Lad vo vode nemozes rozpustit, kedze rozpustnost ako chemicka vlastnost sa definuje v gramoch na liter rozpustadla, lad tu nemas ako definovat Lad je tiez H2O, cize rozpustanie niecoho s rovnakym vzorcom ako rozpustadlo, wtf Inak moc sa nudis, ze? Mozme spolu biochemiu riesit
z chemickeho hladiska asi hej... kedze sa bezne pouziva napriklad vyraz rozpustanie hydroxidu, alebo kyseliny vo vode... pricom ide o disociaciu... voda vo vode tiez disociuje v zavislosti od pH, ak je znecistena... velmi malo disociuje aj pri pH7... takze by som to asi tak nazval, ze najprv prebieha topenie, potom rozpustanie-disociacia
@mmajuskaa3 z chem. hľadiska možno, ale význam slova rozpúšťať = roztápať a je to z fyz. hľadiska premena pevného skupenstva na kvapalné, takže áno - ľad sa vo vode rozpúšťa aj roztápa
@rheia - jo... fakt sa nudim ... už mesiac je mojou hlavnou zabavou počas horúcich dní myslenie na absolútne nič teda nemyslenie.... a celkom mi to ide no a aj čas zbehne raz dva a už je večer. Svetlonos zapadne a ochladi sa a ja možem konečne existovať aj vedome dnes v noci prišla silná búrka a ja som skoro dostal jak sa hovorí orgazmus keď to mám prehnať..
a jo.. v chemii som dobry... hlavne praktickej.. niet väčšej radosti ako keď je človek rád, že z toho vyšiel len s miernou popáleninou na ruke, na pár sekúnd vypálenou sietnicou a s pískaním v ušiach takmer po celý deň... čo ti poviem.. no asi len to že nikdy nemiešaj chlorečnan draselny a červeny fosfor
@mojdedo - presne taký typ odpovede som čakal, niečo s čím by som suhlasil aj ja..
Asi by som povedala, že áno, lebo rozpúšťanie je proces, pri ktorom sa narúša kryštálová mriežka látky a molekuly (alebo ióny ak ide o iónový kryštál) sa solvatujú rozpúšťadlom. Keďže ľad je kryštál a vo vode sa jeho štruktúra rozpadáva a mení sa na roztok, aj na základe odovzdávania prijímania tepla - teda roztápania ale aj na základe rozpúšťania. Takže závisí od uhla pohľadu, ale áno, aj sa roztápa a aj sa rozpúšťa
@notme hovorím o oboch procesoch, viem, že je rozdiel topenie - premena skupenstiev a rozpúšťanie, ale ak si predstavíš, že kocku ľadu hodíš do vody, začne sa topiť, ale nemôže byť to topenie považované aj za chemické rozpúšťanie? narúša sa kryštálová mriežka molekuly látky sa rozptyľujú v rozpúšťadle... Akože myslím si, že je to také hranica medzi tým, či je ešte možné použiť slovo rozpúšťanie alebo nie...
a k tej soli... skúšal si to? lebo mne sa v ľadovej vode (zmes vody a ľadu) soľ rozpustila a znížila tak teplotu topenia celej zmesi, takže som mala na chladenie nie vodu s teplotou 0°C ale nejaký roztok soli s teplotou -5°C
@15 praveze som to skusal (nie kvoli tejto otazke, uz davnejsie), a preto to vravim...ked som do slanej vody ochladenej na nieco pod -30 (neviem kolko presne, teplomer mam len do -30 ) hodil lad, tak sa s nim nic nestalo. ak sa nemylim, ked na samotny lad nasypem sol, tak sa to cele ochladi. otazkou je, ci sa to ochladi na nejaku konstantnu teplotu, alebo sa to bude chladit a chladit...neviem a rozmyslat sa mi nechce anyway, ak by platila prva moznost, bolo by to logickym vysvetlenim toho, co som popisal vyssie.
@hanka12 no lenze v takom pripade by ziadne topenie vlastne neexistovalo, lebo by som za kazdych okolnosti mohol hovorit o rozpustani.
@18 ale hej, asi sa to bude samo chladit len po istu teplotu, lebo v istom bode tam uz nebude dost tepelnej energie, aby sa lad dalej menil na studensiu vodu...co by znamenalo, ze ak das ten lad do vody ochladenej pod tuto "hranicnu" teplotu, tak sa nestane nic..co vlastne sedi s mojim pokusom...
a mozno rozmyslam uplne zle, posledny den az tri dni (neviem, stratil som pojem o case) boli dost tazke a som unaveny
@notme nie nie, nerozumieš čo hovorím, topenie je skupenská premena, látke v tuhom skupenstve zohreješ na teplotu topenia, dodáš jej ešte skupenské teplo topenia a látka sa roztopí. Rozpúšťanie je o inom, to už som vysvetľovala ale na rozpúšťanie je nevyhnutné rozpúšťadlo - či už voda, etanol, tech. benzín alebo čo - bez neho nič nerozpustíš. Tam je základný rozdiel medzi topením a rozpúšťaním
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
význam slova "rozpustiť":
- prejsť z tuhého skupenstva do kvapalného, stať sa kvapalným, roztopiť sa, roztaviť sa: ľad, sneh sa rozpustil, sadnutá krv sa rozpustila... atď.
a jo.. v chemii som dobry... hlavne praktickej.. niet väčšej radosti ako keď je človek rád, že z toho vyšiel len s miernou popáleninou na ruke, na pár sekúnd vypálenou sietnicou a s pískaním v ušiach takmer po celý deň... čo ti poviem.. no asi len to že nikdy nemiešaj chlorečnan draselny a červeny fosfor
@mojdedo - presne taký typ odpovede som čakal, niečo s čím by som suhlasil aj ja..
@notme - ale bude a ešte sa aj ochladí pod 0°C a nezamrzne ... šak si to skús
a k tej soli... skúšal si to? lebo mne sa v ľadovej vode (zmes vody a ľadu) soľ rozpustila a znížila tak teplotu topenia celej zmesi, takže som mala na chladenie nie vodu s teplotou 0°C ale nejaký roztok soli s teplotou -5°C
@hanka12 no lenze v takom pripade by ziadne topenie vlastne neexistovalo, lebo by som za kazdych okolnosti mohol hovorit o rozpustani.
a mozno rozmyslam uplne zle, posledny den az tri dni (neviem, stratil som pojem o case) boli dost tazke a som unaveny