Nepoznam nikoho kto sem nezabludil len tak zo srandy, myslim si, ze kazdy sem zabludil kvoli nejakej rade a tiez si myslim, ze kazdy kto potrebuje poradit, tak sa poradi s niekym kto ma Bc v obore nad ktorym si nevie rady.
@2 ale doteraz som si vypočul aj rady k počítačom od ludi, co nemaju Bc. z informatiky a tiez som sa zaujimal o politické nazory od ludi, co nemaju Bc. Z politológie a tak podobne. Mozno to obmedzím a budem pocuvat len studovanych ludi, ktorí sa napriklad k vírusu vedia vyjadrit bez toho, aby ho vobec mali pod mikroskopom
Áno, príklad je @patrixo ktorý mi veľmi pomohol so zvukom v notebooku
Síce sa potom notebook pokazil ešte oveľa viac (čo je skôr problém buď toho počítača alebo mňa), ale o pár dní sa zase záhadne opravil, no problém sa v tej chvíli vrátil, tak som jeho rady praktikovala opäť (inštalácia zvukového ovládača) a už funguje aj zvuk (teda relatívne a len občas - no ja s ním mám dlhodobo problémy, takže som spokojná), v každom prípade som ti za to hrozne moc vďačná!
Tesne predtým som prosila o radu na porada.sk, no tam mi nebol ochotný poradiť vôbec nikto. Takže si to neuveriteľne vážim
A ešte doplním, že sa mi venoval naozaj dosť dlho, naozaj neviem okrem priateľov kto a kde by sa mi tak ochotne trpezlivo a bezodplatne venoval... @patrixo
@semhamforas pane boze, kedy pochopis, ze z pozorovania pod mikroskopom sa o tom viruse dozvies holu picu? navyse mikroskopov, pod ktorymi su realne pozorovatelne virusy zas tolko nie je, ty tupelo
pici, nemala by som pit vino k obedu, potom to takto konci.
A hej., pravidelne! O zdravom stravovani sa radim s ludmi co maju priemyslovku, s koznymi znamienkami chodim za vystudovanymi ekonomami a dom si raz dam navrhnut jadrovemu fyzikovi
@semhamforas musi si uživateľ čo ma Bc dať hviezdičku na fotku aby použivatelia vedeli, že oní uživatelia su vhodní odpovedať ostatní uživatelia si môžu dať krúžok aby uživatelia vedeli, že su laickí odbornici
a ked sa niekto niekoho niečo opyta, kto nema opravnenie odpovedať, tak mu vyskočí hláška, že uživateľ nemá opravnenie odpovedať
@staphylococcus čo by sa nič nedozvedel, však spraví spektroskopiu, zistí polohy atómov a identifikuje prvky, hodí spraví DFT simuláciu na nejakom superpočítači a má fyzikálne a možno aj chemické vlastnosti
@staphylococcus tak pardooon, ze som sa nevyjadril uplne terminologicky spravne. Proste sa vyjadruje k neznámym vírusom (pre teba cháp novým výkrikom, ktorý sa skúma) bez toho, aby si ho vobec realne skúmala a narábala s ním po vedeckej stránke. Fakt, ze sa o nom vela z mikroskopu nedozvieme som samozrejme vedel, kedze to vravia v kazdom druhom rozhovore s vedcami o tomto vírusu ale chod sa rozčuľovať este pani bakalarka Ty by si aj poruchu auta diagnostikovala bez toho aby si vedela o ake auto ide
Na com by nebolo mozno nic zle, robi to vela ludi, len keby si ty nemala ku vsetkym, ktory neobdivuje tvoju neskonalú múdrosť, take vulgárne a arogantné vyjadrovanie
@goldenbeach mal by tu Tomáš zaviesť tuto funkcionalitu v ramci skvalitnenia birdzu.
@8 Sranda vedieť, ako každý komentár týchto kreatúr tu vždy nabehne behom pár minule ohviezdičkovať xy podporovateľov. Tam musí prebiehať masívna masturbácia za počítačom
@staphylococcus pocuj, tebe vlastne staci na to, aby si o neznamom vírusu vedela vsetko o jeho povode, účinkoch atd. a teda aby si hned vsetkych, ktori maju opačný nazor ako ty, mohla označovať za kokotov a tak podobne, staci vediet len názov toho vírusu? Lebo ak hej, myslím, že mám adepta na nobelovu cenu. Nešéfuješ ty tej akadémii vied kde robíš?
@lafiziq spektroskopia ti pcu pomoze a identifikacia "prvkov" (akych? chemickych? tie su vo vsetkych zivych organizmoch viacmenej rovnake tiez
a teda, fyzikalne vlastnosti virusu su ti tiez na 2 veci a za tento bizar co navrhujes ta niekto mozno potapka po hlave ale nobelovku necakaj
Toto mi uplne pripomina scifi knihy kde si autor pogooglil 5 mudrych slovicok, ktorych vyznam vobec nepozna.
Inac tohto kovida maju uz davno osekvenovaneho a ani za to ti nehrozi nobelovka, kedze je to uz celkom, no, nechcem povedat rutinny, ale dost bezny postup.
