Ludia už vám fakt jebe? SA SPAMETAJTE! Donedávna bol tento server komunita pre mladých ľudí, kde si mohli vyjadriť svoj názor. Sak aj motto birdzu znie Vytvor si svoj svet či ako. A teraz? Teraz každého za názor iba spičujete. Skončí sa to tak, že ho nazv
Woow celkom fajn dotaz ako vazne mas pravdu... Ale k tomu to by sa mal jasne vyjadrit autor tejto stranky. Ale ako suhlasim s tebou mozno nie na 100% ale suhlasim.
Je to tu prilis volne a tolerantne a nic sa tu nemaze ani nic, vlastne to ani nemoze byt inak ako to je a ten vyvoj sa aj tak vzdy niekde zastavi, alebo zastavi tam kde je azet..
Ale zas nech nezakladaju tie "decka" temy, ktore sa tu uz rozoberali...cele je to cudne, lebo vacsina ludi chodi iba do tem TOP 20 a potom na ostatne kasle. A hlavne sa daju odpovede na 95% tych priblblych otazok najst na nete...a hlavne ludia uz nerozmyslaju vlastnou hlavou (sak na co? mame predsa forum...) No je tiez pravda, ze dotycny "velki chlapci" by nemuseli nadavat v kazdej teme, ale tak ani touto temou to nevyriesis...
Podla mna by bolo dobre najst nejaku zlatu strednu cestu.
Nielen aby sa prestalo pi*ovat do tych ktori zakladaju temy takeho typu (vsetci vieme o co sa jedna, takych prispevkov kde sa nadava na autora je stale viac a viac), ale aj aby sa ti ktori zakladaju tie temy sa uvedomili a najprv porozmyslali ze ci to uz nebolo rozoberane, alebo ci vobec ma zmysel to davat do fora (srry, temu o tom ze "pacim sa mu alebo nie?' nepovazujem za nejlepsiu).
Cize nech sa uvedomia obidve strany a zavladne tu pokoj a klud a vseobecne primerie medzi ludmi (a potom sa zobudim )
No ludia ale toto zavisi fakto od autora stranky lebo on zodpoveda za to ci tu budu nadavky alebo nie ide o to ze vlastne on moze dat nejake pravidla ktore budu zalezene na tom ze napr.: v prispevku budu nadavky tak sa vymaze resp. anni neuverejni a ak sa to zopakuje viackrat tak ho autor vymaze zo stranky alebo proste nieco podobne...
1. na birdzi vytvorit privatne tematicky zamerane sekcie kde by si musel dostat pozvanku aby si mohol temy zakladat a diskutovat citat by si ich mohli vsetci uzivatelia birdzu len prispievat a diskutovat by mohli len pozvani.
2. hodnotenie blogov (ale myslim ze to navrhoval uz niekto iny)
3. mailova notifikacia pri zalozeni novej temy vo fore a upzornenie na pridanie prispevku (clovek ma aspon lepsi prehlad kde co napisal)
4. zoskupovanie tajnych sprav do konverzacii napr podla nicku zlepsi sa prehladnost o 1001% a clovek nestrati suvislosti medzi spravami
ak by sa aspon nieco stoho dostalo do novej verzie birdzu tak by to tu mohlo byt ovela lepsie si myslim
Toto napr. nepochopím. My tu o niečom diskutuejme a ty uplne odveci....alebo aspon suvislost nevidim...a tie uzamknute fora je podla mna blbosť pretože to može viest az k diskriminacii... A pravo na vyjadrenie svojho nazora ma predsa kazdy
merlin - tato diskusia len dokazuje, aky sem chodia gašparkovia. nedavno vsetci suhlasili, ked sa zdrbavali deti, teraz vsetci suhlasia ked sa zdrbavaju ti, co zdrbavaju deti a nabuduce budeu zdrbavat teba.
