Čím to je, že niektorí ľudia v sebe skrývajú obrovskú sebadisciplínu, dokážu si rozkázať, odoprieť si, premôcť sa - idú aj cez mŕtvoly za svojimi plánmi a snami a väčšinou sa aj dopracujú k úspechu.......a zase naopak niektorí sa nedokážu premôcť v ničom,
To je velmi zaujimava otazka Tiez by som na nu chcel vediet odpoved a aj na milion inych co sa tyka psychologie cloveka. Hlavne by som to chcel chapat od toho najnizsieho mozneho levelu ako napriklad mozog, neurony atd...
ako pise pipkin, ciel a motivacia. najlepsie je mat dlhodoby ciel, a vediet sa naladit na pozitivnu vlnu na tej ceste k tomu cielu. ja som napr. vazil 95 a pol kila pred dvoma mesiacmi, teraz 90 a formuje sa mi postava a pridavam si stale viac a viac pohybovych aktivit az som rozbity, ale chcem skratka vyzerat dobre, a som dostatocne motivovany na sebe pracovat. skratka ucim sa sebadiscipline, len sa obavam, ze navzdy budem odkladat prioritne veci az pokial nebude horiet, a hlavne nikdy sa nenaucim stavat skoro
@mojenovelepsieja Nieje tým pohltený, tam je problém. Každý by chcel zarábať 1 milión é ročne (príklad) ale pokiaľ to ozaj nechce tak silno že ho to núti vstávať o 3-5 ráno tak ten milión nikdy nezarobí.
Keď si určím cieľ, ktorý sa mi páči som ochotná pre to urobiť hocičo. Keď ale žiaden práve nemám, tak len žijem a prežívam.. Načo by si niečo robil keď nemáš dôvod/cieľ...
Ja by som len chcel podotknut ze odpoved typu ciel podla mna nie je odpoved na otazku co ovplyvnuje ludi v tom smere ako to bolo popisane. Proste tu ide o psychologicky pohlad podla mna a formovanie osobnosti + nejake vrodene prvky.
dá sa na tom pracovať... ja som napr. strášne pohodlný človek... vyhovorky dokážme nájsť na všetko... ávšak, došlo mi pár vecí a hlavne začala som počúvať a pozorovať seba...a zistiu som, ako mám ísť na seba a spôsobiť že budem produktívna.... avšak je to stále len v procese nó
no osobne si myslimž e nech je dany ciel ako kolvek pre človeka príťažlivý, tak pokial nevie ako na seba tak raz dva tá rýchlopečená disciplina opadne...
@dconan Ako som už spomínal. Ono existuje na to aj termín, volá sa to majstrovská posadnutosť. Ak človeka niečo pohltí, je tým pohltený natolko, že zrazu prestane vnímať čas, prestane vnímať fyzickú únavu a iné fyzické/psychické aspekty ktoré bežnému človeku neodchádzaju. Práve to vedie k nadľudským schopnostiam.
Poviem príklad. Niekto je do športovania tak zahltený, že trénuje den a noc a ľudia sa mu čudujú ako to tolko vládze a dokáže, pretože oni by to nevedeli. Jeho to proste baví a vedel by to robiť od rána do večera, je schopny obetovať pre šport všetko - zábavu, rodinu...
je to skorej o motivácií a každý človek je v tom trochu iný a tu motiváciu a ciele si stavia úplne inak... A to že niečo fláka to znamená že buc na to nemá alebo proste to nie je vec ktorá mu nie dôležitá
najskor nato clovek musi byt aj ciastocne predurceny aby mohol ist az do extremov a bude to mat asi vela docinenia s motivacnym centrom.
To ci sa to da uplne prenastavit neviem ale urcite sa da vela spravit s tym ak je clovek flakar, tak aby aspon nebol
@pappkin oki ale dajme tomu ze oboch ludi nieco posadne nejaka myslienka v ich mozgu a jeden sa ju snazi premenit a druhy nie. Preco? Odpoved sa skyva v rozdielnosti tychto ludi. A to suvisi s tym ako ich ovplyvnili rodicia, ake vrodene vlasnosti maju atd. To co pises ty je uz nejaky strasne vysoky level. Ked si precitas tu otazku pozorne tak v nej nejde o to ze ci ma niekto ciel alebo nie, Ale najst nejake psychycke vplyvy ktore odlisuju ludi.
