Je štatisticky dokázané, že dievčatá sa na sš, aj na vš učia oveľa viac. V zamestnaní však majú muži o 30% vyššie platy, a to aj na najvyšších pozíciách. Jedna z 5 žien je vystavená domácemu násiliu, pri mužoch sa žiadnu štatistiku ani robiť neoplatí, výs
@lucia199513 Ked uz si taka mudra mala by si vediet, ze karierny rast u zien je znizovany materskymi dovolenkami (platenymi) ktore trvaju aj 2,3 roky (v niektorych krajinach aj viac).
Na rovnakej pracovnej pozicii v tej istej firme / institucii / organizacii/ statneho organu nema zena mensi plat ako muz. Jednoducho povedane prezidentka nebude zarabat menej ako prezident.
Cela tato vec je len dalsia novinarska kacica aby sa media tvarili zaujimave.
@lucia1995513 Okrem toho zivnostnici pri vybere vlastnych zamestnancov uprednostnuju skor zeny lebo su flexibilnejsie a ...polopatisticky povedane.....
Lepsie ked ti v bufete predava mlada baba ako nejaky pupkac. Je to dobre pre biznis.
@lucia199513 ziadny pretoze chlap pri uchadzani o podobne miesto nema ani sancu uspiet. Statny organ je statny neviem o akej meciarovej ere tu tocis.
Statisticke urady uz vydali zo seba vela kktin. Keby si troska videla do hlbky masmedialnych komunikacii vedela by si, ze spravy sa vyrabaju vela krat aj na objednavku.
chlape, totál nemáš prehľad o tom, čo sa deje v štátnych podnikoch..je to tam ešte horšie ako v súkromných, pretože tu sa peniaze lejú len tak, zadarmo, ľudia na najvyšších pozíciách majú nanajvýš externe nejakú vysokú školu(zväčša hnojarinu), však si pozri trenčiansku univerzitu?prečo bol podľa teba ten škandál s tým vydaváním diplomov pre nič, za nič ?Prosto, na najvyšších priečkach musia byť ľudia, ktorí sú sprostí, do svojej profesie sa nerozumejú a sú pohodlní pre tých najvyšších, nemôžu nič pokaziť, takých" potrebuje" Slovensko...
@lucia199513 protekcia a rodinkarstvo nijak nesuvisia s temou o rovnosti zien a muzov v spolocnosti. Jednoducho rozdiely su sposobene tym, ze zeny su aj matkami.... A to brani ich kariernemu rastu v porovnani s muzmi.
Nejde teda o zamernu diskriminaciu je to prosto rozdiel spososeby prirodzenym sposobom.
@lucia199513 a okrem toho uviedla si dost blby priklad kedze najvacsim skandalom Trencianskej univerzity (nemysli si , ze na inych sa to nerobi) bola prave studentka , teda zena
@lucia199513 ja by som bol radsej keby medzi profesormi je viac chlapov a vo vyssich poziciach viacej zien ,je to tak dnes prirodzenejsie co to ako maju v inych krajinach to su ich veci , niekde zeru este stale ludske maso, tak nech zeru...,
ale tato nespravodlivost je tu z minulosti za ktorou treba spravit ciaru. Proste kedysi bola rodina ina socialna skupinka ako dnes, standart bol ked otec robil s mama bola doma pri domacich pracach a decko hned jak vyslo skolu sa zamestnalo a prestahovalo do svojho baraku.
Lenze dnes je to tak ze zivitelmi rodin sa stavaju zeny , bud sa rozvedu alebo sa im neplanovane narodi dieta ..Takze, je velka picovina aby zeny mali mensi plat ako muzi
je tazke s tebou diskutovat, ked ani nevies co znamena statny podnik...robi sa to aj na inych vs, to vsetci velmi dobre vieme, uplatky na prijimackach az po statnice, to, ze zeny su matkami..argument ako...dam ti priklad, technicke odbory, velmi dobre platene, tak preco si ich zeny nevyberu?az 70% dievcat, ktore chcu studovat na stuba, stuke, sa stretavaju s odhovoranim...vies?
pretoze historicky vzato bola vzdy uloha zeny rodit potomstvo. Asi preto. A myslim, ze tohto sa nezbavime ani v dnesnej spolocnosti. V ludoch to je tak zakorenene.
