Bežne sa učí najprv Pascal, na také jednoduché veci ako matematické operácie a pochopenie programovacích vecí ako cykly a pod. Google ti určite niečo nájde My sme na výške pokračovali s C++, s tým už sa dá aj niečo začať, na to ti sem môžem hodiť naše prednášky od prvého ročníku s ukážkami programov, myslím, že je to dosť blbuvzdorné. Začína to úplne pri základoch programovania, takže je to aj pre tých, čo vidia ten program prvýkrát a po druhom semestri by mal byť človek schopný naprogramovať jednoduchú 2D hru s pohybujúcim sa panáčikom zbierajúcim vecičky.
@mandatum chod niekde s C. Pokial clovek nevie, ze chce robit low level veci alebo lepit kody roznych jazykov, tak je to uz davny prezitok ... Sice ja neviem co je tazke na pointrovej aritmetike ale studenti ju skor pochopia tak, ze pochopia celkom jednoducho iterator v C++ a potom tu aritmetiku. To mas ako z matikou. Prve boli integraly a az potom derivacie, no uci sa to opacne...
@strejdabob velmi ale velmi zavisi od toho, preco chces programovat Ak chces len tak pre radost, tak uplne hocico. Mozes zacat aj s Gamemakrom ak chces robit jednoduche hry... Doslova co len chces. Donedna sa zacinalo na M.I.T Lispom (este dva roky do zadu) a dnes Pythonom ze vraj. Lisp je uplne nieco ine ako ludia poznaju a uz radsej Schceme ako Lisp. Pri Lispe sa uzatvorkujes To je logicke programovanie. Funkcionalne je asi najznamejsi Haskell, mne sa osobne velmi paci Ale inac fakt vela ludi zacinalo s GameMakrom PHP je tiez programovnie a velmi jednoduche a asi aj celkom pekne, lebo rovno robis nieco zmysluplne
Pascal je fajn, i ked ho nemam rad, jeho syntax a tak. Ale ak skombinujes Object Pascal s knihovnou pre C, daju sa v nom robit zazraky. Vcera som videl, ani som netusil, ze sa to da v Pascale spravit.
Python je vynimocny jazyk a na zaciatok velmi fajn. Akurat nema pointre, co by sa hodilo ovladat, ak sa chce tomu clovek venovat na profi urovni.
Ak chce byt clovek profik, myslim, ze by si mal naprogramovat v C++ nieco netrivialne. C++ ma vyhodu, ze nepcha OOP pristup vsade a nie je to surove C. Skusenosti vravia, ze ludia, ktory zacinali rovno s cisto OOP jazykmi, ako Java, C#, pchaju objekty uplne vsade, aj tam, kde je uplne nevhodne.
V procedularnom (klasickom) programovani su totiz 2 pristupy. Jeden je strukturalny (pascal, C ...) a druhy je OOP (Java, C# ...). C++ je niekde v strede podla mna. Strukturalne je jednoduchsie na pochopenie a jednoduchsie sa uci. Co chcu zaciatocnici. V OOP zaciatocnici sa snazia vsade pisat static, mat vsetko v jednej triede atd...
Ja mam taku teoriu, ze mozog sa rad uci nove veci. Na zaciatku je pre neho nove vsetko, teda aj strukturalne programovanie. Tak sa to uci rad. Potom pride OOP, opat nieco nove, tak sa to uci rad. No ak sa najprv uci OOP, tak pri strukturalnom programovani ma pocit, ako by sa ucil stare veci. Akoby isiel do zadu, tak sa na to vyprdne a pcha objekty vsade doslova i tam, kde by to malo v struktruralnom programovani par riadkov kodu, on spravi OOP 5 krat viac, 3x pomalsie a asi to zaberie aj 3 krat viac pamate... Zhruba (cisla nad ostrasenie A zasa, ked treba OOP, tak obaja ludia napisu kvalitny OOP kod, ak uz maju nieco za sebou.
