Kedy si myslíte že je nutné vyhľadať pomoc? Všetci si popod nos mrmleme všeličo ale kedy to presahuje medze? Je v poriadku ak sa človek zhovára s neviditeľným človekom a vedie dialóg? Dáva si otázky a odpovedá si na ne...? Je normálne aby si človek myslel
akože pokiaľ si človek len šomre popod nos a vedie diskusiu so svojim druhým ja - škodí tým niekomu/sebe samému nejako? Ak to je fakt len o diskusii, tak podľa mňa ani netreba navštevovať nikoho
No ak sú v tom už aj paranoje či schyza, to už je samozrejme ťažší oriešok, vtedy čím skôr, tým lepšie
keď mu to začne "prerastať cez hlavu" - ovplyvňovať jeho charakter a správanie, prípadne škodiť jemu samému alebo ostatným, nevie to (sa) ovládať, uvedomuje si svoje "zlyhanie", iba keď má "svetlé chvíľky" (keďže podobné ochorenia sa zvyknú obdobne striedať, chvíľu koná normálne a potom to zase príde)... neviem, je to individuálne
Bývala som chvíľu s babou čo sa občas nahlas rozprávala sama so sebou. Vlastne nie, nerozprávala, len niečo "občas " hodnotila nahlas. Prišlo mi to ujebané a radšej som sa chytro odsťahovala
Dávať prehovory ako jej bolo von, ,,uhm,dobre som si uvarila "
Nepotrebujem to počúvať, osobne si myslím že mala vyhľadať už dávno psychiatra.
@tasha5
Nj, ak sa rozprávaš sama so sebou nahlas/pri tom očividne má druhá osoba slúchatká a má ťa piči tak nie si normálna tiež (podľa mňa samozrejme, možno si OK len mne to moc ok nepríde )
@tasha5 To ešte považujem za aké také normálne. Nakoľko si si vedomá toho že to moc normálne nie je a teda to robíš len keď si sama/tajne.
Ale ona to robila všade
úplne funny bolo keď rozprávala na notebook
ja furt stretávam v meste jednu ženu co si rozpráva, co zabudla kúpiť, co kúpila alebo co sa chystá kúpiť a dokedy to musí stihnúť ... alebo, ze nemá cigarety a súrne potrebuje
ja samomluvou netrpím, ale za to choro rozmyslam stale nad všetkým...
*Teoreticky* to môže byť v rámci normy, avšak bez interakcie s danou osobou sa toho veľa nedá vydedukovať. Niekto si môže mrmlať popod nos či viesť celé dialógy s neexistujúcou osobou a pritom si byť plne vedomý toho, že sa reálne s nikým nerozpráva - vlastne by som povedala, že väčšina ľudí niečo také robí. Ak dáva sám sebe otázky a sám sebe odpovedá je to celkom bežné.
Avšak jednotlivec môže takisto nahlas odpovedať na zvukovú halucináciu (počutie hlasov) a ak ho len povrchne pozoruješ, tak to môže vyzerať len ako to klasické mrmlanie. Pri tej paranoji by som spozornela, aj keby bola bez iných sprievodných príznakov. Tieto dva symptómy, ktoré si popísala, by ale na diagnózu schizofrénie nestačili. Stálo by za to pozrieť sa ešte na sociálna aktivitu jednotlivca, funkčnosť jeho kognitívnych schopností (pamäť, pozornosť, rýchlosť spracovania informácií), emociálne rozpoloženie a akékoľvek zmeny v správaní.
no obcas si uvedomim ze tie moje dialogy samej so sebou uz nie su len take bezne dialogy ako vedie kazdy ako to byvalo kedysi aj u mna, ze sa so svojim druhym ja obcas strasne hadam a niekedy ma ide z toho jebnut, samej sebe nahlas opakujem aby mi dala pokoj a podobne.. po chvili to potom prejde, ukludnim sa, a uz nemyslim vobec. ale u mna myslim nie je nic prekvapujuce ze mi takto jebe. :/
Nemala si robiť toto fórum !! Oni nás sledujú.... Nájdu nás... Čo budeme robiť?? Čoo? Viem, že samovražda je riešenie ale čo potom? Myslíš si, že nám dajú pokoj? Čo ak ublížia našej rodine ? Čo potom? Budú ich mučiť? Nemali by sme sa rodiny zbaviť my aby netrpeli? Áno ... To je to riešenie po ktorom dychtíme !!! Ale ako to spravíme ??? Povedz mi ako?!
