V akom veku ste boli uz financne nezavisli od rodicov tak, ze ste dokazali odist z domu a najst si vlastne byvanie? ak nie ste, v akom veku sa planujete osamostatnit?
+ by ma este zaujimalo, z akeho ste regionu /len pre zaujimavost, ci najde
fiiii, no snazim sa si zarobit ale urcite na tom tak este nie som a netusim kedy tak budem... lebo neviem ako na tom budem s casom popri vyske.. takze asi dufam po vyske no...
@die ..ja som siel hned po maturite v 17tich do anglicka, potom do Plzne, potom do Bystrice, potom do Holandska, potom do Nitry..a teraz sa chystam do Brna .. a medzi tym som vzdy pobudol doma par mesiacov podla mna to nieje nic zlozite ..pobalis sa a ides a ked si sikovna a chces, pracu si najdes hocikde
stahujem sa v auguste ale planujem sa este tak rok nechat (ciastocne) zivit kym budu moje moznosti na najdenie normalnej prace obmedzene kvoli neznalosti jazyka
neviem. z domu som prec uz pekne dlho, ale cast penazi este dostavam od mamy - resp. teraz je to tak, ze mi prave mama plati byvanie v BA a na zivobytie si zarabam sama.
a co sa tyka vlastneho byvania, tak do 30tky to chcem mat poriesene.
z terajšej brigády utiahnem tak účet za telefón, trochu benzínu, cigariet a niečo málo na prestravovanie sa mimo domu.
ale ak by som si našla popri výške čosi ako-tak-dobre-platené, rada by som sa osamostatnila čo najskôr. 1kus garsónka, 1kus chlap a ja. uvidí sa. možno dosnívam.
Este som sa neosamostatnil...ani neviem kedy to bude...viem ze to bude tazke...ale mam rad zmeny a tato zmena bude dost velka takze sa nato tesim a odist do svojho by som chcel z nejakou mojou buducou druzkou
raz som sa uz osamostatnil. co sa tyka schopnosti sa uzivit slo to skvele, aj nasim som nejake € poslal.
aktualne som zase doma (B a zivim sa v zmysle ze kokotiny si kupujem sam. Po lete idem najst normalnu pracu ak sa moj lampickovy biznis nerozbehne (ak sa teda ja neprinutim normalne pracovat) a budem zit cca este rok doma. ptm ak to jedna osoba so mnou dovtedy vydrzi tak pojdem byvat s nou a budem zneprijemnovat zivot jej.
ja mám 21, pracujem, čo-to zarobím, ale zatiaľ bývam s rodičmi. Nemám zatiaľ dôvod sa sťahovať, máme 3 izbový byt, vychádzame spolu v pohode, ale my sa celkom aj málo stretávame v jednej miestnosti, možno to bude aj tým
Plánujem sa osamostatniť asi až keď budem mať nejakú vážnejšiu známosť, zatiaľ pošetrím nejaké lóóve..
Musela som byt nezavisla od 18tky, to som si platila privat, skolu aj vsetko, a aj ked som potom byvala doma som platila najomne za detsku izbu ale tak odkedy som v londyne, tak to uz uplne.
z domu som preč od 18ich, do 22 som si pokrývala finančne stravu a cestovanie, teraz si pokrývam nájom, školu, stravu, oblečenie a v podstate všetko, mama mi platí poistky.
Sam byvam cca 4 mesiace, predtym som byval takmer rok so spolubyvajucim (odstahoval sa). Uplne osamostatneny nie som, chodim si kazdy druhy tyzden prat do NR veci k mame, kedze sa mi doma nechce saskovat s prackou a aspon mam dovod ju (mamu) ist pozriet. Ale inak si platim vsetko a aj mame posielam nejake dukaty. Teraz uvazujem, ze by som kupil byt (bud jeden v BA, alebo 2 v NR) a prenajimal to, nech mi niekto splaca hypoteku, cize v 30tich uz budem aj vo vlastnom
Teoreticky by som aj mohla bývať sama ,ale kto by mi varil, pral ,porozprával sa so mnou a staral sa o mňa ked mi je zle? Dúfam ,že s maminkou už zostanem navždy,ani na výšku koli tomu nechcem ísť
Ja si tiež užívam luxus u maminky, hlavne tú starostlivosť to je naozaj na nezaplatenie.. Inak čo to zarábam aj ja,ale to je skôr len na moje výdavky - kozmetika, oblečenie, nejaké vyžitie v meste atď. Za byt a telefón to ťahá mama ..
