Ak sa chcem stravovať zdravsie a zapracovať na svojej postave je lepšie jest pravidelne 5 krát do dňa alebo proste sa najesť ked dostanem hlad? Ja takto zvyknem, raňajky o 10 obed o 2 a potom dačo ešte večer
ja som nedavno pocul o jednej zalezitosti ... a myslim ze to tak mame viaceri ... ide o to ze papas malo existuju stranky alebo aplikacie kde ked si zadas presne co si spapala za den tak ti to ukaze kolko kcal si prijala ... dalej existuju stranky kde si mozes vyratat kolko kcal by si mala prijat aby bolo tvoje telo v pohode a myslim ze ty ako aj ja si v hlbokom deficite co ma za nasledok spomalenie metabolizmu a potom nefunguju diety zvyseny pohyb ani nic jedine co sa deje je ze postupne rok od roka priberas aj ked sa akokolvek snazis ... rady typu jedz menej su tie najhorsie lebo ty alebo na seba si to poviem ja jem uz teraz malo ... ako z toho von ? zacat jest viac ale postupne si pridavat ked urobis velky skok zacnes priberat... treba postupne je to proces aj na rok... cize dostanes sa na urcitu pozadovanu hranicu tam vydrzis par mesiacov a potom ked malinko znizis prijem alebo zvysis aktivitu tvoje telo zacne reagovat ako nikdy predtym... ak si sa niekedy stretla s clovekm co zrazu zhodil behom roka co si ho nevidela velke mnozstvo tuku je bud tazko chory alebo urobil tieto hore popisane kroky
@2
Sú rôzne argumenty voči rôznym štýlom stravovania, čo sa intervalov medzi jedeniami týka, vo všeobecnosti ale je najdôležitejšie stravovať sa tak, aby to tebe vyhovovalo, čo sa počtu porcií týka.
Ako už bolo spomenuté, je dôležitejšie, koľko a čoho ješ celkovo, nie jednotlivé množstvo porcií
ja som mal odjakživa tráviace problémy a skúšal som naozaj všetko od vyradenia mlieka/lepku, vlákninových a probiotických doplnkov a pod. a najviac mi aj tak pomohlo pravidelné stravovanie 3x za deň bez olovrantov, sladkých gebudzín a pod. (niekedy je to ťažké, lebo človek chce íst na koláč a pod. ale tu je aj vysvetlené prečo je dôležité nechať črevo bez neustáleho bombardovania jedla)
najlepsie je jest 3-5 porcii jedla denne. Neviem, aku mas vahu, ale mne aj s kolisaniami podla cyklu toto maximalne vyhovuje, bezne mi to staci. Ale zo zaciatku treba pocuvat svoje telo, papat najma wholefoods, takze ziadne polotovary a hovadiny, ale skutocne potraviny, tie ta aj zasytia na dlhsiu dobu. Ja si napriklad pripravujem jedlo, ked zacinam citit hlad a chut na sladke zahnavam domacimi kolacmi (zvacsa zdravymi), ale jasne, ze obcas si dam aj jahodovu milku musis ale hlavne pocuvat svoje telo a nastavit si to tak, any to vyhovovalo tebe. Zase nie je dobre ani ked jed malo, ale skoro vkuse a ani nie je dobre, ked sa nazieres tak, ze sa nevies hybat. Fakt som prisla na to, ze ked si jedlo vyvazim spravne, tak ani tych 5 porcii denne nepotrebujem, ale tiez mi to chvilku trvalo sa takto nastavit
Navrhujem nejest vobec ... ja ani nemam chut jest ... zjem jedno jedlo a uz nechcem... potom uz len mam chut na nieco... a jem sladke... ale ani to nemame co by som chcel ...
musis sama vyskusat....ja som velmi dlhjo jedla tak ze male porciei 5-6x denne sstrasne ma to frustrovalo, nebavi ma vobec tak casto jest a pravidelne a tak... ale strasne som sa bala ze budem zasa nezastavitelne priberat...a teraz roobim už fest dlho intermitent fasting - skippuješ raňajky, mám 2 velké a plnohodnotné jedlá denne, do toho ešte nejaké oriešky alebo tak a dosť mi to vyhovuje. Musís sama vyskusat aky styl tebe najviac vyhovuje - a ako bolo uz spomenute, najviac zalezi co do seba davas, nie kedy (aj to ma nejaky ucinok ale nie az tak markantny)
ako ti to vyhovuje ja by som nedokázala jesť 6x denne a malinké porcie, by som z toho bola len nervózna... radšej si dám presne ako píšeš raňajky okolo tej 10 až pol 11 (keď vstávam skoro tak väčšinou len káva), potom obed okolo tej 14 až 15tej, následne káva a niečo malé a potom večera okolo 20tej s tým, že idem spať až okolo polnoci, takže keby mám posledné jedlo o 17tej tak asi umriem hladom
takže čo som tým chcela povedať je to, že je úplne jedno ako často ješ, dôležitý je celkový počet kalórií a makroživín
Hlavne sa naucit prisposobit si to tak, aby si to tak zvladla robit cely zivot, nie je nic horsie nez schudnut, zacat jest zasa normalne a pribrat vsetko naspat
Ako @lawey. IF - 2 jedla a medzi tym jeden snack/olovrant s kavou. Ranajky nejem. Moje najvacsie sracky s jedlom sposobila ta chora myslienka, ze musim jest 5-6x denne ako maly vtacik ked si zobka nieco. Jaj ani neviem vyslovit aka som nasrana ked si na to spomeniem.
