Predstavenie nepredstavitelneho. Singularita - nekonecna hustota
V tejto diskusii by som sa chcel dozvediet ako vnimate nepredstavitelne veci nad hranice naseho chapania. Napriklad singularita bod s nekonecnou hustotou ktory vacsinou tvori stred ciernych dier, tiez by ma zaujimalo ako vy ostatni chapete pojem "nic" ted
Pokial tieto otázky neriešiš na konkrétnej fyzikálnej úrovni tak zmysel takýchto filozofických zamysleni a úvah o tom čo je materiálne a čo ideálne je maximálna kokotina a strata času
nuz bod si tazko predstavit ale tak je to bod v podstate s nekonecnou hmotnostou (ak sa nemylim) a dufam ze tento bod nikdy nestretnem zblizka - mozno ked budem dedko a uz sa bude blizit moj cas tak to risknem v mene vedy a zapisem sa do dejin zlatymi pismenami
a nic je prosto nic, ziadny priestor, svetlo proste "tma"
ked som sa naposledy nad tym zamyslala tak som prisla na to...ze nemame to poznanie nieco take pochopit....ako ked nevies jak sa pocita logaritmicka rovnica pokail ti niekto nepovie postup....keby sme zistili ako to je, bolo by to pre nas pochopitelne.....aj kedysi sa mlady Jano vybral z dediny hladat koniec sveta a koniec sveta nenasiel bo Zem je gulata ale to on vtedy este nevedel...
Dokonale neni nic ( no len moja Janka ) a preto si myslim ze ani ta nekonecna hustota nebude nekonecna len bliziaca sa k nekonecnu a to nejakym enormne obrovskym cislom. Kebyze bola nekonecna tak by v sekunde pojmula vsetku hmotu.
este na strednej sme mali raz so spoluziakom na angline projekt o nicom ale doslova, sme nemali napad, ze o com spravime projekt, tak jedna spoluziacka, ze spravte projekt o nicom, heh, tak sme mali o proble menej, nakreslili (alebo vlastne nenakreslili ) sme na katron nic, zavesili sme ho na tabulu a hovorime, "ladies and gentlemen, this is NOTHING" a mali sme normalne cely referat o tom, co vlastne je to nic, uz si to nepamatam velmi, ale bolo to nieco take, akoze nic je vlastne nedostatok niecoho, alebo tak, proste a uvahy, ze co bolo pred vznikom sveta (nic )a tak, mno a na konci sme pustili pesnicku Nothing else matters, rozdali sme po triede texty na doplnovanie a vzdy tam chybalo len slovicko "nothing" - no haluz bola
Takze aj o nicom sa da dlho kecat, asi ako ja teraz
Laciskoo - ja kebyze som admin, tak ti zrusim konto, pokial viem, tak je zakazane urazanie inych ludi v prispevkoch a to co si tu predviedol je fakt ubohe a trapne...
Lucates- vzhladom na to, ze Laciskoo je (aspon sa mi zda) Mayov kamarat, tak to je nemozne... rovnako ako keby som po niekom zacal nadavat ja...proste BAN na birdz nedostanem nikdy... Ze, Mayo? (teda ked si to precita, tak urcite bude mat nejaku poznamku ze mne by ban dal bez mihnutia oka alebo nieco take...mozno sa uz ani zajtra neprihlasim ale to urcite len tak)
Vsetko je to sada nejakych pojmov, ktore si vytvara ludska mysel kvoli interakcii s okolitym svetom. V okamihu, ako je v mysli vytvorenych niekolko pojmov, pre absenciu kazdeho z nich sa vytvori novy pojem - nic. Pojmy v ludskej mysli sa stavali coraz pocetnejsimi a abstraktnejsimi, najst nejaky realny podklad pre nic je skoro nemozne - zavisi to od pristupu jednotlivca. A suhlasim s Laciskom v tom, ze bez zasadenia do fyzikalneho ramca to nema zmysel, je to len ponaranie sa do produktov vlastnej mysle, ktorych zmysel si aj tak urcujeme sami. Uzitocne pre cloveka je vytvorit model, ktory vhodne popisuje realitu. Na to treba vediet, co sa vlastne pytam a polozit otazku z vedeckeho hladiska.
jej presne o takychto veciach (aj o nicom) som pisala prednedavnom blog Ak by to niekoho zaujimalo, dam aj link » www.birdz.sk/webky/citajblog...
Ja sa nad tym uz radsej tolko nezamyslam, lebo by som asi scvokla uplne a fyzika je pre mna spanielska dedina, takze asi tak Ale mam vsetky knihy od Stepena Hawkinga, uz im len staci porozumiet
singularita - sa ako bod s nekonečnou hustotou a nekonečne malými rozmermi javí iba nám - zvonka. v skutočnosti je dierou do ďalšieho vesmíru, alebo ona sama je tým vesmírom, kde je zasa všetko inak, ale rovnako veľké, ako sa nám to zdá v našom vesmíre.
mikrokozmos sa prelína s makrokozmom.
a čo sa týka pojmu "nič", nič také nikdy nebolo. neexistuje začiatok, neexistuje koniec. neexistuje nič čo by sa dalo pomenovať "nič" a znamenalo by to to, čo si povedal.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
a nic je prosto nic, ziadny priestor, svetlo proste "tma"
Naser si do papule ty pojebaný budzogáň maďarský!
K teme ja si to vlastne ani predstavit neviem, proste nekonecne tma...
a singularita? nechcel by som sa tam dostat
Do maďarska s tebou!
ale aj tak, zatial sa mi to zda velkym nezmyslom
28. Všetko má svoj čas...
Takze aj o nicom sa da dlho kecat, asi ako ja teraz
k veci:
Ja sa nad tym uz radsej tolko nezamyslam, lebo by som asi scvokla uplne a fyzika je pre mna spanielska dedina, takze asi tak Ale mam vsetky knihy od Stepena Hawkinga, uz im len staci porozumiet
mikrokozmos sa prelína s makrokozmom.
a čo sa týka pojmu "nič", nič také nikdy nebolo. neexistuje začiatok, neexistuje koniec. neexistuje nič čo by sa dalo pomenovať "nič" a znamenalo by to to, čo si povedal.