Bratislava Prečo? Pre malebné útulné Staré Mesto, krásny hrad a jeho okolie, okolie Dunaja a Malého Dunaja, Dunajské luhy - napr. velky Kopáčsky ostrov so svojou neobvyklou, hustou a nesmierne pestrou florou, tajomnou atmosferou a množstvom tajnych cesticiek (hustý les, občas ihlicnaty, občas listnaty, jazierka, potociky a v strede lúka dokonale pripomínajúca rozsiahlu step - naozaj slovenský unikát a málokto to pozná, takže ste tam väčšinou uplne sami), Karloveské rameno, krásny ostrov Sihoť s pieskovymi plazickami a malebnými zakutiami, lesy a kopce prakticky v centre mesta, nádherné Malé Karpaty, Prievoz (veľká časť Ružinova s veľmi pokojnou atmosferou, kde bývam skoro celý život, pripomína malebnu dedinku (sú tam len rodinné domčeky) s množstvom tichych uličiek a alejami stromov, kde kikirikaju kohuty, stekajú psy, deti sa hrajú v ulickach a v jeho strede je jeden prenádherný rozpravkovy kaštieľ s milión vezickami a zákutiami obkolesený rozsiahlym parkom), Ružinovské jazerá, ďalej Rusovce (a Čunovo) s rozsiahlym lesom, jazerami, potôčikom a riečkou, lúčkami a krásny kaštieľ (veľmi to celé pripomína Valdice/Lednici), siahodlhe nábrežie Dunaja a najviac krásne upravené nábrežie v okolí Eurovei s rakosim, trávnatým upravenym briežkom a kaviarnickami s výhľadom na Dunaj, Medická záhrada a záhrada prezidentského paláca v úplnom centre mesta ako stvorená na pikniky a oddych, veľké kultúrne vyžitie a relatívne kúsok od BA autom divoke Bodicke ramená s lesom popretkávaný množstvom dunajských ramien a ramienok, jazier a jazierok, chodnickov a zákutí, neobvyklou hustou florou, množstvom zarastenych lian na stromoch, mostíkmi, kde nestretnete ani zivacika (osobne sa mi páčia viac ako Plitvice kvôli svojej divokosti a veľmi tajuplnej atmosfére a naviac úplne bez ľudí), dlhá skvela cyklotrasa z oboch strán Dunaja, ... A takto by som mohla pokračovať ďalej a ďalej, ale nestíham, lebo asi pôjdem na návštevu, tak možno pokračovanie nabudúce
Samozrejme to moje okresné - Piešťany. Je tu asi najkrajší park aj námestie. Taký park ani v TT nie je, aj by som povedal, že je tu viac zelene, hoci aj TT nie je na zahodenie, má zas iné pozitíva, ale v PN poznám skôr každú cestu a tehlu na dome, tak preto toto mesto. Vždy sa tu cítim ako doma.
Úplne ako to po sebe čítam, tak mi napadá milión ďalších veci, ktoré na BA milujem. Napríklad zdôrazniť, že zbožňujem atmosféru Starého Mesta v lete, kedy je tam množstvo reštaurácií a kaviarničiek v ulickach, často palmy a v noci to úplne vyzerá a zije ako v nejakom malebnom Chorvatskom mestecku.
@jantebont@15 Za mňa sú asi naj Bratislava, Banská Bystrica, Banská Štiavnica a Kremnica. Ale tie Bojnice sú tiež skvelý nápad! @thinkaboutjustice
Košice sú asi tiež pekne, ale tam som nikdy nebola, takže nemôžem hodnotiť.
Z Martina sú moji starí rodičia a chodievala som tam na prázdniny (ale nerada, takže na to nemám najlepšie spomienky). No príroda v okolí Martina je nádherná!
@nats@11 Určite choďte kuknut. Ale ten areál je už roky zatvorený, takže veľmi odporúčam ísť tam počas omše. Inak ho bude slabo vidno. Najlepšie ho uvidíte asi keď budete stáť z jeho východnej strany. Ale fakt odporúčam ísť tam radsej cez omšu, stojí to za to. Je to asi najmalebnejsií a najrozpravkovejsi kaštieľ, aký som kedy videla
Za mna moja rodná Bratislava a prečo skopírujem z iného prispevku:
Na BA mam rada prechadzku po nábreží Dunaja od mosta apollo popri Starom Moste, moste SNP s Ufom, riverpark až po lafranconi, aj druhá strana tyrsak so sadom janka kráľa sú pekné. Ďalej je tu krásna prezidentská záhrada, aj palisády majú svoje čaro. Okrem toho zbožňujem horský park, malý kus lesa v starom meste a odtiaľ peso na Slavin ďalej BA hrad so záhradami a cele jeho okolie...
