Ahoj, mozno ma niektory poznate z prispevku, kedy som potreboval prekonat strach chcel som ist von s babou. Tento strach sa mi vdaka vam podarilo prekonat no teraz mam vacsi problem. Je v komentari. Predom dakujem vsetkym co mi poradia lebo som zufaly...
Mam 15 rokov a bolo to tusim este niekedy v oktobri minuleho roku. Strach sa mi podarilo prekonat, odvtedy som bol vonku este s par babami strach som prekonal, no potom som prestal lebo som bol konecne stastny. Vsetko sa zmenilo minuly tyzden, kedy moj jediny a najlepsi kamarat(boli sme ako bratia) sa na mna vykaslal a isiel von s takymi co fajcia, piju, droguju a uplne prisiel domov zdrogovany nevedel chodit nic ale povedal mi, ze to bola sranda a ze tento piatok ide von s nimi zas. Uplne sa so mnou prestal v triede bavit a nechce ist ani von ani nic. A ja teraz nemam vobec nikoho, s nikym inym sa uz nebavim len zo spoluziakmi, ktory von nechodia len hravaju hry a zo ziadnymi babami si uz nepisem. Skoncil som sam nemam uz nikoho. Ano viem, ze vam starsim sa to musi zda byt uplne sibnute tento moj problem, ale ani neviete ako sa kvoli tomu trapim. Nemam sa s kym smiat, nemam komu hovoit moje problemi a drogovat fajcit v ziadnom pripade nechcem a preto som nezaujimavy. Neviete co mam robit chodim sa teraz sam prechadzat aby si rodicia nemysleli, ze som o samote. Neviem vobec spavat, neda sa mi ucit a kazdy den je horsi a horsi. Dakujem za pomoc
@nun12 nájdi si nejaký krúžok ....bojové umenia hokejbal plávanie niečo čo ta bude bavit a zostan pritom a popri tom spoznáš nových ludí len zozačiatku sa moc nevtieraj
@dee99 Bohuzial to uz neplati, akoze poznam dost ludi a aj oni mna ale proste uz ti nie je take lahke. Teraz si najviac kamaratov ziskas ked drogujes pijes
@aventine Tazko povedat ja sa na seba pozriem chce sa mi zvracat, ale baby hovoria, ze som najkrajsi zo skoly a neviem co aj sa v skole s nejakou objimem ale von nepojdu pretoze kazdy uz su v nejakej skupinke kde sa huli a vsetko mozne
Prepáč, ale nemám ti ako poradiť, keďže som na tom veľmi podobne. Na strednej som sa začala so spolužiakmi baviť až na konci tretieho ročníka, ale to už bolo neskoro, lebo všetci (veľa ich tam na výber nebolo) už niekoho vo svojom živote mali. A ja tiež hľadám priateľstvo do konca života, takže mi to príde rovnako nepochopiteľné, že neviem, kde sa berú tí ľudia, ktorí za to stoja. Tiež mi príde, že každý fajčí, pije, droguje. A absolútne netuším, kam mám chodiť, aby som tých ľudí spoznala. A keď už mám príležitosť, tak nie som schopná sa niekomu prihovoriť. A hlavne som strašne vyberavá a potrebujem na to strašne veľa času. A ten je nedostatkovým tovarom.
Veď čoskoro pôjdeš na strednú a potom zas nový kolektív.. ale úprimne sa mi nechce veriť, že všetci pijú a drogujú vo vašom ročníku. :/
Ale tie záľuby sú fajn, ako aj ostatní radia.. a napríklad ja nemám problém s tým keď okolo mna drogujú, pokial sa normálne správajú s je s tými ľudmi reč a zábava tak ja som kludne na triezvo Veď keď chcú fajčiť nech si fajčia.. ty nemusíš a nemôžu ta nútiť..
Ale máš odomna pochvalu, že si jeden z tých rozumnejsich s nezacinas s tým, len tak ďalej
Kašlať na tých kamarátov, čo si opisoval, že idú radšej s tými, čo sa opíjajú, drogujú atď. ...ja sám som niečo obdobné v tomto ako ty, len teda o 12 rokov starší a poviem ti, je to ťažké, strašne ťažké ...tiež sa mi ťažko zháňajú priateľstvá, spoločnosť vonku len tak niekde za účelom umelého bavenia sa, ma nebaví už a tiež až tak veľkú spoločnosť nemusím.. ...ešte cez školu to bolo fajn, kamarátov bolo pomerne hodne, no ale čo.. ...ako všetko tak skončilo aj toto, som vyštudoval a fungujem len ako tak s tými priateľmi zo školy, čo boli zďaleka, roztrúsení kade-tade po Slovensku ...takže v podstate som v niečom takom podobnom, no starší a nemôžem si tu na okolí alebo v meste nájsť priateľov v mojom veku, čo by za niečo stáli a nestrhli ma na zlé veci, no a ani potom frajerku si nemôžem nájsť a to už pomaly aj raz taký starší ako ty si ...takže nie si v tomto vôbec sám
Rozmýšľam či trolluješ alebo nie.
