Vlastne toto fórum je veľmi inteligentné ... Pretože keď sa tak zamyslím každý o živote zmýšľame inak. Ale málokedy sa zamyslíme nad tým ako to vnímajú ostatní. Takže v konečnom dôsledku si každý z nás myslí že má v názore na život pravdu.
@darkkizz máš pravdu tisíc ľudí - tisíc názorov. A je dobré, keď sa stretnú tieto názory v určitom bode, ktorý je pre nich dobrým, ako láska, mier, priateľstvo... Je tu samozrejme aj názor na vojny, pri ktorom by sa už nezhodli možno 10. ľudia.
@swen myslel som idividuálny názor každého človeka na pravdu ako takú, ktorá v živote človeka zohráva najväčší zmysel, napr. niekoho zmyslom života je kradnúť a mysli si, že je to jedina cesta k tomu aby bol úspešný a zviditelnený a keca naokolo akú veľku má pravdu,
niekoho pravda je narobiť male cigánčence aby dotyční dostali čo najviac rod. prídavkov, a vykrykovať v TV na Markíze pomáhajte nám však ste tu od toho.
Neviem aku pravdu myslis. Matematici maju svoju, asi najcistejsiu. Co sa tyka zivota, asi je jedina spolocna pravda. Co sa tyka ludi, tak myslim, ze prava je o pochopeni. Jedna z filozofickych definici je teza a antiteza (viac neviem, poznam ako tak iba Antiku)
@ronik16@21 - a čo keď ti poviem že jediná a najväčšia pravda v živote človeka je jeho život?
alebo jeho existencia?
(a ak mi začneš vysvetľovať že to že existujem(e) nie je isté, tak si rovno škrtni aj tú smrť, pretože smrť je ukončením existencie, a ak nie je existencia nie je ani smrť, takže tvoja jediná pravda ide dopreč).
Resp. neexistuje pravda, ktorá by bola pre človeka v jednom momente celá vnímateľná a zároveň pochopiteľná ako pravda (resp. pochopiteľná vôbec).
Čo je vlastne pravda?
Ak poviem "Prší", mám pravdu.
Všade naokolo môže páliť slnko, ale so stopercentnou istotou viem, že niekde na svete proste v tomto momente musí pršať, ak nie na Zemi, tak na inej planéte, ak nie na inej planéte, tak na Zemi alebo na inej planéte v paralelnom vesmíre (alebo v inom čase, ale ten sem radšej zaťahovať nebudem).
((A aj keby práve teraz nikde nepršalo, ani v jednej z nekonečna paralelných dimenzií, tak mám stále pravdu, pretože som len konštatoval že ono prší, a čuduj sa svete, ono občas predsalen zvykne pršať )
Ak poviem "Zlodeji sa majú dobre, lebo ľahko zbohatnú", tak mám pravdu.
Pretože NIEKDE (na Zemi, alebo na inej planéte, alebo na Zemi alebo inej planéte v paralelnej dimenzii) URČITE existuje nejeden exemplár zlodeja, ktorý sa má dobre, lebo ľahko zbohatol.
Ak poviem "Zlodeji končia vo väzení", mám pravdu, pretože NIEKDE určite existuje mnoho exemplárov zlodejov ktorí skončili vo väzení.
Ak poviem "teraz vonku prší", stále mám pravdu, aj keď poriadne nevidím von, lebo už sa mi rozmazáva pred očami, pretože NIEKDE vonku teraz na 100% prší...
Môžem povedať "je noc", a mám pravdu, napriek tomu že je 5:55 a v izbe už mám toľko svetla že neviem ako dokelu zaspím... pretože na druhej polovici zemegule JE noc.
A môžem povedať "teraz mi za oknom prší", a nebudem mať pravdu.
Pretože aj keď je hnusne jak v jeseni, tak momentálne ani kvapka...
PRAVDA je spojením VÝROKU a časovo/priestorovo/asociačného kontextu.
