@mcvpn pretože existujú 2 spôsoby ako to vypočítať preto. ja používam roznásobenie ty používaj sčítanie. mám to správne? mám. tak neviem kde vidíš problém.
@filipkoo jasné, že v matematike také pravidlo je... prednosť má zátvorka, potom násobenie a delenie pred sčítaním a odčítaním, ale násobenie pred delením prednosť nemá, takže sa ide po poradí
@mcvpn a @tina73 aby bolo jasno, že 1 to tvrdím ja a vobec ma matika nezaujima, že 9 to tvrdí moja kalkulačka v hodnote nad 20 eur, takze ju vyhodit nemienim, lebo za mňa všetko vypočíta
takto.. nie je to v zadaní napísané ako zlomok.. takže je to 9 pretože v matematike sa uprednostňuje len násobenie/delenie pred sčítaním/odčítaním.. ale nikde nie je napísané, že aj násobenie pred delením, čiže keď máš za sebou násobenie, delenie postupuješ pekne do radu, ale keby to bolo napísané v tvare zlomku, tak potom by si čitateľa 6 delil menovateľom 2*(2+1) a vtedy by sa výsledok rovnal 1... ak neveríš, hoď si to do písacej kalkulačky
@anniedecadence ten proces mi je jasny ale za 1. moznost vseobecne hlasovali (pre mna) mudrejsi birdzaci. no ale ved uvidime, kto z nas mal pravdu, ked zahlasuju anzu, cjubou, tikalok abo tunidlo
nejdem sa hádať, ale myslím, že pokiaľ sa dobrá kalkulačka používa správnym spôsobom, nemôže si dovoliť dať zlý výsledok... moja tento príklad tiež vypočítala oboma spôsobmi, ale záviselo od toho, ako som nahodila zadanie
@tina73 keď už príklad znie 6:2*(1+2) tak neviem koľko spôsobmi sa to dá do kalkulačky napísať ja by som to vedel napísať len jedným spôsobom, a to 6:2*(1+2) ...
@filipkoo ale ono je úplne jedno, čo ukáže kalkulačka, aj koľko ľudí sem napíše koment a v akom pomere budú hlasovať... aj tak to nič nezmení na fakte, že výsledok je deväť
@greenbuny zásadne kalkulačky nepoužívam a keď už musím, tak len toľko, koľko je nutné... preto nemám osobné skúsenosti s takými vecami, ale prakticky, keď si to počítam na papieri, vždy to počítam ako zlomok... veď keby tam boli neznáme a:b(1+2), čo znamená a:3b, tak sa to musí rovnať aj keď sa dosadia čísla a=6 a b=2 potom
Minule som to riešil s @n0win0u . Odpoveď je taká, že výraz nie je správne napísaný a obe odpovede sú správne. Tí, ktorí sa bijú do pŕs akí sú matematici, lebo im to vypočítal programček na internete alebo v kalkulačke a hovoria, že tá druhá polovica nevie matematiku sú na smiech : )
@filipkoo v tomto konkrétnom pripade dala moja kalkulačka prednosť násobeniu, neviem, čo ju k tomu viedlo
vidím, že zmysel pre humor ti nechýba, to je fajn
ale asi ti chýba zmysel pre určenie poradia počtových operácií... presne toto som nedávno vysvetľovala sestre, je piatačka a jej to zmysel vcelku dávalo
@filipkoo lenže prednosť malo delenie a až po ňom si mal roznásobiť zátvorku, pokiaľ si teda najskôr nedal prednosť zátvorke samotnej a následne nešiel zľava doprava
mne neprekáža, keď mi niekto oponuje... naopak, vítam to aj v prípade, že nemá pravdu
@tina73 už proti tebe nemám argumenty.. takže dám na teba. Ale neprestanem si myslieť, že pravidlo "po poradí" je trošku nedomyslené . No uznávam, že nejak to predsa musí byť, takže sa ako-tak uspokojím aj s takýmto pravidlom...
@jeko prepac, nechcem Ti brat iluzie, ale dany vyraz je syntakticky spravne (je spravne zapisany) a ho vyhodnotit podla jednoznacnych pravidiel, ktore ak aplikujes, tak Ti vyjde 9 Ak chces, najdi si co to je arimeticky strom a aplikuj ho na dany vyraz.
@jeko to, že ty na pive s @n0win0u om (nič v zlom) prichádzaš na riešenie matematického problému, na ktorom sa nevie dohodnúť minimálne 50 birdzákov vôbec nevyznie smiešne
@mcvpn Hehe : ) IRL som sa s ním nikdy ani len nestretol a ani som nenapísal, že som to vyriešil s ním, iba som chvíľu googlil : ) Ale dobre že si sa ozval, lebo som mal na mysli najmä teba.
Niekto síce môže namietať že medzi 2 a zátvorkou chýba krát a že je to nesprávny zápis ale v tom prípade by to bolo vlastne 6 deleno úplný nezmysel takže by to nemalo riešenie (takže ani 9 ani 1). Ale zapisovanie znamienka krát sa bežne v takýchto prípadoch zanedbáva a je to úplne normálne každý kto sa trocha venuje matematike vám to potvrdí. Tiež nikto v rovniciach nepíše 2 krát x ale rovno 2x . Najprv sčítane obsah zátvorky, potom násobíme a potom delíme. Kto má problém s poradím nech si to napíše ako zlomok, už to tu bolo spomínané.
(Ten týpek čo potom tvrdil že potom nieje isté čo je v čitateli a čo v menovateli by si mal zapametať že pri delení nesmieme meniť poradie členov číta sa z ľava do prava takže čitateľ 6 , menovateľ 2(2+1)
pri násobení na poradí členov nezáleží
6:2(2+1)=?