Ale každopádne ja som sa so spolužiakmi stal súčasťou kolektívu asi od 7 ročníka až do polrola v 9 keď všetci išli na učňovky, alebo športové školy (z ktorých ich vyhodili hneď) keď ten okolo ktoreho to stalo cele, taky ten stredobod pozornosti, začal v skupine na fb robiť ramená. Skončilo to hádkou a odvtedy som sa nebavil s nikým v triede. Bolo to divné ale prežil som. Aj na výlete koncoročnom som išiel sám medzi ostatnými. Na strednej sa to pomaly zlepšovalo, ale pomaly naozaj. Tam som sa nevyhol inym problemom s triednymi idiotmi a šašami. Okrem toho problemy s učením, problémy doma, problemy psychicke keď ti niekto povie, že ťa miluje, a potom to uhrá na kamarátstvo neskôr. Akože z pohľadu vzťahov na SŠ to bolo prežiteľné, akceptovateľné a občas fajn. Teraz na VŠ nič moc teda. Pokial nie si spoločenský typ a/alebo nemáš vzťah, tak je to také isté chodenie, akurát si samostatnejší.
Najlepšie sa kamarátsvá získavajú v škole podľa mňa ...lebo už keď si inde, a robíš, tak vidím ako niektorí sú znechutení robotou, potom aj taký o ničom pokec a tiež aj pravda, že v robote nerobia len v tvojom veku, takže pochopiteľne si s niekým až tak nerozumieš, ak je pristarý a rieši celkom iné veci ako niekto vo veku 25-30
Asi som z tých ktorých myslíš keď hovoríš "vy starší"...
A poviem ti že si vôbec nemyslím že je to šibnuté. Rozšírená osamelosť je naozajstným prekliatim tejto doby (narozdiel od pár iných akože problémov ktoré by som nazval len hypochodriou).
To že si uvedomuješ že zmysluplné ľudské vzťahy sú nesmierne dôležité a že trávenie času s kamarátmi nemá byť o zdieľanývh pôžitkoch z užívania látok alebo predvádzania sa kto je aký rebel je iba chvalitebné, aj keď viem že pochvala od starších ti je na dve veci, a radšej by si riešenia...
Na rovinu ti poviem... Neviem. Ja som bol z tých čo v tvojom veku (úprimne... aj skôr) prešiel na "zlé chodníčky" (síce ma to samého lákalo, nie kvôli tlaku okolia byť cool ako oni - skôr som ja bol ten čo ešte pokazil kamošov) a túlal sa s pochybnými partiami, stváral neskutočné kraviny, experimentoval s drogami, rebeloval, bol "bad boy"...
A áno, prinieslo to to, čo v takom veku mladí pokladajú za dôležité - vzrušenie, kopec neuveriteľných pribehov, vyšší sociálny status v porovnaní s rovesníkmi čo boli slušňáci, záujem dievčat atď...
Trvalo to možno až 10 rokov než táto jazda skončila a úprimne? Nedalo mi to dokopy nič, asi len tie zážitky a pozíciu že teraz o tom zo skúseností môžem pokrytecky mudrovať.
Čo by som teraz za to dal kebyže sa môžem vrátiť v čase a byť sám sebe môjmu mladšiemu ja mužským vzorom, tráviť s ním čas, vytiahnuť ho zo zafajčenej krčmy plnej pankáčov a skinheadov a zobrať ho niekam na túru alebo meditovať, športovať, preberať filozofiu a literatúru...
Neviem ako ti poradiť v takejto situácii. Tvoji rovesníci sú teraz poväčšinou blbí, a táto individualistická doba je v týchto ohľadoch ešte horšia - pre mladého chalana ktorý by mal možnosti sa zmysluplne sociálne vyvíjať - predsalen, pre 12 rokmi sme nemali sociálne siete, každý nebol nalepený na smartohony, a síce zo mňa hovorí aj nostalgia, ale aj tie PC hry neboli založené prevažne na grstifikácii a vybudovaní závislosti.
Možno tak nájsť si staršieho mentora, alebo krúžok, šport?