@lucia199513 A zase zcesty. Kludne si zi vo svojom svete mne je to jedno Nakoniec priemerny clovek by ani nemal o vsetkom vediet, lebo by mu to vzalo chut vobec zit. Co je statne je statne. Ale to je zaklad ktory by si uz vediet mohla.
Veľa/málo zarábajú aj muži, aj ženy. To, že muž zarába niekedy viac, nezáleží od toho že je "muž". Aj žene sa môže dobre dariť, ak vie využiť svoje vedomosti a hlavne šikovnosť.
mas pravdu, ja tie zeny, co odidu od blbeho chlapa , podporujem, to je ich zivot, nie nejakeho ozrateho deba, len vies, niektori sa este aj teraz zacuduju, ze tvoja mama soferuje bmw?to co za logika?!
nie, nemozu si za to samy...ked mas cely cas vtrepavane do hlavy,ze si najkrajsi na svete, tak tomu aj uveris...ked mas cely cas vtrepavane do hlavy, ze chlap je zivitel rodiny, zena nejaka domaca sluzka, tak tomu tiez uveris...no, o tom nasili si zapotil...mne sa raz pokusil jeden fetak flasnut cez hubu, tak olutoval, lebo ja nevidim dovod, ze ked ti chce niekto roztrepat hubu, preco by si nemohol urobit tak aj ty...treba vyuzit moment prekvapenia...
Ak ide nejaký muž na nejakú technickú VŠ, alebo trebárs matematicko - fyzikálnu (a iné) tak to je už iné učenie... tí si zaslúžia titul. Len bohužial, máme tu všelijaké vš so všelijakým zameraním, lenže to čo sa mnohí na tej škole učia, nevyužijú - tu na SR, preto je to tak možno aj s tými platmi.
zijete dlhsie, nieste tak nachylne na srdcovo-cievne ochorenia, ste krajsie , mozte ist skor do dochodku, a takto by som mohol este dlho pokracovat...
Jednoducho sme iny. Som za rovnost, ked sa jedna o plat za rovnaku pracu. Ale niektore veci, ktore vyzaduju tie "preemancipovane" zeny fakt nechapem...
@lucia199513 Fico bol spoluziak mojho fotra na strednej o tom pablbovi viem toho dost neboj sa My sme sa tu rozpravali o financom ohodnoteni v pomere zeny/muzi a ty si to dala na rovinu uplatkarstiev.... uplne odveci. Nemam rad ked si deti precitaju Sme-cko a potom si myslia , ze zjedli mudrost sveta.
@lucia199513 Sme je jedno z poslednych medii ktore mozno povazovat za AKO-TAK seriozne. (cierne ovce ako hudaka neratajuc) ja som to myslel tak, ze ty by si ho citat nemala
@lucia199513 suhlasim, ani ja nemam rad ten pristup, kam sa zeny pchaju, a aj ja som za rovnost, ale v niektorych veciach si proste rovni nebudeme, lebo sme neni rovnaki! Proste iba zeny mozu porodit dieta, a som za to, aby aj zeny chodili na matersku. Aj ked urcite sa aj otec musi starat o dieta, ale aspon tie prve mesiace dojca potrebuje skor matku. Telesne budu muzi vzdy sylnejsi ako zeny... proste su tu neake fakty, ktore znemoznia uplnu rovnost.
a co suvisi sila(fyzicka)s rovnostou?ty co lovis doma mamuty s otcom:d?a s tymi detmi, polka chlapov nakoniec supne decko matke, na staraj sa, a potom ani vyzivne nezaplati..."Telesne budu muzi vzdy sylnejsi ako zeny... proste su tu neake fakty, ktore znemoznia uplnu rovnost. "-ze ti to z huby(klavesnice)vyliezlo:d
@lucia199513 noze nam nieco porozpravaj o statnych podnikoch.. teda okrem toho, ze take u nas uz takmer neexistuju...
A som si 100% isty ze rakovina sa zle vyjadril a mal na mysli platy v statnej SPRAVE (urady) a nie v statnom podniku.. Tam su tabulkove platy a kazdy tam zaraba rovnako, bezohladu na to ci je zena, ma maly penis, alebo mu smrdi z huby...
