Situácia: vášmu bežnému kamarátovi (nie rodina, nie blízky priateľ) spätne uznali invalidný dôchodok, avšak na to, aby mu ho vyplatili si musí doplatiť jeden rok, ktorý neodvádzal poistenie. Doplatiť môže najmenej 1000 euro, najviac 5000 euro a suma, ktorú dostane je priamo závislá na výške tohoto doplatku - medzi 4000 a 12000 euro. On však peniaze ani na doplatenie najnižšej sumy nemá a tak sa vás rozhodne požiadať o pomoc a ponúkne vám za to nejakú odmenu, povedzme 10% z tej sumy, ktorú dostane. Vy peniaze máte, ako sa zachováte?
Ešte dodám, že daný kamarát nemá ako inak tie peniaze získať a teda buď mu požičiate, alebo od štátu nedostane nič.
Ja som sa v tejto situácii už rozhodol a aj hlasoval, stretol som sa vo svojom okolí už ale aj s dosť nesúhlasnými reakciami kvôli tomu, že je to nemorálne niekomu požičiavať za odmenu.
Pozical by som mu s jasnymi podmienkami. Ak by mi ich nevratil aj s proviziou do daneho terminu, tak by sa mu uctovali uroku z omeskania. Nechal by som to tak zo 2 roky a potom by som na neho poslal exekutora.
@whisper to je nemorálne? veď aj keby si tu odmenu nedostal, tak by si mu mohol dať úroky, čiže je to zajedno, nejaké peniaze by si od neho aj tak naviac dostal.. myslím že v dnešnej dobe si požičiava bez úrokov iba tak rodina alebo blízky priatelia... podľa mňa je už veľká láskavosť len to že si mu nejaké peniaze požičal.. samozrejme, keby si bol veľký boháč tak by bolo trochu blbé si pýtať pár šupiek ale keď nie si tak to vobec neni nemoralne. A navyše keď to on sám ponúkol
asi tak, keby to nebol blízky priateľ, alebo aj blízky ale mierne problémový tak zmluva, ale žiadny úrok / odmenu by som nechcel - ak (u mňa len hypoteticky) by som mal 1000 ( či niekoľko tisíc) eur na požičanie, tak by som to nepotreboval + nebudem to chcieť od človeka odkázaného na invalidný dôchodok
tak to si mal hneď napísať takto, v prípade, že ty si musíš na to vziať úver a daná osoba to nepotrebuje, ale môže mať, to prestávam vnímať ako pomoc a chápem ako investíciu - mierne rizikovú - a odmena by mala byť primeraná výške rizika
@cocca-colla áno, práve preto som to ja ochotný robiť len za odmenu, pretože by som si musel brať úver na časť tej sumy. Čiže je to pre mňa v podstate obchod, na ktorom zarobím a to je tá otázka morálky. Ešte dodávam, že kamarát nie je ťažko postihnutý, vozíčkar, v ohrození života ani nič podobné a sám ma s týmto oslovil.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
a popis situácie?
Ja som sa v tejto situácii už rozhodol a aj hlasoval, stretol som sa vo svojom okolí už ale aj s dosť nesúhlasnými reakciami kvôli tomu, že je to nemorálne niekomu požičiavať za odmenu.
asi tak, keby to nebol blízky priateľ, alebo aj blízky ale mierne problémový tak zmluva, ale žiadny úrok / odmenu by som nechcel - ak (u mňa len hypoteticky) by som mal 1000 ( či niekoľko tisíc) eur na požičanie, tak by som to nepotreboval + nebudem to chcieť od človeka odkázaného na invalidný dôchodok
- peňazí na rozdávanie nemám, ale viem si na to zobrať úver bez nejakých problémov
- daná osoba žije samostatne svoj život, aj keby som nepožičal, tak nemám žiadne výčitky
- odmena by bola zo sumy ktorú dostane vyplatenú za predošlé roky, z toho čo dostáva mesačne by som samozrejme nebral
- odmena je vlastne obdoba úrokov za to, že podstupujem riziko a venujem tomu svoj čas a peniaze a nejde mi o rodinu
tak to si mal hneď napísať takto, v prípade, že ty si musíš na to vziať úver a daná osoba to nepotrebuje, ale môže mať, to prestávam vnímať ako pomoc a chápem ako investíciu - mierne rizikovú - a odmena by mala byť primeraná výške rizika
Táto téma je o tom, ako to vnímate vy, ako by ste sa v takej situácii zachovali...