Ja som na zrdbavanie deti nepovedal ani jeden kladny nazor...a to že si niektory seru do huby su ich sračky ne moje.... abtw... : BIRDZ® je zábavný server pre mladých od 13 do 26 rokov. toto mate na kazdej jednej stranke ktoru na birdzi kliknete...tak sa podla toho zariadte...VIDITE TRINAST...tak sa tu nehrajte na neviem akych dosplych ze 13-rocnyc tu nemaju čo hladat
noo ja som sa opytala na neaku vec na fore a dost ma zrusili ale tak ja som pozerala ze ci tam taka otazka uz neni a teda nech mi prepacia ked som sa spytala to iste ale tak nemam oci vsade
merlin ja ze si uz po smrti hmm no nic prides si sem po 20 rokoch a velice komentujes ak ti tak strasne zalezi na blahu 13 rocnich deti predaj comp a trzbu daruj deckemu domovu ja osobne reagujem na drbnute temy ktore pisu ''deti'' od 15 rokov vyzsie co uz je vek kedy by relativne clovek mal vediet aspon co je penis ale no dobre no podla mna aj tak polovica drbnutych diskusii bola zalozena schvalne pre pobavenie nizkovyvinuteho ega ... tak schvalne si to rozoberme po lopate...som lezba alebo kurva ? autorka diskusie... 16 rokov (mentalna vyspelost 10 rokov) ...boli penis ked picha do analu ? (je to nieco co by mohlo trapit nejake detsko ? ) autor diskusie 15 rokov (mentalna vyspelost: stvrtak na zakladnej skole) mozem otehotniet pokial som nemala sex ? autorka diskusie:15 rokov (asi dala priatelovi pusu na lico ked mala 10 a odvtedy kysne ci nie je tehotna .') a navacsi zader je ze tak zvane zdrbavanie (ja by som to nazval vtlkanie rozumu do dutych lebeni) tu odsudzuje cavo ktory si zalozil diskusiu '' som macher stiahnem vam co len chcete kamos mi vcera ukazal ako sa to robi'' no to je snad for ? lol rofl tommyhot,mayo piste volaco sak tu sa kyda na ''dospelich chlapcov''
No k tejto teme by som sa mal vyjadrit, kedze sa ma to asi tyka, lebo som jeden z tych co nutia sproste decka mysliet predtym ako zalozia temu s debilnou otazkou ktora tu uz milion krat bola...
Zaprve: diskusia je rozhovor viacerych ludi na danu temu pri ktorej sa hlada kompromis medzi rozdielnymi nazormi. Nie je nevyhnutne ho najst...
90% prispevkov nie su diskusie, ale otazky dementnych ludi co nedokazu samostatne rozmyslat, riesit problemy a dokonca sa ani normalne opytat kamaratov/rodiny. Keby som ja mal s kazdym problemom co mam ist na net a zakladat tu diskusie tak pravdepodobne ma Tomas odpoji.
Takze ty si myslis ze 10 "diskusii" na temu: LeParkour, Ako zbalit chalana/babu a pod. sracky su fajn? Alebo diskusie co tu boli typu: Anal, Mam ho maly atd.
A ked sa ti to nepaci tak aspon negeneralizuj a povedz mena trapko...
Ad 14: Suhlasim, tu plati taky nazor, ktory je prezentovany ako prvy a potom sa vacsina (gasparkovia ako si ich ty nazval) prida. Potom sa zalozi dalsia diskusia o tom istom probleme, tam je ten prvy nazor iny a zas vsetci suhlasia.
Ad 1: Kvalita fora je umerna kvalite vytvorenych prispevkov. Cize ak nejake jebnute decko zalozi jebnutu diskusiu a pride sem na forum niekto novy tak si povie, aha tu sa riesa kktiny idem dpc odtialto, t.j o jedneho navstevnika menej. Nehovorim ze tie nase nadavky mu (foru) nejak pomahaju, ale po dobrom sa s dotycnymi neda. A velmi tu chybaju administratori ktori by tu robili poriadok..
a co vam tak vadi na debilnych diskusii od deti? precitam, zasmejem sa, a hotovo... ale aby som mu este aj nadavala? Robi vam to radost, ked tu v 90% diskusii poviete jej zakladatelovi/ke ze je ******************* Ludia ved to sa neda citat... to aj ked preskocim, tak mi je z toho na vacsiu grcku jak z priblblej otazky nejakeho debiiilka...