Dalsia vec.. ty si naozaj myslis, ze kazda jedna zenska ma na to aby studovala nejaky technicky odbor (ked uz si zacala o tych skolach)? Mame par bab na skole a ich jedina vyhoda je ta, ze sa vedia nabiflit.. Inak su tupe jak ponozky a su rady ze prechadzaju skuskami...
ani kazdy chlapec nema na to, aby studoval techniku
a ked niekto chlapec, neznamena to, ze ma nadanie na prir. a technicke vedy...u nas sme 3 baby co idu maturovat z fyz.(ziaden chalan), na chemiu sme tiez 3 baby a jeden chlapec
@lucia199513 čo sa týka tých rodových stereotypov, je to tak... ale že sa zrovna vy, ženy sťažujete ??
pozri sa na nejakú "chlapskú" robotu, ktorú robí žena (napr. DJing) - výsledok : chlapi po nej slintajú, berú ju ako drahú vzácnosť, ženy ju úpenlivo podporujú nech tým chlapom ukáže, ako sa to robí
a teraz pozri na nejakú ženskú robotu, ktorú robí chlap (narp. kaderník výsledok : je považovaný za buzíka, aj keď má ženu a tri deti
a čo sa týka toho násilia, v podstate si vyjadrila súhlas s tým, čo som "zapotil"
Hm, k tomu vyššie sa nejdem vyjadrovať, viac výhrad mám k Tvojím rečiam o Afganistane, Pakistáne a podobných štátoch. Ó áno, je tam stále veľa rodín, ktoré sa skalopevne držia týchto výhrad, ktoré patria k beduínskemu spôsobu života. Ó áno, stále je segregácia pohlaví, najmä v Saudskej Arábii, Jemene a pod., lenže to je ich spôsob života a Ty to neovplyvníš. Avšak ustupuje to, pomaly, no určite. O tom trestaní zločincov nič neviem, a to sa tejto problematike venujem. Nuž a ženy ZAVRAŽDIA len v prípade, že muža podviedli. Pozri, dievka, ak by si o tom skutočne niečo vedela, nebola by si to považovala za toľkú nespravodlivosť. A asi máš komplexy, keď to považuješ za nespravodlivosť a nemieniš sa s tým vyrovnať.
@lucia199513 ja som to nemyslel tak, ze sme lepsi, ako vy... ale ze sme ini... nejde o to, ze my lovime Mamuty... ale o to, ze ked v nemocnici ma otcova kolegina neakeho 150 kiloveho pacienta, tak si zavola otca na pomoc, aby ho on zdvyhol, lebo je chlap, ale ona ide o dva, tri roky skor do dochodku, lebo je zena...
ano je sice pravda ze muzi maju vyssie platy, ale ja ti poviem takto,moj otec pracuje v anglicku uz asi 5 rokov,je tam neustale diskriminovany,uz len tym ze nie je anglican,a myslia si o nom ze je poliak, uci sa na collage,aby mal lepsiu anglictinu,snazi sa ziskat lepsi post v tom co robi,pride vychodniarka prespi sa z 5timi sefmi,nevie ceknut ani pol slova po anglicky,ked sa jej nieco spytaju tak sa iba usmeje... divis sa ze su niektore zeny diskriminovane?
inac este mimochodom viem ze v thajsku niesu ziadne taketo tresty, zeny sice svojich muzov az moc uctievaju,ale ich to bavi, nie su diskriminovane,maju aj dost dobre platy... Neviem odkial si skopirovala tieto informacie,ale nezverejnovala by som nieco taketo, pokial by som sama nevyjadrila nejaky nazor...
Pretože to čo si napísala sú všeobecné blbosti To že zarábajú menej je relatívne. Sú práce kde sú zvýhodňované ženy a sú práce kde sú zvýhodňovaný muži. Napríklad mne sa zdá nespravodlivé keď dievča dostane 2€ na hodinu za to že bude niekde lepiť obálky a ja dostanem 2€ za to že nosím 25kg vreca z cementom na piate poschodie . Teraz sa možno do mňa chcete pustiť ale tým nechcem povedať že mi to vadí ale chcem len poukázať na to že je to relatívne a v konečnom dôsledku aj jedno pretože je to len štatistika. A to že muži zarábajú v priemere viac je zmesou faktorov ale to nič nemení na tom že ak chce byť úspešná žena vyžaduje to rovnaké úsilie ako vynaloží muž.
