áno, kým som v škole tak neni problém, keď som bledá jak krieda, ledva stojím, sedím, dýcham tak ma v pohodičke pustia domov, aj keď ešte za čias základky to bola asi taká cesta že desať krokov som spravila a sadla si na päť minút na obrubník.. -.-
Tak neviem, pri všetkej úcte k ženám. Každá má iné bolesti a aj u tých ktoré to majú skutočne ťažké sa to vraj časom zmierňuje(po pôrode). Keď už mal by o tom rozhodovať lekár a navyše nie je ani pozícia ako pozícia. Takéto plošné nepodporujem, veď by vám to ešte uškodilo lebo by ste si ťažšie hľadali prácu.
už len preto, že nie každá má rovnakú dĺžku cyklu/krvácania, iné fyzické prejavy, teraz niektoré by mali voľno päťkrát do roka, niektoré štrnásť a... kto by to kontroloval?
ja si myslim ze to je logicke sak nikto si nemoze vybrat ci sa narodi ako muz alebo zena tak ked ma bolesti nech nerobi ne? Sa cudujem ze to uz nezaviedli skorej...
Ja napríklad pri tom zvraciam a odpadávam a akurat tak prve dva dni takže podľa mňa to je super nápad. Kým som na strednej tak ma pustia keď vidia, že umieram, ale čo to bude v robote to netuším.
ale myslím, že (síce by to podporovalo byrokraciu a asi aj úplatky), ale ak by bolo také, že ie s fakt so silnými bolesťami si vybavia potrdenie od lekára a budú mať následne nárok na niekoľko dní voľna naviac na základe tohoto, tak by to nemuselo byť zlé
Preboha načo? doteraz to ženy zvládali tak načo to treba meniť ? Mna to nijako neovplyvnuje, zvládam v pohode všetko. Ak má nejaká vážne bolesti tak nach jej to volno dajú ale načo každej? Vôbec sa mi to nepáči.
Prečítala som si len úvod, ďalej sa mi to nechcelo... ako, ak niekto vidí najväčší problém v trpení nálad, tak nevie, o čom to je Ja s tým síce osobnú skúsenosť nemám, ale viem napríklad o babe, ktorá vynechala skúšku, lebo preležala celý deň v posteli. Druhá raz cestou zo školy otyčkovala chodník a museli sme jej volať taxík, aby ju zobral domov. Tak pri takom niečom by mohla fungovať nejaká dohoda so zamestnávateľom (prípadne spolu s lekárskym vyjadrením)
nie...bála by som sa toho, že by sa na mňa pozeral budúci zamestnávateľ s predsudkami kvôli tomu, že som žena a mám cyklus...-.-
aj keby som toto voľno nevyužívala, stále by si myslel, že mu môžem kedykoľvek na dva dni vypadnúť z roboty...a tým by som sa preňho stala nezaujímavým uchádzačom o pracovnú pozíciu..
nehovoriac o tom, že by sa toho mohli chytiť aj muži a požadovať nejaké voľno pre seba...napríklad futbalové
ale najviac by ma zaujímala praktická stránka...
ako by som dokazovala vedeniu, že mám práve vtedy prvé dva dni menštruáciu? to by som prišla a ukázala im tampón?
ok, tie ženy čo majú pravidelný cyklus, tak tým by stačilo nejaké potvrdenie od lekára...
ale tie, čo takto šťastie nemajú? alebo tie, čo zvyknú mať pravidelný cyklus, ale kvôli stresu sa im posunie? čo potom -.-
celé je to postavené na hlavu...zvládalo sa to storočia, zvládne sa aj teraz...
kedysi nemali vložky, tampóny, nič na tlmenie bolesti a celé dni makali na poliach...my máme všetky vymoženosti no aj tak si nájdeme niečo -.-
inak povedané, jop, krámy sú hnus, ale ženy...neupozorňujme na to toľko -.- len sa strápňujeme neustálym vyfňukovaním a vyhováraním sa na zmeny nálad...-.-
ja nijaké nepociťujem, kopec žien v mojom okolí tiež nie...tak načo? -.-
@24 kvôli tebe by mali rovno do Zákonníka práce dať aj ortografické voľno, počas ktorého by si nemusel ísť do práce, ale namiesto toho by si dostal za úlohu napísať niekoľko diktátov a doučiť sa gramatiku
a k téme... extra PNku, prečo nie? ale platené voľno, to sa mi nepozdáva
keby to nemalo dalsie dosledky, tak beriem vsetkymi 10timi, lebo aj ja som taka ze prve 2 dni by som najradsej skriabala nechtami po stenach od bolesti.
