Ešte stále si myslíš že maá plno starostí? Rozhliadni sa okolo seba, a ďakuj za všetko čo máš! Máme šťastie, že máme viac, než potrebujeme, aby sme boli šťastní! Prestaňte sa ľutovať a začnite si POMÁHAŤ!!! Takže to je krutá realita : disappointed:
mali na vyber, zit v europskych koloniach ako najnizsia vrstva ale so zdravotnou starostlivostou, alebo zit slobodne na vlastnu past. Dostali to co chceli, hlavne ze im chut do sexu a mnohoclennej rodiny nechyba
co dodat su to silne veci a bohuzial pravdive, ale ako bolo spomenute tymto svet nezachranite a ani ti ktory sa o to snazia...su v tom ine sily iny ludia a verte ze ta chudoba by nemusela byt...
misionary a dobrocinne organizacie im urcite nepomozu, maximalne tak zachrania 2/10 hladujucich, ktory splodia dalsich 10 hladujucich, a tym sa to paradoxne zhorsuje
To je teraz in sa tvarit kazdemu ako najvacsimi humanistami a mat len take reci? keby sa aspon strava co sa vyhadzuje uz predtym ako ide do obchodov ze nepekne vyzera, tam posielala bola by uplne ina situacia, lebo su to obrovske mnozstva ale vyssi to tak nechcu aprosti ludia do toho nic
No, rozhodne to je na zamyslenie... Snažím sa tým heslom riadiť, ale ešte stále mi to nejde tak , ako by som si priala... Toto je asi jedna z najväčších chýb modernej civilizácie: človek má zrazu všetko (pod tým rozumejme, že prežíva so strechou nad hlavou, jedlom do úst, výbornou hygienou, akou-takou zdravotnou starostlivosťou, šancou na štúdium, nejakým voľným časom a koníčkami..) a predsa sa utápa v depkách. Priveľa dobrého škodí, človek, ktorý ma sprostú povahu začne v takých dobrých podmienkach nie rásť, ale iba večne premýšľať nad blbosťami, ktoré sa tvária hlboko, a akurát premárni život, pokiaľ sa včas nespamätá a nevylepí si. Ale to tak je... máš niečo a ťažko si vieš bez toho život predstaviť, ale nerozoberáš to a berieš to úplne samozrejme , a potom to stratíš a zrazu si v koncoch, nechápeš, ako si si to predtým nemohol vážiť viac.
@bress 30. posielat "nepodarene" vyrobky do afriky nema ziaden zmysel lebo transport a skladovanie aby sa nepokazili by boli financne neskutocne narocne. Ale myslim ze taketo nepodarky chodia na lokalnu charitu, alebo niekde su uz aj obchody s otlcenymi konzervami a potravinami s pomadzkanymi obalmi za minimalnu cenu. Treba mysliet hlavne na vlastnu chudobu a nie na chudobu vzdialenu 10 tisicky kilometrov.
@flavus naco kastrovat, oni su strojci vlastneho osudu. Treba ich nechat tak, nech priroda urci novu(povodnu) rovnovahu. Pred kolonistami, zili len v urodnejsich oblastiach s vysokou umrtnostou a priemernou dobou zivota 29 rokov.
@darkkizz ja necitim potrebu ohanat sa prazdnymi recami, ak pomaham tak sa tym nemusim zbytocne chvalit, pretoze to robim nezistne...ale taketo "reklamy" ako je tato je uplne zbytocna.
@idea ale tu vôbec nešlo o to že ideme pomáhať ani zamyslieť nad tým že im nikto nepomáha.... ale nad tým že ako žijú oni, a poniektorí ľudia sa sťažujú na život tu... o to íšlo
@darkizz@40 - áno sťažujeme sa na život tu, ale nesmieš to porovnávať, to je proste iná situácia, my sme mali jednoducho to šťastie že sme sa narodili tu, preto nám je zle keď máme niečoho málo, ja nevravím že im je dobre ... ale netreba to porovnávať ...