Ono zacinat s OOP je podla mna fakt hlupost, lebo to nie je jednoduchy koncept a aj velmi mnoho profikov vyuzia koncept OOP minimalne. Ked zacnes s OOP budes musiet pochopit ako tak aj strukturalne programovanie aj schopny byt napisat OOP. To su aspon 2 veci sa ucit naraz. Myslim, ze sa ucit po 1 veci postupne, je efektivnejsie
Potom ju asi velmi prakticke jazyky na konkretny druh prace. Napriklad Bash super pracuje s textom a subormi, Perl doslova caruje s textom atd....
Niekoho bavi programovat cipy, tak sa uci C a Assembler
Niekoho bavia hlavne algoritmy. To znamena, ze pises 200 riadkov kodu 3 dni, ale su tam velke myslienky, je to rychle atd... A velmi si pritom cvicis mozog a studujes pritom kopec zaujimavej teorie...
A pamataj, kazdy jazyk je na nieco urceny a ma svoje pre a proti. Kto ti tvrdi, ze zacni s tym a s tym, je hlupak a pravdepodobne kde sa len da, pcha ten svoj oblubeny jazyk, i ked v inom by sa to spravilo ovela rychlejsie alebo ovela pouzitelnejsie... Cielom je vediet, kedy je co najvhodnejsie, ale nie jeden jazyk a dost (to asi musi byt aj dost nudne... )
Odporúčam knihu Učebnice jazyka C Autor Pavel Herout vydavateľstvo Kopp...celkom dobre to tam je vysvetlené a na internete sa dá k tej knihe stiahnuť balík riešených úloh.
@kosh inak on myslím chcel niečo jednoduché a užitočné na začiatok nie poradiť pri aplikácii ktorého typu je vhodné používať aký jazyk k tomu sa už dostane odborník a bash, perl python atd sú skriptovacie jazyky čo je trošku iná trieda programovania.
@kosh v septembri začinam informatiku na vš a počul som od kamarata ktory tam študuje taku radu že keď mam teraz 3 mesiace voľna tak by som si mohol nejake zaklady prejsť... aspoň budem mať menej toho potom...
v prvom ročniku sa tam učia uplne zaklady CSS, HTML, JavaScript a normalne C-čko a Asembler
v druhom začina C++, objektove progr...
tak som chcel poradiť, že s čim by som mal tak začať, aby som to pochopil aj bez nejakych predošlych vedomosti, aby som mal toho potom menej trochu cez vyšku...
@strejdabob tak potom je volba jasna, nie? To, co sa budes ucit na vyske, ak chces predbehnut... I ked to asi bude nejaka technika, co je mimo mojej salky caju
@james144 pytal sa na programovanie, a to je trochu viac ako C Python sa uci na MIT ako uvodny jazyk do programovania pravdepodobne aj inde, len MIT je najznamejsia
@mandatum nevies kto som, co robim, koho com ucil... a ides vraviet ze som uplne mimo To co tvrdis ty, platilo tak pred 20 rokmi, doba uz je trochu ina Ako vravim, nemas sajnu, kto som Zacinat v C, pokial v nom nechce dalej pracovat, je uz fakt prezitok. To je fakt ako tvrdit, ze na Slovensku je najlepsie a pritom nikde inde nebyt...
@strejdabob jo, HTML, CSS a take srandy to nie je programovanie. Tam iba znackujes Ak budete mat C, tak zacni C potom. I ked to iba na slovenskych vyskach je tendencia zacinat s C... Asi preto, ze odcias C sa ti ucitelia nenaucili nic nove... Ale ako take C nie je tazke... Len da sa v nom pisat tak, ako ked niekto pise ako kura s labou... Minule ma som cital Ceckovy kod a ma prekvapilo, ze ake zverstva dokazem plynule citat o druhej v noci
Programovanie je o mysleni, nie o jazyku... Uz len z toho je hlupost tvrdit, ze nejaky jazyk je na zaciatok najlepsi... A ludia co poznam, nezacinali preto, ze museli, ale preto, ze ich to bavi. Vela zacalo s gamemakrom, pascalom, basicom.... Dnes je fajn celkom zacat s pythonom, aj C++ len namiesto myslenia tam treba aj riesit kopu technickych veci
@strejdabob predpokladam, ze mas Windows. Na C++ je zadarmo najlesie asi Visual C++. Mozno to bude na zaciatok kanon na vrabca, ale neviem... Ja osobne pouzivam gVim a kompilujem v prikazom riadku, ale to je uz asi trochu huste na zaciatocnika. Respektivne, na uplny zaciatok by bolo fajn aj www.codepad.org
@12 ak je to kvôli škole, tak (podľa mňa) určite Pascal, ten sa učí na stredných školách, čiže budeš rovnako pripravený, ako ostatní Naviac má podobnú syntax ako C. Alebo skúsiť rovno C.