ale tu sa krasne vidi aka je dnesna realita - menstruacia - nieco prirodzene co k zene neodmyslitelne patri by bolo dovodom toho ze si zeny budu tazsie zhanat pracu...akoby uz nestacilo ze muzi su uprednostnovani lebo nerodia a nejdu na matersku. + ten dnesny trh prace je des, zamestnavatelia budu len zdierat a zdierat a ludia proste budu pracovat aj za minimalnu mzdu len aby mali co do ust. jebat tento zacarovany kruh.
mimochodom este k teme, ak by sa to zaviedlo, tak by o tom mal rozhodovat lekar.
som za, ale mohlo by sa to zas aj zneužívať...samozrejme podľa potreby ženy...ja napríklad by som niekedy to privítala, a niekedy vôbec...skôr ide o tie ženy, ktoré majú vážne problémy každý mesiac
@myschka nech idú ku gynekológovi? Veď by som tam aní nedosla v tých bolestiach. Prvé dva dni mám problém postaviť sa.
Nech zereme panadoly? Drahá zlata mne nepomôžu aní tri ibalginy nič. Sesternici nepomôže aní otrava krvi jake ma bolesti. A jasné nech si výberu dovolenku každý mesiac. Veď čo to je.
@momina223 ale ved to je tvoj zdravotny problem, ktory si mas riesit sama... a ku gynekologovi zajdi v case ked menstruaciu nemas, to snad zvladnes po vlastnych. ak ibalgin nepomaha, pomoze nieco na predpis, vravis akoby to bola rakovina
na svojom nazore nemenim nic, prezili tie bolesti generacie zien pred nami, prezijes aj ty, prezijem aj ja
Súhlasím s názorom, že keď tak by to mal určiť lekár. Niektoré baby majú fakt strašné bolesti - nevedia chodiť, grcajú aj keď sa napijú vody - takže tabletku do seba nedostanú...ja medzi ne nepatrím, ale ak by na to takýmto dal povolenie lekár...
Ale osobne si myslím, že niektoré baby to zveličujú, respektíve, že nič nevydržia. Aj ja mávam prvý deň-dva bolesti, ktoré ma v priebehu kŕču "paralyzujú". A ešte som kvôli tomu nikdy nezostala doma.
@momina223 PNku, nie dovolenku..inak by niekto dostaval omnoho viac dovolenky ako niekto iny..a to uz je ocividna diskriminacia..ja tiez chcem dovolenku naviac, kto mi ju da
@tunidlo nemyslim si ktory muz by sa mu uz zato podakoval ze zena namiesto toho aby mala sproste komenty a sprostu naladu v robote ich bude mat doma ... ale tak, to len sam Voloďa vie prečo to urobil
@sheily predstav si, že ja by som ti nedopriala byť v mojom tele pravidelne mám tlak nižší ako 80/50, počas krámov mám oveľa menej, niekedy mi musia napojiť infúziu...mám nenormálne bolesti, niekedy sa ledva hýbem, no aj tak môžem vyhlásiť, že si to na mne skoro NIK nevšimne...
lebo to beriem tak, že je to znak toho, že som žena...v plodnom období a potomka chcem...tak si to musím vytrpieť...
prežili to iné, prežijem aj ja...
takže si nemysli, že skáčem meter dvasať, keď mám krámy...
nie, ale nebudem fňukať, ľutovať sa a strhávať na seba pozornosť "lebo jooooj, ja mám krámiky a teraz všetci skáčte tak, ako pískam ja..."
