Preferujem win, na mac-och som pracoval v škole a musel som si kvôli tomu kúpiť notebook s winom. Nevyhovuje mi a celkovo je mi ako os nesympaticky (noflame). Osobne sa mi na win pracuje lepšie.
Pocul som, ze na wine to tiez nie je poslednu dobu az take zle, ale mne na macu vyhovuje kompletne vsetko. Hlavne trackpad a praca v systeme s gestures. Neviem si predstavit fungovanie bez expose, mission control atd. Plus dalsich x veci, ktore sa mi nechce pisat
@semhamforas stojí sice možno s pohladu inych nb viacej, ale to je len taka polopravda, ked si kupiš naprikald mac pro, tak s technologiami čo su v nom použite a sparametrami sa moc neda porovnat napriklad s hp-čkom
@ork92
hlavne tie na spracovanie fotiek, videa a hudby, musel by som hľadať alternatívy a učiť sa odznovu s tým pracovať..
a ktovie či by na niektoré programy vôbec boli alternatívy..
@10 inac, ked spominas ten mac pro, s tym sa teraz riadne vytiahli. Profesionalny comp, ktory by si clovek ci uz poskladal alebo kupil hotovy vzdy vyjde o par stovak dolarov drahsie, ako vykonnejsia verzia procka.
@semhamforas tak to už je potom druha vec, čo od notebooku očakavaš, ako sposob mojej obživi som ochotný investovať do nb viac panazi, kedže viem že sa mi to vrati v podobe workflou a plinulosti, a ked si do neho zakomponuješ este aj ssd disk, tak od stlacenia gombiku po zapnutie sistemu ubehne 10sekund a od stlacenia na ikonku photoshop po otvorenie ubehnú asi 3 sekundy, a mimochodom balicek office je už davno aj pre mac, a kdo by pouzival office ked na google disk mas celi office a online
@14 office z mkrvosoftu mas aj na mac. ale je tu aj applacky kancelarsky balicek iwork. ktory je napriklad pre mna vhodnejsi. je jednoduchsi, prehladnejsi a lepsie sa mi na nom pracuje. ale tak, to je vec preferencii
vie tu aj niekto čisto objektívne zhodnotiť prácu a vlastnosti na win a na mac? niekto kto dlhé roky profesionálne používam windows a prešiel na mac alebo opačne ... pretože ma to dosť zaujíma ... viem že rýchlosť, výkon a vyladenie systému je asi lepšie ako win ale v čom je ešte mac lepší? poprípade čo mac-u chýba čo sa týka dostupnosti programov atď ... je spoločenská dostupnosť aplikácií komponentov a všelijakých iných vecí pre mac taká rozšírená a bohatá ako aj pre win? ... ako je to teda v porovnaní na naozaj detailnom pohlade? ktorý systém je lepší a výhodnejší?
@semhamforas tak to vies najlepsie ty. ja office nepouzivam vobec a konkretne taky word pouzivam len na to, aby som do neho mohol skopirovat prace do skoly, pretoze niektorym vyucujucim, ktori maju stary office, .doc konvertovanie z pages rozhadzal vo worde layout.
na vsetko, co potrebujem, mi az bohate staci pages, keynote a numbers
@melancholik Co je pre teba kategoria dostupných programov? ako som spominal hore mac uz používam k praci asi 4 roky a zatial sa dokopi nemam na čo stazovať, a nikdy som nemal problem s dostupnostou programov čo som potreboval. Ked napišes čomu sa venuješ tak ti budem vedeiť aj lepsie poradiť
používam win7..vyhovuje mi, niesom si celkom istá tým či by mac dokázal to čo windows atď. a napríklad netuším ako je to so sťahovaním na mac, nemyslím hudbu ani filmy ale programy a taktiež ako príklad - myslím že rayman legends na mac ani dostupná neni, nehrávam veľa hier v podstate mám v notebooku iba rayman legends a f.e.a.r, no to by na mac nehrozilo..takže tak no, príde mi to tak že všetky produkty od apple sú pre nenáročných ľudí alebo lepšie povedané pre ľudí čo zariadenia využívajú max. tak na web a...kreslenie
@ork92 pracujem v programe fl studio avšak viem že je dostupny aj pre mac ( ja by som bol ochotný ísť do toho ale nemám potrebné financie na to teraz ) ... takže všetko ohladom hudby ... a práce s internetom ... a aj s fotkami ... toto by som chcel najviac porovnať a vedieť ktorý systém je v tomto lepší
@nikoll92 raymana legends mas aj na mac. je pravda, ze situacia okolo hier bola v tomto vzdy biedna ale posledne 2 roky a dalej sa to zlepsilo a tym, ze sa rapidne zvysil predaj apple pocitacov, zacali vyvojari postupne portovat svoje stare hry a nove tiez.
sw stahujes klasicky, bud zo stranky alebo prostrednictvom mac app store.
