Dnes (či vlastne včera) sme sa s kamarátom zamýšľali nad testami u psychológa, rorschachove testy, kreslenie a tak. Nikdy som žiaden nerobila, ale viacero ľudí mi napríklad povedalo, že mali nakresliť strom.
@wind ... ja som uz nadtym tiez rozmyslal davnejsie ..no neprisiel som na nic Ale ja si myslim, ze sleduju asi aj to..do akych detajlov nakreslis ten strom...ako nakreslis konare, kmen, ci tam das listy,plody,nejake zvierata ...a nieco okolo toho stromu..a urcite aj podla toho co si napisala ty.. ale ktovie ako to vlastne cele funguje ..
toto mi raz povedal kamarat co ma sestru psychologicku a trochu mi ho zhodnotil...no hlavne CO napreslis... chapes je rozdiel obly strom a taky.. spicaty alebo hranaty.. potomje rozdiel holy strom a strom s volajakymi plodni.. .ved to aj obycajneho laika take zakladne veci napadnu, ze teda toto je asi utiahnuty clovek... len psycho to lepsie zanalyzuje...
Pozeraju na to ako velky je strom vzhladom na papier, ako pritlacas ceruzkou (vraj to musi byt ceruzkou), ci to robis ciarkovane alebo zopar tahmi. Aky hruby je knem, detajly, kam ho situujes a tak podobne. Konkretna vec sa vyhodnotit neda berie sa to ako celok. No tiez sa osobnost neposudzuje len z tohoto jedneho obrazka ale kreslia sa vacsinou este aspon osoby.
Inak ja som na pohovpre nakraslil ten strom uuuplne inak ako vsetci ostatny a presiel som :d asi hladali kretena :d
@tomias nechcem ta urazit alebo nieco podobne, ale nam v triede robila triednej dcera psychologicka tento test a povedala nam, ze je dobre, ze nikto nenakreslil ihlicnaty strom, lebo to by bol znak nizsej inteligencie a zaostalosti.
@method ihlicnate stromy v tomto psychologickom teste znamenaju nizsiu inteligenciu a miernu zaostalost.. to preto.
@atropabelladona jj, aspon vidno ake su tie testy skvele alebo zeby som bol predsa len zaostaly ? No...asi budem kvoli tomu testu musiet prehodnotit svoj zivot
no mne sa to zda trochu hlupost napriklad ta @12 , nakreslim proste na co mam chut, desiatky stromov som v zivote kreslila a kazdy iny, nekreslim vsetko rovnako, tak je blbe ak to psycholog posudi zrazu len podla jedneho konkretneho, to podla mna ma minimalnu vypovednu hodnotu
@method ja by som skor povedala, ze si ten test nebral vazne a nechcelo sa ti s tym zaoberat, tak si nakreslil, co si nakreslil. neviem o vyske tvojho IQ nic, takze sa k tomu neviem vyjadrit.
@lenuli tak na to sa uz musis spytat odbornika, aku to ma vypovednu hodnotu, je len pisem, co mi bolo povedane.
Mňa prekvapilo keď som kreslila ten strom, že ešte aj konáre majú svoj význam a dokonca tieň Podľa toho z kt. strany tieňuješ o tebe zistia myslím že vzťah ku rodičom a podľa konárikov ako ich nakreslíš vedia takmer presne na roky zistiť či si mal/a traumu a ak áno,tak kedy A funguje to, čo ma silno prekvapilo
A ešte aj to,kde ho nakreslíš napr. v strede alebo len na bok. Proste ti dajú A4 papier a podľa toho v kt. časti najviac strom zasahuje sa tiež určuje niečo,ale som už zabudla že čo
@atropabelladona No to je pravda. U nas kto bol hotovi, mohol odovzdat a odist z triedy. Kreslenie ma nebavi a zatial co moji spoluziaci 15 minut kreslili svoj stromcek, ja som odovzdal za 15 sekund, isiel do bufetu a uzival si siestu
@method ale je neskutočne zaujímavé,ak zistia niečo pravdivé z jedného obrázka,navyše také čo by ťa nikdy nenapadlo,ale sám im to môžeš potvrdiť, že sa nezmýlili
To je o tom, že strom symbolizuje rodinu a tvoje zazemie a prava strana vetiev je jeden rodic a druha je ten dalsi rodic. Kmen je tvoj pocit istoty v tej rodine. Takze ako to nakreslis zalezi na tom, ako sa citis, ake mas vztahy. Ked das jednu stranu vetiev silnejsiu, hustejsiu, vacsiu, znamena to napr ze mozes byt pod vacsim vplyvom toho rodica alebo ze sa ho bojis alebo co. Ked das nejaku dieru, ciernu skrvnu do kmena, znamena to, ze tam bola nejaka citova ujma, ktoru si nesies a ze ta rodicia mozno zanedbavali, tyrali alebo tak. Ale ten strom mozno znamena aj nieco ine, ja nie som psycholog, ale uz som tam bola a mi to vysvetlovali, lebo ma zaujimalo, preco to musim tak odveci proste stromcek ako v skolke kreslit...