jednoducho nie! keď sa hráme na silné ženy, ktoré nikoho nepotrebujú, všetko zvládnu samé, hádžu sa do mužských robôt, mám sa nechať zložiť menštruáciou, ktorá je prirodzená? nenechajme sa vysmiať...-.- sme ženy, minimálne pôrod bude horší ako toto...a budeme fňukať kvôli jednému týždňu -.-
@obliviate ani nevieš, aká som rada, že so mnou súhlasí aspoň nejaká žena...lebo si už prídem úplne vadne -.-
@nathalicatko nuž tak to je iné, to ti fakt nezávidím..
je tvoj názor ok, ja mám svoj, ale tak rozdiel medzi tebou a mnou je, že ja sa nehrám na žiadnu pseudofeministku, silnú ženu a na to, že nikoho nepotrebujem, nehrám sa na to, že všetko zvládnem sama a nehrniem sa do mužských robôt, lebo je to pre mňa bullshit, zloží ma na jeden deň menštruácia a nehanbím sa za to, cením sa viac sama seba a svoje zdravie ako nejaké názory okolia..
ja len neviem, odkiaľ máš, je práve ja som (pseudo)feministka každý, kto má pozná ti povie, že je to presne naopak že ja som to krehké žieňa, ktoré potrebuje ochranu, milé slová, chlapa...lásku a nehu neuznávam ženy nasilu natlačené v mužských úlohách aj keď, mnohé to zvládajú a excelujú v tom, ja sa medzi ne netlačím
len som poukázala na to, že mnohé ženy to tak majú, ale ak príde na rad menštruácia, zrazu ucuknú a čo je to potom, ak nie obyčajná hra? veď ak chcú zastávať mužské pozície, nech sa nenechajú ovplyvňovať hladinou hormónov v krvi
a tento môj postoj nie je o tom, že sa na niečo hrám, pretvarujem, alebo sa hanbím za cyklus som žena a som na to hrdá keď mám krámy, nemám to problém povedať partnerovi, nehanbím sa za to som žena a opakujem, som na to hrdá som rada, že ho vôbec mám a nemusím behávať po lekároch a dávať si pichať vyvolávačky...
len ide o ženský postoj k tomu pokiaľ to žena berie ako nutné zlo, nutným zlom to pre ňu aj ostane ( keď to vezme ako svoju súčasť a nenechá sa ovládať hormónmi či krvou, bude to znášať ľahšie lebo to nebude jej nepriateľom, ale súčasťou jej bytia (
Ženy a muži sú si rovní, ale nám dajte o 2 dni voľna viac! No ešte to tak. Samozrejme, niektoré to majú dosť ťažké a majú veľké bolesti, aj ja som medzi ne patrila, ale našťastie z viacerých dôvodov sa to trochu upravilo, ale mnohé ženy to len zbytočne preháňajú. Zvládali to ženy doteraz, zvládneme to aj my, no nie? Navyše ako by to potom vyzeralo v zamestnaniach, kde sú prevažne ženy?
Proste nie, nie takto zo zákona, jedine ako výnimky na základe lekárskeho potvrdenia.
Možno takí, ktorí si myslia, že ženy potrebujú ochranu mužov, bez ohľadu na to, čo si o tom tá-ktorá žena myslí ... A takí, ktorí sa tým zvýhodnia na pracovnom trhu.
Ja som minule odpadla, myslím, že okrem tepla aj kvôli tomuto, lebo mi bolo fakt mega mega zle... ale skôr by to malo fungovať ako právo, s lekárskym potvrdením, že daná žena to má naozaj nadpriemerne silné. Osobne mi prvé dva dni býva tak zle, že sa to rozhodne rovná chrípkam a podobne čo sa práceschopnosti týka, samozrejme v iných oblastiach nikdy nezabudnem na to, ako som počas prvého dna bola osem hodín za pásom... a ked si predstavím ženy v treťom svete, kde to majú ešte stokrát horšie... ok, vlastne, uzavrime to tak, že robíme mnoho kriku pre nič, predsa len Mohlo by byť oveľa horšie, a aj taká sedavá práca je pomerne OK v porovnaní s pásom, zatiaľ čo pás na Slovensku je v pohode v porovnaní s banánovou plantážou v Južnej Amerike/Afrike a tak... všetko je relatívne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
70 komentov
suhlasil by som iba ak by mali muzi narok na pivne volno
čo ja viem, ženám ktoré majú fakt kristušácke bolesti by sa mohli povoľovať výnimky aj oficiálne
ale výkyvy nálad podľa mňa nie sú dôvod na dovolenku
som zvedavá jak to bude až budem robiť, haha
nielen vy chlapi ...ja tiež pozerám ms
už len preto, že nie každá má rovnakú dĺžku cyklu/krvácania, iné fyzické prejavy, teraz niektoré by mali voľno päťkrát do roka, niektoré štrnásť a... kto by to kontroloval?