6:2 x 3=?
6:6=1 , môžeme to spraviť aj tak že si najskvor roznásobím
...netušil som že vôbec niekto poučíva pri normálnom počítaní "roznásobovanie zátvoriek", bral som to ako nepríjemnú nevyhnutnosť v prípade že nemám konkrétne čísla, ale premenné. a je zaujímavé koľko ľudí nevie prioritu operátorov.
a tiež je zaujímavé ako ich dokáže zneistiť pár nedokonalých strojov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
112 komentov
som sikovny ponik
@greenbunny » goo.gl/1sfd6...
6:2(2+1)= 6 2x2+2x1)=6:6=1
2 . 3 = 6
6 : 6 = 1
ale asi nie
nejde mi dneska nejde
3.3=9
Neverím že v matematike je pravidlo "po poradí" ... to by nebola matika
môže to byť brané ako zlomková čiara, ale to nezaručuje, že tá zátvorka je v menovateli
@chidori akože prečo by sa mali zátvorky skôr roznásobovať?
6
- * (2+1)
2
Takže zátvorka by išla hore do čitateľa k šestke a výsledok by bol zase len 9
Takže najskôr OBSAH zátvorky a potom násobenie/delenie zľava doprava.
Základná matematika ľudia To vie aj kalkulačka vyrátať správne
takto.. nie je to v zadaní napísané ako zlomok.. takže je to 9 pretože v matematike sa uprednostňuje len násobenie/delenie pred sčítaním/odčítaním.. ale nikde nie je napísané, že aj násobenie pred delením, čiže keď máš za sebou násobenie, delenie postupuješ pekne do radu, ale keby to bolo napísané v tvare zlomku, tak potom by si čitateľa 6 delil menovateľom 2*(2+1) a vtedy by sa výsledok rovnal 1... ak neveríš, hoď si to do písacej kalkulačky
a inak každá kalkulačka je naprogramovaná inak, niektoré najprv delia a niektoré najprv násobia... a nie je to chyba kalkulačky
nejdem sa hádať, ale myslím, že pokiaľ sa dobrá kalkulačka používa správnym spôsobom, nemôže si dovoliť dať zlý výsledok... moja tento príklad tiež vypočítala oboma spôsobmi, ale záviselo od toho, ako som nahodila zadanie
ale určite je to 9 @filipkoo v matematike je veľa pravidiel "po poradí" spýtaj sa matikára
nikdy nepíšem znamienka krát, ale vyzerá to tak, že bez nich to nejde... ...
nechcem pôsobiť agresívne, ale nedáva mi to zmysel. Verím ti, že výsledok je 9, ale podľa mňa to pokojne môže byť aj 1, veď aj 0,99p = 1 ..
vidím, že zmysel pre humor ti nechýba, to je fajn
ale asi ti chýba zmysel pre určenie poradia počtových operácií... presne toto som nedávno vysvetľovala sestre, je piatačka a jej to zmysel vcelku dávalo
tak zahlasujte prosííím @anzu , @cjubou , @tikalok alebo @tunidlo
ale ak to dáš do zlomku môžeš 2 dole a 6 hore vynásobiť a ostane ti 3/3=1
ale podla toho zápisu ako je v otázke to musí byť 9
Inak ako piatakovi by to dávalo aj mne zmysel ale pri mojich schopnostiach (hoci len v rámci ročníka) mám aj svoje kritické myslenie...
@greenbunny z toho mi vychádza, že je lepši rovnice nezjednodušovať, pokiaľ v nich sú neznáme...
mne neprekáža, keď mi niekto oponuje... naopak, vítam to aj v prípade, že nemá pravdu
@maneater to si ako na to prišiel? neznášam matiku, len sa rada hádam
» www.wolframalpha.com/input/?i=6%2F2%...
myslel som si i keď ja som nikomu nepovedal, že matematiku nevie
(Ten týpek čo potom tvrdil že potom nieje isté čo je v čitateli a čo v menovateli by si mal zapametať že pri delení nesmieme meniť poradie členov číta sa z ľava do prava takže čitateľ 6 , menovateľ 2(2+1)
pri násobení na poradí členov nezáleží
6:2(2+1)=?
6:2 x 3=?
6:6=1 , môžeme to spraviť aj tak že si najskvor roznásobím
zátvorku: 6:2(2+1)=?
6 4+2) =?
6:6=1
6: (4+2)=?
» www.wolframalpha.com/input/?i=6%2F2%...
» www.google.com/search?q=6/2(2%...
doteraz som si to nevsimla!
6:2*3
6:2=3
3*3=9
2) 6:2=3 tým si akurát povedal že 6 deleno 2 sa rovná 3
3=3 čiže takto to nemá riešenie / :3
1=1
3*3=9 a týmto že 3 krát 3 =9 malú násobilku ovládaš
9=9 taká istá blbosť
1=1
ale to neznamená že je to správne. buď to napíšem ako rovnicu 6:2(2+1) a vypočítam alebo to si z toho spravím zlomok
čiže : môžem napísať ako / a mám z toho zlomok je to to isté
__ 6__ = __6__ = _6_ = 1 takto sa človek nepomýli
2(2+1) 2(3) 6
a tiež je zaujímavé ako ich dokáže zneistiť pár nedokonalých strojov
2 2
zabudla si tú 2 čo násobí tú zátvorku
__ 6__ = __6__ = _6_ = 1
2(2+1) 2(3) 6
ale včera som počula vo filozofickej pyramíde, že 2+2 je 5 tak neviem...asi podľa toho, čo si za tie čísla dosadíme...haha, ja "milujem" matematiku