P3tula aspon niekto kto pochopil o čo mi ide... Sak ked vam fakt tie ich otazky vadia tak to nečitajte, nikto vas nenúti. Je tu absolutna sloboda. Co chcete to čitate. Tak ako ja považujem napr. športy za pičoviny nezvozím niekoho kto založí temu futbal lebo jeho to baví. Ano niektore tému su na pokraji demencii uznávam, ale to že zvozíte pod uroven jej zakladatela nikomu nijako nepomože, nezvýši uroveň fóra, akurát si niekto nový povie : Ano chodia sem decká a riešia pičoviny, ale starší arogatný ich zato spičuju pod obraz boží, načo by som mal s takymito ludmi o niečom diskutovať.
Tu nejde o to kolko tém je jebnutych, tu ide o medziľudské vztahy a o aroganciu, ktorá vám už zatemnuje mozog. Až chcete zvýšiť úroveň fora odpovedzte im na urovni. Nepovedal by som pol slova kebyže ich pošlete do piče na urovni ale nech to ma aspon uroven ako nazvat ich debilmi a neviem čo. Niekedy by stačilo im normalne vysvetliť od čoho je vlastne forum a čo na nom čakate, pretože zato že 15- ročná XYZ je nechápavá neznamená to že aj 15 - ročná ABC je nechápava, ona by možno pochopila kebyže jej to noprmlane nebavi. Ano nechce sa vam kazdemu vysvetlovať čo patri a nepatri na forum, tak napíšte pravidla.
A koniec koncov kto ste, že určujete čo je téma vhodná do fora na birdz a ktorá nie. Nevidím žiadnu status Admin ani moderator pri vašich nickoch tak necháepm vašu neopodstatenu agresivitu.
A typek nie po smrti nejsom neboj sa. Zla burina nevyhynie a ja patrim medzi tu najhoršiu. Aj ked to teraz možno tak nevyzerá.
"Až chcete zvýšiť úroveň fora odpovedzte im na urovni. Nepovedal by som pol slova kebyže ich pošlete do piče na urovni ale nech to ma aspon uroven ako nazvat ich debilmi a neviem čo. Niekedy by stačilo im normalne vysvetliť od čoho je vlastne forum a čo na nom čakate.."
A to mame kazdej jednej zvlast vysvetlovat od coho je forum? Pozri uz vela krat aj ti co nadavaju slusne upozornovali jebnutych ludi co a ako, a ti jebnuti ich nazvali trapaakmi a kokotmi a neviem cim este. Ako chces takym nieco vysvetlit? Proste niektori nevedia prijat negativne ohlasy na ich adresu
no ako neviem... ale tomu typkovi co sa dosiel pochvalit o tom ze okrem frajerky suka este nejaku vydatu zensku mam sto chuti napisat nieco poriadne pikatne... ale drzim sa... zatial to je perfektny priklad "inteligentnej debaty"... to uz radsej budem citat o tom ako sa chalan pyta ci ma dost velkeho vtaka ak ho ma 19 cm dlheho ako hentake debiliny
DDnech ktokolvek cokolvek napise aj tak to bude len hra zo slovickami,,pravda asi ako obvykle nieje nikde,,je tam kde ju chce dotyční mať,,ale keby kazdy clovek bol len trosku tolerantny a pozeral sa na veci z nadhladu,,urcite by nebolo potrebne tu rozoberat taketo bnality,,ktore dostavaju zvlastnu podobu a budia dojem ze su priserne dolezite,,ale v skutocnosti,,mylim ze sa tym nic nevyrieši,,vsetci sme len ludia mame svoje chyby ..zmierme sa s tym a hotovo,,ine vychodisko nevidim,,
Ja kritizujem hlavne na blogoch. Keď nemám čo robiť, celkom zábava je to. Snažím sa slušne napísať aj keď niekedy mám nutkanie byť vulgárny. Kritizuje vždy len zlé, ukradnuté, nezmyselné blogy.
Ľudia sa dajú rozdeliť do kategorií, kde je v každej figuruje nejaký vek...
V tej mladšej skupine -15 a menej-, ciže presne tie decká, vždy skončím ako kokot, trápny a podobné vulgarizmy. Už sa mi stalo ako ma 12 ročná baba nazvala deckom.
Ľudia starší väčšinou pochopia a napravia to, bez nejakých problémov.
Ale toto podľa mňa spôsobuje anonymita. Každý je hrdina, keď nikto nevie o koho sa jedná.
Čo som chcel povedať? Vlastne nič. Toto bolo len tak do vetra...