asi niečo ako @6
ale poznám ženy, ktoré majú brutalitu a tým by som tie dva dni voľna dopriala.
Ja by som to brala, kto chce, nech si robí, kto má bolesti, nech zostane...
aj keby som toto voľno nevyužívala, stále by si myslel, že mu môžem kedykoľvek na dva dni vypadnúť z roboty...a tým by som sa preňho stala nezaujímavým uchádzačom o pracovnú pozíciu..
nehovoriac o tom, že by sa toho mohli chytiť aj muži a požadovať nejaké voľno pre seba...napríklad futbalové
ale najviac by ma zaujímala praktická stránka...
ako by som dokazovala vedeniu, že mám práve vtedy prvé dva dni menštruáciu? to by som prišla a ukázala im tampón?
ok, tie ženy čo majú pravidelný cyklus, tak tým by stačilo nejaké potvrdenie od lekára...
ale tie, čo takto šťastie nemajú? alebo tie, čo zvyknú mať pravidelný cyklus, ale kvôli stresu sa im posunie? čo potom -.-
celé je to postavené na hlavu...zvládalo sa to storočia, zvládne sa aj teraz...
kedysi nemali vložky, tampóny, nič na tlmenie bolesti a celé dni makali na poliach...my máme všetky vymoženosti no aj tak si nájdeme niečo -.-
inak povedané, jop, krámy sú hnus, ale ženy...neupozorňujme na to toľko -.- len sa strápňujeme neustálym vyfňukovaním a vyhováraním sa na zmeny nálad...-.-
ja nijaké nepociťujem, kopec žien v mojom okolí tiež nie...tak načo? -.-
A takto sa daju ženy aj dobre uraziť, vždy ked sa s niakou hádam tak poviem : " Co más krámy ked más také výkivi nálad?"
A to som zvedavý teraz na tie reakcie.. .
Každý by vravel: zamestnáme radsej chlapov lebo tie ženy budu mať každý mesiac volno ved viete......
By ich považovali vsetci za niečo, čo nedokáže pravidelne chodiť do práce, čo sa ráta za polovičnu pracovnu silu...
Takže ee....
a k téme... extra PNku, prečo nie? ale platené voľno, to sa mi nepozdáva
@23 tie predsudky by mal právom , niekde niečo potrebujú spraviť a žena šéfovi povie že ide domov ... načo mi je taký zamestnanec.
ale tu sa krasne vidi aka je dnesna realita - menstruacia - nieco prirodzene co k zene neodmyslitelne patri by bolo dovodom toho ze si zeny budu tazsie zhanat pracu...akoby uz nestacilo ze muzi su uprednostnovani lebo nerodia a nejdu na matersku. + ten dnesny trh prace je des, zamestnavatelia budu len zdierat a zdierat a ludia proste budu pracovat aj za minimalnu mzdu len aby mali co do ust. jebat tento zacarovany kruh.
mimochodom este k teme, ak by sa to zaviedlo, tak by o tom mal rozhodovat lekar.
to je problem?
"zdravim sefe, beriem si volno, menstruujem, idem si domov napustit lavor s teplou vodou a pozerat telenovely" .......
Nech zereme panadoly? Drahá zlata mne nepomôžu aní tri ibalginy nič. Sesternici nepomôže aní otrava krvi jake ma bolesti. A jasné nech si výberu dovolenku každý mesiac. Veď čo to je.
na svojom nazore nemenim nic, prezili tie bolesti generacie zien pred nami, prezijes aj ty, prezijem aj ja
lebo sa v tom vobec neda klamat
Ale osobne si myslím, že niektoré baby to zveličujú, respektíve, že nič nevydržia. Aj ja mávam prvý deň-dva bolesti, ktoré ma v priebehu kŕču "paralyzujú". A ešte som kvôli tomu nikdy nezostala doma.