Pacia sa mi blízke lesy a kopec turistik, čo sa tu dá absolvovať... napr túry z Rače sú moje obľúbené ale aj Koliba a zelezna studnicka...
ďalej devínska kobyla a Sandberg s výhľadom na Schlosshof, rozhľadňa na devinskej kobyle.
Nádherný je Devin a jeho okolie
Aj centrum mesta je pekne, hlavne námestie a všetky uličky, staré SND, ale aj novo vybudovaný "downtown". Takže ja osobne si myslim, ze je to veľmi pekné mesto, aj keď asi nie také co prvoplanovo nadchne.. treba ho objavovať.
Paci sa mi, ze zapracovali dosť na odstránení kadejakých billboardov a myslim, ze je to relatívne čisté mesto..
Revúca. Lebo som tu vyrástla. A žiadne iné mesto nemá takú atmosféru, ako Revúca. Keď si odmyslím ľudí, je to dokonalé mesto. Dokonalé miesta, príroda, pocit, až surrealita aj tu zomriem!
@domek@23 aj "prdel sveta" môže prekvapiť a nájdeš tam ľudí akých by si nečakala. Vieme to. Len je to tažšie a je ich menej.
Revúca nemá nejake námestie a ako tak historické centrum. Je to lepenec na štýl bratislavy.
Gemer je krásny celkovo. Tažko niekto z BA pochopí aké chodníky pre turistiku sa tam nájdu. V okruhu 3km kludne do 10 krásnym terenom. Žiadne nudné nekonečné roviny.
Pár metrov od firmy máme hneď 3 smery. Dnes som videl tak 15m vysokú stenu z kamenov obrastenú machom. Bývalá trať... Autom z firmy do 5 minút Bicykel rovnako...
Kamarát býva v istej Lehote... Kde má dom so záhradou a prevádzkové mesačné náklady na dom s kompletnými energiami do 150€... K tomu rýchle auto, benzín. Viac k životi nepotrebujem... Hrá na saxofon a zbera obrazy
@abstraktdepres@25 samozrejme, diamanty je možno nájsť, ako vravíš, aj v tej najväčšej riti! a malebná Revúca nie je výnimkou. Čím skôr sa skončí moja cesta a životná etapa v tej energiu vysávajúcej a dušu drásajúcej Bratislave, postavím tu dom. Presne tu blízko ulice, kde bývam. Často sa dívam z okna na les, blízko mňa je na kopci záhrada. Teda, je ich mnoho, ale táto je na úplnom vrchu kopca/lesa a tvorí akoby dojem, že za ňou je už len obloha. Dokonalé, surrealistické, snové, zjavne ma táto scenéria v živote hlboko ovplyvnila. Záhráda s malou chatkou, vykosená, obstarávaná a dokonalý koniec kopca. Jej kulisou je iba číra modrá obloha a ráno tam vychádza slnko. Neopísateľná vec. Podobné obrázkom, ktoré som tu už zdieľala. Revúca ponúka veľa podobných scenérií. Podobne aj na otrokoviciach, kde som vyrastala. Kopec nad vodárňou. Najlepší pohľad je od nemocnice, alebo od skalky. Je to jeden celistvý oblúk lesov (kopcov) a za nimi číra modrá obloha. Ako Truman Show. Občas je dokonca takého surreálneho nádych modrej, že mám dojem, že sa naozaj jedná o kulisu, o obraz nad krbom, o nádheru, ktorej sa neviem nabažiť. Nechcem odísť, prestať sa dívať, chcem si to vziať so sebou, ale nedá sa zvečniť na fotke. Ten pohľad nikdy nebude dostatočne nabažiteľný a preto ho potrebujem vstrebávať každý deň, pokiaľ to okolnosti dovoľujú. Aj Kohút na mňa pôsobí podobným dojmom, ale nie je to úplne ono.
Vedel si, že tú stoku “Žobráčka”, za Komenského školou, už prestavali na chatu? Skoro to so mnou treslo o zem, keď som to videla! Som fanúšik inovácií, ale keď sa jedná o miesto estetické (okrem toho bordelu od debilov), som rozhodená.