@ork92 myslela som tým aj iné zariadenia od apple, príklad-iphone..
ale ja sa v budúcnosti nebránim tomu že by som si kúpila notebook od apple, zatiaľ spokojnosť s win7
Pouzivam cely zivot mac- zacinal som este na starych macintoshoch, iMacoch a teraz mam vlastny Macbook a som s tym systemom spokojny.
Windows sa mi nikdy velmi ako system nepacil, ale to je len moja osobna preferencia.
@nymerio324 nemusel by si hľadať alternatívy na spracovanie fotiek a videa. všetky veľké softy typu Photoshop existujú v dvoch verziách...
ale podstatné je iná zmena...
Staršie Mac-y vôbec nevyžadovali nutnosť hľadať program, lebo on tam už bol. Pamätám si, že keď som si kúpil prvý Mac a napadlo ma, že potrebujem nejaký soft tak s 90% už v kompe bol nainštalovaný. Ono to znie trochu zvláštne. V starších Mac OS X boli predinštalované dokonca hry, dokonca v 2003 som tam našiel 3D hru, ona proste bola v počítači
Dnes je doba trochu iná, musíš si nejaké veci "stiahnúť".
Ale úprimne, ak si preklikáš stránku k Mac počítaču, tak v priebehu chvílke zistíš, že oni sami ti ponúkajú software ku kompu k všetkému možnému:
(len s tým rozdielom, že teraz si to musíš stiahnúť, v minulosti také bolo rovno v kompe keď si ho vybalil).
Čo sa týka dávania do nákladov, teoreticky ak si dáš do App Store firemnú kartu, tak pre teba to bude ako firemný nákup kartou, tebe faktúra mailom príde (len s Írskou DPHčkou, nie Slovenskou, ako keby si nakupoval v Írsku (ktoré je v eurozóne), čiže do nákladov si to môžeš dať.
I keď úprimne, ja s výnimkou Photoshopu nič ďalšie do Macu nepotrebujem (HTML editor som si kúpil pred 5 rokmi a mám stále ten istý
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
hlavne tie na spracovanie fotiek, videa a hudby, musel by som hľadať alternatívy a učiť sa odznovu s tým pracovať..
a ktovie či by na niektoré programy vôbec boli alternatívy..
na vsetko, co potrebujem, mi az bohate staci pages, keynote a numbers
a ak ches masinu na hranie tak urcite windows..
sw stahujes klasicky, bud zo stranky alebo prostrednictvom mac app store.
ale ja sa v budúcnosti nebránim tomu že by som si kúpila notebook od apple, zatiaľ spokojnosť s win7
Ak mám vycapiť za počítač toľko peňazí, tak radšej niečo, čo nie je od Appleu.
Samozrejme som myslel firma co pouziva maci...
celý image spoločnosti ako takej
Windows sa mi nikdy velmi ako system nepacil, ale to je len moja osobna preferencia.
ale podstatné je iná zmena...
Staršie Mac-y vôbec nevyžadovali nutnosť hľadať program, lebo on tam už bol. Pamätám si, že keď som si kúpil prvý Mac a napadlo ma, že potrebujem nejaký soft tak s 90% už v kompe bol nainštalovaný. Ono to znie trochu zvláštne. V starších Mac OS X boli predinštalované dokonca hry, dokonca v 2003 som tam našiel 3D hru, ona proste bola v počítači
Dnes je doba trochu iná, musíš si nejaké veci "stiahnúť".
Ale úprimne, ak si preklikáš stránku k Mac počítaču, tak v priebehu chvílke zistíš, že oni sami ti ponúkajú software ku kompu k všetkému možnému:
» www.apple.com/creativity-apps...
(len s tým rozdielom, že teraz si to musíš stiahnúť, v minulosti také bolo rovno v kompe keď si ho vybalil).
Čo sa týka dávania do nákladov, teoreticky ak si dáš do App Store firemnú kartu, tak pre teba to bude ako firemný nákup kartou, tebe faktúra mailom príde (len s Írskou DPHčkou, nie Slovenskou, ako keby si nakupoval v Írsku (ktoré je v eurozóne), čiže do nákladov si to môžeš dať.
I keď úprimne, ja s výnimkou Photoshopu nič ďalšie do Macu nepotrebujem (HTML editor som si kúpil pred 5 rokmi a mám stále ten istý
Windows- kompatibilnejsi, lepsi na pracu, aj hry, skaredy, user enemy
PROSIM PROSIM PROSIM!
alebo aspon sprostredkuj, nebud svina
mac mas tri roky, ked sme ho v bazaroch cekovali, si dobre pamatam
a bol neskutocne nehorazne drahy = az 350e
lebo apple produkty mozu pouzivat iba arabsky sejkovia, nikto iny si to proste nemoze dovolit
tak aspon vybav kostovku, ja ti uz poviem, je to je dobry shit
no, ale pri mnozstevnej zlave, by si pozhanal aj 17-20g za tu cenu