Hlavne v tomto veku nehľadaj šťastie vo frajerke Makaj na sebe, správaj sa k sebe ako ku niekomu za koho máš zodpovednosť, skús si aspoň niekedy vyberať tú ťažšiu cestu, vychádzaj z komfortnej zóny, uč sa (nie nutne školské učivo... Ale o svete, o ľuďoch).
Pretrp nejako toto divné obdobie kedy má väčšina rovesníkov pomýlené hodnoty, oni sa tiež preberú a ber to tak že máš výhodu - náskok. GL
@riddiculus to neviem ani ja kam chodiť a kde tých "nových" ľudí hľadať, ak moc nemám také záujmy, okrem možno turistického krúžku, že by sa tam stretali aj nejakí mladí ...v škole to bolo super, sám som sa na takom podobnom zúčastňoval, takže všetko to boli mladí ...ale takto niekde z "ľudu", tak sa mi nechce veriť, že hromadne sa na takí prihlásia mladí, ak to nie je z univerzity pochopiteľne, čo u mňa už nebude, lebo už tam nechodím
Jeežiš ty si zlatý, mať tvoje problémy ešte nie si ani na strednej, celý život máš ako na dlani, celý svet sa ti ponúka, môžeš robiť čokolvek čo si len zmyslíš, doslova máš všetko čo len môžeš momentálne mať možno okrem tej jednej veci, že nemáš kamarátov a že si nemáš s kým pokecať no. Ale to sa časom poddá a nemusíš kvôli tomu začať ani drogovať ani nič. Zatial si môžeš pokecať trebárz s mamou, nech ťa naučí variť alebo choďte s tatkom na ryby
@wewo Tak za tuto spravu ti dakujem velmiý. Je to presne moj pripad a presne by som chcel byt taky ten bad boy a mat okolo seba baby vela kamaratov. Nebudem klamat skusal som drogy uz aj ja lebo som sa bal ze ked nebudem pridem o toho kamarata, no potom som si vymyslel vyhovorku, ze mi rodicia davaju ten test takze nemozem nic.
Máš 15 však tento vek je keď ides zo základnej na strednú.. Tak však kamaráti ešte budú koli jednému hlúpemu co si ničí zdravie vesias hlavu? Nestál za to...vydrz to ešte a na strednej si nájdeš kamarátov a potom si uvedomíš aká bola zakladka oproti strednej zaostala... Skus futbal alebo zmeň iný klub v tom plávaní nie každý fajčí a fetuje...je skôr zle ze niektorí ľudia sa ľudia sa musia opicit po iných a zaklopať sám seba len aby zapadli pritom to nie sú oni ale tak asi sú radi kópie a napodobeniny iných... Skus sa baviť aj s inými z triedy nie len ten tvoj kamoš je jediný sympatický s kým sa dá porozprávať aj ini ľudia sú super len ich musíš spoznať... Neviem ci je prave in fetovat v 15 a fajčiť... Keď mu na to prídu rodičia tak ho fakt reálne vyhodia z domu a ver ze toto by si zažiť nechcel... Za to ze teraz si myslí že je to super o pár rokov si bude tireskat hlavu že s tým vôbec zacal lebo sa na tom stane závislí.
Ja neviem, do pici, kde vsetci beriete tych kamosov, co fetuju, ja ani travu nemam s kym fajcit, cely svet ocividne fetuje len ja pritahujem samych slusnakov kurva.
Len neplač, všetko bude dobré a čo ty vieš, možno len fetujú šumienku a hrajú to na machrov pravý chlapi totiž fetujú kokajíny a herojíny čo s ich vreckovým pochybujem, že si môžu dovoliť môžu si tak bazalku ušúlať s kypriacim práškom
Nájdi si nejaké koníčky ktorým sa budeš naplno venovať a ktoré ti vynahradia kamarátov, respektíve ani nebudeš mať popri venovaní sa koníčkov čas rozmýšlať nad kamarátmi.
Drogovať a pit alkohol určite nezačínaj, pretože alkohol a drogy su hriech a ničia ludsku dusu, a čo osoží keby aj celý svet získaš ale svojej duši uškodíš.
V Bohu si nechceš hladať svoje štastie ? Bola by to lepšia volba než hladať si štastie v kamarátoch. Boh ta narozdiel od kamarátov nikdy nesklame.
@tomas55555 Modlim sa kazdy vecer, do kostola moc nechodievam to je pravda ale vzdy na Vianoce a na Velku noc idem a aj sa vyspovedam. Momentalne som asi na tom tak, ze keby dostanem moznost ist s nimi von tak idem
Vidim ze mi sprava nepresla cena kazdopadne pisala som, ze je kopa prinosnejsich veci nez chlastat kazdy vikend. Ci ta bavi sport alebo veci skor intelektualne, skus si to premysliet a tomu zacat venovat cas bude lepsie, uvidis.