Čím viac regulácií tým lepšie.
Ešte pridáme nejaký sviatok nájdenia Ježiša na toaste a zákonník práce bude dokonaný, nebude sa môcť pracovať vôbec.
Či si skôr nezaisťuje hlasy patriarchálnych mužov ...
lebo to beriem tak, že je to znak toho, že som žena...v plodnom období a potomka chcem...tak si to musím vytrpieť...
prežili to iné, prežijem aj ja...
takže si nemysli, že skáčem meter dvasať, keď mám krámy...
nie, ale nebudem fňukať, ľutovať sa a strhávať na seba pozornosť "lebo jooooj, ja mám krámiky a teraz všetci skáčte tak, ako pískam ja..."
jednoducho nie! keď sa hráme na silné ženy, ktoré nikoho nepotrebujú, všetko zvládnu samé, hádžu sa do mužských robôt, mám sa nechať zložiť menštruáciou, ktorá je prirodzená? nenechajme sa vysmiať...-.- sme ženy, minimálne pôrod bude horší ako toto...a budeme fňukať kvôli jednému týždňu -.-
@obliviate ani nevieš, aká som rada, že so mnou súhlasí aspoň nejaká žena...lebo si už prídem úplne vadne -.-
je tvoj názor ok, ja mám svoj, ale tak rozdiel medzi tebou a mnou je, že ja sa nehrám na žiadnu pseudofeministku, silnú ženu a na to, že nikoho nepotrebujem, nehrám sa na to, že všetko zvládnem sama a nehrniem sa do mužských robôt, lebo je to pre mňa bullshit, zloží ma na jeden deň menštruácia a nehanbím sa za to, cením sa viac sama seba a svoje zdravie ako nejaké názory okolia..
ja len neviem, odkiaľ máš, je práve ja som (pseudo)feministka každý, kto má pozná ti povie, že je to presne naopak že ja som to krehké žieňa, ktoré potrebuje ochranu, milé slová, chlapa...lásku a nehu neuznávam ženy nasilu natlačené v mužských úlohách aj keď, mnohé to zvládajú a excelujú v tom, ja sa medzi ne netlačím
len som poukázala na to, že mnohé ženy to tak majú, ale ak príde na rad menštruácia, zrazu ucuknú a čo je to potom, ak nie obyčajná hra? veď ak chcú zastávať mužské pozície, nech sa nenechajú ovplyvňovať hladinou hormónov v krvi
a tento môj postoj nie je o tom, že sa na niečo hrám, pretvarujem, alebo sa hanbím za cyklus som žena a som na to hrdá keď mám krámy, nemám to problém povedať partnerovi, nehanbím sa za to som žena a opakujem, som na to hrdá som rada, že ho vôbec mám a nemusím behávať po lekároch a dávať si pichať vyvolávačky...
len ide o ženský postoj k tomu pokiaľ to žena berie ako nutné zlo, nutným zlom to pre ňu aj ostane ( keď to vezme ako svoju súčasť a nenechá sa ovládať hormónmi či krvou, bude to znášať ľahšie lebo to nebude jej nepriateľom, ale súčasťou jej bytia (
Ženy a muži sú si rovní, ale nám dajte o 2 dni voľna viac! No ešte to tak. Samozrejme, niektoré to majú dosť ťažké a majú veľké bolesti, aj ja som medzi ne patrila, ale našťastie z viacerých dôvodov sa to trochu upravilo, ale mnohé ženy to len zbytočne preháňajú. Zvládali to ženy doteraz, zvládneme to aj my, no nie? Navyše ako by to potom vyzeralo v zamestnaniach, kde sú prevažne ženy?
Proste nie, nie takto zo zákona, jedine ako výnimky na základe lekárskeho potvrdenia.
Možno takí, ktorí si myslia, že ženy potrebujú ochranu mužov, bez ohľadu na to, čo si o tom tá-ktorá žena myslí ... A takí, ktorí sa tým zvýhodnia na pracovnom trhu.