Ale za chvíľu budem na intráku/priváte,takže čiastočne už bude aspoň osamostatnená, hoci nie úplne.
Ja si tiež užívam luxus u maminky, hlavne tú starostlivosť to je naozaj na nezaplatenie.. Inak čo to zarábam aj ja,ale to je skôr len na moje výdavky - kozmetika, oblečenie, nejaké vyžitie v meste atď. Za byt a telefón to ťahá mama ..
Ale za chvíľu budem na intráku/priváte,takže čiastočne už budem aspoň osamostatnená, hoci nie úplne.
ked som odchadzala v septembri do BA na intrak som si povedala, ze uz sa domov seriozne nevratim nikdy a celkom sa mi to dari, skolu som nechala a uz pomaly treti mesiac robim a zijem s drahym v TN
Ešte pokiaľ ide o ten región... som z okolia TN, bývam v BA (v podnájme) a nájsť si tu podnájom nie je problém, Hlavne ak si dievča, tých hľadajú tuším najviac. Aj ma sralo keď som videl tie krásne izby za 200€ ale bolo to len pre dievčatá .
od 19 byvam mimo rodicov (cize uz vyse 4 roky platim sa sam, s rodicmi sa delim len na istych nie prilis uspesnych nehnutelnych projektoch mne to pride bezne, len sa vzdy najde kto povie ze som to skoro stihol a take tie zdvorilostne frazy...ja sa nestazujem, nikdy som nechcel zostat rodicom na krku dlhsie ako bolo nutne
ked to tu tak citam, asi som zle pochopila tu cast o vlastnom byvani. intrak alebo podnajom nie je vlastne byvanie podla mojho nazoru...alebo tu vsetci mate vlastne byty? teraz tak zijem aj ja, ale do tej 30tky chcem mat svoj vlastny bytik. samozrejme ze s hypo na krku, ale aspon cosi.
@willbebetter podla mna to zas bolo myslene tak, ze vlastne byvanie-byvam prec od rodicov, varim si, nakupujem si, periem si, zehlim si a platim si to cele sama ... Ale tak ako to bolo v skutocnosti myslene nam moze objasnit len autorka
ako vidim vacsina to tak chape, co mi ale pride docela vtipne, lebo podla mna DOMOV - cize miesto na byvanie ktore je len a len moje v mojom vlastnictve a som tam sam sebe panom je zaklad samostatnosti + to ze si to zvladnem financovat...to ze sa o seba viem postarat - navarit, oprat, pozehlit, nakupit ja beriem ako uplnu samozrejmost, ale pre niektorych je asi toto synonymom samostatnosti ale kazdy mame inak nastaveny zivot, cize OK beriem...
len podla mojho nazoru je dost nezmyselne platit niekomu cudziemu cca 200e tu v BA a splacat tu hypoteku jemu...to si ju od prvej moznej chvile radsej budem splacat ja a budem mat to, co ja povazujem za vlastne
@husky viem na co narazas, ale vytrhol si to z kontextu. jednoducho akakolvek ciastka investovana na splacanie hypoteky inej osobe je proste pre mna waste of money. prave preto vravim ze u mna okolo 30 mozno nieco take bude realne, teraz isto nie. preto aj ked byvam sama a staram sa o seba sama, za samostatnu sa fakt nepovazujem.
myslím, že reálne to bude tak po ukončení VŠ. Lebo pokiaľ budem na VŠ nevidím zmysel v hľadaní sa brigád ako čašníčka atď. kde človek musí veľa robiť aby sa uživil. je to strata času. radšej až niečo čo by potom súviselo so školou
o tom by sa dalo silne pochybovat, kedze realna hodnota nehnutelnosti je dnes nestabilna az je to smutne. preto majitel ktory tieto vykyvy znasa nemusi byt na tom vzdy najlepsie. kazdopadne, vidim v tom aj dost toho typickeho slovenskeho mat nieco napisane na svoje meno, co sice nic neznamena (lebo do hrobu si to nezoberies) ale sme uz taky narod ze nam to robi dobre ked je na ostemplovanom papieri nase meno idealne aj s titulom
@willbebetter Lenže to že niekto nespláca hypo nie je len o tom, že by to neutiahol. Ale na čo splácať hypotéku ak človek žije sám a nemá rodinu? To mi príde ako blbosť.
