a podla mna ma byt muzska rasa vyvysena, ale to neznamena, ze maju byt ponizene zeny, proste ma byt preferovana maskulinita, je jedno v akej forme , myslim, ze je to prospesnejsie pre spolocnost a crty maskulinity (psychicke) mozu mat muzi, zeny a aj organizacne sktruktury...
@momoglamorous v podstate to ale stále môže byť nazvané feminizmom, len teda (ak myslíme rovnaké blbé stereotypy) s ideálom v racionalite, emočnej stabilite, bláblá
a k téme: Myslím, že pravým opakom feminizmu je "zástanca klasického patriarchátu/matriarchátu"
V súčasnej spoločnosti asi skôr tá prvá možnosť, ale chcela som byť úplná
@mielikki no tu ide o to, ze feminizmus presadzuje femininitu a maskulizmus maskulinitu, cize je to opak toho a proste feminizmus mi pride uplne mimo, ale zato maskulinizmus sa mi zda spravny smer, aj ked je to rovnako extremisticke, ale predsa mam k danym hodnotam blizsie
@momoglamorous ee, ako už niekto písal vyššie, feminizmus "nepreferuje feminitu", lež rovnaké práva pre obe pohlavia (čo je dôvodom, prečo sa smejem akože antifeministickým ženským, že nevedia, čo hovoria, lebo ak by bolo ich životnou náplňou len rodiť a variť, tak sa im to isto nepáči).
Ono to fem- v základe slova vzniklo práve preto, že samotný feminizmus vznikol v spoločnosti, kedy tie veci v zátvorke boli bežnou vecou, čo som si všimla, tak v súčastnosti sa (v nazvime to západnej spoločnosti, kde za nezápad považujeme krajiny tretieho sveta a podobne) vcelku bojuje na oboch frontoch, lebo obe strany majú svoje plusy a mínusy spôsobené tým, že táto spoločnosť aj tak vyšla z patriarchálneho usporiadania a stále je to znateľné. A práve preto, že tie niektoré mužské otázky sú často viac kozmetického charakteru, ako tie ženské, tak je to stále viac škatuľkované ako hnutie za práva žien, lebo v súčasnej dobe trocha nešťastne znejúci názov.
(A proste niečo divne radikálne ako opísané v @16 a portály typu feministky.cz dávajú celej myšlienke zlé meno, od kt. sa ľudia chcú dištancovať, preto sa tu rozpisujem, aby čo najviac ľudí pochopilo, že ono je to úplne normálna vec a rozhodne nie niečo odsudzovaniahodné)
@mielikki zrovnopravnenie pohlavia nikdi nebolo, nieje a ani nebude. Pretoze vzdy sa najde niekto komu sa nieco nebude pacit, su proste povolania kde by sa tato zrovnopravnenost nedala aplikovat, uz vidim na stavbe ako zena nosi 50 kg vrecia, dosrala by si maternicu hned a ma po detoch. oni niesu na extremi stavane ci sa im to paci alebo nie, a neviem ci by zena bola atraktyvna so sodretymi rukami atd. A co sa tyka feministiek tak hlavne feministky.com tie su vypatlane a ich program je uplne provokacny a nema uz nic spolocne zo zdravym rozumom.
@niktozaujimavy takýto prístup k tomu hlavne nikdy neprivedie
1. kto vraví, že žena MUSÍ mať deti?
2. Kto vraví, že žena MUSÍ byť atraktívna?
3. samozrejme, že sú tu biologické rozdiely, ale som si istá, že sú ženské, čo by vládali nosiť 50kg vrecia, dokonca som si istá, že by to mohli zvládať lepšie, ako niektorí tintítkoidní chlapi (nič proti tintítkam, len konštatujem, že nie sú vhodní na stavbu), lebo ono je to dosť o zvyku a tréningu, a tu ide o to, že preboha, ak to niekto zvláda, tak nech to robí, a nemá to zakázané len preto, že je iného pohlavia
4. feministky.cz nemajú nič s feminizmom
@mielikki ja som pisal o feministky.com a nie cz, nechapem preco by sa mali zeny podobat muzom za kazdu cenu? nemusi mat deti to mas pravdu ale je ich vacsina ktore chcu mat. preto maju umoznene do 15 kil dvihat v praci. znie to kusok feministicky od teba, zenam ide o to aby mohli byt napr vo veducich funkciach, lebo tam su prevazne muzi. Myslim ze by stebou kopec zien nesuhlasilo ako aj nesuhlasia s feministkami, pretoze je to proste tak ze vy a len vy mozete mat deti a pochybujem ze ta co sa stane matkou tak bude chciet ist radsej niekam kopat ako byt doma na materskej s dietatom a zazit nieco co niekto ako ty nezazije. tvrdim ze zrovnopravnit ano, ale nie na ukor zdravia a zdraveho rozumu, pretoze ked niekto chce A musi brat do uvahy aj B.
