Takže ahojte, chcem sa opýtať ludí ktorí sa vyznajú v práve, dá sa žiadať o nejakú sociálnu pomoc, proste, v aprili som sa stala sirota a ostal mi len byt po mame , ktorý je však strašne zadlžený... dá sa vyhrať boj s veritelmi pôžičiek? mám 16 rokov, ten
Ked si teraz sirota kde zijes? s kym vlastne teraz zijes? s tym bytom to nieje ziadna vyhra ale 5litrov nieje moznno az tak strasne vela,ked sa na to pozries z inej strany....vies kolko normalne stoji taky byt? Zozenies 5 tisic mas byt,iny clovek kupi taky isty byt za 40tisic,teda podla toho v akom meste....Viem ze v 16tich to nieje ziadna sranda zohnat tolko penazi ale myslim ze pomaly by ssa casom nejako dalo....kedysi ked osm bol mladsi som si myslel ze napr.5tisic je obrovska hodnota,ako som skoncil skolu a zacal zarabat zistil som ze to nieje nic nerealne,ako som odisiel pracovat do zahranicia tak mi na zarobenie takej sumy stacili dva-dva a pol mesiaca.....obetujes jednyletne prazdniny a je byt tvoj,kym v nom nebyvas mozes to prenajimat a este na tom aj zarobis....popripade si tym ziskas tych 5litrv co Ti chybaju,vseliak sa da
jedina vhodna rada je zohnat peniaze. 5 tisic ozaj nie je az take velke zadlzenie. a tuto @semhamforas ti dal dobru radu - ak uz to nepojde inak vyclen si zo 10 veci z domacnosti bez ktorych neprezijes a vsetko ostatne sa snaz predat.
mimochodom ak mas 16 a si sirota, komu si zverena do opatery?
som zverena do tetinej opatery, u nej bývam. sirotské je už na ceste. veci doma nemáme, zlato sme už dávno predali... nemáme doma nič hodnotné... a do modrého z neba nechcem isť ani nič, ani telka....
Náš štát ti, bohužiaľ, v takýchto situáciach nepomôže, treba sa obrátiť na nejakú dobročinnú organizáciu a vysvetliť im svoju situáciu. A kľudne choď aj do telky, nemáš sa čoho báť.
Ja sa nachádzam tiež v pomerne ťažkej situácii, nie takej, ako ty, ale tiež mi nie je všetko jedno. A kľudne by som sa obrátil aj na noviny, aj na hocijaké masmédium, pretože pokiaľ niekto nahlas nezakričí, ľudia ani nebudú vedieť, že niečo také vôbec je.
Veritelia tiež musia brať ohľad na to, že ešte nemáš vlastný príjem a nemôžeš to zaplatiť, síce nie veľký, ale musia.
Držím ti palce, viem, že je to ťažké, ale verím, že sa ti to podarí vyriešiť. Ak nie, to by bolo veľmi nespravodlivé.
myslim, ze ten byt je zadlzeny preto, ze ak by sa nastala presne tato situacia, nech je z coho splatiti dlhy. cize by si mohla vyrovnat dlhy tym bytom a neviem, ako sa to robi, ale ked sa to da, tak by ti aj mozno ostalo este nieco, ved urcite stoji viac nez 5tis, ci? a ten zbytok by bol mozno aj dobrym startom po skole, alebo urcite lepsim nez nic. ako je to zle ale zas neviem, akym pravom by si si mohla ten byt nechat. zda sa mi to v tmto beznadejne.
Ak chceš ísť na výšku tak to máš ešte tak 8 rokov pred sebou kým "po škole tam pôjdem bývať" sa stane skutočnosťou. Ja by som ti odporúčal byt predať a splatiť dlhy. Zvyšok vložiť do nejakého stavebného sporenia(ale bacha aby ťa neodrbali) na tých 10 rokov a až skutočne skončíš školu založíš si bývanie kdekoľvek budeš chcieť.
No neviem z akého si mesta a akú cenu teda ten byt má. Toto je najlepšia možnosť ktorú máš. Preto že aj keby si ten byt udržala a splatila dlhy, zatvorila vodu, vypla elektrinu, kúrenie tak stále za ten byt niečo platiť budeš musieť a bude ti žrať peniaze.
A kde byvas? U starych rodicov? Cize byt nepotrebujes? Mala by si ho predat a vyplatit dlhy, neviem kde je ten byt. Ak je v BA tak to moze byt aj 70-90 tisic eur za taky bytik, v mensom meste polovica. V kazdom pripade by som vyplatil ten dlh z toho. Lebo o par mesiacov pride exekutor a byt by mohol dat do drazby a stratis ovela viac. Ak nevies zohnat 5000 inym sposobom. Teoreticky by ti mohla dat uver aj banka (vzdy lepsie ako nebankovka) a zarucis sa tym bytom. Napr.by som si vzal 10 tisic z banky a zarucil bytom. Okamzite splatil dlhy nebankovke (banky klasicke maju lepsie podmienky a su zakonom kontrolovane) a zostalo by ti napr. 5000 a z toho by som splacal postupne 2-3 roky normalne splatky banke, kym si nenajdem nejaku pracu (o 2-3 roky si najdes pracu a doplatis zvysok). Eventuelne by si mohla skusif prenajat by nech mas najomne. To v pripade ze ten byt chces a ma pre teba citovu hodnotu (spomienka na maminku a podobne),
Ak byt nema citovu hodnotu, alebo naopak je ti tam smutno za maminou, tak by som to predal a poplatil dlhy, cast penazi si nechal na zivot, nech nemusim brigadovat popri skole a zvysok investoval (sporiace ucty, dlhopisy, akcie)...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
mimochodom ak mas 16 a si sirota, komu si zverena do opatery?
Ja sa nachádzam tiež v pomerne ťažkej situácii, nie takej, ako ty, ale tiež mi nie je všetko jedno. A kľudne by som sa obrátil aj na noviny, aj na hocijaké masmédium, pretože pokiaľ niekto nahlas nezakričí, ľudia ani nebudú vedieť, že niečo také vôbec je.
Veritelia tiež musia brať ohľad na to, že ešte nemáš vlastný príjem a nemôžeš to zaplatiť, síce nie veľký, ale musia.
Držím ti palce, viem, že je to ťažké, ale verím, že sa ti to podarí vyriešiť. Ak nie, to by bolo veľmi nespravodlivé.
No neviem z akého si mesta a akú cenu teda ten byt má. Toto je najlepšia možnosť ktorú máš. Preto že aj keby si ten byt udržala a splatila dlhy, zatvorila vodu, vypla elektrinu, kúrenie tak stále za ten byt niečo platiť budeš musieť a bude ti žrať peniaze.
Ak byt nema citovu hodnotu, alebo naopak je ti tam smutno za maminou, tak by som to predal a poplatil dlhy, cast penazi si nechal na zivot, nech nemusim brigadovat popri skole a zvysok investoval (sporiace ucty, dlhopisy, akcie)...