Hmm.. keď mám možnosť výberu niečoho čo mi je príjemné a niečoho čo mi je nepríjemné čo si vyberiem??? tu ide o tom že mik si môžme vybrať jedlo oblečenie atd... oni nemôžu no nieje naša vina že oni tú možnosť nemajú
súhlasím s @40 .. vôbec tu v tomto blogu nejde o to, aby niekto z nás pomáhal ľudom v Afrike .. Zle ste to pochopili .. Ide o to ako si človek neváži to, čo má .. Je to blog na zamyslenie a väčšina sa tu zamýšľa nesprávnym smerom .. Pouvažujte o svojich životných hodnotách .. a nabudúce aj čítajte, čo je k tým obrázkom napísané ..
Nevadi mi ze chodim do skoly ovocie a zeleninu mam celkom rad a dietu drzim uz 7 mesiacov tak neviem nad cim sa zamyslat .... prave pre moje hodnoty vom obvikle povazovany za idiota preto ich racej skrivam good day
Nahodou dobra tema na diskusiu! Stokrát lepšie akoby som tu mal čítať názory 14 ročných deciek na sex,masturbaciu a pod.! Toho tu je každý deň jak nasratého!!
@pernik ale niektorý za to nemôžu. Neviem čo by si robil ty keby sa narodíš v krajne kde nemáš vodu,ani čo vložiť do huby poprípade je tam dáky režim.Môžeš povedať nech si idú hladať robotu, ale čo sa dá v takej krajne robiť? S takou napip ekonomickou situáciou? Môžeš akurát tak sedieť na ulici a predávať turistom opražených chrobákov.
Ono je to tiež na polemiku, ked sa oni majú zle, to neznamená že mi sa máme skvele.
Napríklad čo sa týka diét, obezita sa týka hlavne chudobných ľudí, lebo hlavne cez zimu je jesť veľa ovocia a zeleniny problematické, lebo je to drahé, preto si mnohí, čo na to nemajú, kúpujú nezdravé jedlá, ktoré sú ale lacné a preto priberajú. Tak to, že držia dietu, veľakrát neznamená, že majú veľa peňazí a sa napchávajú
A s rodičmi, určite je smutné, ked človek nemá rodičov, ale ak sa o niekoho rodičia prehnane boja a držia ho doma v "zlatej klientke", veľmi mu nepomôžu, skôr mu môžu spôsobiť nejaké psychické problémy.
Ak budem mať v dospelosti dostatok príjmov,chcela by som si na diaľku "adoptovať" diaťa z Afriky-to znemená že mu budem platiť stravu a školu,vychádza to na 240 eur ročne..
@xhtml To, že si ty tak nepripadáš, ešte neznamená, že niesi konzument Kupuješ si potraviny, používaš internet a PC, pozeráš televiziu, jazdíš na aute alebo MHD, si úplne rovnaký konzument ako my všetci
@pernik domnieky.. autobusom chodim raz za mesiac, autom vobec, nekupujem si veci, ktore mi netreba, ziadny fastfood, solarka, picoviny, vonavky, geliky, oblecenie za 1000 eur.. to su typicky konzumenti
@xhtml a ako nás chceš presvedčiť, že každú vec, ktorú si kúpiš, nevyhnutne potrebuješ? pokiaľ nakupuješ potraviny, oblečenie (aj keď lacné a raz za čas) a iné, tak to znamená, že patríš do konzumnej spoločnosti, využívaš trh.
neverím, že si sám doma šiješ šaty z ľanu, ktorý ti vyrastie na tvojich vlastných poliach, ktoré vlastnoručne obrábaš.
že sa kŕmiš iba potravinami, ktoré si schopný si sám zabezpečiť svojou vlastnou prácou (a teraz nemyslím, že si zarobíš a kúpiš si ich)
to, že ty si konzumenta predstavuješ nejakým spôsobom (tak, aby si tam ty nepatril), ešte neznamená, že ním nie si.
pokiaľ tam silou mocou nechceš patriť, tak možno prvou vecou, čo by si mal urobiť, je, že si odpojíš internet
a pre nechapavych.. porovnaval som zivotny styl (NAKUPOVANIE, UTRACANIE) hlupeho mestskeho cloveka a zivotny styl v afrike.. hlupy clovek z mesta musi mat dokonali obed, zato malemu chlapcovi z afriky staci par kuskov chleba, ryze..