@nun12 prosím, nikdy sa nedaj do blbej partie len kvôli tomu, že nechceš byť sám. Radšej byť sám ako začať tráviť čas popíjaním, fajčením a nedajbože drogovaním. Myslím si, že aj my starší to všetci dobre poznáme, čo hovoríš. Tiež si spomínam, že tie decká čo fajčili a pili a stále sa zhovárali o sexe a chodili na diskotéky (vek 13-15), boli vždy v kolektíve tie najpopulárnejšie. Z tých, ktorí to nerobili si robili srandu. Ver tomu ale, že o pár rokov to bude inak. Viem, že to znie otrepane. Ale napríklad ja, teraz sa pozriem, čo je dnes z mojich spolužiakov a spolužiačok, tak tieto decká majú dnes mizerný život. Skončili nejaké ľahké školy, už majú decká na krku hneď, baby sú väčšinou s deckami úplne samé lebo ich nechal chlap, nemajú robotu, chalani zasa musia platit na decko, nemajú žiadny život. Niektorí klesli ešte nižšie a dali sa na tvrdé drogy. Tí istí, čo boli na škole frajeri sú dnes ničím a majú to v živote ťažké, sa na nás, ktorí sa do nich na škole nezačlenili pozerajú so závisťou na to, čo sa z nás stalo a akí sme dnes sebavedomí a sebaistí ľudia. Ved uvidíš sám. Ani ja som v tvojom veku nemala veľa kamošov, lebo jediná cesta sa k nim dostať bolo začať chlastať a fajčiť, chodiť na diskotéky a začať sexuálne žiť, inak by som si s nimi nemala čo povedať. No dnes, mám 24, mám veľa kamošov, cestujem, končím si VŠ, spoznávam nových ľudí, starí sa ku mne sami od seba vracajú. No a presne tí ľudia zo školy nemajú dnes nikoho, lebo nemajú čas sa s nikým stýkať - majú malé deti, ťahajú 24ky ako roboši, alebo sú z nich trosky, inteligenčne zaseknutí v tých 15-tich. Wau, 15-ka je strašne je***tý vek, tomu ver. Ľuďom strašne prepína. Ver ale tomu, že aj to, čo urobíš v 15 a na akú cestu sa vydáš, môže zmeniť tvoj život. Nerob hlúposti ako oni. A keď ideš von s babou, uisti sa, že ona netrávi čas s takýmito partiami a nerobí tiež hlúposti. Ved existuje kopec inteligentných a slušných dievčat, len chalani o nich nezvyknú javiť záujem. Ak takú poznáš, ozvi sa jej. Podľa mňa bude rada a bude sa hanbiť a mať ešte väčší strach pred tebou ako ty sám.
@tasara Tak za toto dakujem. Tato sprava mi dala vazne vela a velmi si to vazim. Presne vies ako sa citim ale presne doslova. Bohuzial je to tak, ze teraz sa do takej partie trosku dostavam, mal som uz aj jednu cigaretu ale ja to nechcem robit proste a potrebujem sa o tom porozpravat s rodicmi ale neviem ako. No kazdopadne dakujem ti moc vazim si to velmi.
Ak to nahodou niekto cita neskor a ma podobne problemy, hlasim sa o rok neskor! Momentalne mam strasne vela kamaratov a prislo to v tej najmenej cakanej dobe. Konecne som stastny a mam vela kamaratov, ale ze az moc. Moja rada je taka, ze ked ma niekto rovnaky problem ako ja, chodte, zoznamujte sa a nebojte sa. Coskoro niekoho najdete. Kludne mi mozete napisat do sukromnej spravy, rad poradim
Tvoj problém s babami vobec nie je o tom, že nedroguješ, nepiješ, alebo nefajčíš je skor o tom že si chceš zašukať, ale myslíš si, že je to potreba milovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
Ale tie záľuby sú fajn, ako aj ostatní radia.. a napríklad ja nemám problém s tým keď okolo mna drogujú, pokial sa normálne správajú s je s tými ľudmi reč a zábava tak ja som kludne na triezvo Veď keď chcú fajčiť nech si fajčia.. ty nemusíš a nemôžu ta nútiť..
