Premýšľam nad tým, či môže byť aj nejakí tretí "stav" alebo ako by som to nazval, okrem dobra a zla. Či chceme, alebo nie, konáme dobro aj s následkami aj zlo, ktoré má svoje následky. Ale je aj niečo iné ? Možno keby sa odsťahujeme niekde na samotu mimo
podla man dobro ani zlo neexistuje, keby si bol na sam na nejakom ostrove tak by si asi nepoznal pojem zlo ani dobro, konal by si iba niečo čo by uspokojovalo tvoje vedomie, a všetko ostatné by si nerobil...teda neubližoval by si si a pod....akurat pod vplyvom okolnosti napr. prežitia by si musel možno zabiť opicu alebo niečo čo by v tebe vyvolávalo zlé pocity ale kto vie či by si tieto pocity alebo pocit svedomia mohol teraz nazvať toto je zlé alebo dobré.....takže v postate to čo by si robil by bol to stredné..čo by si nemohol označiť ako dobré či zle.....
presne tak a okrem toho jednoducho my sme strašne ovplyvneni socializaciou a spoločnosťou a dalšimi vplyvmi zákonmi a vecami okolo ktoré formujú akokeby náš svet, podla ktorého sa nam formuje naše vnimanie napriklad spravodliveho sveta...akurat toto všetko sme vytvorili my ludia nespadli nám zákony len tak z neba......a je iba na nas ako sa k týmto veciam postavíme a ich zužitkujeme....
j i myslím že pre každého existuje to čomu verí....ak veríš dobru konáš dobro, dobré budeš dostávať, ak ale konáš sebecky,netolerantne tak nemôžeš očakávať dobro, keď dáš dostaneš.....nedá sa povedať kde je hranica alebo stred medzi dobrom a zlom, každý uváži sám od svojho vedomia a svedomia kde má svoje dobro a zlo.....niečo tretie môže mať každý sám, môžeš ísť kam len chceš ale následky z minulosti alebo svoj "osud" ako to niektorí volajú si budeš musieť prežiť aj keď v rôznych podobách....to je môj názor
keď nad tým tak uvažujem - každý náš jeden čin ktorý vykonáme, ma určitú postupnosť ktorá je zostavená s malých krokov. Každým jedným z nach sa nejako činíme - pôsobíme a tým spôsobujeme možné dobro ale zároveň aj zlo, neutralitu ..v závislosti od uhla nahliadania na dané. keď sa to celé zoskupí - vznikne nejaký čin nami vyhodnotený ako - (dobrý,zlý) napr: aktivista bojujúci za vitariansku stravu dávajúc to do povedomia širokej verejnosti - očividne kladný čin, lebo je to zdraviu prospešné. Na druhej strane si to ale môže všimnúť človek ktorý to s daným typom stravy značne preženie a spôsobí si smrť s podvyživená - motivovaný neskutočne presviedčajúcimi schopnosťami chlapca propagovať vitarianstvo - v tom bode jeho pôsobenie to cele naberá negatívny charakter. V tej súvislosti sa dostávam k poznatku že každým naším činom môžeme spôsobiť ako dobro, tak zlo... na rôznych úrovniach a rozsahovosti...nakoľko pôsobíme.. takže odpoveď ? sú rôzne stupne dobra a zla v každom našom čine. Ich zoskupením rovnakej sily možnože vznikne tretí stav presnejšie sa črtajúci než "mix dobra a zla" a to - neutralita, ktorá je ale aj tak zoskupená združením dobra a zla opäť ......to je to, niečo medzi tým "tretí stav" - čo som aktuálne schopná vnímať...
Je dobro a zlo. Žiadne menšie zlo, je to len zlo. To hovoria aj príbehy pre deti - rozprávky.
Jasné, že ak konáš dobre tak môžeš spôsobiť niečo zlé, ale ak konáš zlo tak ťa neospravedlní, to že si v tom spravil aj niečo dobré. Niekedy ani nestačí mať dobrý úmysel, treba mať aj dobrý spôsob. :letim:
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Niečo také som očakával, ďakujem za názor.
Každí máme slobodnú vôľu a vedomie, ktoré nám hovorí, čo máme robiť a čo nie. Rozlišovanie medzi dobrom a zlom...
Ano, aj tak by sa to dalo vyjadriť. I keď o tom by sa dalo debatovať dlhšie
Jasné, že ak konáš dobre tak môžeš spôsobiť niečo zlé, ale ak konáš zlo tak ťa neospravedlní, to že si v tom spravil aj niečo dobré. Niekedy ani nestačí mať dobrý úmysel, treba mať aj dobrý spôsob. :letim: