Ahojky kolegyne a kolegovioa. Tak som zavítal do radov adeptov gympla (kde?) nempoviem. Soráč. Ale hneď v prvý (bohužiaľ) deň ma zaujala takáto vec - do triedy vošla "naša" triedna vek okolo (zatiaľ neprezradila) okolo 27-28?, pekne nás privítala, potom t
vies co ked je pohladna pojeb ju a prejde ju aj to smiesne oslovovanie uvidis ...budes jej moct hovorit milacik ... a to ze tam ste buduci doktori inzinieri bankeri atd ... to je take bud alebo ...ano ste tam aj taky , ale ta vacsia cast bude nieco akoze ...mam gympel a neviem co dalej .... mam gympel a nezobrali ma na medinu tak studujem filozofiu a podobne ....daktori budu robit aj v tescu neboj sa ....taze tak ..... oslovovat ucitela na strednej profesor je totalna blbost ..... dokonca na vysokej nesu vsetci profesori ..skor opacne ...malo kto ...cize uz by tych kokotkov na gymploch mohol ten trapny prezitok prejst
my sme vsetkych volali pan/pani ucitelka aj riaditela a ten praveze titul profesor mal a aj tak to od nas nevyzadoval , jednoducho si vedel ziskat respekt osobnostou a nie titulom ale jedna mlada co ma neucila stale chcela aby sme ju volali profesorka tak som sa jej rovno spytal ci sa jej pacilo v prezidenstkom palaci nasledoval nechapavy pohlad a potom sme jej s uskrnom vysvetlili , ze jej ten titul nepatri
Tiež sa mi to nechce až do konca čítať ale toto ma nenormálne vytáčalo, dokonca som mala obdobie, kedy som niektorým (u ktorých som si to mohla dovoliť) hovorila teta a ujo poprípade "pani Nováková", ale hento je uplne -.- akože..
mudruješ tu jak obstarožný štyridsiatnik a prekvapuje ťa, že ti vykajú? proste na strednej škole je vykanie zaužívané, rovnako, ako oslovenie "profesor". znamená to len oslovenie, nie titul...
ona je profesorka a nie ucitelka asi tak ako ty student a nie ziak o__O
a navyse ti este aj vykaju pomaly od 15tich rokov
proste je to pracovne oslovenie takze by som sa na tvojom mieste prestal spravat ako khokho, ona si to nepise ani pred meno ani nikam takze sa tu nemusis bat ze nepravom zneuziva nejaky titul, proste to ma na strednych skolach tradiciu cez sto rokov minimalne tipujem
@etelnair od nas to nikdy nikto nechcel aby sme ho oslovovali profesor a vsetci nam tykali a vsetci sme sa citili prijemnejsie pretoze to bolo osobnejsie
Heh, tak na túto tému mám tiež skúsenosti. Tuším prvé dva roky na strednej som tiež priposrato oslovoval učiteľov titulom "profesor- profesorka".
Keď som zistil ako sa veci skutočne majú, už to boli "len" učitelia. Lebo profesori naozaj nie sú. A zlé návyky v oslovovaní titulmi sa potom môžu tiahnuť aj na výške, kde sú na to ľudia alergickí. No skúste povedať docentovi že "pán profesor"..však vás zožerú zaživa
ako podla mna by sa sice mali ucitelia, rovnako ako kazdy iny v oficialnom styku oslovovat podla najvyssieho dosiahnuteho akademickemu titulu, ale myslim, ze z toho robis zbytocne velku vedu..je to skratka zauzivane oslovenie, ja som tiez ucitelov musel volat profesor a tu som...
1. najvyssi vedecko-pedagogicky titul vysokoskol. ucitela, skr. prof.
2. prac. oznacenie stredoskol. ucitela
--
To ze trva na urcitom osloveni moze znamenat aj to ze bojuje zo svojimi komplexami a teda mozes ocakavat, ze ak ju oslovis inak tak ti to zrata. Najlepsie je vykat bez oslovenia.
Ucitelia na priemyslovkach zvyknu hovorit studentom. "Nevolaj ma tak ! Profesor je ucitel na vysokej skole." Profesor je v podstate ucitel buducich ucitelov.
vela slov ma viac významov. Tak jak jedno slovo označujú pohlavný orgán a súčasne tituluje nemilých ludí, tak máme titul profesor, a zamestnanie profesor. Ide o dva významy, ktoré treba vedieť vycítiť zo situácie. Jedna moja kolegina to nevie a myslí si že ju urážam, a pritom ...
na strednej to proste tak je, si zober teraz sme dostali novú profesorku a profesora a si zober že ani jeden z nich nemá ani 25 rokov, musím ich tak či tak oslovovať a vykajú mi.. zvykaj si na štandart
ja si myslím, že s oslovením profesor a profesorka nie je žiadny problém. Najčastejšie sú múdrejší ako mi, a chodili na univerzitu niekoľko rokov. Síce v realite nie sú ozajstné profesorky, ale keď z toho budú radi, tak pre mňa je to jedno. nech mi dajú jednotku a na maturitách nech mi nerobia nijaké problémy.