@strejdabobo ked tak, ja by som osobne zacal s Pascalom. Jednoduche prostredie rovno s kompilatorom, Free Pascal a hlavne budes zapasit iba s logikou. Ze co je to pole a tak... Budes zapasit iba s jednou vecou... Ked pochopis zaklady Pascalu, tak mozes ist na C, kde budes zas zapasit s tym, ze ako to zapisat a preco to ani nechce spustit, ked to ma dobru logiku. Znova iba jedna vec. Keby si zacinal rovno s C, mohlo by sa Ti stavat, ze by si nevedel, ci je chyba v logike alebo v zapise.
@15 ak je u Teba programovanie C, tak u mna nie. Moze kludne programovat v GameMakeri alebo v Haskelli a tiez to bude programovanie. Ked tvrdis ze nie, tak ... Pytal na na programovanie, tak som mu ukazal, co vsetko je programovanie. Ked ty beries tak, ze sa chvastam, tak sa nauc citat bez predsudkov. Ked je pre Teba uplne jednoducha otazka, tak ver, ze najdem dost ludi pre ktorych nie je...
@5 na margo tvojej odpovede, mna by to nic take nepredsvecilo. Iba si napisal a nedal ani naznak argumentu, ze preco... To tak mozes povedat uplne hocico...
@21 To je blbost, pohybujem sa v tejto sfere prilis dlho, aby mi niekto zacal tvrdit taku blbost. Co znamenaju tie cisla v zatvorkach...? To je blbost na mraky, Qt nie je jazyk ziadny, je to kniznica napriklad... Uverim tomu ze bol, urcite neuverim tomu, ze je. Zvlast nie potom, ze na skolach sa uz takmer neuci, mimo Slovneska.... Pascal nie je jazyk na pouzivanie v praxi, pascal vznikol kvoli didaktitike a len kvoli didaktike.... Ako teraz si fakt vystiahol nejaku smiesnu tabulku. C uz je uzko specifikovany na konkretne pouzitie... Ach jaj... Uveril by som, ze je najpouzivanejsia Java/C#, ale toto je fakt blbost...
@23 programuj pre radost, nemas co stratit Pascalom... Teda pokial nebudes robit rok iba v nom Ale na leto je fajn... Ja som zaklady naucil za 2 tyzdne, teda nemalo by to trvat dlho Keby si nieco nevedel, kludne sa ozvi
@kosh nepoznáš freshmeat.net? najväčšie uložisko opensource projektov. tie čísla udávajú počet projektov ktoré sú v tom konkrétnom jazyku(čo tam robí Qt neviem asi sa tak volá aj nejaký jazyk ale niektoré tie čísla sú skreslené napr také SQL síce málokedy tvorí nosnú časť projektu ale ako pomocný jazyk je určite vo väčšom počte projektov) porovnanie oproti minulým rokom mám tuším v jednom zo svojich blogov. Java má svoje nevýhody rovnako ako C ale nič nemení na tom že C je najrozšírenejší. Nieje to žiadna blbosť ale reálne čísla.
@strejdabob a pascalom by som skutočne nezačínal...žiaci gymnázií mali voči nám z priemysloviek v tomto značný deficit. C a pascal sú si dosť podobné ale C rieši niektoré veci ktoré pascal nevie a zbytočne sa ti učiť syntax niečoho čo sa nepoužíva. To C ti bude omnoho prospešnejšie a myslieť sa v ňom naučíš rovnako ako v pascale. Učiť sa pascal je podľa mňa strata času. Pochopil by som Javu ale ta je zase komplikovanejšia.
pascal je jednoduchsi ako C, odporucal by som s nim zacat. ucis sa programovat nie programovaci jazyk pascal.. ked budes vediet programovat nebudes mat problem zvladnut akykolvek jazyk.