A tiež pozor, po hypotékach idú všetci ako po banánoch tuším len na Slovensku a krajinách nám podobných. V zahraničí je normálne mať nájom, u nás chce každý len byty kupovať.
@husky riesis hluposti a VIES ze to tak nemyslim. vzdy si vyberies z toho co napisem nejaku blbost ktoru rozoberas a ktora je pre mna uplne nepodstatna. ale ved v poho, pozname sa
@neviemsivybratnick mne to nepride zbytocne to ze teraz rodinu nemam neznamena ze ju nebudem chciet v 35ke napriklad. samozrejme, ten trend podnajmov u mladych ludi je mi jasny (resp. tazko povedat ci trend, ci skor neschopnost investovat a mat nejaku realnu zodpovednost...), ale tak povedz mi aspon zopar vyhod podnajmu ak vies, ja na tom ozaj ziadne nevidim. ale kludne si rozsirim obzory, vazne.
@willbebetter Vlastníctvo bytu je u nás preferovaným riešením bývania, ale súhlasím vyššie s ľuďmi, čo písali, že je to vec našej mentality - niečo vlastniť. Postav dom, zasaď strom... (Niekde) v zahraničí je zase prirodzené, že ľudia nemajú potrebu svoje bydlisko vlastniť (alebo nemajú problém s tým, že si to nemôžu dovoliť) a mesačné platenie nájmu neberú ako vyhadzovanie peňazí do vzduchu, ale ako normálne vyriešenie bývania. Sú potom napríklad pracovne mobilnejší a nie sú priviazaní k pár tehlám na jednej ulici, ktoré majú síce do posledného kúska zariadené po svojom, ale následne mu celý život prispôsobujú.
Jednoducho žijú, bývajú, pracujú, trávia voľný čas, ale neberú ako neosamostatnenie sa to, že byt nevlastnia - pretože to nepotrebujú k životu vlastne vôbec.
Výhody napríklad - mobilita za lepšou prácou a žiaden pocit "už len 20 rokov a nikto mi to tu nevezme, ale dovtedy si budem odopierať".
Netvrdím, že je jedna z možností lepšia, ale nemyslím si, že je možné pokladať nevlastníctvo bytu za neosamostatnenie sa.
@willbebetter Lenže ktorý mladý v 20 zarába toľko, aby si mohol dovoliť hypotéku na 3izb. byt? Ja z môjho platu by som vedel splácať garzónku alebo 1izb... ale tam hádam nebudem do budúcnosti dávať rodinu. Tiež ako @naily vraví, zmenia sa okolnosti, zmení sa práca, budeme sa musieť presťahovať... to ide ľahšie z podnájmu. AK už niečo vlastniť, tak jedine dom a to iba v prípade ak som si na 100% istý, že mám už trvalú prácu a z toho miesta sa už neodsťahujem.
tak uz teraz to mam tak poriesiene , ze moje take bezne veci si kupujem sama za svoje . Byvam este u nasich , teda stravu kupuju oni a ja si zatial pekne setrim euriky , aby som mala aj na byvanie vlastne casom
@naily@husky ale ved to, ze vlastnim byt neznamena, ze sa nemozem odstahovat a hodit ho do podnajmu inym ludom.
par mojich znamych tak bezne funguje. postavili velky dom, hodili ho cely do podnajmu a oni si chodia hore-dole, byvaju raz tu, raz tam a v dome maju vzdy nejakych najomnikov
fuu, oproti vam som dost parazit na mame... ked som mimo nasho bytu a mesta, na intraku, tak si platim vsetko sama - intrak, jedlo, cestovanie, skolu... mama mi nedava nijake peniaze na to... ked som doma, ako teraz cez skuskove, tak mam vsetko zadarmo, neprispievam jej a vyjedam ju...
