad tím hodně zamyslíš, proč bys dal za někoho život, aby si pomohl druhým? Kdyby jsi z toho neměl ty sám dobrý pocit, udělal bys to?
@marleymt No, možná sobectvím bych to neměl nazývat, že tak extrémní to nebude, ale myslím si, že mnohdy si to ani neuvědomujeme, myslíme si, že to děláme pro druhý, ale ve skutečnosti to děláme, abychom měli dobrý pocit. Není to tak občas/vždy? Nevím, snažím se přijít na situaci, kdy je to čistá dobrosrdečnost, kdy pomůžem a aniž bychom z toho měli dobrý pocit, že vůbec nemyslíme na nás.
@nymerio324 Jde o to, že tobě to dělá radost. Jinak je to výhoda, že obě strany z toho mají radost. Kdybych se měl zeptat proč to děláš, že pomáháš ostatním? Odpověděl by jsi mi nejspíš, protože ti to dělá radost. (soudím z tvého komentáře)
@tomaseek čistá dobrosrdečnosť je to možno vtedy, keď ide o obetu - že seriózne niečo stratím, aby som to niekomu inému dal...ale tiež je otázne, či ten dobrý pocit, že som niečo spravil, zatieni to, čo som stratil alebo naopak. to je už asi individuálne potom.
ale ja si myslím, že to je relevantná odmena za to, čo spravím.
a obeta, ktorú človek spraví preto, lebo jeho prvotný zámer nie je niekomu pomôcť, ale mať z toho dobrý pocit, to mi príde ako taká celkom divná obeta, neviem si to presne predstaviť..
Samozrejme, ze ano - ked ludom okolo seba pomahas (v pravej miere, ze sa nenechas zneuzivat), vytvaras si okolo seba prostredie so stastnejsimi ludmi, ktori su castejsie dobri k tebe.
Rozhodne - urobím niečo pre iného, z čoho si môžem odvodzovať vnútorný dobrý pocit, resp. stúpnem v očiach iných ľudí.
Považujem sa za dobrého človeka a nemám problém nezištne pomôcť/nenávratne požičať/zanedbať niečo svoje, aby som sa venovala problémom druhého človeka, ale nenamýšľam si, že je to ušľachtilosť sama.
a zase ...ako kto... pretože ja ked pomožem dobrovolne niekomu tak to robím z čistej dobrej vôle... ale samozrejme mám dobrý pocit z toho ale nevyžadujem odcenenie..odmenu....
to ťa prečo trápi , teraz budeš každú pomoc lutovať a zaoberať sa či to bolo len pre dobrý pocit ? urobil si dobrú vec pre seba aj pre druhého a to je dobrá cesta..
@tomaseek@7 omg, asi pre to lebo vidim, ze clovek tu pomoc potrebuje a pomoct druhym je sebectvo?? dobre skutky sa neroba pre to aby mal clovek z toho dobry pocit a trosku si vyzdvyhol svoje ego alebo v ociach druhych vyzeral ako nejaky hrdina alebo co, ludia si navzajom pomahaju pretoze ak clovek potrebuje pomoc ostatni mu pomozu a preto si hovorime ludia a nie zvierata... ale povedz mi: ak vidis cloveka zomierat, ak vidis ze ked niekto nepomoze tak zomrie a ty mas potrebne schopnosti na to aby si ho zachranil a pomohol si mu tak ty ho nechas tak? nechas ho zhebnut? nezachranis ho len pre to aby si nevyzeral ako sebec?! trosku psycho nie, ze si povies: "nie radsej toho cloveka necham tak skraredo bolestivo zomriet, nezachranim ho aby som nevyzeral ako sebec"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Dobré skutky, o ktorých ľudia nevedia, aj keby sme ich robili pre masy, možno robíme zo súcitu, alebo z potreby im pomôcť, no v nikoho očiach tým nestúpneme,kedže o našom konaní nebude nikto vedieť, takže to robíme v podstate aj pre seba....
...vyvoláme si tým pocit, že sme dobrosrdečný, správny, možno jedinečný...a tým si v podstate nenápadne dvíhame ego...
Z toho usudzujem, že dobré skutky, v konečnom dôsledku robíme pre seba, no nič zlé na tom nevidím...
Pretože pomôžeme iným a v konečnom dôsledku aj sami sebe.
neviem, podľa mňa pomáhanie druhým je celkom obšírny spôsob, keď chcem niečo len pre seba
a tiež netreba zabúdať, že keď niekomu pomáham, niečoho sa tým automaticky vzdávam - svojich peňazí, vecí, svojho voľného času...ktoré by som v prípade že som egoista mohol použiť pre seba..takže egoizmus to podľa mňa vôbec nebude.
len malý kúsok odmeny možno,tak by som to nazvala. dobrý pocit za to, že niekomu pomôžem.
ale ja si myslím, že to je relevantná odmena za to, čo spravím.
a obeta, ktorú človek spraví preto, lebo jeho prvotný zámer nie je niekomu pomôcť, ale mať z toho dobrý pocit, to mi príde ako taká celkom divná obeta, neviem si to presne predstaviť..
áno, máš pravdu.
ale sobec je podľa mňa ten, kto ostatným nepomáha.
Považujem sa za dobrého človeka a nemám problém nezištne pomôcť/nenávratne požičať/zanedbať niečo svoje, aby som sa venovala problémom druhého človeka, ale nenamýšľam si, že je to ušľachtilosť sama.
pomáham ludom aby som sa cítila lepšie
nie, ja to robím pre ich potešenie
tak sa teda rozhodni