@staphylococcus ale vidis, vyjadruješ sa aj bez toho aby si o nich vedela a ostatných castujes vulgárnymi nadávkami
Ej ale ako nam slovickaris. Myslim, ze bezny smrteľník, nebakalar prestížnej vysokej skoly, by text nemal pochopiť. Ale ty si inteligenčne už tak za vodou, zle bežnú otázku laika ani nevieš pochopiť cmuk
@semhamforas "Myslim, ze bezny smrteľník, nebakalar prestížnej vysokej skoly, by text nemal pochopiť."
Ano, mas pravdu, tvoje komentare by bezny smrtelnik nemal pochopit, pretoze spravidla nedavaju zmysel
Sorry ale robis mi to strasne lahke tym, ze tvoja vetostavba je kdesi na urovni (ne)kapitana Danka.
Respektive, keby som sa s tebou chcela snazit diskutovat, tak by to asi situaciu komplikovalo, ale vzhladom na to, ze sa iba bavim na tom, ako si mimo, je to o to jednoduchsie
Smiem sa spýtať o čo ide v tomto a podobných fórach o vzdelaní a miestnej inteligencii? Respektíve, kde sa dopracujem k tomu ako a kde to všetke začalo? Ďakujem.
@lafiziq pane boze ale takto sa neskumaju virusyyyyy. Su ti napicu aj fyzikalne aj chemicke vlastnosti. Z toho prd zistis. Male zive veci chces idealne osekvenovat.
Este taku bakteriu dokazes skumat aj okom/mikroskopom (tvar kolonii/tvar samotnej bky) pripadne urcit co je zac na zaklade toho, co produkuje, ale virus potrebujes osekvenovat aby si vedel, co je zac, tam s nicim viac nevies extra pracovat :/
Hej, simulacie su strasne useful ale spravidla nie na identifikovanie virusov a zistovanie, ci ten virus vyrobili zli zli cinski vedci. ofc, keby zistis, ze ma miesto uhlika kremik alebo kieho picu, tak je to dost jasne ale to by bolo zas wayyyy too obvious (a dost velky bullshit, ale zive veci na baze kremika su pokial viem dost oblubeny scifi bullshit, preto mi to napadlo ).
@staphylococcus prapac, neštudujem na prestížnej vysokej škole, tak ti prirodzene nestačím. Tak isto ako aj zbytok birdzu. Všetci tu obdivujeme tvoju úžasnú schopnosť vediet vsetko o neznámych vírusoch len z toho, ze o nich počuješ
Takže sme ukončili debatu o sci-fi knihách a môžme sa baviť k veci? Ok teším sa a poďme na to.
Vírusy sa takto skúmajú. Možno nie zrovna DFT, lebo to je príliš podrobná a náročná metóda, ale takýchto metód je veľa. DFT vieš simulovať stovky atómov. Zatiaľ. Pred pár desiatkami rokov, to boli iba jednotky atómov a výpočtová sila exponenciálne rastie. O pár desiatok rokov len získaš štruktúru a hodíš do PC a máš všetko, lebo všetky vlastnosti toho vírusu sú dané jeho štruktúrou, tou ktorú získaš tým mikroskopom.
Pred pár týždňami mi prišiel mail, že na Aurelovi (superpočítač na SAV - najvýkonnejší počítač v SR) menia rozdelenie výpočtových hodín, lebo prideľujú viac na projekty ohľadom toho vírusu. Čo myslíš, čo na to. aurelovi robia?
Ty si úžasná v tom ako sa vieš navážať do ľudí a byť arogantná. Napíš na SAV, že zbytočne mrhajú čas, lebo vírusy sa neskúmajú tak.
@lafiziq pekne ze si sa nasral, ked sa tu konecne dalo diskutovat k veci
vsak prave, ze tieto simulacie su mega narocne na to, co nimi realne vies zistit, zaklad je sekvenovanie.
Strukturu je, zase raz, ovela jednoduchsie ziskat sekvenovanim.
Zaujimalo by ma, o ake projekty sa jedna, ak toto info mas a si ochotny sa podelit - googlim, co teraz fici, ale zo slovenska som toho teda vela nenasla.
(Ok, dogooglila som sa sa: mas pravdu - nasla som projekt ktory robi simulacie ni virusu ako takeho ale jeho jednotlivych proteinov. Co je ultra cool a necakala som to tak rychlo (akoze, tieto veci vedia trvat a ten virus existuje vseho vsudy pol roka). Takze napriek tomu, ze ty si sa napaprcil, ja som bola donutena k celkom rozsiahlemu googleniu a som za to stastna.)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Síce sa potom notebook pokazil ešte oveľa viac (čo je skôr problém buď toho počítača alebo mňa), ale o pár dní sa zase záhadne opravil, no problém sa v tej chvíli vrátil, tak som jeho rady praktikovala opäť (inštalácia zvukového ovládača) a už funguje aj zvuk (teda relatívne a len občas - no ja s ním mám dlhodobo problémy, takže som spokojná), v každom prípade som ti za to hrozne moc vďačná!