A to čo si napísala o technike sú ešte väčšie blbosti chodil som na SPŠE a na škole sme mali 4-6 dievčat tieto boli vo všetkom zvýhodňované tlačené na všetky súťaže, stáže pomoc atd teda podpora tam je skutočne vysoká učitelia k nim pristupovali ako ku klenotom a vieš čo? Väčšina z nich boli skutočne schopné. My chceš povedať že to nebolo ich rozhodnutie keď väčšina ich rovesníčok šla na OA ktoré v KE praskajú vo švíkoch a v praxi pre nich nieje uplatnenie? To je tak kde je vysoká ponuka je nízka cena. A zase ďalšie dievčatá(nielen) idú na techniku prihlásia sa na odbor nemajú k nemu žiaden vzťah a biflia sa to pretože nejaký známi z tým robí a je prachatý a myslíš že budú skutočne viac zarábať ak k tomu nebudú mať vzťah?
Preto ti musím odporúčať zabudni na komplexy nerieš kto koľko zarába a staraj sa o seba (v dobrom myslené)
v celej historii ludstva zeny neboli povazovane za menejcenne..v takom praveku alebo aj v rannom staroveku bol matriarchizmus....zena ako symbol, matka , bohyna...napr venusa z moravy. A v buducnosti k tomu dospejeme opat, len tomu treba dat cas a myslim ze to neni az tak vzdialene..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
neviem, kto mám o niekde aj o 50%vyššie platy:d...a ako ťa mohol taký nick napadnúť?
Na rovnakej pracovnej pozicii v tej istej firme / institucii / organizacii/ statneho organu nema zena mensi plat ako muz. Jednoducho povedane prezidentka nebude zarabat menej ako prezident.
Cela tato vec je len dalsia novinarska kacica aby sa media tvarili zaujimave.
Lepsie ked ti v bufete predava mlada baba ako nejaky pupkac. Je to dobre pre biznis.
statneho organu...nie statny organ je statny, je to zvacsa rodinny podnik, vies?uz davno nie sme v meciarovej ere...
prezidentka...mas tu dalsi kopec povolani, a toto nie je bulvarna kacica, ale vysledok narodneho statistickeho uradu
zany su pchane do povolani, ktore maju postatne nizzie platy ako muzi...ktory chlap robi nejaku sicku, alebo predavacku?
Statisticke urady uz vydali zo seba vela kktin. Keby si troska videla do hlbky masmedialnych komunikacii vedela by si, ze spravy sa vyrabaju vela krat aj na objednavku.
chlape, totál nemáš prehľad o tom, čo sa deje v štátnych podnikoch..je to tam ešte horšie ako v súkromných, pretože tu sa peniaze lejú len tak, zadarmo, ľudia na najvyšších pozíciách majú nanajvýš externe nejakú vysokú školu(zväčša hnojarinu), však si pozri trenčiansku univerzitu?prečo bol podľa teba ten škandál s tým vydaváním diplomov pre nič, za nič ?Prosto, na najvyšších priečkach musia byť ľudia, ktorí sú sprostí, do svojej profesie sa nerozumejú a sú pohodlní pre tých najvyšších, nemôžu nič pokaziť, takých" potrebuje" Slovensko...
Nejde teda o zamernu diskriminaciu je to prosto rozdiel spososeby prirodzenym sposobom.
ad domáce násilie - je to dosť smutné, ale za to si môžte len a len samy. keď si raz sprostá a potrebuješ násilnícke hovado, tak si to s ním aj trp.
a áno, tiež som za rovnosť, ale keď počúvam tieto do očí bijúce feministické nezmysly, mám dosť... ešte že nie všetky sú také jebnuté
ale tato nespravodlivost je tu z minulosti za ktorou treba spravit ciaru. Proste kedysi bola rodina ina socialna skupinka ako dnes, standart bol ked otec robil s mama bola doma pri domacich pracach a decko hned jak vyslo skolu sa zamestnalo a prestahovalo do svojho baraku.