@26 neviem, co som sa pozrel teraz po nete tak vsade vedie Java, obcas je C druhe ak sa berie do uvahy neviem co... Ale nic take, podla mna dvoryhodne som nenasiel. Pochybujem sa v tej komunite a Ceckarom poznam naozaj iba par. Vsetky velke projekty ktore poznam, tak sa C pouzije iba na nejaku cast ak to prienik C a C++... Nepoznam, na opensource mi staci moj repozitar
@27 co som ja kedy chodil na gymko, tak pred nim som sa za 2 tyzdne naucil uplne sam naucil viac ako sa na gymku prebralo za rok. Ale ako vravim, to nie je o jazyku, programovanie. Aspon na zaciatok urcite nie... Ide skor o to sa do toho dostat.... Preto nejaky 2 tyzdne - mesiac hrat sa s Pascalom nevidim problem. Nejde o syntax, ale pochopenie cyklus, funkcii, pola, premmenych ... Prilis dlho pri nom netreba dostat ale zas niekoho to aj bavi, tak preco nie... Ale Pascal som zistil, ze som strasne podcenil. Vcera mi ukazoval kamos, co v nom spravil a som iba ziral, ze take nieco sa da v Pascale spravit. Na zaciatok to rozhodne nie je strateny cas... C nema STL, preto ovela rychlejsie spravim v C++ to, co ty v C a na rychlosti ani neuvidis rozdiel. Teda pokial nie si masakrista ako par mojich kamosom, co si spravili v C vlastne super vyoptimalizovane kniznice.... C nie je tazke, len a da strasne prasacky pisat a nevediet ho urcite nie je nejaky deficit... Ako najzlozitejsi jazyk aky poznam je C++. Strsne mnoho vynimiek ale zas spravi sa v nom sialene veci. Hodis sablony, vypocitat co kompilator super rychlo, kedze ma vsetky data v cache atd...
@28 to nie je celkom pravda . Ked budes vediet C++, Haskell, Scheme, Prolog, Bash tak asi ano. C++ je najzlozitejsi jazyk aky poznam a v ostanym vymenovanych treba inac rozmyslat a to je pre vela ludi problem Ale ako Pascal je na zaciatok velmi prijatelna moznost...
@kosh ono aby si tam mohol niečo pridať to musíš urobiť prepracovaný projekt len tak niečo sa tam nedostane ale to je jedno neviem aké máš zdroje neuviedol si nás toto učili minulý rok v škole takže a v mojom obore tak široké poznatky z programovania aké majú informatici nepotrebujeme. Java je momentálne veľmi preferovaná má najvyšší rast a je pravdepodobné že do niekoľkých rokov C predbehne. A C++ sa z C nedá porovnávať C++ vznikol snáď o 10 rokov neskôr je to vyšší jazyk. na druhej strane práve tá blízkosť C a C++ je podľa mňa dostatočný dôvod na začiatok zobrať C.
"Hypertextový značkový jazyk (HyperText Markup Language; HTML) je značkový jazyk určený na vytváranie webových stránok a iných informácií zobraziteľných vo webovom prehliadači. HTML kladie dôraz skôr na prezentáciu informácií (odseky, fonty, váha písma, tabuľky atď.) ako na sémantiku (význam slov)...."
ja som sa davno ucil sam HTML, potom som cital niaky e-book o C++, Pythone, Pascale, PHP - len HTML niak ovladam inak vsetky ostatne som ani nedocital tutorialy a skoncil som niekde na zaciatku
Ja som začal hneď s C++ myslím si že to naozaj nie je o jazyku ale aj o spôsobe myslenia. Každý jazyk sa dá pochopiť nech už máte akékoľvek základy. Pretože každý sme museli nejako začať a predovšetkým musí Vás to baviť pretože si to pýta veľmi veľa času a úsilia aby som bol úprimný C++ je aj veľmi jednoduchý. Dokonca som sa stretol s názormi že najskôr C a až potom C++ ale podľa mňa to tak nemá byť. Máte radi zlozvyky ? Ja nie a tých by potom bolo až nad hlavu. V každom prípade nech už ide o akýkoľvek jazyk treba rátať s tým že jednoduchá cesta neexistuje hlavne ak ide o samouka.