@trdelniiiq to netvrdim, akurat vzdy je tu take to ze co sa s tym bytom/domom deje a pod. nehovoriac o tom, ze ti cudzi ludia pouzivaju tvoj nabytok a prdia do tvojej sedacky a najomnici nie vzdy platia, myslim ze o tejto teme by som mohol napisat knihu
@trdelniiiq Áno, neznamená, ale to už je o kúsok iná vec. Ja hovorím o tom, že nevlastníctvo bytu neznamená neosamostatnenie sa. Ty skôr o tom, ako ho môcť vlastniť a kým si nechať platiť hypotéku (a zase X rokov potrvá, kým ho nájomníci splatia tebe, pričom ty v ňom poriadne nebývaš). To už je investícia do toho, kam chceš dať peniaze tak, aby sa ti časom vrátili a nie vec osamostatnenia sa (z môjho pohľadu).
rodicovske teplo a pohodlie som opustil v 9. mesiaci ale teraz nie som na nich zavisly - to oni su na mne!
a suhlas s @willbebetter - urcite je lepsie byvat vo vlastnom ako v podnajme. vyska splatky hypoteky sa dnes uz da nastavit prakticky lubovolne a vzdy je lepsie davat mesacne 200€ a byvat vo svojom ako davat tych 200€ cudziemu cloveku a byvat unho
@husky ty si mi teraz strasne pripomenul moju babku uplne ju vidim ako stale dokola hovori to co ty v @68
@neviemsivybratnick nuz co ti poviem, ja osobne poznam takych 3. a vsetci do jedneho to riesili rovnako - kupili si byt. Jeden hypo splatil po 2 rokoch z vlastneho biznisu a ostatni 2 si nechavaju pomalicky od najomcov splacat hypoteku. na zaklade mojho pozorovania si myslim, ze ten kto zaraba od 20tky slusne prachy - a nebavime sa o standardnych 700-800 slovenskych eur na mesiac - tak jednoducho rozmysla inak ako my ktori na to nemame a nemusi sa citit nicim zvazovany.
a najviac som sa stotoznila s tym co pise @naily. hlavne teda s tou myslienkou ze vlastnictvo bytu je brane dnes teda skor asi ako znak investicie nez ako znak osamostatnenia sa.
kazdopadne ale mozeme v ramci pravnickej rozcvicky rozobrat moje dohody o uznani dlhu co mam s najomnikmi, mam 2 a su to celkom slusne sumy ja len tolko ze ludia dnes seru este aj na platenie najmu takze najst si najomnika je este len polovica uspechu...z vlastnej skusenosti
@husky vramci pravnickej rozcvicky by som ti akurat tak povedala, ze pokial sa jedna o prenajom tvojich "istych nie prilis uspesnych nehnutelnych projektov", tak o tom sme sa uz bavili a sama som ti povedala, ze v byvalej praci som velmi dobre videla ako to tam chodi s nehnutelnostami. takze sa vobec necudujem ze mas skusenosti take ake mas. /ak sa jedna o to co si myslim ja/
serioznost ludi je vsak faktor, ktory tu teraz primarne nerozoberame.
ale nad tym som tiez zvykla v poslednej dobe uvazovat, ci by som pripadny byt prenajala skor znamym, alebo neznamym ludom. kde by bolo mensie riziko komplikacii a natahovaciek
Z domu som odišla pár dní po 18tke, s vtedajším priateľom - spájalo nás viacmenej len to že sme obaja chceli vypadnúť z domu a žiť si podľa seba, to sme bývali v podpivničenom objekte - v pivnici, komplet prerobenej s kúpeľňou, kuchyňou aj všetkým na štýl garsónky, ale vyše 40m2, no bez okna. Tam sme boli 3 mesiace, fungovali sme z môjhop dedičstva po otcovi a brigád v nemenovanom obchodnom reťazci, kde sa treba každého zákazníka na konci pýtať ofenzívnu otázku. Potom sme šli do druhého - do 2i bytu, tam sme boli spolu 2 mesiace, brigádovali sme v automobilke v BA, potom sme sa rozišli a on odišiel, ostala som tam sama 3/4 mesiaca a skončila brigádu a rýchlo som zohnala spolubývajúceho, s ktorým som tam bola cca. tiež 3 mesiace počas ktorých som si našla ďalšiu brigádu v logistickej firme, potom nám skončil nájom, týpek mi dodnes dlží 200€ a šla som k páru čo majú byt na hypotéku - do izby. Bývam tu už vyše pol roka a chcem odtiaľto vypadnúť, nakoľko sa často hádame. Kým som tu bola brigádovala som v ďalšej inej logistickej firme a práve pred pár dňami ma vzali do administratívy za kmeňovú, tak mám konečne normálnu prácu a keď splatím mame 200€ začínam šetriť na úplné osamostatnenie sa niekam do garsónky alebo najlepšie 1izbáku, kde sa potom postupne pridá aj môj priateľ, ktorý ale ešte tak skoro nemôže, lebo doma živí domácnosť dočasne on. Všetko toto sa odohrávalo v Seredi
Financne nezavisly od rodicov som bol min. od 19 a to tak, ze uplne. Schopny osamostatnit som bol uz cca. v 23, osamostatnil som sa v 24 cca. a som z BA
@neviemsivybratnick v zahranici maju ine podmienky na hypoteky - jednoducho ti to poviem tak, ze u nas su pre ludi dostupnejsie ako v zahranici. A moze sa ti to zdat akokolvek divne. To je dovod preco ludia ziju vacsinou v podnajmoch.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
81 komentov
hadam buduce leto uz budem samostatna jednotka
a co sa tyka vlastneho byvania, tak do 30tky to chcem mat poriesene.