Lenze dnes je to tak ze zivitelmi rodin sa stavaju zeny , bud sa rozvedu alebo sa im neplanovane narodi dieta ..Takze, je velka picovina aby zeny mali mensi plat ako muzi
je tazke s tebou diskutovat, ked ani nevies co znamena statny podnik...robi sa to aj na inych vs, to vsetci velmi dobre vieme, uplatky na prijimackach az po statnice, to, ze zeny su matkami..argument ako...dam ti priklad, technicke odbory, velmi dobre platene, tak preco si ich zeny nevyberu?az 70% dievcat, ktore chcu studovat na stuba, stuke, sa stretavaju s odhovoranim...vies?
To je debilina prvého rangu.
Veľa/málo zarábajú aj muži, aj ženy. To, že muž zarába niekedy viac, nezáleží od toho že je "muž". Aj žene sa môže dobre dariť, ak vie využiť svoje vedomosti a hlavne šikovnosť.
mas pravdu, ja tie zeny, co odidu od blbeho chlapa , podporujem, to je ich zivot, nie nejakeho ozrateho deba, len vies, niektori sa este aj teraz zacuduju, ze tvoja mama soferuje bmw?to co za logika?!
@eraser
nie, nemozu si za to samy...ked mas cely cas vtrepavane do hlavy,ze si najkrajsi na svete, tak tomu aj uveris...ked mas cely cas vtrepavane do hlavy, ze chlap je zivitel rodiny, zena nejaka domaca sluzka, tak tomu tiez uveris...no, o tom nasili si zapotil...mne sa raz pokusil jeden fetak flasnut cez hubu, tak olutoval, lebo ja nevidim dovod, ze ked ti chce niekto roztrepat hubu, preco by si nemohol urobit tak aj ty...treba vyuzit moment prekvapenia...
si decko, ze veris tym ficovyym kecom..co je statne, to neznamena, ze je to s kostolnym poriadkom, vsetko je tam o sesterniciach, ujoch, tetach...
Ak ide nejaký muž na nejakú technickú VŠ, alebo trebárs matematicko - fyzikálnu (a iné) tak to je už iné učenie... tí si zaslúžia titul. Len bohužial, máme tu všelijaké vš so všelijakým zameraním, lenže to čo sa mnohí na tej škole učia, nevyužijú - tu na SR, preto je to tak možno aj s tými platmi.
Je to individuálne.. blbosť porovnávať to
Jednoducho sme iny. Som za rovnost, ked sa jedna o plat za rovnaku pracu. Ale niektore veci, ktore vyzaduju tie "preemancipovane" zeny fakt nechapem...
nemam rada, ked dospeli nevedia, kto sprivatizoval cely tento skorumpovany stat...sme som este ani v ruke nemala, a z toho normalne info neziskas....
@jaro1991
ja nemam rada ten pristup, kam sa zeny pchaju:d..ja som za rovnost vo vsetkych smeroch...
Cenové ohodnotenie je u žien naozaj nižšie, ale asi to tak ľahko nezmeníme. Musíte viac lobovať za zdvihnutie platov na rovnako .
Stale je vela veci ktore muzi zvladaju lepsie a preto si aspon v tych zasluzia vyssie platy
ja nemusim cuckat tie hovadiny zo sme....
@jaro1991
a co suvisi sila(fyzicka)s rovnostou?ty co lovis doma mamuty s otcom:d?a s tymi detmi, polka chlapov nakoniec supne decko matke, na staraj sa, a potom ani vyzivne nezaplati..."Telesne budu muzi vzdy sylnejsi ako zeny... proste su tu neake fakty, ktore znemoznia uplnu rovnost. "-ze ti to z huby(klavesnice)vyliezlo:d
@mm47
muzi vedia lepsie slopat, stat na verejnych priestranstvach, nadavat, mat blbe poznamky, hrat primitiva storocia...to su vase prvenstva
Ty niesi primitivna ked si toto myslis? to je len tvoj obmedzeny nazor STRASNE vyspelej 14ky ostrielanej zivotom
Preco by si zeny zasluzili za kazdu preacu rovnaky plat? niekde si zasluzia viac muzi a niekde zas zeny
A som si 100% isty ze rakovina sa zle vyjadril a mal na mysli platy v statnej SPRAVE (urady) a nie v statnom podniku.. Tam su tabulkove platy a kazdy tam zaraba rovnako, bezohladu na to ci je zena, ma maly penis, alebo mu smrdi z huby...
