Nejakú dobu sa zaujímam o učenie Sanatana Dharma (Védy) a prišiel som k záveru, že dáva narozdiel od ateizmu dokonalú logiku, zatiaľ čo ateizmus je len ignorancia, ktorá sa mylne považuje za dielo inteligencie. Ale som toho názoru, že náboženstvo je pre ľudí, ktorí sa boja, že pôjdu do pekla. A spiritualita je pre ľudí, ktorí tam už boli.
@darksider96 na základe biblického podkladu ti môžem vyvrátiť bez problémov tvoje tvrdenie, aj keď začiatkom môjho príspevku nechcem ťa nejako demotivovať, alebo znegovať, pretože chápem, že si len reagoval na túto diskusiu, Poviem ti tak. Vo všeobecnosti filozofia ako taká hovorí, že náboženstvo vzniklo na základe nedefinovaného strachu, ktorý človek zrazu začal pociťovať, možno spojené s nejakými výčitkami svedomia. Možno to, čo mohol spraviť, a neurobil, to, čo spravil, a možno to nemusel spraviť. Tie kombinácie možnosti sú pravdaže veľmi veľa. Veľa ľudí sa zamýšľa práve nad tým, prečo každé náboženstvo má toho svojho "Najvyššieho" predstaviteľa. Jedny hovoria, že každý tomu hovorí inak, ale v podstate vo všetkých náboženstvách hovoríme o jednom a tom istom. Nie je to celkom pravda. Je zaujímavé, že jedine biblia sa zmieňuje o tom, že v nikom inom niet spásy, okrem Krista Ježiša. Táto celkom isto silná veta z písma svätého samozrejme pod vplyvom ducha svätého značí jedinečnosť kresťanského posolstva, biblie, knihy, ktorá mnohých ľudí fascinuje, mnohých ľudí, spája, zjednocuje, ale samozrejme musíme priznať, aj to, že mnoho ľudí rozďeľuje, čo je nepriamo povedané zásluhou celkom isto zlého výkladu niektorých statí. V biblii, v skratke poviem, máme cielene opísané mnoho krátkych príbehov, ktoré slúžia v prvom rade na naše poučenie, učenie, osvojenie, a v neposlednom rade aj na našu spásu. Mnoho ľudí na svete je veľmi nešťastných. Mnohí páchajú samovraždu, denne možno máme ktovie koľko prípadov. Ktovie či to niekto štatisticky zhromažďuje tieto neblahé poznatky. Nehovorím tým implicitne, teda že sa niečo automaticky predpokladá, že nešťastní ľudia sú tí, ktorí nemajú v živote nejaký smer, ktorým teda je biblia. Nehovorím, že život ateistov je prázdny a bezpredmetný, avšak kresťanstvo v tom duchovnom slova zmysle, ktoré vychádza z božej milosti je proste dar, ktorý nie každý pochopí. Dar odpustenia. Napríklad. Mnohí žijú v nepriateľstve, a nevedia si prísť na meno. Katolícka cirkev mi nehovorí že keď sa vyspovedám pánu farárovi, a prvom rade Pánu Bohu, že už mám všetko vybavené. Ona mi zdôrazňuje na základe podkladu biblickom to, že keď mám predložiť Bohu nejaký dar, najprv sa mám ísť zmieriť s tým, s ktorým mám reálne nejaké spory, aby som mohol predovšetkým s čistým svedomím mohol konať to, čo konať idem.
Práve preto ľudia, nehovorím ako ty, bez takéhoto poznania prijatia viery sú v podstate poľutovania hodní, pretože žijete v nejakom napätí, že čo ked náhodou ten Boh jestvuje, a raz mi to všetko spočíta. Nik z ateistov nemôže byť presvedčený o tom,že v okamihu smrti, za duchovnou oponou sa už nemôže nič nachádzať, a je definitívny koniec. Zdanlivo to tak vyzerá, ale ako kresťan tomu predsa neverím, pretože viem, že pokiaľ pre mňa Kristus je Cesta, Pravda, Život, ten sa po smrti neodníma, iba mení, a keď skončíme život v telesnom príbytku, máme pripravený večný príbytok v nebesiach. Síce to znie ako nejaká poetická literatúra od nejakého idealistu, ale práve opak je pravdou. Všetko sa dozvieme v okamihu smrti. Toľko som ti chcel napísať.
@darksider96 krestanstvo na začiatku bolo troška ine než je teraz teraz už ani neveri pomaly v reinkarnaciu, védy mi tiež davaju najvačši zmysel a som rad že ich tu niekto študuje... bhagavadgitu si už prečital ?
Zatiaľ áno, čisto preto, lebo je to najstarší manipulátor. Postupne (ak sa toho ľudstvo dožije) začnú podľa mňa prevládať masmédiá.
Nesúhlasím úplne s tým, že celkovo náboženstvá sú "kokocina"... Už po tisícročia sa snažia scivilizovať zvery menom homo sapiens sapiens, dať im návod na život. Áno, taktiež spôsobujú fanatizmus a náboženské vojny, ale to je už o samotných ľuďoch, ktorí sa rozhodnú uveriť totálne všetkému, čo im Boh prikazuje. Ale manipulovať a štvať ľudí proti sebe vedia aj osobnosti (Hitler, Kotleba...) a aj masmédiá. Akurát, že z týchto dôvodov ešte nepomrelo toľko ľudí ako kvôli náboženstvám. Zatiaľ. Čoskoro možno budú všetci chcieť zbombardovať Čínu, lebo podľa internetu špehuje USA, kradne im citlivé informácie a vypustila koronavírus, lebo si chce podrobiť zvyšok sveta alebo čo. Na druhej strane vďaka masmédiám máme kopu praktických informácií ohľadom každodenného života a rovnako ako pri náboženstve si každý vyberá, či bude vegetarián, bretarián, všežravec, ako sa bude obliekať, akým spôsobom sa bude učiť atď. Holt každá minca má dve strany...
@noia to nie je náboženstvo, ale ideologia. problém je, že si si pomýlila náboženstvom s nejakou ideologiou, ktorá sa slepo hlása. to nie je to isté. v kresťanskom náboženstve nejde o to, či si osvojíš kvantum vedomosti, či dokážeš prečítať bibliu cca 2200 strán alebo nie. Väčšinou kresťanstvo za niečo obdobné považujú ľudia, ktorí uvažujú príliš nízko, nemajú nijaké ambície, ani dosiahnuté ciele v živote, a preto to tak vyzerá. niekto nechce pracovať. ráno si zapáli cigaretu, potom pozerá počítač, potom ide von. potom sa niečoho naje, možno holduje alkoholu, cigaretám a mnohým neduhom. možno ani nepracuje, alebo sa nevenuje svojim ešte školským povinnostiam, ktoré by teda mal zvládnuť napríklad v rozsahu stredoškolského učiva. niekto nevie vyslovene čo chce robiť v živote, a ani sa nad tým nezamýšľal možno ani na prahu maturitného ročníka, možno sa nad tým nezamýšľal ani v tridsiatke, veď predsa držíme sa hesla, dáko bolo, dáko bude. Ja vieru v Boha, náboženstvo beriem niečo ako oporu, ktorá ma v najťažších chvíľach života ponúka svetlo na konci tunela. Že predsa raz bude dobre. niečo ako nájdený poklad, alebo nájdenie stratenej veci, hodnotu ktorej si človek práve uvedomí až vtedy, možno paradoxne, kedy to stratí. možno práve v tomto duchu formuloval Pán svoje myšlienky, kedy povedal, že len ten, kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho pre večný. Toto je veta, ktorú kresťanský svet pozná už dve tisícročia, a v evanjeliu si to môžeme prečítať.