Pokial si este vobec neprogramoval a nestudujes informatiku, kde ta moze usmernit ucitel, teda si samouk, tak ti odporucam zacat s webom a to konkretne takto:
- HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, MySQL
Dovod je prosty: uvidis rychlejsie vysledky a neodradi ta to, ako keby si mal zacat ako samouk s Javou ci C# ci Phyton ci F# alebo Pascal Moj nazor nezabite ma
Potom by som presiel k C# a MVC ak budes chciet robit weby.
Alebo Java ci Swift ak ta zaujimaju mobilne aplikacie.
Nezatracujem samozrejme ani ine jazyky ale profesia.sk, ci jobs.cz su najviac naklonene tymto ponukam.
Ktory programovaci jazyk a ako zacat s programovanim som popisal v clanku na mojom blogu a tak si ho mozes precitat tu: akonaweb.sk/blog/ako-sa-naucit-programovat-aky-programovaci-jazyk-si-vybrat
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
» www.salanci.sk/C/index.html...
C++, C#, Java az potom.
@strejdabob velmi ale velmi zavisi od toho, preco chces programovat Ak chces len tak pre radost, tak uplne hocico. Mozes zacat aj s Gamemakrom ak chces robit jednoduche hry... Doslova co len chces. Donedna sa zacinalo na M.I.T Lispom (este dva roky do zadu) a dnes Pythonom ze vraj. Lisp je uplne nieco ine ako ludia poznaju a uz radsej Schceme ako Lisp. Pri Lispe sa uzatvorkujes To je logicke programovanie. Funkcionalne je asi najznamejsi Haskell, mne sa osobne velmi paci Ale inac fakt vela ludi zacinalo s GameMakrom PHP je tiez programovnie a velmi jednoduche a asi aj celkom pekne, lebo rovno robis nieco zmysluplne
Pascal je fajn, i ked ho nemam rad, jeho syntax a tak. Ale ak skombinujes Object Pascal s knihovnou pre C, daju sa v nom robit zazraky. Vcera som videl, ani som netusil, ze sa to da v Pascale spravit.
Python je vynimocny jazyk a na zaciatok velmi fajn. Akurat nema pointre, co by sa hodilo ovladat, ak sa chce tomu clovek venovat na profi urovni.
Ak chce byt clovek profik, myslim, ze by si mal naprogramovat v C++ nieco netrivialne. C++ ma vyhodu, ze nepcha OOP pristup vsade a nie je to surove C. Skusenosti vravia, ze ludia, ktory zacinali rovno s cisto OOP jazykmi, ako Java, C#, pchaju objekty uplne vsade, aj tam, kde je uplne nevhodne.
V procedularnom (klasickom) programovani su totiz 2 pristupy. Jeden je strukturalny (pascal, C ...) a druhy je OOP (Java, C# ...). C++ je niekde v strede podla mna. Strukturalne je jednoduchsie na pochopenie a jednoduchsie sa uci. Co chcu zaciatocnici. V OOP zaciatocnici sa snazia vsade pisat static, mat vsetko v jednej triede atd...
Ja mam taku teoriu, ze mozog sa rad uci nove veci. Na zaciatku je pre neho nove vsetko, teda aj strukturalne programovanie. Tak sa to uci rad. Potom pride OOP, opat nieco nove, tak sa to uci rad. No ak sa najprv uci OOP, tak pri strukturalnom programovani ma pocit, ako by sa ucil stare veci. Akoby isiel do zadu, tak sa na to vyprdne a pcha objekty vsade doslova i tam, kde by to malo v struktruralnom programovani par riadkov kodu, on spravi OOP 5 krat viac, 3x pomalsie a asi to zaberie aj 3 krat viac pamate... Zhruba (cisla nad ostrasenie A zasa, ked treba OOP, tak obaja ludia napisu kvalitny OOP kod, ak uz maju nieco za sebou.