(asociačný: Rómovia sú leniví príživníci. - nesúhlasím, stretol som minimálne 3 rómov čo boli pomerne úspešní a elegantní a slušní podnikatelia. Človek, čo sa však s ani jedným z nich nestretol vyhlási, že je to absolútna pravda).
A keď už sme pri tom...
Čo znamená v tomto prípade "veľké"?
Pravda je tým väčšia, na čím viac úkazov/jednotlivých príkladov platí. Čiže čím širší platný kontext, tým väčšia pravda.
Čo je absolútne? Absolútne je to, čo platí vždy a všade = v každom/akomkoľvek kontexte = bez nutnosti špecifikovať kontext.
Čiže absolútna pravda je tá, ktorá platí bez akéhokoľvek kontextu.
Čiže ak chceš stvoriť absolútnu pravdu popisujúcu celý svet, musí to byť niečo čo platí v akomkoľvek kontexte vo svete/vesmíre/všetkých ostatných paralelných.
Existuje jediná taká veta.
Vesmír je.
Veta ktorá platí vždy a všade, v každom čase a za každých okolností (a neťahaj mi sem big bang, pretože je zaprvé súčasťou vesmíru, a zadruhé v ňom končí/začína čas (len otázka uhlu pohľadu) a s ním aj všetko merateľné/dokázateľné (ľudským intelektom).
Kto hovorí vetu "Vesmír je."?
Vesmír.
Ako ju hovorí?
Svojou existenciou .
Kto má absolútnu pravdu?
Vesmír .
A keď už som tak blízko...
Čo je jediná entita/jediný úkaz na svete, ktorý absolútne dokonale popisuje každý fakt a každú skutočnosť, ktorá sa udiala, deje a udeje?
Vesmír.
Ako ich opisuje?
Tým že ich "deje".
(Udalosti sa nedejú vo vesmíre, ale z jeho popudu, ale to je zasa len otázka uhlu pohľadu, vysvetlenie by bolo na dlho, napísal som o ňom asi dva blogy, ani v jednom sa mi to poriadne nepodarilo).
A ešte raz:
Čo je absolútna pravda?
Výrok popisujúci dokonale všetko existujúce.
Resp, nebuďme obmedzení ľudským myslením a verbalizáciou...
Čo je absolútna pravda?
NIEČO, dokonale popisujúce všetko existujúce.
ČO dokonale popisuje všetko existujúce?
Vesmír .
Takže: Vesmír MÁ absolútnu pravdu, a vesmír sám JE absolútnou pravdou.
(Zjednodušená verzia tejto absolútnej pravdy znie "Vesmír je.", ale tá človeka neuspokojí, a tak stále hľadá ďalej. Nezjednodušená, kompletná verzia tejto absolútnej pravdy je existencia ako celok, lenže tú človek nikdy nebude (za existencie v ľudskej podobe) schopný ani len odhaliť, nie to ešte pochopiť...
A preto bude ďalej donekonečna hľadať niečo, čo má celý život (z malej časti) pred očami.)
(@13@darkkizz - V konečnom dôsledku si každý myslí že má pravdu a má vlastne pravdu smiley , ale málokto si uvedomuje že ani zďaleka nie celú, a že všetci ostatní okolo neho sú na tom rovnako )
hovoria že boh má pravdu, je to naozaj tak? alebo si to niekto vymyslel na vymývanie mozgov veriacich, aj zákon o relativite je teraz spochybňovaný, je to naozaj pravda? pravdu sa nedozvieš tak ako v médiách, aj v knižkach či inde , píšu to ľudia a tí to aj vedia skresliť, takže to už nieje pravda ale polopravda alebo lož, asi matematika je najbližie k pravde, pravdu nemám ani ja ,hlavne keď idem niečo vybavovať na úrad,alebo sa vrátim pozde domov, pravda už asi neexistuje, a tak nastúpila téza že každý má pravdu....hmmm?
