jedina nejednoznacnost by mohla spocivat v tom ze by niekto ratal ze je po polnoci a pocital s poludnim minuleho dna a najblizsou moznou polnocou a podobne kraviny
@etelnair podľa mňa sa človek môže stratiť v polke tej otázky. a pochopiť ten čas, z ktorého tretinu má rátať ako ten od danej hodiny alebo od poludnia
ja som tiež za 3 hodiny....ale kľudne môže byť aj 16:00 ak bereš časť vety "tvori tretinu casu, ktory uplynie do pol noci" od poludnia a nie od toho času (teda 15:00) ktrorý si už vypočítaš
Vo vete nie je jednoznačne napísané či máš tú "tretinu" brať z celkového času (od 12:00) alebo tretinu ktorá zostáva ešte do polnoci po uplynutí toho "nejakého času"
@orfea2 to je jak ten stokrat repostovany priklad 3 + 3 + 3 x 0 + 3 a zakazdym sa najdu ludia co napisu ze sa to rovna nule a pre istotu si to ani nenechaju nijak vysvetlit
@night "čas, ktorý uplynul od poludnia" - tam si pochopil, že ide o čas, ktorý uplynul DO TERAZ a nepotreboval si to tam napísané... ale pri tej druhej časti potrebuješ napísané OD TERAZ? mohlo tam byť "od teraz", ale aj tak je dosť jasné, na čo sa autor pýtal...
@night bez toho OD TERAZ sa to ma po slovensky chapat normalne od terajsieho casu a nie od poludnia, to od teraz tam nie je spomenute naschval lebo ludia nevedia citat z porozumenim a clovek co to robil s tym rata, nie failuje v slovencine jak si pisal
ked mi niekto povie ze ratal uplnynuly cas od poludnia lebo tam nebolo napisane OD TERAZ tak sa ho spytam preco teda neratal rovno od rana alebo od vianoc lebo to je rovnako bez logiky
tak isto ked sa povie cas ktory uplynul od poludnia pochopime trvanie od poludnia do tejto chvile (ktoru hladame), netreba pisat cas ktory uplynul od poludnia doteraz
btw skus si polozit takuto otazku
Kolko je hodin, ak 3 hodiny tvoria tretinu casu, ktory uplynie do polnoci?
@etelnair necital som to, z koemntov som usudil a teraz usudzujem po prečítaní že je to celkom jasné
a tu maturitu som zvadol bez nejakych problemov a aj tak si myslim ze to bolo kktina cele, to ze ty si taky super smartass ze sa tvoje uvazovanie stotoznovalo s uvazovanim autora neznamena ze vsetci su taki ja som tiez vacsinu pochopil ale niektore som vobec nebol isty a ine som len tipol ze ako to asi myslia -.-
a najvacsou kktinou je ze aky vysledok vam vyjde a tam rovnica so zatvorkami a neviem cim, to zboznujem -.- da sa to vypocitat na XYZ sposobou a vysledok bude vzdy iny a vzdy pravdivy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
čas čo uplynul = 1 časť
čas čo ostáva = 3x jedna časť = 3 časti
spolu = 4 časti
12 hodín (od poludnia do polnoci) : 4 časti = 3 hodiny.
Sú tri hodiny.
Vualá!
@kosmiklove osral si sa a ja s tebou
jedina nejednoznacnost by mohla spocivat v tom ze by niekto ratal ze je po polnoci a pocital s poludnim minuleho dna a najblizsou moznou polnocou a podobne kraviny
prosto nemám nervy na tie úlohy
Vo vete nie je jednoznačne napísané či máš tú "tretinu" brať z celkového času (od 12:00) alebo tretinu ktorá zostáva ešte do polnoci po uplynutí toho "nejakého času"
ale nebudem sa tu hadat radsej, ved na birdzi su sami IQ 120+
hoci ten príklad čo si dal je lepším príkladom toho čo myslím.
x=1/3y (cas, ktory uplynul je 1/3 z casu, ktory ma este len uplynut)
x+y=12 (cas, ktory uplynul+cas, ktory ma uplynut su rovne polnoci- od obeda do polnoci je 12h)
a z toho uz len vyjadrit.
a jo, vychadza to 15:00.
a zadanie je jednoznacne.
ALE...kde vidíš napísané že OD TERAZ?
to je ten problém že tam nie je napísané
ked mi niekto povie ze ratal uplnynuly cas od poludnia lebo tam nebolo napisane OD TERAZ tak sa ho spytam preco teda neratal rovno od rana alebo od vianoc lebo to je rovnako bez logiky
tak isto ked sa povie cas ktory uplynul od poludnia pochopime trvanie od poludnia do tejto chvile (ktoru hladame), netreba pisat cas ktory uplynul od poludnia doteraz
btw skus si polozit takuto otazku
Kolko je hodin, ak 3 hodiny tvoria tretinu casu, ktory uplynie do polnoci?
tiez sa ti zda zla?
Ale pozorovanie: ak je príklad naozaj nejednoznačne zadaný, väčšina riešiteľov si to vôbec nevšimne.
Ak je príklad úplne obvious, a riešiteľ dickhead, prehlásme ho za nejednoznačný.
rovnako to bolo aj s tymi maturitami kde sa nejednoznacnostou ohanal kazdy a len ten kto bol len sprosty a pobabral to cele
a tu maturitu som zvadol bez nejakych problemov a aj tak si myslim ze to bolo kktina cele, to ze ty si taky super smartass ze sa tvoje uvazovanie stotoznovalo s uvazovanim autora neznamena ze vsetci su taki ja som tiez vacsinu pochopil ale niektore som vobec nebol isty a ine som len tipol ze ako to asi myslia -.-
a najvacsou kktinou je ze aky vysledok vam vyjde a tam rovnica so zatvorkami a neviem cim, to zboznujem -.- da sa to vypocitat na XYZ sposobou a vysledok bude vzdy iny a vzdy pravdivy