nemam povahu hlupeho mestskeho cloveka. zjem, co mi pride, nechcem viac, ako mozem mat, nekupujem blbosti
okej, v tvojich komentároch nevidím nič, kde by si niečo vôbec porovnával. všetkých ľudí z mesta hádžeš na jedno kopyto, ale vieš, nie každý patrí do horných 10 000. možno by si mal prestať vyvaľovať oči na bulvárne plátky v novinových stánkoch, žiť vo vlastných predstavách o ľuďoch a konečne otvoriť oči a pozrieť sa na to, ako to naozaj okolo teba vyzerá.
nechápem, čo chcel autor diskusiou dosiahnuť. mám si mlátiť hlavou o stôl, za to aký som hajzel, že mám tenisky a v afrike nemajú čo jesť? alebo to mám brať ako upokojenie niečo ako: mám posratý život, ešteže nežijem v Afrike? človek by sa mal snažiť vytiahnuť ten život zo sračiek a nie sa takto blbo uspokojovať s tím čo je.
@xhtml Vieš to je o sposobe života a o celkovom pohľade na svet.
Ja by som tvojím štýlom nedokázal žiť, keďže život si chcem užiť, rád sa dobre najem, kúpim si niečo pekné na seba, alebo kozmetiku, nazývaj ma ako chceš, ale keď mám tú možnosť tak prečo ju nevyužiť?
Nemám rád ľudí, škrobov ako si ty, ale rešpektujem to, pokiaľ si štastný a nevadí ti to tak kľudne...
Keď vidím utrpenie bytostí, pomáha mi to rozvíjať súcit - prianie aby bytosti boli zbavené utrpenia. Zároveň si uvedomujem vzácnosť zrodenia, ktorým momentálne disponujem a to si pripomínam na začiatku každej praxe. Takže v istom zmysle sú tieto bytosti mojimi učiteľmi a pomáhajú mi na mojej ceste.
@flavus preco by to bolo utopisticke? v juznych castiach exituje take cudne etnikum Krovaci (Busmeni) ktory ziju izolovane od ostatnych civilizacii a ziju si spokojne svoju primitivnu existenciu bez toho aby sa do nich niekto prehnane staral. Podobne je to s australskimi aborigincami. Takze je urcite mozne nemiesat sa do problemov africkych cernochov.
tak no tu nejde o zachranu sveta podla mna v tomto blogu ale o to, aby sme si svoje veci vazili... ved a nie je to tak napisane? sa kuknite vyssie a nehadajte sa ze kto pomaha a kto nie a ci sa tymto vyriesia problemy v afrike...!
@zamidari Áno, iste, oni môžu žiť bez toho, aby sa o nich niekto iní zaujímal. Akonáhle však na ich územiach nájdu niečo, čo "civilizovaný" svet považuje za... výhodné a peňazodarné, ihneď začne mávať vlajkami demokracie a nutnosťou starať sa o tých chudákov, ktorí žijú v tak desných podmienkach. Preto tvrdím, že je to utopistické. Pokiaľ budú mať niečo, čo chceme, nenecháme ich na pokoji. A to je celé.
Nechať ich samých na seba však nie je riešenie. Najmä teraz nie, ak sme už zasiahli do krajín tzv. tretieho sveta. Nechať ich na pol ceste medzi tým, ako žili a tým ako žijeme, to nejde. Musíme to dokončiť, alebo sa pokúsiť napraviť to, čo sme spáchali. Ale teraz to už nemôžeme nechať tak.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
Toto je zaujímavé, ale na diskusiu to naozaj nie je, možno keby si mala toho viac, tak z toho spraviť videoblog alebo niečo také.
Ale naozaj neviem, o čom máme akože diskutovať, kedže toto je diskusia...
Vadí ti, že sa ti rodičia pletú do života???
Oni ich nemajú !
Vadí ti že musíš chodiť spať o 10 večer???
Oni sa nechcú zobudiť!!!
Ešte stále si myslíš že maá plno starostí? Rozhliadni sa okolo seba, a ďakuj za všetko čo máš! Máme šťastie, že máme viac, než potrebujeme, aby sme boli šťastní! Prestaňte sa ľutovať a začnite si POMÁHAŤ!!! Takže to je krutá realita : disappointed:
Decká, týmto svet nezachránite...