@niktozaujimavy ale tak je jasné, že ženská na materskej nepôjde kopať kanály, ale ak niekto nechce mať deti, a baví ju kopať, prečo by nemohla, ak je v tom dobrá? O to tu ide.
@mielikki vsak moze nik jej nezakazuje, to bol len taky priklad, ty by si nosila veci tazsie nez 15 kg? Ono chyba niektorych zien je v tom ze ked jej muz chce pomoct tak v tom vidia len to zle ale to je len pohlad zakomplexovanych feministiek, ked zena sa ma trepat z nakupom z obchodu tak je jasne ze ho vezmem, pohlad feministky by bol: zas podcenuje zenu ze by to zvladla roby ju neschopnu, pohlad muza: pomozem jej preto ze ju mam rad a nechcem aby nieco tazke trepala ked nemusi, toto je rozdiel zena by mala byt zenou a nie muzom a tym suvysi aj praca, nechcel by som zenu co by mala ruky jak rambo. a dalsia vec ked je zena tehotna tak tiez nemoze vykonavat pracu tazku, nie kvoli tomu ze si to nejaky muz vymyslel ale kvoli zdravemu vyvojudietata a aj toto je rozdiel zena a muz.
@mielikki existuje skupina zien, ktore by tradicne rozdelenie roli praveze uvitali. radsej by boli doma s detmi a starali sa o domacnost, pretoze praca (ci uz "muzske" alebo "zenske" povolania) im jednoducho nesedi.
problem je v tom, ze ak by to povedali nahlas, vystavili by sa riziku zosmiesnenia, pretoze dnesna spolocnost tlaci u oboch pohlavi na vykon a domace prace a vychova deti sa berie ako nieco podradne (citujem "...lebo ak by bolo ich životnou náplňou len rodiť a variť, tak sa im to isto nepáči").
cize suhlasim s bojom za rovnake prava, ale myslim si, ze by mal v ramci toho mat kazdy moznost vyberu a zeny, ktore zostanu doma s detmi, by nemali byt brane ako menejcenne len preto, ze nechcu budovat karieru.
kazda minca ma dve strany a pokial sa najde normalny chlap, ktory dokaze svoju partnerku respektovat aj ako zenu v domacnosti, tak nevidim dovod, preco by to nemohlo fungovat.
@niktozaujimavy veď s týmto sa nehádam, ale tvoj predošlý komentár bol necchutný s tým, že si automaticky predpokladal, že ženské sú primárne na rodenie @peculiar ani s týmto, práve tu ide o to, že tá možnosť výberu je podstatná, samozrejme že výchova detí, keď sú, je dôležitá, ale častejšie sa stretávam s tým, že keď ženská povie, že ju materstvo neláka, tak je automaticky divná (zatiaľ čo u chlapov je považované normálne, ak sa vyjadria, že si neplánujú zakladať rodinu). Proste v svojej podstate myslíme sčasti to isté, len sme to vyjadrili inak.
@mielikki z mojej byvalej triedy na gympli (bolo nas asi 30) su vydate len 3 spoluziacky (vsetky mali svadbu v tomto roku) a deti za tych 9 rokov, co ubehli od maturity, nema zatial nikto.
zhodli sme sa na tom, ze rodina nam nic nehovori a myslim ze co sa tyka mojej generacie, nie sme jedini. zrejme zavisi od toho, v akom prostredi sa pohybujes. ludia v mojom okoli akceptuju, ze tieto veci sa proste presuvaju do vyssich vekovych kategorii, nez tomu bolo v minulosti.
@peculiar@32 posledny odstavec je presny, nie kazdy muz je taky ze berie zenu len ako sluzku v domacnosti, ale asi zavysi kde sa clovek pohybuje, vsak je normalne ked muz poriadi a pomaha v domacnosti navary a ulahci zivot zene, nehadzte vsetkych do jedneho vreca, su muzi ktory robia veci rovnako a bez ohladu na to ci je to zenska praca v uvodzovkach alebo nie.
@peculiar ale teda ešte je rozdiel vyšší vek a vôbec a celkovo, tu som vravela o tom, nechcieť deti celkovo a to veľa ľudí nechápe @niktozaujimavy ale na to, aby bolo decko, treba dvoch, a... keď umrie otec, tak je to pre to decko v pohode?
a @37 nevravím, že to tak nie je, aj u nás doma to tak je, ale ono to vôbec nie je len o tom, ale o mnoho viacero veciach, ale už ma to unavuje písať stále dokola
@mielikki "nechciet deti celkovo" (uplne radikalne bez ohladu na to, ci mam na to podmienky, partnera a pod.) sa podla mna tyka velmi maleho percenta zien, akurat je to v poslednych rokoch viac medializovane.
povedala by som, ze je tazke najst zenu po 35-ke, ktora by dalej tvrdila, ze deti za ziadnu cenu nechce. vacsinou je za tym to, ze nestretli vhodneho partnera, nie "odpor" k detom ako taky (ak teda hovorime o tom istom).
