Ahojte, neviete mi poradiť s týmto príkladom? Teleso o hmotnosti 1kg zavesene na tenkom vlákne vychylime o uhol 90 stupnov a uvolnime ho.Aká bude ťahová sila, ktorou posobí vlákno na závažie v okamihu, ked prechadza zvislou polohou. Tiazove zrýchlenie je
Tahova sila v tom bode = Dostrediva sila + reakcia na tiaz zavazia
(reakcia je tam preto, lebo inak by sa zavazie hybalo aj smerom dolu; dostrediva zase preto, aby to teliesko slo pekne po kruhovej trajektorii..)
Reakcia na tiaz zavazia je Fg = mg = 1*10 = 10 kgm/s^2 (alebo N)
Dostrediva sila Fd = mv^2/R, kde v je rychlost, ktorou sa to zavazie v tom bode hybe. Tu vieme zistit napriklad zo zakona zachovania energie - na zaciatku bolo zavazie v pokoji vo vyske R, cize malo nulovu kineticku energiu a potencialna bola E1 = mgR. Na konci je vo vyske 0, cize ma nulovu potencialnu, a hybe sa rychlostou v, cize kineticka energia je E2 = mv^2/2. Kedze energia sa zachovava, mame
@vikinka16 no, neprisla, ono sa mi vykratilo (kedze som ho pouzila aj ako polomer pri vypocte dostredivej sily, aj ako vysku z ktorej spustam - kedze spustam z 90°)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
Tahova sila v tom bode = Dostrediva sila + reakcia na tiaz zavazia
(reakcia je tam preto, lebo inak by sa zavazie hybalo aj smerom dolu; dostrediva zase preto, aby to teliesko slo pekne po kruhovej trajektorii..)
Reakcia na tiaz zavazia je Fg = mg = 1*10 = 10 kgm/s^2 (alebo N)
Dostrediva sila Fd = mv^2/R, kde v je rychlost, ktorou sa to zavazie v tom bode hybe. Tu vieme zistit napriklad zo zakona zachovania energie - na zaciatku bolo zavazie v pokoji vo vyske R, cize malo nulovu kineticku energiu a potencialna bola E1 = mgR. Na konci je vo vyske 0, cize ma nulovu potencialnu, a hybe sa rychlostou v, cize kineticka energia je E2 = mv^2/2. Kedze energia sa zachovava, mame
E1 = E2 => mgR = mv^2/2 => v^2 = 2gR.
Dosadenim do vzorca na dostredivu silu mame:
Fd = m2gR / R = 2gm = 20 kgm/s^2
=> tahova sila = 10 + 20 = 30 N.
Mozno.
"Dostrediva sila Fd = mv^2/R"
"v^2 = 2gR."
"Dosadenim do vzorca na dostredivu silu mame:
Fd = m2gR / R "
huh?