Ono zacinat s OOP je podla mna fakt hlupost, lebo to nie je jednoduchy koncept a aj velmi mnoho profikov vyuzia koncept OOP minimalne. Ked zacnes s OOP budes musiet pochopit ako tak aj strukturalne programovanie aj schopny byt napisat OOP. To su aspon 2 veci sa ucit naraz. Myslim, ze sa ucit po 1 veci postupne, je efektivnejsie
Potom ju asi velmi prakticke jazyky na konkretny druh prace. Napriklad Bash super pracuje s textom a subormi, Perl doslova caruje s textom atd....
Niekoho bavi programovat cipy, tak sa uci C a Assembler
Niekoho bavia hlavne algoritmy. To znamena, ze pises 200 riadkov kodu 3 dni, ale su tam velke myslienky, je to rychle atd... A velmi si pritom cvicis mozog a studujes pritom kopec zaujimavej teorie...
A pamataj, kazdy jazyk je na nieco urceny a ma svoje pre a proti. Kto ti tvrdi, ze zacni s tym a s tym, je hlupak a pravdepodobne kde sa len da, pcha ten svoj oblubeny jazyk, i ked v inom by sa to spravilo ovela rychlejsie alebo ovela pouzitelnejsie... Cielom je vediet, kedy je co najvhodnejsie, ale nie jeden jazyk a dost (to asi musi byt aj dost nudne... )
Snad som nejako pomohol
Odporúčam knihu Učebnice jazyka C Autor Pavel Herout vydavateľstvo Kopp...celkom dobre to tam je vysvetlené a na internete sa dá k tej knihe stiahnuť balík riešených úloh.
@kosh inak on myslím chcel niečo jednoduché a užitočné na začiatok nie poradiť pri aplikácii ktorého typu je vhodné používať aký jazyk k tomu sa už dostane odborník a bash, perl python atd sú skriptovacie jazyky čo je trošku iná trieda programovania.
v prvom ročniku sa tam učia uplne zaklady CSS, HTML, JavaScript a normalne C-čko a Asembler
v druhom začina C++, objektove progr...
tak som chcel poradiť, že s čim by som mal tak začať, aby som to pochopil aj bez nejakych predošlych vedomosti, aby som mal toho potom menej trochu cez vyšku...
@james144 cisty suhlas.
@james144 pytal sa na programovanie, a to je trochu viac ako C Python sa uci na MIT ako uvodny jazyk do programovania pravdepodobne aj inde, len MIT je najznamejsia
@mandatum nevies kto som, co robim, koho com ucil... a ides vraviet ze som uplne mimo To co tvrdis ty, platilo tak pred 20 rokmi, doba uz je trochu ina Ako vravim, nemas sajnu, kto som Zacinat v C, pokial v nom nechce dalej pracovat, je uz fakt prezitok. To je fakt ako tvrdit, ze na Slovensku je najlepsie a pritom nikde inde nebyt...
@strejdabob jo, HTML, CSS a take srandy to nie je programovanie. Tam iba znackujes Ak budete mat C, tak zacni C potom. I ked to iba na slovenskych vyskach je tendencia zacinat s C... Asi preto, ze odcias C sa ti ucitelia nenaucili nic nove... Ale ako take C nie je tazke... Len da sa v nom pisat tak, ako ked niekto pise ako kura s labou... Minule ma som cital Ceckovy kod a ma prekvapilo, ze ake zverstva dokazem plynule citat o druhej v noci
Programovanie je o mysleni, nie o jazyku... Uz len z toho je hlupost tvrdit, ze nejaky jazyk je na zaciatok najlepsi... A ludia co poznam, nezacinali preto, ze museli, ale preto, ze ich to bavi. Vela zacalo s gamemakrom, pascalom, basicom.... Dnes je fajn celkom zacat s pythonom, aj C++ len namiesto myslenia tam treba aj riesit kopu technickych veci
@strejdabob predpokladam, ze mas Windows. Na C++ je zadarmo najlesie asi Visual C++. Mozno to bude na zaciatok kanon na vrabca, ale neviem... Ja osobne pouzivam gVim a kompilujem v prikazom riadku, ale to je uz asi trochu huste na zaciatocnika. Respektivne, na uplny zaciatok by bolo fajn aj www.codepad.org
Pekny den
Kto si, nikoho nezaujima, a duplom ked ani nevies poradit taku jednoduchu vec.
