Ahojte potrebujem vypocitat nejake priklady a bol by som rad kebyže mi naznacite aj postup potrebujem derivovat funkcie
y 2- 7 cosx
y=sinx . cosx
y=4 na x . x na 100
y 1+cosx)(1-sinx)
Postup? Ziadny postup tam nieje. Je to obycajne pouzitie zakladnych derivacnych vzorcov ktore sa mas naucit. + tam je vzorec pre derivaciu nasobiacich sa funkcii (fg)′ = f′g + fg′
takže prvé je 2x+7sinx, lebo exponent vždy napíšeš dopredu a znížiš o jedno a teda exponent je 0 a 7 sin x, lebo cos zderivované je - sin a teda - a - ti dá +
druhé je (cos na druhú x - sin na druhú x), lebo prvú funkciu sinus zderivuješ na cosx*cos x odpíšeš, + prvú sin x odpíšeš a druhú cosx zderivuješ na -sin x, takže teraz máš cosx*cosx+sinx*(-sinx) a to sa rovná (cos na druhú x - sin na druhú x)
tu sa mi moc nepáči tá neznáma v exponente, ale neviem ti ju momentálne odstrániť, takže mi to vyšlo takto, že: 4, ( x na stú, v zátvorke v exponente za tou stovkou (x-1) pokračuješ + 100x na 99+x, ) ...lebo 4 na x-tú zderivuješ ako x4 na rvú a druhú funkciu odpíšeš, takže krát x na stú, + prvú funkciu odpíšeš, takže 4 na x-tú, krát druhú zderivuješ na 100 x, na deväťdesiatdeviatu a teraz už len skrátiš a upravíš exponenty a vyjde ti, ako som napísala, na začiatku
posledná je sin na druhú x - cos na druhú x - sin x -cos x, lebo: prvú funkciu zderivuješ 1 na 0 a cos x na -sin x, takže máš -sin x * (odpíšeš druhú) 1-sinx + (odpíšeš prvú) 1+ cos x* (zderivuješ druhú) sin na cos no máš tam - takže -cos x....a máš výsledok: sin na druhú x-cos na druhú x - sin x - cos x
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
super je