A SKORO SOM ZABUDLA!!! Predná Hora. Áno, je tam liečebňa, ale je tam aj taká “mini” obytná zóna, zopár rodín. A kedysi tam boli také špecifické domy, ktoré mali drevenú architektúru. Vždy mi to pripomínalo staré Americké filmy. Twin Peaks. Dlho som tam nebola, ale dúfam, že tam stále sú. Mrzelo by ma, keby nie. Hľadala som ich kedysi aj na google maps, ale tie tam nesiahajú. Musím to ísť omrknúť, kým som tu. Či vyzerajú tam, ako v mojej pamäti.
A čo je najdôležitejšie, je vôňa. Akonáhle moje auto prekročí hranice Revúcej, dávam dole okná. Nič, nikde a nijaké mesto nikdy nevoňalo tak, ako moja domovina. Akoby všetko mimo RA bolo iba pominuteľná fatamorgána a keď prídem späť, všetko má zmysel, rád, logiku, chaos ustane a ja zaživám nirvánu v duši.
Je toho veľa, prichádza mi na um stále niečo ďalšie, ale nechcem tu písať román, možno sa nikto nedočíta ani sem
@abstraktdepres@27 očakávania splnilo, ale zistila som, že ja som iba príležitostný veľkomeštan, inak som fulltime malomešťan a totálne som zabudla na bufet na nemocnici. On má skvelú atmosféru. Doslova časová kapsula. A aj obchod “Zmiešaný tovar” na rozmedzí Štúrovej a Škultétyho ulice, ktorý už roky rokúce nefunguje. Vlastne možno už aj 20 rokov. A tiež tá drogéria smerom od nemocnice k Balatonu. Je to drogéria a myslím, že tam predávajú aj farby je to v dome. Vždy si spomeniem na tú vôňu tam.
Podobne aj Tebe ale s tým, že mám nejednoduchú povahu, nesúhlasím. Možno myseľ, ale povahu nie.
@abstraktdepres@32 WAU! niekedy, keď sa zasa opýta, tak mu prosím daj vedieť, že sa často v mysli vraciam do jeho domu. K tej dlhej veľkej rastlive pri schodisku, k čiernemu gauču a k sochám. Urobim na mňa veľký dojem nie len ten dom, ale aj on a ty a celý ten zážitok. Nezabudnuteľné
@abstraktdepres@34 *urobil. Všetky veci, čo zapadali do mojej estetiky sú takým večným seriálom v mojej mysli. Ale tebe to nemusím vravieť, veď ty také veľmi dobre poznáš aj ten pohľad na to stereo u teba a svetlo z okien spozna nich. Estetické.
@lejla32@20 Krásne si ma doplnila Presne tak, v Bratislave je toho mnoho čo objavovať a často ani rodení Bratislavčania celú Bratislavu skutočne nepoznajú, všetky jej krásne tajuplné zákutia (ako trebárs spomínaný Kopáčsky ostrov či ostrov Sihoť a malebny úzky chodnicek lesíkom popri Karloveskom ramene, kde nestretnete ani zivacika, atď.
@abstraktdepres@38 myslíš do Bratislavy? Tak ak náhodou niečo bude fakt fakt skvelé, budem veľmi rada, ak mi to nejako dáš vedieť, akokoľvek bude pre Teba fajn (beriem aj šifry na akejkoľvek platforme!)
Aj ja rada spomínam na tie časy ukladám si ľudí do mojej záhrady, ako rastliny. Možno si už o tom počul a pri rôznych skladbách!
Bratislava top, pre zivot a vsetko, no a potom take “na navstevu”, Banska Stiavnica, Kremnica, Levoca, ale to fakt na vylet, zit tam ani nahodou
A mam sweet spot pre Zilinu (historia), Poprad (Tatry), a mrzi ma, ze mesta na Liptove - ktory ako taky milujem - su hrozne naprd.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
Košice sú asi tiež pekne, ale tam som nikdy nebola, takže nemôžem hodnotiť.
Z Martina sú moji starí rodičia a chodievala som tam na prázdniny (ale nerada, takže na to nemám najlepšie spomienky). No príroda v okolí Martina je nádherná!