Mne práveže náboženstvo dáva silu prekonať to, čo sa prekonať možno ľudskými silami ani veľmi nedá, alebo je to obtiažne, práve preto, lebo viera v Boha prekračuje racionálne chápanie tohoto života na zemi, prečo teda by som mal veriť v Boha. Veriť v Boha preto, aby som raz mohol byť s ním zjednotený a nekonečne šťastný. Ako si to vieme predstaviť, to neviem, pretože toto všetko je zahalené rúškom tajomstva, ktoré Boh odkryje pravdepodobne až vo večnosti, kde by sme sa mali dozvedieť celú pravdu. Túto skutočnosť som si uvedomil vtedy, kedy som plne pochopil, čo je to opustenie niekoho. uvedomil som si to naplno vtedy, odkedy moji starí rodičia už odišli do večnosti, starká konkrétne pred týždňom. Že som posilnený nádejou, že sa raz hore v nebi všetci stretneme, kde nikoho nebude nič bolieť, nikto sa nebude trápiť, a už spoznal odpovede na otázky, ktoré možno nevedel zodpovedať celý život. A v živote to bol rad otázok a situácii, ktorými sme nevedeli prísť na koreň veci, a možno koľko ich zažijeme, a predsa verím, že raz tam hore spoznám plnú Pravdu, ktorá všetkých zjednocuje. To nie sú nejaké náboženské metaforické poučky, a neviem ešte čo, ale skutočná pravda, do ktorej spejeme všetci. Tento svet ti hovorí, že musíš všetko využiť naplno, lebo len to ti dá zmysel prežitia.
Pozri. Generácia ľudí nad 80, do 90 rokov, v rokoch, ktoré sa dožili moji starí rodičia ti povedia možno pravý opak. starí ľudia nič paradoxne nevyužili, čo ponúka tento svet. možno nikdy neboli na internete, nikdy si s nikym istotne nečetovali, nikomu neodpovedali formou krátkych správ, nikdy možno nikomu neposlali esemesku, a predsa mali viac kontaktov, predsa mali viac známostí, stretnutí, posedenie pri čaji, káve, rozhovorov, debát spoza plotu pri obrábaní svojej záhradky kdesi na dedine, ako my, mladí ľudia dnešnej doby, ktorí sa chválime možno 300 priateľmi a viac na facebooku, ktorých môžeme reálne poznať, to nik nepoprie, ale to sa nedá vyskúmať, ale reálne, kto ti je priateľ, kto ti zavolá. málokto nechcem povedať nikto, ale takto je.a práve hodnoty v živote sú také, ktoré nie sú materiálne, nehmotné, ktoré nevidíš, ale ich cítiš, a oceníš vtedy, kedy ti bude najťažšie možno vo chvíli strachu, beznádeji, opustenia, ktoré si možno ešte neuvedomuješ, lebo si to reálne nezažil. vtedy pochopíš, že práve tá viera v Boha ťa môže držať nad vodou, tak ako to sa deje pri mnohých veriacich, hoci viera ako taký nemá racionálny podklad. A práve preto že presahuje tvoju logiku a logiku každého človeka ju robí výnimočnou,pretože nás presahuje v čase, lebo viera pochádza od Boha, ktorý je večný, pochádza od Pána Ježiša, ktorý dobre vedel, že jeho nasledovníkov budú mnohí prenasledovať, mnohých pripravia o život, ale kto si zachová vieru, bude mať pripravený veniec víťazstva. Toto mi dáva nádej, že moja viera je to, za čo mám v podstate ďakovať, lebo mi dáva energiu do života, aby som vytrval, aby som obstál v ťažkých skúškach práve tam, kde iní neobstoja a padnú. Ak už toto nepochopíš, nepochopil si vôbec nič, a žiješ v klamstve, tme a blude. samozrejme ťa chcem povzbudiť, a v žiadnom prípade neodsudzujem nikoho, len vo svetle viery mi toto napadlo čo som ti napísal.
@vreskot000 neboj sa, každý kto prečítal Gitu, alebo sa zaujíma o Védy, tak vie, že vedomie Krisnu nie je definované ako náboženstvo, keďže sa to v samotnej Gite niekoľkokrát spomína
@bezo16 Čítal som už dávno bhagavadgítu, ale ešte plánujem prečítať tu najlepšiu verziu bhagavadgíta taká, aká je, ktorá je úplna a s pôvodnými sanskrtskými textami, len sa neviem do toho nejako dokopať. Ale mám už rozčítaný ten úvod resp. to historické intro. Predtým som ale čítal ešte Vedecké poznanie duše a tiež aj Dokonalé otázky, dokonalé odpovede od Svámí Prabhupádu. Tieto dve knihy by som odporučil na začiatok každému laikovi ešte pred samotnou bhagavadgítou.