Osobne by som bol za určité obmedzenia čo sa týka zakladania diskusií.
Nemám nič proti keď 12-13 ročný založia diskusiu o sexe, ale iba AK TO NIE JE NA TÉMU O KTOREJ SA DISKUTOVALO VČERA/PREDVČEROM - čo sa bohužiaľ stáva.
Naozaj si myslím, že kto vie aspoň trošku ten počítač používať tak nemá problém si nájsť odpoveď na svoju otázku v starých diskusiách a nemusí pri tom zakladať nové.
Keď už mu to nezíde na um a založí takú diskusiu tak chápem ľuďí čo ho za to pekne zvozia ( občas som medzi nimi...)
Fyzik: čo sa týka hodnotenia blogov, je to podľa mňa skvelý nápad.
Ale ved kľudne nech si zakladajú témy tu na fore... proti tomu vôbec nič nemám, ved na to je tu forum... Ale vie ma nasrať ked do blogu niekto napíše "MILUJEM TOKIO HOTEL" tak dobre nech si ho miluje a nech dá nejaké argumenty prečo.... A nie zajebovať miesto na ploche s takými sprostosťami, ktoré by patrili skôr na pokec...
Suhlasim ... podla mna vulgarizmy zmysel nemaju pri rieseni problemov ... mladi (to som aj ja ) by nemali zakladat bloky ich veku nepriatelne ... a hlavne nemali by sa tu zakladat take prispevky s ktorymi pomoct nemozme alebo ani nemusime ... to skor na blogoch ... ale aj tak niektore prispevky na blogoch su nezmyselne ...
no takto...2 najacstejsie navstevovane sekcie tohto servera su u mna blogy a forum.
na blogoch sa toho odohrava celkom dost. ja si myslim, ze KAZDY si tam moze dat HOCICO co chce. je to predsa jeho vec, jeho internetovy dennik, ako je to charakterizovane. podla mna veci typu toto je ubohy blog, zmaz to, nepomozu...a hlavne nie takym 12 rocnym detom...ja tiez nie som za blogy, ktore maju jednu, pripadne ak autora kopla muza tak 2 vety, ale to, ze ho niekto zdrbka totalne pod zem vacsinou nepomoze. a ako som sa pri jednom blogu aj vyjadrila, ista komunita (ano poviem to tak, aj ked je to mozno blbe slovo) bloggerov, ako keby medzi seba nepustala dalsich, mladsich, neskusenejsich. ved kazdy musi nejako zacat, aj ked to bude len 15 riadkov. clovek vzdy nieco skusa prvykrat a mozno nie vzdy mu to vyjde, ale netreba mu na to napisat "chlapce, to je picovina, zmaz to!" tot moj nazor.
no a forum. diskusie coraz plytkejsie zvrhajuce sa iba na sex. ale zase vzdy podla situacie. ak je to nieco normalne sformulovane a seriozne sa tym autor diskusie obracia na druhych s prosbou o radu, tak nie je problem. zapojim sa a napisem svoj nazor. ale ked niekto vycapi diskusiu "chodim s holkou a picham dalsiu", co si o tom myslite?, tak k tomu niet co dodat. cisty primitivizmus. cize zase je to o ludoch...
No ja nato mám dva názori prví je ten že by sme nemali tie decká tak zdrbať no ten druhý je že niekedy musím lebo niekedy tu dajú takú hlúpu tému že sa nedá k tomu nič nenapísať
menim svoj vyssie uvedeny nazor... fakt tu zacina pisat dost prijebancov... ine slovo na nich najst neviem... bolo by prislabe na to, aby vyjadrilo to co za prispevky to sem hadze
Najlepšie by bolo keby tu bol admin, ktory by odstraňoval nevhodné témy. Dokiaľ nie je, myslím si, že nemá veľký význam rozčulovať sa nad tým, čo, kto napísal.