čo mas rodičov z horných 10 000? vlastne bývanie mám zatiaľ len v snoch.
ale ak by som si našla popri výške čosi ako-tak-dobre-platené, rada by som sa osamostatnila čo najskôr. 1kus garsónka, 1kus chlap a ja. uvidí sa. možno dosnívam.
ale ešte nad tým ani neuvažujem, kedže si najprv budem chcieť nájsť aj prácu a až potom tie oné veci
ale do 18 budem bohatý a potom budem len tak po svete chodiť
aktualne som zase doma (B a zivim sa v zmysle ze kokotiny si kupujem sam. Po lete idem najst normalnu pracu ak sa moj lampickovy biznis nerozbehne (ak sa teda ja neprinutim normalne pracovat) a budem zit cca este rok doma. ptm ak to jedna osoba so mnou dovtedy vydrzi tak pojdem byvat s nou a budem zneprijemnovat zivot jej.
Plánujem sa osamostatniť asi až keď budem mať nejakú vážnejšiu známosť, zatiaľ pošetrím nejaké lóóve..
- som predsa dospelý a už roky žijem vo vlastnom
- prácu mám super a teším sa s nej ( musle som prepáčte )
Ale za chvíľu budem na intráku/priváte,takže čiastočne už bude aspoň osamostatnená, hoci nie úplne.
Ale za chvíľu budem na intráku/priváte,takže čiastočne už budem aspoň osamostatnená, hoci nie úplne.
20 , som od Topolcian
mám 22 a som závislá na rodičoch.
mam nedavno 20 a som z BB kraja
a ktovie.. mozno 24.
ako vidim vacsina to tak chape, co mi ale pride docela vtipne, lebo podla mna DOMOV - cize miesto na byvanie ktore je len a len moje v mojom vlastnictve a som tam sam sebe panom je zaklad samostatnosti + to ze si to zvladnem financovat...to ze sa o seba viem postarat - navarit, oprat, pozehlit, nakupit ja beriem ako uplnu samozrejmost, ale pre niektorych je asi toto synonymom samostatnosti ale kazdy mame inak nastaveny zivot, cize OK beriem...
len podla mojho nazoru je dost nezmyselne platit niekomu cudziemu cca 200e tu v BA a splacat tu hypoteku jemu...to si ju od prvej moznej chvile radsej budem splacat ja a budem mat to, co ja povazujem za vlastne
nic v zlom ale ked najdes byt kde sa da byvat s hypotekou okolo 200 EUR v BA posun mi prosim kontakt, dakujem
o tom by sa dalo silne pochybovat, kedze realna hodnota nehnutelnosti je dnes nestabilna az je to smutne. preto majitel ktory tieto vykyvy znasa nemusi byt na tom vzdy najlepsie. kazdopadne, vidim v tom aj dost toho typickeho slovenskeho mat nieco napisane na svoje meno, co sice nic neznamena (lebo do hrobu si to nezoberies) ale sme uz taky narod ze nam to robi dobre ked je na ostemplovanom papieri nase meno idealne aj s titulom
A tiež pozor, po hypotékach idú všetci ako po banánoch tuším len na Slovensku a krajinách nám podobných. V zahraničí je normálne mať nájom, u nás chce každý len byty kupovať.