Na BA mam rada prechadzku po nábreží Dunaja od mosta apollo popri Starom Moste, moste SNP s Ufom, riverpark až po lafranconi, aj druhá strana tyrsak so sadom janka kráľa sú pekné. Ďalej je tu krásna prezidentská záhrada, aj palisády majú svoje čaro. Okrem toho zbožňujem horský park, malý kus lesa v starom meste a odtiaľ peso na Slavin ďalej BA hrad so záhradami a cele jeho okolie...
Pacia sa mi blízke lesy a kopec turistik, čo sa tu dá absolvovať... napr túry z Rače sú moje obľúbené ale aj Koliba a zelezna studnicka...
ďalej devínska kobyla a Sandberg s výhľadom na Schlosshof, rozhľadňa na devinskej kobyle.
Nádherný je Devin a jeho okolie
Aj centrum mesta je pekne, hlavne námestie a všetky uličky, staré SND, ale aj novo vybudovaný "downtown". Takže ja osobne si myslim, ze je to veľmi pekné mesto, aj keď asi nie také co prvoplanovo nadchne.. treba ho objavovať.
Paci sa mi, ze zapracovali dosť na odstránení kadejakých billboardov a myslim, ze je to relatívne čisté mesto..
Stred: Banská Štiavnica
Východ: Poprad
Revúca nemá nejake námestie a ako tak historické centrum. Je to lepenec na štýl bratislavy.
Gemer je krásny celkovo. Tažko niekto z BA pochopí aké chodníky pre turistiku sa tam nájdu. V okruhu 3km kludne do 10 krásnym terenom. Žiadne nudné nekonečné roviny.
Pár metrov od firmy máme hneď 3 smery. Dnes som videl tak 15m vysokú stenu z kamenov obrastenú machom. Bývalá trať... Autom z firmy do 5 minút Bicykel rovnako...
Kamarát býva v istej Lehote... Kde má dom so záhradou a prevádzkové mesačné náklady na dom s kompletnými energiami do 150€... K tomu rýchle auto, benzín. Viac k životi nepotrebujem... Hrá na saxofon a zbera obrazy
Vedel si, že tú stoku “Žobráčka”, za Komenského školou, už prestavali na chatu? Skoro to so mnou treslo o zem, keď som to videla! Som fanúšik inovácií, ale keď sa jedná o miesto estetické (okrem toho bordelu od debilov), som rozhodená.
A SKORO SOM ZABUDLA!!! Predná Hora. Áno, je tam liečebňa, ale je tam aj taká “mini” obytná zóna, zopár rodín. A kedysi tam boli také špecifické domy, ktoré mali drevenú architektúru. Vždy mi to pripomínalo staré Americké filmy. Twin Peaks. Dlho som tam nebola, ale dúfam, že tam stále sú. Mrzelo by ma, keby nie. Hľadala som ich kedysi aj na google maps, ale tie tam nesiahajú. Musím to ísť omrknúť, kým som tu. Či vyzerajú tam, ako v mojej pamäti.
A čo je najdôležitejšie, je vôňa. Akonáhle moje auto prekročí hranice Revúcej, dávam dole okná. Nič, nikde a nijaké mesto nikdy nevoňalo tak, ako moja domovina. Akoby všetko mimo RA bolo iba pominuteľná fatamorgána a keď prídem späť, všetko má zmysel, rád, logiku, chaos ustane a ja zaživám nirvánu v duši.
Je toho veľa, prichádza mi na um stále niečo ďalšie, ale nechcem tu písať román, možno sa nikto nedočíta ani sem
Viem že tam kde si si sa tešila. Tak ma mrzí že to nesplnilo očakávania. Zvláštne. Sestre ich to splnilo. Tebe nie. Asi si viac ako ja.
Prekvapila si ma a prajem ti nech sa ti sny splnia a nech si aj so svojou nejednoduchou povahou v živote spokojná
Podobne aj Tebe ale s tým, že mám nejednoduchú povahu, nesúhlasím. Možno myseľ, ale povahu nie.
"Smoliar" (predajna)
To! To je ono! Ďakujem!
A áno, doslova MONSTERa
No na HELL a spokojnú "schvalovaciu komisiu" (black) sa proste nezabúda Ani na mnoho iných vecí samozrejme
Aj ja rada spomínam na tie časy ukladám si ľudí do mojej záhrady, ako rastliny. Možno si už o tom počul a pri rôznych skladbách!
A mam sweet spot pre Zilinu (historia), Poprad (Tatry), a mrzi ma, ze mesta na Liptove - ktory ako taky milujem - su hrozne naprd.