oni majú potrebu sa "nadradiť" nad základoškolských učiteľov... je to váženejšie . no a neviem prečo je to tak, od nás to na strednej tiež žiadali, z celého radu vyučujúcich a študovaných tam bol jeden jediný profesor... že to mal ako titul.. ALE prvý mesiac ma to celkom bavilo, pani profesorka sem, potom tam.. a raz ma triedna vypálila, a je jedno prečo, tak som jej vykričala, že čo ona od nás žiada, aby sme jej rozprávali profesorka, keď sa titulovala sama na základe paranoje.. Bola to zasraná Bc., čo študovala sociálnu prácu.. Od vtedy som polovicu volala krstným menom (bola som tá oblúbenejšia, učenie mi šlo samo, a bola som problémová, tak si ma nechceli pohnevať ) a druhej polke som hovorila učiteľka, učiteľ... a len tomu jednému titulovanému Profesorovi som hovorila pán profesor XXX ...
Popravde, ani mne sa to nepáči, pretože titulovanie pomenovaním "profesor" sa tiahne ešte od čias pred prvou svetovou vojnou, kedy bol rozdiel medzi základoškolským a stredoškolským učiteľom (a ešte tam bola aj meštianka) naozaj aj vo vzdelaní a vtedy sa naozaj titulovalo "profesor" kvôli tomu, aby sa to vedelo rozlíšiť, lebo boli pomerne časté aj tzv. "malotriedky". Aspoň teda, tak mi to povedala moja stará mama, ktorá má cez 80 a je základoškolská učiteľka.
Titul profesor by popravde mal patriť niekomu, kto získal vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a obhájil si svoju vedeckú činnosť. Je to však zaužívané celoplošne a dlhodobo, takže sa s tým proste musíme zmieriť, alebo sa posnažiť tento zlý stereotyp nejako zmeniť. Ale nepomôže nám na to samozrejme iba šomrať. Mne sa to tiež nepáči, jednak preto, lebo titul ako keby si privlastňovali neprávom (v dnešnej dobe už dokonca ani medzi učiteľom na základnej a strednej NIE JE rozdiel, čiže toto rozlišovanie stráca akýkoľvek zmysel), a ešte k tomu potom sú decká úplne mimo na vysokej škole. Sama som si to v prváku zažila sn iektorými spolužiačkami
Ale je na to jednoduché riešenie - oslovuj ich podľa titulov, ktoré majú NAOZAJ pred menom:
Mgr. - pani magistra
Ing. - pani inžinierka
Bc. - pani bakalárka
atď. Na to ti nemôžu nič povedať, neurazíš ich a ani nepoužiješ žiadny titul, ktorý im nepatrí. My sme to tak robili na strednej od asi tretej triedy, keď už nás to prestalo baviť a nikdy nám nikto nič nepovedal
Na strednej su ucitelia... kopa aj na vyske... ale na gympli ich nemusis oslovovat profesor, to je normalne titul ktory musia ziskat... a na strednej ho urcite nikto nema...
normálne ich tak oslovuj, im to robí dobre..my sme to dokonca mali zakotvené vo vnútornom školskom poriadku, že riadne oslovenie je "profesor/profesorka", ale oni vo svojich vlastných klasifikáciách majú uvedené stredoškolský profesor. Zvykni a nevystrkuj rožky, lebo jak začneš robiť hneď problémy v new school tak si ťa všetci zapamätajú a určite nie v tom svetle v ktorom by si chcel...
@vefi89 "Od vtedy som polovicu volala krstným menom (bola som tá oblúbenejšia, učenie mi šlo samo, a bola som problémová, tak si ma nechceli pohnevať )"
My sme na strednej mali oslovovať vyučujúcich Pán/Pani a ich akademický titul: magister, inžinier, doktor... Ale oslovovani profesor je na stredných školách a hlavne na gymaziach proste tradícia ešte z dob, kedy bola etika v školách na úplne inej úrovni ako dnes. Skús si napríklad pozrieť film Vyšší princíp z roku 1960.
@etelnair učilo sa mi samo...nikdy som domov nedoniesla horšiu známku ako dvojku, a to som sa doma nikdy neučila..a na hodinách som si kreslila, alebo čítala knihu... ale bola som prudká povaha, a keď ma niektorá z učiteliek zosekírovala, spravila som scénu, zdvihla riť a išla domov... a aby nemuseli počúvať moje výstupy, tak mi dávali pokoj.. ich netrápilo, že nespolupracujem, lebo neruším ostatných a ja som si robila čo som chcela...a prečo?? lebo som to vždy vedela
Nás dokonca zdrbú niektorí, keď ich oslovíme p. profesor ... proste povie že on nieje profesor a nech ho všetci oslovujú p. učiteľ... a ak si niekto vyžaduje oslovenie profesor aj keď nim nieje, tak mu treba povedať nech oň ťa potom oslovuje pán inžinier , ale na to má málokto guráž
a takto to vyzerá keď rozdrapený mudrlant založí fórum na birdzi. congrat.