Neviem, mne osobne trochu naháňa strach keď si niekto stále niečo šomre popod nos. Príde mi to nenormálne, čo potom od takého človek možno čakať? Jeden člen rodiny (vzdialenej) si stále niečo pre seba hovorí. Potom sa nahlas smeje. A hovorí si veci typu "toto sa nemalo stať... ako si to mohla ku mne dovoliť... nabudúce jej ukážem.." atď. A zhoršuje sa to vekom. Teraz keď som bol na návšteve a rozprával som sa s ním, tak počas nášho rozhovoru otočil hlavu a posunul sa o meter nabok a začal si niečo sám pre seba hovoriť "toto je kokotina" a neviem čo ešte. Taktiež keď som bol u neho a on bol sám v kuchyni a ja v obývačke ktoré sú blízko seba a ja som tam pozeral telku a on si celý čas niečo hovoril sám pre seba a dával si otázky a odpovedal na na... a bolo tak tak hlasné že som nepočul televízor. Myslím si že v takom prípade treba vyhladať lekársku pomoc. čo najrýchlejšie.
ja poznám dievča, ktoré malo silnú paranoju a aj stavy že sa furt bála že ju niekto zabije - prišla k tomu na nejakom skautskom tábore, kde im vedúci rozprával strašidelné historky a ona z toho dostala toto.
teraz jej pomáha šteniatko - to je jediný tvor na svete, ktorému stopercentne verí. komunikuje len so svojou babičkou, ale postupne sa z toho dostáva a aj keď má niekedy úplné záchvaty strachu, ale už je to s ňou čoraz lepšie, tak veľmi dúfam, že sa vylieči....
inak ak vás zaujíma skúsiť si, ako sa cíti človek, keď má sluchové halucinácie, pustite si:
má to síce zle preložený český názov, pretože niekto si zrejme opäť raz myslel, že schizofrénia = počutie hlasov zo záhrobia a rozdvojená osobnosť, ale to video je fakt zaujímavé.
ja sa casto pristihnem ako sa sam so sebou rozpravam a uvedomim si , ze ak by ma niekto sledoval, pripadne, ak by ma niekto natacal tak by som bol uplne za choreho coveka, pritom si len fantaziu davam do reality a je to super
@bratislavatopka ach, ja som si az teraz spravne precitala tvoj nick, doteraz som ho vzdy len tak preletela a myslela som si ze je to bratislavskazlatokopka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
No ak sú v tom už aj paranoje či schyza, to už je samozrejme ťažší oriešok, vtedy čím skôr, tým lepšie
Dávať prehovory ako jej bolo von, ,,uhm,dobre som si uvarila "
Nepotrebujem to počúvať, osobne si myslím že mala vyhľadať už dávno psychiatra.
Ale ona bola ujetá aj v iných veciach. Jžš. Som si mala na čo spomenúť. Len ma nervy berú
Nj, ak sa rozprávaš sama so sebou nahlas/pri tom očividne má druhá osoba slúchatká a má ťa piči tak nie si normálna tiež (podľa mňa samozrejme, možno si OK len mne to moc ok nepríde )
Ale ona to robila všade
úplne funny bolo keď rozprávala na notebook
ja samomluvou netrpím, ale za to choro rozmyslam stale nad všetkým...
A nie, hento co popisuješ urcite normalne nie je
Avšak jednotlivec môže takisto nahlas odpovedať na zvukovú halucináciu (počutie hlasov) a ak ho len povrchne pozoruješ, tak to môže vyzerať len ako to klasické mrmlanie. Pri tej paranoji by som spozornela, aj keby bola bez iných sprievodných príznakov. Tieto dva symptómy, ktoré si popísala, by ale na diagnózu schizofrénie nestačili. Stálo by za to pozrieť sa ešte na sociálna aktivitu jednotlivca, funkčnosť jeho kognitívnych schopností (pamäť, pozornosť, rýchlosť spracovania informácií), emociálne rozpoloženie a akékoľvek zmeny v správaní.
a nie je to veru nič lichotivé. blehuky
teraz jej pomáha šteniatko - to je jediný tvor na svete, ktorému stopercentne verí. komunikuje len so svojou babičkou, ale postupne sa z toho dostáva a aj keď má niekedy úplné záchvaty strachu, ale už je to s ňou čoraz lepšie, tak veľmi dúfam, že sa vylieči....
inak ak vás zaujíma skúsiť si, ako sa cíti človek, keď má sluchové halucinácie, pustite si:
» www.videacesky.cz/navody-dokument...
má to síce zle preložený český názov, pretože niekto si zrejme opäť raz myslel, že schizofrénia = počutie hlasov zo záhrobia a rozdvojená osobnosť, ale to video je fakt zaujímavé.
ja sa casto pristihnem ako sa sam so sebou rozpravam a uvedomim si , ze ak by ma niekto sledoval, pripadne, ak by ma niekto natacal tak by som bol uplne za choreho coveka, pritom si len fantaziu davam do reality a je to super