@mojenovelepsieja
No existuje xy teórií o tom čo to duša je a vždy sú to len rozumové vysvetlenia, ktoré sú jaksi obmedzené. Ono sa to celkom ťažko vysvetľuje logicky. Ja si dušu predstavujem dualisticky, že je v nej niečo ako pozitívna a negatívna energia v istom pomere. Resp. niečo ako kladný potenciál a nulový. Ale je jedno ako si to predstavujem ja alebo hocikto iný, oveľa lepšie sa to dá "chápať" cez emócie. Ja som raz zažil stav, keď som cítil akoby mi horel plameň v hrudi (neviem ako inak to popísať, každopádne, bolo to teplé niečo ) a cítil som sa v tej chvíli neuveriteľne silný a odhodlaný a tiež som necítil strach. Mal som aj iné, ehm, nevšedné zážitky, ale tento sa k téme najlepšie hodí.
Chcel som sa dostať k tomu, že nejde o to ako si to logicky popíšeme, lebo ono je to tak trochu mimo logiky, ale či uznáme, že niečo "viac" existuje. Čiže pre mňa je to dosť abstraktný pojem a nechápem to čisto rozumovo.
Aby som sa vrátil k téme, myslím si že čím je duša viac nabitá tou "pozitívnou energiou" tým je človek menej náchylný vyberať si ľahšie cestičky a má vysokú sebadisciplínu a odhodlanie čeliť čomukoľvek. No a to či sa bude duša plniť tou pozitívnou, resp. negatívnou energiou zase závisí od toho či si bude človek pri každom rozhodovaní vyberať ľahšiu alebo ťažšiu cestu. Ako keď si mal Neo v Matrixe vybrať medzi červenou a modrou pilulkou .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
musel som
@laurikaaa lenže niekto si nájde stále nejaký cieľ a motiváciu a iného nezmotivuje nič, preto ma to zaujíma.
no osobne si myslimž e nech je dany ciel ako kolvek pre človeka príťažlivý, tak pokial nevie ako na seba tak raz dva tá rýchlopečená disciplina opadne...
Poviem príklad. Niekto je do športovania tak zahltený, že trénuje den a noc a ľudia sa mu čudujú ako to tolko vládze a dokáže, pretože oni by to nevedeli. Jeho to proste baví a vedel by to robiť od rána do večera, je schopny obetovať pre šport všetko - zábavu, rodinu...
To ci sa to da uplne prenastavit neviem ale urcite sa da vela spravit s tym ak je clovek flakar, tak aby aspon nebol
No existuje xy teórií o tom čo to duša je a vždy sú to len rozumové vysvetlenia, ktoré sú jaksi obmedzené. Ono sa to celkom ťažko vysvetľuje logicky. Ja si dušu predstavujem dualisticky, že je v nej niečo ako pozitívna a negatívna energia v istom pomere. Resp. niečo ako kladný potenciál a nulový. Ale je jedno ako si to predstavujem ja alebo hocikto iný, oveľa lepšie sa to dá "chápať" cez emócie. Ja som raz zažil stav, keď som cítil akoby mi horel plameň v hrudi (neviem ako inak to popísať, každopádne, bolo to teplé niečo ) a cítil som sa v tej chvíli neuveriteľne silný a odhodlaný a tiež som necítil strach. Mal som aj iné, ehm, nevšedné zážitky, ale tento sa k téme najlepšie hodí.
Chcel som sa dostať k tomu, že nejde o to ako si to logicky popíšeme, lebo ono je to tak trochu mimo logiky, ale či uznáme, že niečo "viac" existuje. Čiže pre mňa je to dosť abstraktný pojem a nechápem to čisto rozumovo.
Aby som sa vrátil k téme, myslím si že čím je duša viac nabitá tou "pozitívnou energiou" tým je človek menej náchylný vyberať si ľahšie cestičky a má vysokú sebadisciplínu a odhodlanie čeliť čomukoľvek. No a to či sa bude duša plniť tou pozitívnou, resp. negatívnou energiou zase závisí od toho či si bude človek pri každom rozhodovaní vyberať ľahšiu alebo ťažšiu cestu. Ako keď si mal Neo v Matrixe vybrať medzi červenou a modrou pilulkou .