Dalsia vec.. ty si naozaj myslis, ze kazda jedna zenska ma na to aby studovala nejaky technicky odbor (ked uz si zacala o tych skolach)? Mame par bab na skole a ich jedina vyhoda je ta, ze sa vedia nabiflit.. Inak su tupe jak ponozky a su rady ze prechadzaju skuskami...
ani kazdy chlapec nema na to, aby studoval techniku
a ked niekto chlapec, neznamena to, ze ma nadanie na prir. a technicke vedy...u nas sme 3 baby co idu maturovat z fyz.(ziaden chalan), na chemiu sme tiez 3 baby a jeden chlapec
pozri, cisto chlapske roboty su len tie mamualne:d:d
a ten vek mi na oci vyhadzovat nemusis,ani ty si si nevybavoval tam hore rok narodenia 1991
pozri sa na nejakú "chlapskú" robotu, ktorú robí žena (napr. DJing) - výsledok : chlapi po nej slintajú, berú ju ako drahú vzácnosť, ženy ju úpenlivo podporujú nech tým chlapom ukáže, ako sa to robí
a teraz pozri na nejakú ženskú robotu, ktorú robí chlap (narp. kaderník výsledok : je považovaný za buzíka, aj keď má ženu a tri deti
a čo sa týka toho násilia, v podstate si vyjadrila súhlas s tým, čo som "zapotil"
inac este mimochodom viem ze v thajsku niesu ziadne taketo tresty, zeny sice svojich muzov az moc uctievaju,ale ich to bavi, nie su diskriminovane,maju aj dost dobre platy... Neviem odkial si skopirovala tieto informacie,ale nezverejnovala by som nieco taketo, pokial by som sama nevyjadrila nejaky nazor...
Ze sa zrovna zeny stazuju vam staci "klaknut" a mate dobru robotu
Pretože to čo si napísala sú všeobecné blbosti To že zarábajú menej je relatívne. Sú práce kde sú zvýhodňované ženy a sú práce kde sú zvýhodňovaný muži. Napríklad mne sa zdá nespravodlivé keď dievča dostane 2€ na hodinu za to že bude niekde lepiť obálky a ja dostanem 2€ za to že nosím 25kg vreca z cementom na piate poschodie . Teraz sa možno do mňa chcete pustiť ale tým nechcem povedať že mi to vadí ale chcem len poukázať na to že je to relatívne a v konečnom dôsledku aj jedno pretože je to len štatistika. A to že muži zarábajú v priemere viac je zmesou faktorov ale to nič nemení na tom že ak chce byť úspešná žena vyžaduje to rovnaké úsilie ako vynaloží muž.
A to čo si napísala o technike sú ešte väčšie blbosti chodil som na SPŠE a na škole sme mali 4-6 dievčat tieto boli vo všetkom zvýhodňované tlačené na všetky súťaže, stáže pomoc atd teda podpora tam je skutočne vysoká učitelia k nim pristupovali ako ku klenotom a vieš čo? Väčšina z nich boli skutočne schopné. My chceš povedať že to nebolo ich rozhodnutie keď väčšina ich rovesníčok šla na OA ktoré v KE praskajú vo švíkoch a v praxi pre nich nieje uplatnenie? To je tak kde je vysoká ponuka je nízka cena. A zase ďalšie dievčatá(nielen) idú na techniku prihlásia sa na odbor nemajú k nemu žiaden vzťah a biflia sa to pretože nejaký známi z tým robí a je prachatý a myslíš že budú skutočne viac zarábať ak k tomu nebudú mať vzťah?
Preto ti musím odporúčať zabudni na komplexy nerieš kto koľko zarába a staraj sa o seba (v dobrom myslené)
Fíha, ženy sú odhovárané od technických smerov, to je jasná diskriminácia!
Nechceš to dať na súd?