neviem sice ako to tu vyzeralo na zaciatku ale ked som si pozerala ako vyzeraju diskusie radsej som sa nezapajala... bo boli skoro setky na jedno kopyto... ale je tiez pravda ze neni dieta ako dieta.. ja osobne by som take zdrbanie na blogoch uplne prezila.. beriem kritiku a je dost blbe ked 12 rocna vypi..je do deciek... kam tento svet speje ?!... nebolo nam lepsie v dobe kamennej
hm...neviem mne osobne sa to zda normalne...sme predsa na nete a pod ruskom anonymity sa kazdy hraje na velkeho frajera, mnohy autory prispevkov typu : TO je ale picovina, by v real life nic take nepovedali. Zase su ludia ktory nemaju problem povedat, co si myslia aj mimo netu...takze tak ci onak sa s tym nic nespravi...ale prekvapuje ma, ze admin nic nerobi s nadavkami...som myslela ze sa budu mazat...ale ked to ma kazdy v pici tak precosi neulavit
Podla mna nadavky nevadia...Sme tu mlady ľudia preboha a myslim že občasne zahrešenie do piče každy toleruje...a ked je niekto precitlivelí na vulgarizmi nech leze na stránky kde je nechutná cenzura
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Nielen aby sa prestalo pi*ovat do tych ktori zakladaju temy takeho typu (vsetci vieme o co sa jedna, takych prispevkov kde sa nadava na autora je stale viac a viac), ale aj aby sa ti ktori zakladaju tie temy sa uvedomili a najprv porozmyslali ze ci to uz nebolo rozoberane, alebo ci vobec ma zmysel to davat do fora (srry, temu o tom ze "pacim sa mu alebo nie?' nepovazujem za nejlepsiu).
Cize nech sa uvedomia obidve strany a zavladne tu pokoj a klud a vseobecne primerie medzi ludmi (a potom sa zobudim )
Merlin61 vies o tom ze aj ty si mometalne zalozil diskusiu kde pi*ujes do ostatnych? i ked IMHO takto ma zmysel narozdiel od tych druhych
1. na birdzi vytvorit privatne tematicky zamerane sekcie kde by si musel dostat pozvanku aby si mohol temy zakladat a diskutovat citat by si ich mohli vsetci uzivatelia birdzu len prispievat a diskutovat by mohli len pozvani.
2. hodnotenie blogov (ale myslim ze to navrhoval uz niekto iny)
3. mailova notifikacia pri zalozeni novej temy vo fore a upzornenie na pridanie prispevku (clovek ma aspon lepsi prehlad kde co napisal)
4. zoskupovanie tajnych sprav do konverzacii napr podla nicku zlepsi sa prehladnost o 1001% a clovek nestrati suvislosti medzi spravami
ak by sa aspon nieco stoho dostalo do novej verzie birdzu tak by to tu mohlo byt ovela lepsie si myslim
Zaprve: diskusia je rozhovor viacerych ludi na danu temu pri ktorej sa hlada kompromis medzi rozdielnymi nazormi. Nie je nevyhnutne ho najst...
90% prispevkov nie su diskusie, ale otazky dementnych ludi co nedokazu samostatne rozmyslat, riesit problemy a dokonca sa ani normalne opytat kamaratov/rodiny. Keby som ja mal s kazdym problemom co mam ist na net a zakladat tu diskusie tak pravdepodobne ma Tomas odpoji.
Takze ty si myslis ze 10 "diskusii" na temu: LeParkour, Ako zbalit chalana/babu a pod. sracky su fajn? Alebo diskusie co tu boli typu: Anal, Mam ho maly atd.
A ked sa ti to nepaci tak aspon negeneralizuj a povedz mena trapko...
Ad 1: Kvalita fora je umerna kvalite vytvorenych prispevkov. Cize ak nejake jebnute decko zalozi jebnutu diskusiu a pride sem na forum niekto novy tak si povie, aha tu sa riesa kktiny idem dpc odtialto, t.j o jedneho navstevnika menej. Nehovorim ze tie nase nadavky mu (foru) nejak pomahaju, ale po dobrom sa s dotycnymi neda. A velmi tu chybaju administratori ktori by tu robili poriadok..
Ad 17, 18: dobre ste to vystihli
Tu nejde o to kolko tém je jebnutych, tu ide o medziľudské vztahy a o aroganciu, ktorá vám už zatemnuje mozog. Až chcete zvýšiť úroveň fora odpovedzte im na urovni. Nepovedal by som pol slova kebyže ich pošlete do piče na urovni ale nech to ma aspon uroven ako nazvat ich debilmi a neviem čo. Niekedy by stačilo im normalne vysvetliť od čoho je vlastne forum a čo na nom čakate, pretože zato že 15- ročná XYZ je nechápavá neznamená to že aj 15 - ročná ABC je nechápava, ona by možno pochopila kebyže jej to noprmlane nebavi. Ano nechce sa vam kazdemu vysvetlovať čo patri a nepatri na forum, tak napíšte pravidla.