titul je tá skratka pred menom, Ing., Bc. atď, oslovuješ snáď niekoho bakalárka Zuza Hraškovie alebo inžinier Horác Šušťavý? ..to je skrátka oslovenie pre učiteľov na strednej škole, resp. viacmenej na gympli.. stredné školy si na tom tak nepotrpia.
som ucitelka na gympli.....ano, bohuzial je to zauzivane oslovenie este z cias minulych pre stredoskolskych ucitelov, proste to tak je...aj ked je jasne, ze sme ucitelia a ked ma niekto oslovi pani ucitelka, tak to tak beriem, lebo naozaj nou som (profesorske tituly su uplne nieco ine)....ale popravde taki mudrlanti,ked sa takto naschval predvadzaju, zhadzuju len sami seba (nic v zlom, ako vravim,mne oslovenie ucitelka nevadi.......) lebo zas zistovat si o kazdom kto je magister, kto doktor a podla toho oslovovat....v konecnom dosledku ej to jedno, len nechapem, co riesite taketo debiliny....ako keby neboli zavaznejsie veci na svete...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
prečo mne nehovoria Vaša Výsosť?? ja to chcem!!
mozes sa od toho odosobnit ked inak sa neda
a navyse ti este aj vykaju pomaly od 15tich rokov
proste je to pracovne oslovenie takze by som sa na tvojom mieste prestal spravat ako khokho, ona si to nepise ani pred meno ani nikam takze sa tu nemusis bat ze nepravom zneuziva nejaky titul, proste to ma na strednych skolach tradiciu cez sto rokov minimalne tipujem
a keby som do tejto vety dal ciarky tak este viac
prvy den na strednej a vsetci mi vykaju?
prof..
profe..
co?
ach jaj, decka :/ radsej sa tam poriadne uc intervaly a grimmelshausena a nerieste veci, ktore zmenit nemozte.
doboha a zato ze lektorovi hovorim sir aj ked to neni jeho titul by som sa asi mala vyjebat z okna. aby si sa z toho neposral
Keď som zistil ako sa veci skutočne majú, už to boli "len" učitelia. Lebo profesori naozaj nie sú. A zlé návyky v oslovovaní titulmi sa potom môžu tiahnuť aj na výške, kde sú na to ľudia alergickí. No skúste povedať docentovi že "pán profesor"..však vás zožerú zaživa
@majo kto to je ten grimmelshausen?
Profesor - po 1. - akademický titul
Profesor - po 2. - učiteľ na strednej škole
Keď sa ti to nepáči tak ich oslovuj "pani učiteľka" alebo titulom aký majú napr. "pani inžinierka"....
2. prac. oznacenie stredoskol. ucitela
--
To ze trva na urcitom osloveni moze znamenat aj to ze bojuje zo svojimi komplexami a teda mozes ocakavat, ze ak ju oslovis inak tak ti to zrata. Najlepsie je vykat bez oslovenia.
Vôbec ich nemusíš oslovovať titulom "profesor", ak ten titul nemajú.... Dokonca by si ani nemal.
btw pises ako ebranit
tak ja to dumiem, čo/kto je to ten ebranit, že som to ešte nepočula... a ono je to nick
Titul profesor by popravde mal patriť niekomu, kto získal vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a obhájil si svoju vedeckú činnosť. Je to však zaužívané celoplošne a dlhodobo, takže sa s tým proste musíme zmieriť, alebo sa posnažiť tento zlý stereotyp nejako zmeniť. Ale nepomôže nám na to samozrejme iba šomrať. Mne sa to tiež nepáči, jednak preto, lebo titul ako keby si privlastňovali neprávom (v dnešnej dobe už dokonca ani medzi učiteľom na základnej a strednej NIE JE rozdiel, čiže toto rozlišovanie stráca akýkoľvek zmysel), a ešte k tomu potom sú decká úplne mimo na vysokej škole. Sama som si to v prváku zažila sn iektorými spolužiačkami
Ale je na to jednoduché riešenie - oslovuj ich podľa titulov, ktoré majú NAOZAJ pred menom:
Mgr. - pani magistra
Ing. - pani inžinierka
Bc. - pani bakalárka
atď. Na to ti nemôžu nič povedať, neurazíš ich a ani nepoužiješ žiadny titul, ktorý im nepatrí. My sme to tak robili na strednej od asi tretej triedy, keď už nás to prestalo baviť a nikdy nám nikto nič nepovedal
toto je co za kravinu O___O
a ako napisala @luc.ka strasne sa mi hnusi to, ako ulisne si to napisal...
ja som nemusela.
titul je tá skratka pred menom, Ing., Bc. atď, oslovuješ snáď niekoho bakalárka Zuza Hraškovie alebo inžinier Horác Šušťavý? ..to je skrátka oslovenie pre učiteľov na strednej škole, resp. viacmenej na gympli.. stredné školy si na tom tak nepotrpia.