ALE
pernik ma pravdu, týmto svet nezachránite.
je mi ich luto
dnes je moderne staviat sa do polohy "pomaham recami"?
Je to nezastaviteľný proces s ktorým sa musíme zmieriť.
Je to ich zastaraná kultúra, silnejší samec ma viac detí.
Samozrejme, všetci chcú byť silní
do skoly chodim rad
mam rad ovocie aj zeleninu
rodicia sa mi pletu do zivota primerane
mam nike, adidasky nechcem
chodim spat kedy chcem
nelutujem sa a to som, sa ani nad situaciou tretieho sveta nemusel extra meditovat
keď mi to prišlo prvýkrát mailom, dobre, pozrela som si to, okej, ale keď sa s tým každý oháňa ako s posolstvom, príde mi to scestné.
nejde o lenivosť...ide o to, že bieli sa tam nasrali, vyťažili čo sa dalo a keď začalo tiecť do topánok tak zdrhli...
africké vojny kmeňov - necitlivé rozdelenie hraníc, v afrike sa najviac prejavila studená vojna...
hlad - dôsledok vojen, orientácie iba na jednu plodinu, sucho
Napríklad čo sa týka diét, obezita sa týka hlavne chudobných ľudí, lebo hlavne cez zimu je jesť veľa ovocia a zeleniny problematické, lebo je to drahé, preto si mnohí, čo na to nemajú, kúpujú nezdravé jedlá, ktoré sú ale lacné a preto priberajú. Tak to, že držia dietu, veľakrát neznamená, že majú veľa peňazí a sa napchávajú
A s rodičmi, určite je smutné, ked človek nemá rodičov, ale ak sa o niekoho rodičia prehnane boja a držia ho doma v "zlatej klientke", veľmi mu nepomôžu, skôr mu môžu spôsobiť nejaké psychické problémy.
A tak by sa dalo pokračovať...
zas ma ide poucovaj 15 rocni soplivy, ktoreho jedina zaluba je disko
A hej poučujem ťa lebo v tom máš trošku zmetok
je mi tych deti luto oni za to vazne nemozu
neverím, že si sám doma šiješ šaty z ľanu, ktorý ti vyrastie na tvojich vlastných poliach, ktoré vlastnoručne obrábaš.
že sa kŕmiš iba potravinami, ktoré si schopný si sám zabezpečiť svojou vlastnou prácou (a teraz nemyslím, že si zarobíš a kúpiš si ich)
to, že ty si konzumenta predstavuješ nejakým spôsobom (tak, aby si tam ty nepatril), ešte neznamená, že ním nie si.
pokiaľ tam silou mocou nechceš patriť, tak možno prvou vecou, čo by si mal urobiť, je, že si odpojíš internet
nemam povahu hlupeho mestskeho cloveka. zjem, co mi pride, nechcem viac, ako mozem mat, nekupujem blbosti
samozrejme, že sa s tebou nedá rozprávať, pokiaľ si vytvoríš vlastné definície a budeš sa o ne biť.
nedá sa viesť diskusia, pokiaľ si jedna strana neuvedomuje význam nejakého slova. a ty si tou jednou neuvedomenou časťou dosť často.
Ja by som tvojím štýlom nedokázal žiť, keďže život si chcem užiť, rád sa dobre najem, kúpim si niečo pekné na seba, alebo kozmetiku, nazývaj ma ako chceš, ale keď mám tú možnosť tak prečo ju nevyužiť?
Nemám rád ľudí, škrobov ako si ty, ale rešpektujem to, pokiaľ si štastný a nevadí ti to tak kľudne...
@pernik pohoda jazz
Nechať ich samých na seba však nie je riešenie. Najmä teraz nie, ak sme už zasiahli do krajín tzv. tretieho sveta. Nechať ich na pol ceste medzi tým, ako žili a tým ako žijeme, to nejde. Musíme to dokončiť, alebo sa pokúsiť napraviť to, čo sme spáchali. Ale teraz to už nemôžeme nechať tak.