Ale máš odomna pochvalu, že si jeden z tých rozumnejsich s nezacinas s tým, len tak ďalej
Ale každopádne ja som sa so spolužiakmi stal súčasťou kolektívu asi od 7 ročníka až do polrola v 9 keď všetci išli na učňovky, alebo športové školy (z ktorých ich vyhodili hneď) keď ten okolo ktoreho to stalo cele, taky ten stredobod pozornosti, začal v skupine na fb robiť ramená. Skončilo to hádkou a odvtedy som sa nebavil s nikým v triede. Bolo to divné ale prežil som. Aj na výlete koncoročnom som išiel sám medzi ostatnými. Na strednej sa to pomaly zlepšovalo, ale pomaly naozaj. Tam som sa nevyhol inym problemom s triednymi idiotmi a šašami. Okrem toho problemy s učením, problémy doma, problemy psychicke keď ti niekto povie, že ťa miluje, a potom to uhrá na kamarátstvo neskôr. Akože z pohľadu vzťahov na SŠ to bolo prežiteľné, akceptovateľné a občas fajn. Teraz na VŠ nič moc teda. Pokial nie si spoločenský typ a/alebo nemáš vzťah, tak je to také isté chodenie, akurát si samostatnejší.
A poviem ti že si vôbec nemyslím že je to šibnuté. Rozšírená osamelosť je naozajstným prekliatim tejto doby (narozdiel od pár iných akože problémov ktoré by som nazval len hypochodriou).
To že si uvedomuješ že zmysluplné ľudské vzťahy sú nesmierne dôležité a že trávenie času s kamarátmi nemá byť o zdieľanývh pôžitkoch z užívania látok alebo predvádzania sa kto je aký rebel je iba chvalitebné, aj keď viem že pochvala od starších ti je na dve veci, a radšej by si riešenia...
Na rovinu ti poviem... Neviem. Ja som bol z tých čo v tvojom veku (úprimne... aj skôr) prešiel na "zlé chodníčky" (síce ma to samého lákalo, nie kvôli tlaku okolia byť cool ako oni - skôr som ja bol ten čo ešte pokazil kamošov) a túlal sa s pochybnými partiami, stváral neskutočné kraviny, experimentoval s drogami, rebeloval, bol "bad boy"...
A áno, prinieslo to to, čo v takom veku mladí pokladajú za dôležité - vzrušenie, kopec neuveriteľných pribehov, vyšší sociálny status v porovnaní s rovesníkmi čo boli slušňáci, záujem dievčat atď...
Trvalo to možno až 10 rokov než táto jazda skončila a úprimne? Nedalo mi to dokopy nič, asi len tie zážitky a pozíciu že teraz o tom zo skúseností môžem pokrytecky mudrovať.
Čo by som teraz za to dal kebyže sa môžem vrátiť v čase a byť sám sebe môjmu mladšiemu ja mužským vzorom, tráviť s ním čas, vytiahnuť ho zo zafajčenej krčmy plnej pankáčov a skinheadov a zobrať ho niekam na túru alebo meditovať, športovať, preberať filozofiu a literatúru...
Neviem ako ti poradiť v takejto situácii. Tvoji rovesníci sú teraz poväčšinou blbí, a táto individualistická doba je v týchto ohľadoch ešte horšia - pre mladého chalana ktorý by mal možnosti sa zmysluplne sociálne vyvíjať - predsalen, pre 12 rokmi sme nemali sociálne siete, každý nebol nalepený na smartohony, a síce zo mňa hovorí aj nostalgia, ale aj tie PC hry neboli založené prevažne na grstifikácii a vybudovaní závislosti.
Možno tak nájsť si staršieho mentora, alebo krúžok, šport?
Hlavne v tomto veku nehľadaj šťastie vo frajerke Makaj na sebe, správaj sa k sebe ako ku niekomu za koho máš zodpovednosť, skús si aspoň niekedy vyberať tú ťažšiu cestu, vychádzaj z komfortnej zóny, uč sa (nie nutne školské učivo... Ale o svete, o ľuďoch).
Pretrp nejako toto divné obdobie kedy má väčšina rovesníkov pomýlené hodnoty, oni sa tiež preberú a ber to tak že máš výhodu - náskok. GL
Nájdi si nejaké koníčky ktorým sa budeš naplno venovať a ktoré ti vynahradia kamarátov, respektíve ani nebudeš mať popri venovaní sa koníčkov čas rozmýšlať nad kamarátmi.
Drogovať a pit alkohol určite nezačínaj, pretože alkohol a drogy su hriech a ničia ludsku dusu, a čo osoží keby aj celý svet získaš ale svojej duši uškodíš.
V Bohu si nechceš hladať svoje štastie ? Bola by to lepšia volba než hladať si štastie v kamarátoch. Boh ta narozdiel od kamarátov nikdy nesklame.
A chlapče, ani ja by som ťa nechcela, keď nedroguješ..veru, z toho sa ženám robí sucho v rozkroku