@darksider96 aj ja mam tu, TAKU AKA JE ja som inu ani nevedel najst na internete ja som ju dostal aj s reinkarnacia.sk brožurkou inak to je paradna stranka tam to maš pekne popisane
@bezo16 Pretože je to jediné náboženstvo, čo používa kastovný systém ešte aj na svojich veriacich. Čiže môžeš byť oddaný hinduista, ale s nesprávnym rodokmeňom budeš oveľa menej ako iný priemerný hinduista z dobrej rodiny. To je neskutočná zhovadilosť, žiadne iné náboženstvo xvojim členom nepristupuje tak elitársky
@motovidlo323 Existuju oddani (europania, americania...) "hinduisti" ktori sa narodili na Zapade v priemernych rodinach a ked pridu medzi (skutocnych) oddanych alebo kludne aj do Indie, tak ich tam nikto nepovazuje za podradnych ako to hovoris ty Dokonca aj ty by si kludne mohol byt vazeny hinduisticky oddany. Takto ako to hovoris ty to fungovalo zrejme kedysi davno a bol to taky system ktori tam mali namiesto demokracie. Oni to brali tak, ze ked sa niekto narodil do dobrej rodiny a mal dobry povod, tak to bolo za jeho dobru karmu z predchadzajucich zivotov kedze veria v reinkarnaciu. Preto niektori devianti uctievali v tych casoch Shivu alebo Brahmu atd. aby ziskali za to dobru karmu resp. akysi duchovny kredit aby sa v buducom zivote mali lepsie a tak... Ale v bhagavad gite sa pise, ze polobohov uctievaju menej inteligentni ludia pretoze to dusi neprinesie moksu / nirvanu, ale este viac viac ju to zamota do materialnych sraciek.
@motovidlo323 to už je taky NOVODOBEJSI hinduizmus, povodne ma hento delenie na sekty uplne iny vyznam no dneska to ludia beru na porovnavanie a boosting svojho ega
@darksider96 temnostraniik96 som si spomenul že v čechach byva tyždenny pobyt krišnancov stoji to nejak 120€ čo vidno že o nejde tam o zisk , uvažoval si dakedy nad niečim takym ? ak hej tak bych sa hned pridal
@bezo16 No neviem Ja by som akože rád navštívil nejaké Krišniacké miesto na Slovensku, ale tu je žiaľ veľa Krišniackých farizejov a popletených fanatikov. Väčšinou to je tak, že nie sú oddaní v pravom slova zmysle. Sú na úrovni kanishta, čo znamená pobožne zameraný materialista. Napr. to isté čo každý radový kresťan. Proste že žijú ako materialisti, ale chodia sem tam do kostola, sem tam sa modlia + ďalsie ritualy, ktoré im dávajú dobrý pocit, že sú niečo viac a dokonca si ešte vešajú na krk kanti-malu ktorej nie sú hodní. Proste niečo ako birdzáčka Sasi2680 Ja sa aspoň nehrám na nejakého oddaného keď ním nie som a nevešam si na krk posvätnú kanti-malu lebo viem, že tá nie je pre nečisté osoby. Ale pracujem už pomaly na sebe
@darksider96 v slovensku alebo česku moc rozdiel tam ja nevidim no jedine dialkovy však aj ikscon ma zasebou dost ohavne činy ako aj cirkev ( využivanie ludi na sex,manipulovanie...)
a btw pisat o niekom inom aky on je blabla tak tym vlastne si zastavuješ svoj duchovny pokrok, načo riešit druheho, podla tych tvojich poslednych viet mi to pride že aj ty sa oto zaujimaš aby si bol niečo viac lebo si spiritualny, ak ti nanej niečo vadi tak sa pozri na seba a zisti či niesi tiež taky ale inak suhlasim že na slovensku je určite vela podvodnikov su to celkom lahke peniaze, take pani veštiarky ezoteričky sa maju určite dobre
@bezo16 Napr. aj Narayan pise nieco v takom style v tom clanku. Vid.