@willbebetter tiez davam IF (16:8 ale len cez tyzden, vikendy cheatujem) uz asi 2-3 mesiace a citim sa podstatne lepsie. Ono jest casto ti len prehlbuje sugar cravings a potom clovek nerobi nic ine len cely den tlaci do hlavy hovna. Aj piva pijem podstatne menej ako som zacal fastovat, lebo proste nemam chut. Uz len prejst na carnivore diet alebo aspon low carb a bude to ideal.
Kazde telo je ine. Jja som sa doslova nutila jest 5x denne. Ze tri velke jedla a do toho snack ako ovocie, humus, orech y. Ale zistila som ze upl e mi stavia 3 jedla.... Niekedy zas mam chut na malinky h 6. Skusala som aj IF. Ale co som si v simla, tak vela zalezi na faze cyklu. Cize sa orient ujem podla toho. Uz tak citim kedy co ako jest... A nerobim si z toho stresy a neplanujem, ale stravujem sa intuitivne.
@tommyhot IF je ozaj super a aj ja cheatujem/ranajkujem cez vikendy o Carnivore som nepocula kym si to nenapisal - zbezne som si o tom precitala. Ja som sice milovnik dobreho masa, ale vzdat sa v podstate vsetkeho okrem neho by som nedokazala poznas taku chorobu ze Dna? Vyskytuje sa u ludi ktori jedia nadmerne vela masa a postihuje tusim klby. Spominali to niekde v suvislosti s tymto stylom stravovania?
@willbebetter dedo a mamin frajer maju dnu. Vyskytuje sa hlavne u ludi co chlascu a zeru vnutornosti a moc mastne pokial viem. Teda u nich sa prejavuje len po alkohole (pri dedovi po vsetkom okrem piva, pri maminom frajerovi po vsetkom okrem vina). Ak by si jedla prevazne steaky a hydinu tak by nemal byt podla mna problem. Ale tiez mam problem sa vzdat zeliny a ovocia takze zatial som s tym neexperimentoval. No poznam minimalne 10 ludi, ktori presli postupne cez low carb, na keto, keto + IF az na carnivore + IF a vsetci svorne tvrdia, ze sa zlepsilo vsetko od objemu tuku, cez pokozku, vlasy az po naladu, a myslenie.
Som ti zabudla odpisat keby si s tym zacal experimentovat tak mi potom prosim daj vediet ako ti to ide, to by ma fakt zaujimalo! A osobne tiez inklinujem k low carb, i ked to nie je ani ze ZDALEKA dokonale. Ale uz o dost lepsie ako v minulosti. A musim povedat, ze ti trochu zavidim tvoju slobodu v stravovani tbh @tommyhot
@willbebetter na Taiwane je problem dostat sa ku kvalitnemu hovadziemu, takze neviem ci to vobec niekedy budem moct vyskusat. Slobodu v stravovani? Co tym myslis? Ved kazdy sa moze stravovat ako uzna za vhodne
To je jasne, ze kazdy moze, ale v praxi je to trosku obmedzene rozpoctom a casom. Podla toho co zvyknes pisat, ty mas obe co tym chcem povedat je, ze chcela by som mat mozno volnejsi pracovny/zivotny rezim nez mam a moznost sa stravovat prevazne vonku a dat si vzdy to na co mam chut, lebo by ma nebrzdili financie, lebo povedzme ze ich mam dost a tam kde zijem je jedlo lacne tak nejak som to myslela plus minus. @tommyhot
@willbebetter jaj jasne. Mat kopu volneho casu zaoberat sa jedlom je urcite super pre tych, ktori chcu zit zdravo. Je to ale aj mrte otravne. Ja uz len cakam kedy niekto vymysli synteticke steaky, ktore ti uz hotove nejaky robot rovno strci do huby (ked som zil doma taky robot sa volal "mama" akurat ona nerobila steaky co sa tyka financii, tak napriklad ja kupujem maso v Costcu (nieco ako Metro), rozsekam na kusky, zamrazim a potom jem podla potreby. Vyjde ma to asi na 1 euro na 300g masa co je prakticky zadarmo. Zelinu kupujem z morning marketu a vacsinou je lacna. Vonku moc nejadavam uz lebo tam kde som sa prestahoval okrem Taiwanskeho bordelu nic poriadne nie je. Restika, ktora ma steaky ich ma len parkrat do mesiaca
tak to je skoda, tie tvoje jedla co si sem kedysi daval fotky, vyzerali fantasticky! to si sa uz prestahoval za frajerkou, ci som uplne mimo? @tommyhot
@willbebetter vyzerali sice dobre, ale bol to garbage vacsinou ziadne nutrients (jak sa to povie po slovensky? pripadne kopu sacharidov. Prestahovali sme sa spolu do malej dediny (asi 30k ludi) pri najlepsie plaze na Taiwane. Je to tu turisticke, ale turisti vacsinou Cinania, takze restiky predavaju prasacie kopyta, kuracie zadky, hovadzie mozgy a podobne sracky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
a ked mas hlad pocas dna, tak si daj jablko
Sú rôzne argumenty voči rôznym štýlom stravovania, čo sa intervalov medzi jedeniami týka, vo všeobecnosti ale je najdôležitejšie stravovať sa tak, aby to tebe vyhovovalo, čo sa počtu porcií týka.
Ako už bolo spomenuté, je dôležitejšie, koľko a čoho ješ celkovo, nie jednotlivé množstvo porcií
a odporúčam pozrieť i celé video
takže čo som tým chcela povedať je to, že je úplne jedno ako často ješ, dôležitý je celkový počet kalórií a makroživín