pravda nie je dolezita niekedy postacia polopravdy a klamstva ale ked vazne chces najst pravdu tak ta to bude stat vela .... prides o hoci co co sa da prist
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
@ronik16 dobre si odje*al Hluzara teraz
ale velmi lubim sokratove viem, ze nic neviem. paradoxne (ne)pravdive
(Absolutisti, budete ma teraz uctievať, keď som vám prstom ukázal na to, čo už niekoľko stoviek rokov tak zúfalo hľadáte? )
Je to smrť, jedná a najväčšia pravda v živote človeka.
Je nepodplatitelná, nevieš kedy príde!
niekoho pravda je narobiť male cigánčence aby dotyční dostali čo najviac rod. prídavkov, a vykrykovať v TV na Markíze pomáhajte nám však ste tu od toho.
Nikto však nemôže tvrdiť, že pravda neexistuje.
ale aka je pravda?!......pravda je len to ze clovek sa narodii a potom.....to je pravda. a vsetko ostatne medzi tym je zivot sam.
PRAVDA EXISTUJE, len ľudia ju vždy (resp. tamkmer nikdy) nedokážu nájsť
@ronik16 neviem síce, čo si zač (necháp v zlom), ale zneješ celkom rozumne
alebo jeho existencia?
(a ak mi začneš vysvetľovať že to že existujem(e) nie je isté, tak si rovno škrtni aj tú smrť, pretože smrť je ukončením existencie, a ak nie je existencia nie je ani smrť, takže tvoja jediná pravda ide dopreč).
@23 @ronik16 , @20 @sarah_whiteflower - pravda neexistuje.
Resp. neexistuje pravda, ktorá by bola pre človeka v jednom momente celá vnímateľná a zároveň pochopiteľná ako pravda (resp. pochopiteľná vôbec).
Čo je vlastne pravda?
Ak poviem "Prší", mám pravdu.
Všade naokolo môže páliť slnko, ale so stopercentnou istotou viem, že niekde na svete proste v tomto momente musí pršať, ak nie na Zemi, tak na inej planéte, ak nie na inej planéte, tak na Zemi alebo na inej planéte v paralelnom vesmíre (alebo v inom čase, ale ten sem radšej zaťahovať nebudem).
((A aj keby práve teraz nikde nepršalo, ani v jednej z nekonečna paralelných dimenzií, tak mám stále pravdu, pretože som len konštatoval že ono prší, a čuduj sa svete, ono občas predsalen zvykne pršať )
Ak poviem "Zlodeji sa majú dobre, lebo ľahko zbohatnú", tak mám pravdu.
Pretože NIEKDE (na Zemi, alebo na inej planéte, alebo na Zemi alebo inej planéte v paralelnej dimenzii) URČITE existuje nejeden exemplár zlodeja, ktorý sa má dobre, lebo ľahko zbohatol.
Ak poviem "Zlodeji končia vo väzení", mám pravdu, pretože NIEKDE určite existuje mnoho exemplárov zlodejov ktorí skončili vo väzení.
Ak poviem "teraz vonku prší", stále mám pravdu, aj keď poriadne nevidím von, lebo už sa mi rozmazáva pred očami, pretože NIEKDE vonku teraz na 100% prší...
Môžem povedať "je noc", a mám pravdu, napriek tomu že je 5:55 a v izbe už mám toľko svetla že neviem ako dokelu zaspím... pretože na druhej polovici zemegule JE noc.
A môžem povedať "teraz mi za oknom prší", a nebudem mať pravdu.
Pretože aj keď je hnusne jak v jeseni, tak momentálne ani kvapka...
PRAVDA je spojením VÝROKU a časovo/priestorovo/asociačného kontextu.
(asociačný: Rómovia sú leniví príživníci. - nesúhlasím, stretol som minimálne 3 rómov čo boli pomerne úspešní a elegantní a slušní podnikatelia. Človek, čo sa však s ani jedným z nich nestretol vyhlási, že je to absolútna pravda).