"Keď ste teda začali študovať Védy, prirodzene nájdete skupinu ľudí, ktorí riešia to isté. Možno, ale nechcú ísť až na úplný koreň veci a pochopiť tú pravdu a riadiť sa ňou, aby sa zmenili a prestali byť materialistami. Naopak, stačí im, že našli nových priateľov, pocit nejakej výnimočnosti, alebo ochrany od Boha (skrytý materializmus)."
@bezo16 chcela som tam ísť kedysi, ale ked vidím ako sa všetci z tejto komunity po slovensku medzi sebou hádajú a ohováraju, tak ma to prešlo mne stačí každý rok ísť na Ratha yatru do Prahy len neviem ci bude tento rok
@darksider96 to je jak so všetkym, niekto sa nato vykašle, niekto nepochopi, niekto ani nerobi koli sebe, uprimne kto dodržuje všetky pokyny z gíty tak je človek ktory je cely svoj život v chrame, ani ja tomu celkom nerozumiem, neviem ako mam mat mysel na krišnu upretu, neviem či si mam iba v hlave opakovat jeho meno alebo si aj predstavovat nejakeho človeka. dalej by ma celkom zaujimalo či si pochopil ako obetovat jedlo sa mi zda že sa to vola prasadam či tak nejako
@bezo16 no stačí sledovať "Narayan Das", majiteľa stránky reinkarnácia.sk on často nakladá na ostatných oddanych a ten mi to dosť znechutil aj muž chodil kedysi na Bhakti loku na Čiernej vode ale ze potom to tam upadlo a začali medzi sebou také rozbroje.. A iskon po novom vraj uz pýta peniaze za "členstvo" takže to sa mi tiež prestalo páčiť
@sasi2680 ak budeš maaat moc času tak by si mi mohla poslat kde na nich naklada ako viem že jak keby odhaluje nepravych duchovnych vodcov a natom nevidim nič zle, nejaky ujco sa považoval za nejakeho super guru a dostal jak keby to povyšenie za pol roka už neviem ani ake povyšenie ale viem že to niekto nedostane ani za velmi vela rokov
@bezo16 fuu úprimne ja uz mam aj skryté príspevky od neho na fb skus si pozrieť jeho ask.fm pripadne dosť často na Facebook o nich pisal bud status osobne alebo do skupín.. A ked som to sledovala tak to bolo vyše rok dozadu :/ on bol schopný aj svoju sestru verejne na fb poohovarat a nie raz, takže preto mi to prišlo prehnane uz co robí.. Tak som si povedala ze momentálne s touto komunitou nemam chuť sa stretávam, pripadne vyhľadávať schválne ich spoločnosť
@sasi2680 tak to je len jeden člen celku, v každej spoločnosti najdeš niekoho z koho ti bude na grc a ked je v okoli by si sa najradšej vyparela ale tak to podla mna aj tam v prahe niekoho takeho najdeš, keby ja takto rozmyšlam tak ani nikam nejdem ( ani nikam moc nechodim ) ja ani neviem ako to funguje v tych chramoch to sa nejako len prihlasiš alebo musiš nejake ich podmienky splnit ako je oholenie hlavy ? a tam su ženy a muži oddelene ?
@bezo16 ja netusiim ako to funguje v chrámoch, nestihla som sa k tomu dostať aby som si o tom dopodrobna zisťovala ja som hovorila len o festivale ratha yatra » en.m.wikipedia.org/wiki/Ratha_Yatr...