freshmeat.net :
C (9394)
Java (5687)
C++ (5195)
PHP (4619)
Perl (3895)
Python (3512)
JavaScript (1269)
Unix Shell (1058)
SQL (607)
Ruby (534)
Tcl (488)
C# (359)
bash (349)
Objective C (334)
Other (260)
HTML (257)
Assembly (250)
AJAX (218)
MySQL (180)
J2ME (170)
Other Scripting.. (145)
Scheme (144)
XML (115)
PL/SQL (97)
OCaml (95)
Lua (90)
Lisp (89)
PHP 5 (87)
Fortran (86)
CSS (81)
Haskell (78)
Delphi (72)
Awk (71)
Ada (69)
Common Lisp (64)
Java 6 (63)
Emacs Lisp (62)
Pascal (61)
Qt (60)
jQuery (58)
Java 5 (46)
Groovy (46)
Zope (46)
Qt 4 (45)
PyGTK (44)
Erlang (43)
SDL (43)
ASP (42)
OpenGL (42)
Qt4 (41)
a neberiem to ako povinnosť, keďže na tu školu idem preto, lebo ma to zaujima a chcem sa naučiť programovať
@27 co som ja kedy chodil na gymko, tak pred nim som sa za 2 tyzdne naucil uplne sam naucil viac ako sa na gymku prebralo za rok. Ale ako vravim, to nie je o jazyku, programovanie. Aspon na zaciatok urcite nie... Ide skor o to sa do toho dostat.... Preto nejaky 2 tyzdne - mesiac hrat sa s Pascalom nevidim problem. Nejde o syntax, ale pochopenie cyklus, funkcii, pola, premmenych ... Prilis dlho pri nom netreba dostat ale zas niekoho to aj bavi, tak preco nie... Ale Pascal som zistil, ze som strasne podcenil. Vcera mi ukazoval kamos, co v nom spravil a som iba ziral, ze take nieco sa da v Pascale spravit. Na zaciatok to rozhodne nie je strateny cas... C nema STL, preto ovela rychlejsie spravim v C++ to, co ty v C a na rychlosti ani neuvidis rozdiel. Teda pokial nie si masakrista ako par mojich kamosom, co si spravili v C vlastne super vyoptimalizovane kniznice.... C nie je tazke, len a da strasne prasacky pisat a nevediet ho urcite nie je nejaky deficit... Ako najzlozitejsi jazyk aky poznam je C++. Strsne mnoho vynimiek ale zas spravi sa v nom sialene veci. Hodis sablony, vypocitat co kompilator super rychlo, kedze ma vsetky data v cache atd...
neskor sa prechadza na objektove jazyky, funkcionalne, aspektove (ake ta viacej bavi
že sa o tom dozvedám teraz.
Wikipedia tvrdí toto
"Hypertextový značkový jazyk (HyperText Markup Language; HTML) je značkový jazyk určený na vytváranie webových stránok a iných informácií zobraziteľných vo webovom prehliadači. HTML kladie dôraz skôr na prezentáciu informácií (odseky, fonty, váha písma, tabuľky atď.) ako na sémantiku (význam slov)...."
- HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, MySQL
Dovod je prosty: uvidis rychlejsie vysledky a neodradi ta to, ako keby si mal zacat ako samouk s Javou ci C# ci Phyton ci F# alebo Pascal Moj nazor nezabite ma
Potom by som presiel k C# a MVC ak budes chciet robit weby.
Alebo Java ci Swift ak ta zaujimaju mobilne aplikacie.
Nezatracujem samozrejme ani ine jazyky ale profesia.sk, ci jobs.cz su najviac naklonene tymto ponukam.
Ktory programovaci jazyk a ako zacat s programovanim som popisal v clanku na mojom blogu a tak si ho mozes precitat tu: akonaweb.sk/blog/ako-sa-naucit-programovat-aky-programovaci-jazyk-si-vybrat