davam ho kategorie filozofia lebo v nom ide aj o ciste uvazovanie.
pan so psom ide z "bodu A" domov ktory je vzdialeny 15km (od "bodu A"). pes aj pan vystartuju spolocne, pan ide rychlostou 5 km/h a pes 30 km/h. Ked sa pes dostane domov(pr
kks toto som už čítala a vraj to dávali niekoľkým profesorom a študentom VŠ, tí to nevedeli vypočítať a potom to dali dákemu dieťaťu a ono to vypočítalo rýchlo teda dúfam že to bolo toto
waaaa idem sa vyhovarat....toto by som urcite vypocitala...ale celkom celkom urcite....a bolo by to urcite spravne....len sa mi nechce....aaaa nechce sa mi pocitat nieco co sme sa ucili na zakladke
@bress no ja som to počítal formou úbytku že vlastne - som si vypočítal všetky čiastkové diaľky ktoré prešiel pes Čiže za dobu kým pes odišiel od pána a vrátil sa za tú dobu koľko prešiel človek atď.. jednoducho zaciklené to je celé - ale aspoň mám čiastkové diaľky ktoré prešiel pes pri jednotlivých okruhoch
priklad takeho isteho typu, len trosku klasickejsi...poznam ho uz nejakych zopar rokov
vlak A vystartoval z bodu A konstantnou rychlostou povedzme 100km/h, sucasne vlak B vystartoval zo stanice B rychlostou napr. 150 km/h... medzi nimi lieta mucha, predstavte si, rychlostou 200 km/h ...vlaky su od seba vzdialene povedzme 250 km... mucha lieta stylom od vlaku ku vlaku (tam a naspat)...vlaky idu po jednej kolaji, cize sa kdesi zrazia...kolko toho stihne nalietat mucha?
no yo, len to, ze pes (mucha) ide tam a nazad preto, lebo ako pawlo pocital, niekoho moze napadnut pocitanie ciastkovych vzdialenosti a podobne hovadiny...takymto stylom sa pocita do nekonecna, je to bezchybny priklad Zenonovych aporii... nieco na ten sposob
plus je rozdiel ked mas ruky pri sebe a od seba... co sa tyka namahy...dvihas sice rovnaku vahu, no musis vynalozit viac usilia v istych pripadoch (teraz neviem presne ako kedy)
...myslel som si že to bude niečo na ten spôsob páky alebo fúrika tak som myslel že by to nemusel byť problém vypočítať
a moje miery mám 195cm 84kg ako príklad lebo sa mi nejako nezdá že ked dvíham na lavičke nezdvihnem ani polovicu svojej váhy (sak preto som začal cvičiť )
Tento príklad mi ešte pred pol rokom poslal spolužiak z matfyzu, ihneď po prečítaní mi hlavou prebleskla myšlienka na tie hrôzostrašné výpočty čo k tomu treba Našťastie som sa nestihla nad tými výpočtami poriadne zamyslieť a doplo mi že sa to dá vyrátať naozaj jednoducho Ale je fascinujúce že niekedy je lepšie použiť tzv. "zdravý sedliacky rozum" než nejaké závratné odborné vedomosti
501. moc sa mi dnes nechce uz rozmyslat, tak to urob jednoducho. zozen si dobre vahy a urob postoj ako ked robis kliky, ruky poloz na vahy a zistis vahu ktoru zdvihas.
to co pisal susene jablko: tie "iste pripady" zavisia od toho ktore svali do svicenia zapajas a ako(pod akym uhlom, do akej vysky). staci ked ruky posunies o niekolko cm a uz svaly vykonavaju inu pracu.
neviem ci je to spravne riesenie, ale prisiel som na to pomerne jednoducho
pan prejde vzdialenost za 3 hodiny a kedze pes bezi od domu k panovi a naspat az kym sa nestretnu pri dome, tiez mu to tva 3 hodiny a to znamena, ze rychlostou 30km/h počas 3 hodin prejde vzialenost 90 km.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
a nechce sa mi ratat ucivo ZS radsej sa idem drtit dejepis
Dúfam že aspoň trocha celá A4 je v čudu
90KM
90KM
90KM
SOM JA ALE DEBIL!!!!
Za tri hodiny koľko prejde pes?? 90km
To je ale ľahké sakra a ja tu počítam ako debil..!!
GRATULUJEM BRESS
vlak A vystartoval z bodu A konstantnou rychlostou povedzme 100km/h, sucasne vlak B vystartoval zo stanice B rychlostou napr. 150 km/h... medzi nimi lieta mucha, predstavte si, rychlostou 200 km/h ...vlaky su od seba vzdialene povedzme 250 km... mucha lieta stylom od vlaku ku vlaku (tam a naspat)...vlaky idu po jednej kolaji, cize sa kdesi zrazia...kolko toho stihne nalietat mucha?
cely postup spociva v tom ze si vypocitate cas za ktory presiel clovek svoju drahu
15/5=3h
z toho vypliva aj to ze pes tiez musel bezat tri hodiny v kuse 30*3=90km
priklad ktory tu dal susenejablko je ten isty.
nezalezi ani tak na tom ze pes(mucha) lieta tam a naspat, ale podstatne je to ze je neustale v pochybe pokial sa clovek(vlaky) nezastavi.
Takže ked cvičím kliky na vodorovnej podložke akú váhu vlastne dvíham ?
Určite to nieje celá moja váha
presny zlomok ti nenapisem, lebo velmi zalezi na telesnych proporciach a technike cvicenia
vo fyzike by sa kliky dali oznacit ako "paka"
a moje miery mám 195cm 84kg ako príklad lebo sa mi nejako nezdá že ked dvíham na lavičke nezdvihnem ani polovicu svojej váhy (sak preto som začal cvičiť )
to co pisal susene jablko: tie "iste pripady" zavisia od toho ktore svali do svicenia zapajas a ako(pod akym uhlom, do akej vysky). staci ked ruky posunies o niekolko cm a uz svaly vykonavaju inu pracu.
8)
pan prejde vzdialenost za 3 hodiny a kedze pes bezi od domu k panovi a naspat az kym sa nestretnu pri dome, tiez mu to tva 3 hodiny a to znamena, ze rychlostou 30km/h počas 3 hodin prejde vzialenost 90 km.