@bezo16 A v akom chrame by si chcel zit? Tu na Slovensku? V Europe? Z Hare Krishna organizacie ostala len sekta pokrytcov a hlupakov. A na to aby si spravil pokrok nemusis zit v chrame. Ja som dlho o tychto veciach rozmyslal a potom si to zrekapitoval a prisiel som k zaveru, ze najnormalnejsi a najdoveryhohodnejsi je Miso Narayan a spol. Zistil som, ze na neho kydaju jedine tak pokrytci, hlupaci a zavistivi cirkevnici. On je snad jediny Slovak, ktory priviedol tolko ludi k poznaniu a masovo oboznamuje Slovensko s Vedami. A co urobili oni? Vacsinou si vsimam, ze ho nemaju radi prave ti, ktori patria medzi tych lenivych tvorov, ze spravia cokolvek externe a manuálne, len aby si sa nemusel zmenit a prestat byt materialistami alebo pouzivat inteligenciu pre Krisnu, ale staci im, ze budu mat pocit nejakej vynimocnosti a vyhody atd. Dokonca vela z takych nedodrzuje ani regulacie a kupuju maso pre svoje macky a psa, piju alkohol a kavu, zeru vajcia, pravdepodobne nedrzia ani celibat, chodia na svetske portaly ako je birdz kde zabijaju nudu atd. atd. a hlavne, ze zo sa povazuju za oddanych Krisnu a kritizuju niekoho kto je o x levelov dalej (Miso Narayan) len preto, ze to co hovori nezneslo ich ego a nechcu si pripustit to, ze ich zivot je len materializmus prezleceny za duchovno. Narayana urcite nemaju taki farizeji v laske a pls nenechaj sa nimi ovplyvnovat a skus sa aspon myslienkam Narayana trocha naklonit resp. porozmyslat nad nimi. Urcite je mnohym ludom nesympaticky, ale napriek tomu pri kazdom jeho rozhovore, pri kazdom jeho vyroku je z neho citit velka uvedomelost a velka inteligencia. Ja sam nie som oddany a mam este urcite od toho daleko, ale v jeho slovach je sila, presvedcenie a kus slobodneho srdca. Takto kristalicke ciste myslenie je v dnesnom svete presiaknutom pokrytectvom a zlom, je proste unikatnym.
Precitaj si tuto diskusiu na zaciatku jeho profilu a snad ti to dojde. Kludne sa tam zaregistruj a spytaj sa ho cokolvek ohladom tychto veci a on ti rad odpovie ask.fm/reinkarnacia
@darksider96 uf ten ask nebol najlepši priklad že je ten typek z reinkarnacie na vysokej urovni vedomia , dost tam utoči na druhych, ale je mi jedno ako sa sprava jeho stranka je take fajn zhrnutie všetkych knih a ved po slovensky začo som rad , ako viem aj po anglicky ale po slovensky sa mi to lepšie čita . ja tiež mam od takeho oddaneho človeka ešte dost daleko,ale mam aj taku vyhodu že ja som maso nikdy moc nejedaval a vždy som sa tešel najviac na šalaty
Ten chram, do žiadneho neplanujem zatedy ist, no pride mi to mega tažke spravat sa podla ved ked niesi v takej spoločnosti ludi ktorí maju isty ciel, viem že iks con ma za sebou velmi vela zneuživani deti a vela ukradnutych €€€€ ale neviem na akej urovni su na slovensku tomaš hromnik chodi do chramu už neviem kde a nevyzera byt nejaky pseudo krišnanec
@bezo16 Tomas Hromik je Elfoslav? Tak jeho nepoznam a ani nikdy som s nim nekomunikoval a cital som len par jeho clankov a vsimol som si, ze pod clankami ma cislo bankoveho uctu a pyta si od ludi financne prispevky co sa mi nepaci. Ale pamatam si, ze kedysi sa niekto na toho Elfoslava pytal na reinkarnacii, ale ja osobne ho ako Krisniaka neriesim lebo skoro nic o nom neviem. Cital som ale tieto odpovede a neviem co si mam o tom mysliet kedze som nevidel tu diskusiu medzi nim a Elfoslavom, tak to mam radsej na haku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Práve preto ľudia, nehovorím ako ty, bez takéhoto poznania prijatia viery sú v podstate poľutovania hodní, pretože žijete v nejakom napätí, že čo ked náhodou ten Boh jestvuje, a raz mi to všetko spočíta. Nik z ateistov nemôže byť presvedčený o tom,že v okamihu smrti, za duchovnou oponou sa už nemôže nič nachádzať, a je definitívny koniec. Zdanlivo to tak vyzerá, ale ako kresťan tomu predsa neverím, pretože viem, že pokiaľ pre mňa Kristus je Cesta, Pravda, Život, ten sa po smrti neodníma, iba mení, a keď skončíme život v telesnom príbytku, máme pripravený večný príbytok v nebesiach. Síce to znie ako nejaká poetická literatúra od nejakého idealistu, ale práve opak je pravdou. Všetko sa dozvieme v okamihu smrti. Toľko som ti chcel napísať.
Nesúhlasím úplne s tým, že celkovo náboženstvá sú "kokocina"... Už po tisícročia sa snažia scivilizovať zvery menom homo sapiens sapiens, dať im návod na život. Áno, taktiež spôsobujú fanatizmus a náboženské vojny, ale to je už o samotných ľuďoch, ktorí sa rozhodnú uveriť totálne všetkému, čo im Boh prikazuje. Ale manipulovať a štvať ľudí proti sebe vedia aj osobnosti (Hitler, Kotleba...) a aj masmédiá. Akurát, že z týchto dôvodov ešte nepomrelo toľko ľudí ako kvôli náboženstvám. Zatiaľ. Čoskoro možno budú všetci chcieť zbombardovať Čínu, lebo podľa internetu špehuje USA, kradne im citlivé informácie a vypustila koronavírus, lebo si chce podrobiť zvyšok sveta alebo čo. Na druhej strane vďaka masmédiám máme kopu praktických informácií ohľadom každodenného života a rovnako ako pri náboženstve si každý vyberá, či bude vegetarián, bretarián, všežravec, ako sa bude obliekať, akým spôsobom sa bude učiť atď. Holt každá minca má dve strany...
Mne práveže náboženstvo dáva silu prekonať to, čo sa prekonať možno ľudskými silami ani veľmi nedá, alebo je to obtiažne, práve preto, lebo viera v Boha prekračuje racionálne chápanie tohoto života na zemi, prečo teda by som mal veriť v Boha. Veriť v Boha preto, aby som raz mohol byť s ním zjednotený a nekonečne šťastný. Ako si to vieme predstaviť, to neviem, pretože toto všetko je zahalené rúškom tajomstva, ktoré Boh odkryje pravdepodobne až vo večnosti, kde by sme sa mali dozvedieť celú pravdu. Túto skutočnosť som si uvedomil vtedy, kedy som plne pochopil, čo je to opustenie niekoho. uvedomil som si to naplno vtedy, odkedy moji starí rodičia už odišli do večnosti, starká konkrétne pred týždňom. Že som posilnený nádejou, že sa raz hore v nebi všetci stretneme, kde nikoho nebude nič bolieť, nikto sa nebude trápiť, a už spoznal odpovede na otázky, ktoré možno nevedel zodpovedať celý život. A v živote to bol rad otázok a situácii, ktorými sme nevedeli prísť na koreň veci, a možno koľko ich zažijeme, a predsa verím, že raz tam hore spoznám plnú Pravdu, ktorá všetkých zjednocuje. To nie sú nejaké náboženské metaforické poučky, a neviem ešte čo, ale skutočná pravda, do ktorej spejeme všetci. Tento svet ti hovorí, že musíš všetko využiť naplno, lebo len to ti dá zmysel prežitia.