@peculiar malého percenta, ale predsa. A ide tu hlavne o to, že stále je presadzovaný názor, že založenie rodiny by mala byť pre ženu priorita (ako to celkom vidno aj z komentov nikohozaujímavého) a je vtipné a smutné zároveň, že je to orientované vždy len na jedno pohlavie, lebo ženská len tak sama od seba neotehotnie (ak si katolícky kresťan, tak si tam pripíš jednu slávnu výnimku)
A teda, pôvodne som tu vôbec nechcela hovoriť o deťoch, ale o milión päťsto iných stereotypoch, deťmi začínajúc, končiac pri tom, ako som raz na návšteve ako decko zobrala do ruky Príručku mladých svišťov, a už mi ju rodina, u kt. sme boli brala z ruky, lebo to predsa nie je dievčenské, to ma nebude zaujímať, asi len preto, že to nesvietilo na ružovo.
A celkovo, od decka som sa síce hrala aj s bábikami a tak, ale aj s vecami, kt. nie sú škatuľkované ako dievčenské, a už od decka ma iritovalo, ako to mnohých ĺudí proste udivovalo a prekvapovalo, hoci som nebola jediná a celkovo som inak pomerne dievčenský typ, ale nie 100% a aj tak to veľa ľudí nevie prekusnúť a toto je to, čo je na celom nastavení spoločnosti zle.
(A to, ako sú proste malé dievčatká odjakživa viac podporované v tom, aby boli pekné, než múdre a potom sa to s nimi ťahá do budúcnosti, lebo väčšiu šancu vydať sa technickým smerom niekto, kto sa od decka hral s mikroskopmi, ako niekto, komu rodičia, hoci to mysleli v dobrom, vplyvom reklamy kupovali len poníkov a čelenky a detské machlátka).
A som rada, že som síce skončila na humanitnom odbore preto, lebo som sa tak sama rozhodla po tom, ako som si uvedomila, že ma technickejšie/prírodovedecké veci síce bavia, ale nechcela/nevedela sa tomu venovať do hĺbky, nie preto, že by som to vzdala pod tlakom okolia (všimni si fór, kde baby váhajú nad výberom odboru práve preto, že to "nie je pre dievčatá")
@mielikki este raz a dufam ze naposledy, ty pises ze ja som napisal tak si precitaj este raz a ukaz kde som napisal ze že založenie rodiny by mala byť pre ženu priorita ??? to ze ty si niektore veci domyslis alebo zle pochopis, alebo nepochopis vobec to ries niekde inde. Ja som napisal ze je problem v tom ze muzi deti mat nemozu co je asi pravda nie? cize jedine mozu zeny, a si vsimni slovicko môzu a nie musia mat deti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
šovinista je take pekne este
trošku som pogooglila a zistila som že tí čo svoje pohlavie považujú za nadradené sú vraj mužskí šovinisti alebo ženské šovinistky.
aj ked šovinizmus sám o sebe je skôr o nadradenosti národa... ale ludia si to prispôsobujú ako sa im to hodí...
nadradenosť žien: Misandria
rovnosť pohlaví: feminizmus
a inak tak @16 @17
V súčasnej spoločnosti asi skôr tá prvá možnosť, ale chcela som byť úplná
Ono to fem- v základe slova vzniklo práve preto, že samotný feminizmus vznikol v spoločnosti, kedy tie veci v zátvorke boli bežnou vecou, čo som si všimla, tak v súčastnosti sa (v nazvime to západnej spoločnosti, kde za nezápad považujeme krajiny tretieho sveta a podobne) vcelku bojuje na oboch frontoch, lebo obe strany majú svoje plusy a mínusy spôsobené tým, že táto spoločnosť aj tak vyšla z patriarchálneho usporiadania a stále je to znateľné. A práve preto, že tie niektoré mužské otázky sú často viac kozmetického charakteru, ako tie ženské, tak je to stále viac škatuľkované ako hnutie za práva žien, lebo v súčasnej dobe trocha nešťastne znejúci názov.
(A proste niečo divne radikálne ako opísané v @16 a portály typu feministky.cz dávajú celej myšlienke zlé meno, od kt. sa ľudia chcú dištancovať, preto sa tu rozpisujem, aby čo najviac ľudí pochopilo, že ono je to úplne normálna vec a rozhodne nie niečo odsudzovaniahodné)
1. kto vraví, že žena MUSÍ mať deti?