A koniec koncov kto ste, že určujete čo je téma vhodná do fora na birdz a ktorá nie. Nevidím žiadnu status Admin ani moderator pri vašich nickoch tak necháepm vašu neopodstatenu agresivitu.
A typek nie po smrti nejsom neboj sa. Zla burina nevyhynie a ja patrim medzi tu najhoršiu. Aj ked to teraz možno tak nevyzerá.
A to mame kazdej jednej zvlast vysvetlovat od coho je forum? Pozri uz vela krat aj ti co nadavaju slusne upozornovali jebnutych ludi co a ako, a ti jebnuti ich nazvali trapaakmi a kokotmi a neviem cim este. Ako chces takym nieco vysvetlit? Proste niektori nevedia prijat negativne ohlasy na ich adresu
Ľudia sa dajú rozdeliť do kategorií, kde je v každej figuruje nejaký vek...
V tej mladšej skupine -15 a menej-, ciže presne tie decká, vždy skončím ako kokot, trápny a podobné vulgarizmy. Už sa mi stalo ako ma 12 ročná baba nazvala deckom.
Ľudia starší väčšinou pochopia a napravia to, bez nejakých problémov.
Ale toto podľa mňa spôsobuje anonymita. Každý je hrdina, keď nikto nevie o koho sa jedná.
Čo som chcel povedať? Vlastne nič. Toto bolo len tak do vetra...
Osobne by som bol za určité obmedzenia čo sa týka zakladania diskusií.
Nemám nič proti keď 12-13 ročný založia diskusiu o sexe, ale iba AK TO NIE JE NA TÉMU O KTOREJ SA DISKUTOVALO VČERA/PREDVČEROM - čo sa bohužiaľ stáva.
Naozaj si myslím, že kto vie aspoň trošku ten počítač používať tak nemá problém si nájsť odpoveď na svoju otázku v starých diskusiách a nemusí pri tom zakladať nové.
Keď už mu to nezíde na um a založí takú diskusiu tak chápem ľuďí čo ho za to pekne zvozia ( občas som medzi nimi...)
Fyzik: čo sa týka hodnotenia blogov, je to podľa mňa skvelý nápad.
na blogoch sa toho odohrava celkom dost. ja si myslim, ze KAZDY si tam moze dat HOCICO co chce. je to predsa jeho vec, jeho internetovy dennik, ako je to charakterizovane. podla mna veci typu toto je ubohy blog, zmaz to, nepomozu...a hlavne nie takym 12 rocnym detom...ja tiez nie som za blogy, ktore maju jednu, pripadne ak autora kopla muza tak 2 vety, ale to, ze ho niekto zdrbka totalne pod zem vacsinou nepomoze. a ako som sa pri jednom blogu aj vyjadrila, ista komunita (ano poviem to tak, aj ked je to mozno blbe slovo) bloggerov, ako keby medzi seba nepustala dalsich, mladsich, neskusenejsich. ved kazdy musi nejako zacat, aj ked to bude len 15 riadkov. clovek vzdy nieco skusa prvykrat a mozno nie vzdy mu to vyjde, ale netreba mu na to napisat "chlapce, to je picovina, zmaz to!" tot moj nazor.
no a forum. diskusie coraz plytkejsie zvrhajuce sa iba na sex. ale zase vzdy podla situacie. ak je to nieco normalne sformulovane a seriozne sa tym autor diskusie obracia na druhych s prosbou o radu, tak nie je problem. zapojim sa a napisem svoj nazor. ale ked niekto vycapi diskusiu "chodim s holkou a picham dalsiu", co si o tom myslite?, tak k tomu niet co dodat. cisty primitivizmus. cize zase je to o ludoch...
Ayreen: Jj suhlasim stebou, prosto nie je ,,jebnuta" tema ako jebnuta tema...pochopili ste nie?
a ved ono tu jed admin či ne..? ved už dake diskusie pomizli tak ja neviem..