Pozri. Generácia ľudí nad 80, do 90 rokov, v rokoch, ktoré sa dožili moji starí rodičia ti povedia možno pravý opak. starí ľudia nič paradoxne nevyužili, čo ponúka tento svet. možno nikdy neboli na internete, nikdy si s nikym istotne nečetovali, nikomu neodpovedali formou krátkych správ, nikdy možno nikomu neposlali esemesku, a predsa mali viac kontaktov, predsa mali viac známostí, stretnutí, posedenie pri čaji, káve, rozhovorov, debát spoza plotu pri obrábaní svojej záhradky kdesi na dedine, ako my, mladí ľudia dnešnej doby, ktorí sa chválime možno 300 priateľmi a viac na facebooku, ktorých môžeme reálne poznať, to nik nepoprie, ale to sa nedá vyskúmať, ale reálne, kto ti je priateľ, kto ti zavolá. málokto nechcem povedať nikto, ale takto je.a práve hodnoty v živote sú také, ktoré nie sú materiálne, nehmotné, ktoré nevidíš, ale ich cítiš, a oceníš vtedy, kedy ti bude najťažšie možno vo chvíli strachu, beznádeji, opustenia, ktoré si možno ešte neuvedomuješ, lebo si to reálne nezažil. vtedy pochopíš, že práve tá viera v Boha ťa môže držať nad vodou, tak ako to sa deje pri mnohých veriacich, hoci viera ako taký nemá racionálny podklad. A práve preto že presahuje tvoju logiku a logiku každého človeka ju robí výnimočnou,pretože nás presahuje v čase, lebo viera pochádza od Boha, ktorý je večný, pochádza od Pána Ježiša, ktorý dobre vedel, že jeho nasledovníkov budú mnohí prenasledovať, mnohých pripravia o život, ale kto si zachová vieru, bude mať pripravený veniec víťazstva. Toto mi dáva nádej, že moja viera je to, za čo mám v podstate ďakovať, lebo mi dáva energiu do života, aby som vytrval, aby som obstál v ťažkých skúškach práve tam, kde iní neobstoja a padnú. Ak už toto nepochopíš, nepochopil si vôbec nič, a žiješ v klamstve, tme a blude. samozrejme ťa chcem povzbudiť, a v žiadnom prípade neodsudzujem nikoho, len vo svetle viery mi toto napadlo čo som ti napísal.
a btw pisat o niekom inom aky on je blabla tak tym vlastne si zastavuješ svoj duchovny pokrok, načo riešit druheho, podla tych tvojich poslednych viet mi to pride že aj ty sa oto zaujimaš aby si bol niečo viac lebo si spiritualny, ak ti nanej niečo vadi tak sa pozri na seba a zisti či niesi tiež taky ale inak suhlasim že na slovensku je určite vela podvodnikov su to celkom lahke peniaze, take pani veštiarky ezoteričky sa maju určite dobre
"Keď ste teda začali študovať Védy, prirodzene nájdete skupinu ľudí, ktorí riešia to isté. Možno, ale nechcú ísť až na úplný koreň veci a pochopiť tú pravdu a riadiť sa ňou, aby sa zmenili a prestali byť materialistami. Naopak, stačí im, že našli nových priateľov, pocit nejakej výnimočnosti, alebo ochrany od Boha (skrytý materializmus)."
Precitaj si tuto diskusiu na zaciatku jeho profilu a snad ti to dojde. Kludne sa tam zaregistruj a spytaj sa ho cokolvek ohladom tychto veci a on ti rad odpovie ask.fm/reinkarnacia
Ten chram, do žiadneho neplanujem zatedy ist, no pride mi to mega tažke spravat sa podla ved ked niesi v takej spoločnosti ludi ktorí maju isty ciel, viem že iks con ma za sebou velmi vela zneuživani deti a vela ukradnutych €€€€ ale neviem na akej urovni su na slovensku tomaš hromnik chodi do chramu už neviem kde a nevyzera byt nejaky pseudo krišnanec
reinkarnacia.sk/otazky/a-stym-elfoslavom-si-mal-aky-problem-sak-chlapec-sa-snazi-aj-ked-obcas-nezrozumitelne-ale-nix-zle-na-nom-nevidim
reinkarnacia.sk/otazky/hej-janko-dd-co-je-medzi-tebou-a-elfoslavom
reinkarnacia.sk/otazky/preco-su-sektari-v-iluzii-preco-im-ju-krisna-nerozbije-ja-som-bol-rovnaky-a-mne-ju-rozbil-tak-preco-im-nie-a-co-sa-tyka-tomaska-tak-najprv-som-sa-z-neho-smial-ale-teraz-mi-je-ho-uprimne-luto