2. Kto vraví, že žena MUSÍ byť atraktívna?
3. samozrejme, že sú tu biologické rozdiely, ale som si istá, že sú ženské, čo by vládali nosiť 50kg vrecia, dokonca som si istá, že by to mohli zvládať lepšie, ako niektorí tintítkoidní chlapi (nič proti tintítkam, len konštatujem, že nie sú vhodní na stavbu), lebo ono je to dosť o zvyku a tréningu, a tu ide o to, že preboha, ak to niekto zvláda, tak nech to robí, a nemá to zakázané len preto, že je iného pohlavia
4. feministky.cz nemajú nič s feminizmom
problem je v tom, ze ak by to povedali nahlas, vystavili by sa riziku zosmiesnenia, pretoze dnesna spolocnost tlaci u oboch pohlavi na vykon a domace prace a vychova deti sa berie ako nieco podradne (citujem "...lebo ak by bolo ich životnou náplňou len rodiť a variť, tak sa im to isto nepáči").
cize suhlasim s bojom za rovnake prava, ale myslim si, ze by mal v ramci toho mat kazdy moznost vyberu a zeny, ktore zostanu doma s detmi, by nemali byt brane ako menejcenne len preto, ze nechcu budovat karieru.
kazda minca ma dve strany a pokial sa najde normalny chlap, ktory dokaze svoju partnerku respektovat aj ako zenu v domacnosti, tak nevidim dovod, preco by to nemohlo fungovat.
@peculiar ani s týmto, práve tu ide o to, že tá možnosť výberu je podstatná, samozrejme že výchova detí, keď sú, je dôležitá, ale častejšie sa stretávam s tým, že keď ženská povie, že ju materstvo neláka, tak je automaticky divná (zatiaľ čo u chlapov je považované normálne, ak sa vyjadria, že si neplánujú zakladať rodinu). Proste v svojej podstate myslíme sčasti to isté, len sme to vyjadrili inak.
zhodli sme sa na tom, ze rodina nam nic nehovori a myslim ze co sa tyka mojej generacie, nie sme jedini. zrejme zavisi od toho, v akom prostredi sa pohybujes. ludia v mojom okoli akceptuju, ze tieto veci sa proste presuvaju do vyssich vekovych kategorii, nez tomu bolo v minulosti.
@niktozaujimavy ale na to, aby bolo decko, treba dvoch, a... keď umrie otec, tak je to pre to decko v pohode?
a @37 nevravím, že to tak nie je, aj u nás doma to tak je, ale ono to vôbec nie je len o tom, ale o mnoho viacero veciach, ale už ma to unavuje písať stále dokola
povedala by som, ze je tazke najst zenu po 35-ke, ktora by dalej tvrdila, ze deti za ziadnu cenu nechce. vacsinou je za tym to, ze nestretli vhodneho partnera, nie "odpor" k detom ako taky (ak teda hovorime o tom istom).
A teda, pôvodne som tu vôbec nechcela hovoriť o deťoch, ale o milión päťsto iných stereotypoch, deťmi začínajúc, končiac pri tom, ako som raz na návšteve ako decko zobrala do ruky Príručku mladých svišťov, a už mi ju rodina, u kt. sme boli brala z ruky, lebo to predsa nie je dievčenské, to ma nebude zaujímať, asi len preto, že to nesvietilo na ružovo.
A celkovo, od decka som sa síce hrala aj s bábikami a tak, ale aj s vecami, kt. nie sú škatuľkované ako dievčenské, a už od decka ma iritovalo, ako to mnohých ĺudí proste udivovalo a prekvapovalo, hoci som nebola jediná a celkovo som inak pomerne dievčenský typ, ale nie 100% a aj tak to veľa ľudí nevie prekusnúť a toto je to, čo je na celom nastavení spoločnosti zle.
(A to, ako sú proste malé dievčatká odjakživa viac podporované v tom, aby boli pekné, než múdre a potom sa to s nimi ťahá do budúcnosti, lebo väčšiu šancu vydať sa technickým smerom niekto, kto sa od decka hral s mikroskopmi, ako niekto, komu rodičia, hoci to mysleli v dobrom, vplyvom reklamy kupovali len poníkov a čelenky a detské machlátka).
A som rada, že som síce skončila na humanitnom odbore preto, lebo som sa tak sama rozhodla po tom, ako som si uvedomila, že ma technickejšie/prírodovedecké veci síce bavia, ale nechcela/nevedela sa tomu venovať do hĺbky, nie preto, že by som to vzdala pod tlakom okolia (všimni si fór, kde baby váhajú nad výberom odboru práve preto, že to "nie je pre dievčatá")