Takže takto, kreslenie je moja veľká záľuba odmalička. Stromy kreslievam reálne, najlepšie mi idú listnaté stromy s okrúhlou alebo pozdĺžnou korunou len tak z listami. Kreslievam ich symetricky a ak vložím nejakú asymetriu, tak je to len z čisto z estetického hľadiska a vždy inde. Obrázok zvyknem tieňovať (nasvietiť) jednoducho podľa toho ako mám náladu. Prítlak ceruzkou robím tak, aby obrázok čo najlepšie vynikol, kde je veľký tieň, zafarbenie je takmer čierne, kde je svetlo, tak takmer biele. A ilustráciu kreslím primerane papieru, aby pekne vynikla. Pokiaľ by som to mala nakresliť za chvíľku, postupovala by som rovnako, len by som to nedokázala doviesť do takých detailov. Predsa aj tieňovanie chce viac času atď... Tak ja vážne neviem, na čo by mi podľa toho prišli.
@method lenže horoskopy nerobia psychológovia, môže ich napísať hocijaký debil do časopisu a teraz ľudia riaďte sa podľa toho. Psychológ by musel mať brutálne šťastie aby sa trafil do poznatkov, ktoré o tebe zistí z niektorých vecí. Preto som spomenula veci z minulosti,čo na tebe zanechajú nejakú stopu. Lebo tie nemá odkiaľ vedieť
@goldenbeach vyjadrovali sa tu uz viaceri ludia, ze zalezi aj od momentalnej nalady, ako by ten strom nakreslili, aj od spoluziakov viem, ze sa im snazila psychologicka nahovorit, ze mali v detsve silnu traumu, pricom ziadnu nemali ... a povedat, ze mali, len ze to mali v podvedomi, to mozem povedat na kazdeho. O niekom ti to mozno nieco povie, ale urcite nie o kazdom
@method tak sú ľudia pri ktorých sa to zistiť presne nedá, ale ja som myslela tak na väčšinu. Proste sme ľudia a tak máme určité veci v správaní rovnaké, preto robia tie pokusy atď.,takže to nemôžeš porovnať s čistím tipovaním,chapeme sa?
A navyše z najväčšej časti záleží na psychológovi,aký je dobrý v svojom odbore.
A k tomu stromu, ak nemáš zadanie,tak podľa mňa dáš do každého náhodného stromu tie isté prvky,tie najvýraznejšie Myslím to, že každý má nejaký štýl. Nerobí absolútne odveci veci, tú svojskosť si zachováš. Nevravím že 100% všade musia všetko dokonalo zistiť, ale väčšinou
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
potom sa to vyhodnocuje
nebudem zachadzat do detailov
ale psychológia je inak strašne zaujímavá
Pozeraju na to ako velky je strom vzhladom na papier, ako pritlacas ceruzkou (vraj to musi byt ceruzkou), ci to robis ciarkovane alebo zopar tahmi. Aky hruby je knem, detajly, kam ho situujes a tak podobne. Konkretna vec sa vyhodnotit neda berie sa to ako celok. No tiez sa osobnost neposudzuje len z tohoto jedneho obrazka ale kreslia sa vacsinou este aspon osoby.
Inak ja som na pohovpre nakraslil ten strom uuuplne inak ako vsetci ostatny a presiel som :d asi hladali kretena :d
@method ihlicnate stromy v tomto psychologickom teste znamenaju nizsiu inteligenciu a miernu zaostalost.. to preto.
@lenuli tak na to sa uz musis spytat odbornika, aku to ma vypovednu hodnotu, je len pisem, co mi bolo povedane.
u mňa to sedelo, takže niečo na tom bude
mam nejake kresby v albume tak mozes hocco vycitat..(ale nezamieravaj sa na to co je tam nakreslene)
A navyše z najväčšej časti záleží na psychológovi,aký je dobrý v svojom odbore.
A k tomu stromu, ak nemáš zadanie,tak podľa mňa dáš do každého náhodného stromu tie isté prvky,tie najvýraznejšie Myslím to, že každý má nejaký štýl. Nerobí absolútne odveci veci, tú svojskosť si zachováš. Nevravím že 100% všade musia všetko dokonalo zistiť, ale väčšinou