@neviemsivybratnick mne to nepride zbytocne to ze teraz rodinu nemam neznamena ze ju nebudem chciet v 35ke napriklad. samozrejme, ten trend podnajmov u mladych ludi je mi jasny (resp. tazko povedat ci trend, ci skor neschopnost investovat a mat nejaku realnu zodpovednost...), ale tak povedz mi aspon zopar vyhod podnajmu ak vies, ja na tom ozaj ziadne nevidim. ale kludne si rozsirim obzory, vazne.
ok jasne ale chcela si vyhody pre/podnajmu? tu su:
1) nemusis sa starat, ci realitny trh ide hore, klesa, stupa, stagnuje, nehybe sa, zomiera, proste byvas a nemas niekde mrtvo ulozene peniaze
2) ked sa nieco pokazi, riesi to majitel
3) ak sa ti zmenia okolnosti, nemas problem sa max do mesiaca zobrat a prestahovat kam len chces
Jednoducho žijú, bývajú, pracujú, trávia voľný čas, ale neberú ako neosamostatnenie sa to, že byt nevlastnia - pretože to nepotrebujú k životu vlastne vôbec.
Výhody napríklad - mobilita za lepšou prácou a žiaden pocit "už len 20 rokov a nikto mi to tu nevezme, ale dovtedy si budem odopierať".
Netvrdím, že je jedna z možností lepšia, ale nemyslím si, že je možné pokladať nevlastníctvo bytu za neosamostatnenie sa.
Keby som už raz niečo kupoval tak pozemkok alebo RD prípadne chatu
A ak by som pracoval v nejakom meste a potreboval byt tak by to bol podnájom ...
Proste odídeš z domu daš si podnajom chvilu spís iba na madraci ale dá sa to
Len sa nemožeš zadlžit to je hlavné ... lebo ak by si stratila prácu mohol si ist bez dlhov S5 k rodicom
par mojich znamych tak bezne funguje. postavili velky dom, hodili ho cely do podnajmu a oni si chodia hore-dole, byvaju raz tu, raz tam a v dome maju vzdy nejakych najomnikov
podobne je to aj s bytom
ale ved to obaja urcite dobre viete
a suhlas s @willbebetter - urcite je lepsie byvat vo vlastnom ako v podnajme. vyska splatky hypoteky sa dnes uz da nastavit prakticky lubovolne a vzdy je lepsie davat mesacne 200€ a byvat vo svojom ako davat tych 200€ cudziemu cloveku a byvat unho
To sa skončí budúci mesiac.
Potom je tu už len na mne.
@husky ty si mi teraz strasne pripomenul moju babku uplne ju vidim ako stale dokola hovori to co ty v @68
@neviemsivybratnick nuz co ti poviem, ja osobne poznam takych 3. a vsetci do jedneho to riesili rovnako - kupili si byt. Jeden hypo splatil po 2 rokoch z vlastneho biznisu a ostatni 2 si nechavaju pomalicky od najomcov splacat hypoteku. na zaklade mojho pozorovania si myslim, ze ten kto zaraba od 20tky slusne prachy - a nebavime sa o standardnych 700-800 slovenskych eur na mesiac - tak jednoducho rozmysla inak ako my ktori na to nemame a nemusi sa citit nicim zvazovany.
a najviac som sa stotoznila s tym co pise @naily. hlavne teda s tou myslienkou ze vlastnictvo bytu je brane dnes teda skor asi ako znak investicie nez ako znak osamostatnenia sa.
a @antifunebracka diky
kazdopadne ale mozeme v ramci pravnickej rozcvicky rozobrat moje dohody o uznani dlhu co mam s najomnikmi, mam 2 a su to celkom slusne sumy ja len tolko ze ludia dnes seru este aj na platenie najmu takze najst si najomnika je este len polovica uspechu...z vlastnej skusenosti
serioznost ludi je vsak faktor, ktory tu teraz primarne nerozoberame.
@husky ja take problemy nemam.
@willbebetter ked sme pri pravnicky vsuvkach. Mam otazku, mozem TS?