Tesne predtým som prosila o radu na porada.sk, no tam mi nebol ochotný poradiť vôbec nikto. Takže si to neuveriteľne vážim
@patrixo
pici, nemala by som pit vino k obedu, potom to takto konci.
A hej., pravidelne! O zdravom stravovani sa radim s ludmi co maju priemyslovku, s koznymi znamienkami chodim za vystudovanymi ekonomami a dom si raz dam navrhnut jadrovemu fyzikovi
a ked sa niekto niekoho niečo opyta, kto nema opravnenie odpovedať, tak mu vyskočí hláška, že uživateľ nemá opravnenie odpovedať
2. opakujem - pozorovanim pod mikroskopom zistis prd.
a rovno 2 Nobelovky jednou ranou....
ideme do toho?
Na com by nebolo mozno nic zle, robi to vela ludi, len keby si ty nemala ku vsetkym, ktory neobdivuje tvoju neskonalú múdrosť, take vulgárne a arogantné vyjadrovanie
@goldenbeach mal by tu Tomáš zaviesť tuto funkcionalitu v ramci skvalitnenia birdzu.
a teda, fyzikalne vlastnosti virusu su ti tiez na 2 veci a za tento bizar co navrhujes ta niekto mozno potapka po hlave ale nobelovku necakaj
Toto mi uplne pripomina scifi knihy kde si autor pogooglil 5 mudrych slovicok, ktorych vyznam vobec nepozna.
Inac tohto kovida maju uz davno osekvenovaneho a ani za to ti nehrozi nobelovka, kedze je to uz celkom, no, nechcem povedat rutinny, ale dost bezny postup.
@19 sranda ze mam pravdu, co?
A nie. Na cely ten komentar: nie.
Ej ale ako nam slovickaris. Myslim, ze bezny smrteľník, nebakalar prestížnej vysokej skoly, by text nemal pochopiť. Ale ty si inteligenčne už tak za vodou, zle bežnú otázku laika ani nevieš pochopiť cmuk
ak nepotrebuješ identifikovať prvky, tak o to ľahšie. Nemusíš robiť spektrálju analýzu, len mikrospom zistíš polohy a hodíš to do simulácie.
A poviem ti tajomstvo. Keď získaš fyzikálne vlastnosti, tak máš aj chemické
Ano, mas pravdu, tvoje komentare by bezny smrtelnik nemal pochopit, pretoze spravidla nedavaju zmysel
Sorry ale robis mi to strasne lahke tym, ze tvoja vetostavba je kdesi na urovni (ne)kapitana Danka.
Respektive, keby som sa s tebou chcela snazit diskutovat, tak by to asi situaciu komplikovalo, ale vzhladom na to, ze sa iba bavim na tom, ako si mimo, je to o to jednoduchsie
Este taku bakteriu dokazes skumat aj okom/mikroskopom (tvar kolonii/tvar samotnej bky) pripadne urcit co je zac na zaklade toho, co produkuje, ale virus potrebujes osekvenovat aby si vedel, co je zac, tam s nicim viac nevies extra pracovat :/
Hej, simulacie su strasne useful ale spravidla nie na identifikovanie virusov a zistovanie, ci ten virus vyrobili zli zli cinski vedci. ofc, keby zistis, ze ma miesto uhlika kremik alebo kieho picu, tak je to dost jasne ale to by bolo zas wayyyy too obvious (a dost velky bullshit, ale zive veci na baze kremika su pokial viem dost oblubeny scifi bullshit, preto mi to napadlo ).
Ach ty si božský zjav.
Takže sme ukončili debatu o sci-fi knihách a môžme sa baviť k veci? Ok teším sa a poďme na to.
Vírusy sa takto skúmajú. Možno nie zrovna DFT, lebo to je príliš podrobná a náročná metóda, ale takýchto metód je veľa. DFT vieš simulovať stovky atómov. Zatiaľ. Pred pár desiatkami rokov, to boli iba jednotky atómov a výpočtová sila exponenciálne rastie. O pár desiatok rokov len získaš štruktúru a hodíš do PC a máš všetko, lebo všetky vlastnosti toho vírusu sú dané jeho štruktúrou, tou ktorú získaš tým mikroskopom.
Pred pár týždňami mi prišiel mail, že na Aurelovi (superpočítač na SAV - najvýkonnejší počítač v SR) menia rozdelenie výpočtových hodín, lebo prideľujú viac na projekty ohľadom toho vírusu. Čo myslíš, čo na to. aurelovi robia?
Ty si úžasná v tom ako sa vieš navážať do ľudí a byť arogantná. Napíš na SAV, že zbytočne mrhajú čas, lebo vírusy sa neskúmajú tak.
vsak prave, ze tieto simulacie su mega narocne na to, co nimi realne vies zistit, zaklad je sekvenovanie.
Strukturu je, zase raz, ovela jednoduchsie ziskat sekvenovanim.
Zaujimalo by ma, o ake projekty sa jedna, ak toto info mas a si ochotny sa podelit - googlim, co teraz fici, ale zo slovenska som toho teda vela nenasla.