A keď už sme pri tom...
Čo znamená v tomto prípade "veľké"?
Pravda je tým väčšia, na čím viac úkazov/jednotlivých príkladov platí. Čiže čím širší platný kontext, tým väčšia pravda.
Čo je absolútne? Absolútne je to, čo platí vždy a všade = v každom/akomkoľvek kontexte = bez nutnosti špecifikovať kontext.
Čiže absolútna pravda je tá, ktorá platí bez akéhokoľvek kontextu.
Čiže ak chceš stvoriť absolútnu pravdu popisujúcu celý svet, musí to byť niečo čo platí v akomkoľvek kontexte vo svete/vesmíre/všetkých ostatných paralelných.
Existuje jediná taká veta.
Vesmír je.
Veta ktorá platí vždy a všade, v každom čase a za každých okolností (a neťahaj mi sem big bang, pretože je zaprvé súčasťou vesmíru, a zadruhé v ňom končí/začína čas (len otázka uhlu pohľadu) a s ním aj všetko merateľné/dokázateľné (ľudským intelektom).
Kto hovorí vetu "Vesmír je."?
Vesmír.
Ako ju hovorí?
Svojou existenciou .
Kto má absolútnu pravdu?
Vesmír .
A keď už som tak blízko...
Čo je jediná entita/jediný úkaz na svete, ktorý absolútne dokonale popisuje každý fakt a každú skutočnosť, ktorá sa udiala, deje a udeje?
Vesmír.
Ako ich opisuje?
Tým že ich "deje".
(Udalosti sa nedejú vo vesmíre, ale z jeho popudu, ale to je zasa len otázka uhlu pohľadu, vysvetlenie by bolo na dlho, napísal som o ňom asi dva blogy, ani v jednom sa mi to poriadne nepodarilo).
A ešte raz:
Čo je absolútna pravda?
Výrok popisujúci dokonale všetko existujúce.
Resp, nebuďme obmedzení ľudským myslením a verbalizáciou...
Čo je absolútna pravda?
NIEČO, dokonale popisujúce všetko existujúce.
ČO dokonale popisuje všetko existujúce?
Vesmír .
Takže: Vesmír MÁ absolútnu pravdu, a vesmír sám JE absolútnou pravdou.
(Zjednodušená verzia tejto absolútnej pravdy znie "Vesmír je.", ale tá človeka neuspokojí, a tak stále hľadá ďalej. Nezjednodušená, kompletná verzia tejto absolútnej pravdy je existencia ako celok, lenže tú človek nikdy nebude (za existencie v ľudskej podobe) schopný ani len odhaliť, nie to ešte pochopiť...
A preto bude ďalej donekonečna hľadať niečo, čo má celý život (z malej časti) pred očami.)
(@13 @darkkizz - V konečnom dôsledku si každý myslí že má pravdu a má vlastne pravdu smiley , ale málokto si uvedomuje že ani zďaleka nie celú, a že všetci ostatní okolo neho sú na tom rovnako )
Prikláňam sa k skepticizmu. Síce to ešte nebolo čisto len o pravde, ale dá sa to aplikovať i na to. Aspoň dosť často
hovoria že boh má pravdu, je to naozaj tak? alebo si to niekto vymyslel na vymývanie mozgov veriacich, aj zákon o relativite je teraz spochybňovaný, je to naozaj pravda? pravdu sa nedozvieš tak ako v médiách, aj v knižkach či inde , píšu to ľudia a tí to aj vedia skresliť, takže to už nieje pravda ale polopravda alebo lož, asi matematika je najbližie k pravde, pravdu nemám ani ja ,hlavne keď idem niečo vybavovať na úrad,alebo sa vrátim pozde domov, pravda už asi neexistuje, a tak nastúpila téza že každý má pravdu....hmmm?