Keby nastala situácia,že máte problém, ktorý by bolo treba riešiť právnou cestou, trvali by ste na tom ísť rovno na súd alebo by ste dôverovali aj mediátorovi a vyskúšali takúto možnosť? A naopak, vedeli by ste si predstaviť (chceli by ste) byť mediátorom
jednoznačne mediácia (ale záležalo by aj od druhu problému)
nemám problém byť mediátorom, len je to ešte začínajúci inštitút (nikto o ňom poriadne nevie) a nevynáša to veľa peňazí (takže mediátori väčšinou popritom vykonávajú aj inú prácu)
tak závisí od toho, kto by bol tá druhá strana, keďže obe strany s mediáciou musia súhlasiť.
ale určite je to, pokiaľ sa dá, lepšie riešenie, napríklad aj preto, že nášmu súdnictvu sa veriť nedá.
a mediátorom by som asi byť nechcela, hlavne preto, že všeobecne ma právo nikdy nelákalo, a človek na to potrebuje mať prirodzenú autoritu a nervy na prácu s niektorými ľuďmi.
@ladyni pri obcianskych sporoch su odporucane ceny na hodinu, konkretne pri nemajetkovych sporoch 20 eur a pri majetkovych sporoch 67 eur ..keby si chcela viac, tak tu mas aj cennik » www.komoramediatorov.sk/cennik.html...
@lui74 mas pravdu, vela ludi o moznosti mediacie ani nevie..ale bola by to dobra cesta ako odbremenit sudy od tych jednoduchsich pripadov,ktore by sa dali vyriesit aj takto a mediaci je sice vykonavana ako podnikatlska cinnost ale tiez si neviem predstavit ci by sa na tom dalo extra zarobit
@burble s tou autoritou mas pravdu..a mediatorom sa mozes stat aj ak mas vystudovanu psychologiu alebo inu VS, tam je pre mna skor zase otazka, ci sa pocas toho, nazvem to skolenie na mediatora, stihne clovek naucit vsetko potrebne aby bol schopny to vykonavat...aj ked nema predtym pravnicku skolu dokoncenu
@burble no zaplatis cca 400 euro za kurz to je take nahananie peniazkov pre tych ktori kurzy ponukaju a im je to uz jedno ci sa uchytis alebo nie a nemusis mat vobec vystudovane pravo este dobre ked ta psychologia,ze vie pracovat s ludmi a tak alebo nieco pribuzne...ale neviem si predstavit ze vystudujem napr. fyziku alebo hocico, spravim si kurz a teraz sa idem tvarit,ze sa do toho rozumiem
@lui74 nevýhodu by som videla aj ja napr. v tom, ze ide o dobrovolnost a ktorakolvek zo stran moze prstat spolupracovat a nikam to nedospeje...a ze aj ked sa o niecom rozhodne, moze to nespokojna strana posunut dalej na sud , kazdy to moze vnimat inak.. .eviem ci @matheusko myslel este nejake ine velke nevyhody a opytala som sa len na tvoj osobny postoj preco jednoznacne sudy,tak si mohol reagovat normalnou odpovedou
@myrabelle pri mediácii sa o ničom nerozhoduje, ide o dohodu strán no je to určitý pokus o zmierne vybavenie a určite je to aj lacnejší spôsob, hoci sa nezaručuje úspešný koniec...stále je to lepšie, ako ísť hned na súd a prehrať ho
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
nemám problém byť mediátorom, len je to ešte začínajúci inštitút (nikto o ňom poriadne nevie) a nevynáša to veľa peňazí (takže mediátori väčšinou popritom vykonávajú aj inú prácu)
a v akej cenovej kategorii sa pohybujeme pri mediatorovi?
ale určite je to, pokiaľ sa dá, lepšie riešenie, napríklad aj preto, že nášmu súdnictvu sa veriť nedá.
a mediátorom by som asi byť nechcela, hlavne preto, že všeobecne ma právo nikdy nelákalo, a človek na to potrebuje mať prirodzenú autoritu a nervy na prácu s niektorými ľuďmi.
@lui74 mas pravdu, vela ludi o moznosti mediacie ani nevie..ale bola by to dobra cesta ako odbremenit sudy od tych jednoduchsich pripadov,ktore by sa dali vyriesit aj takto a mediaci je sice vykonavana ako podnikatlska cinnost ale tiez si neviem predstavit ci by sa na tom dalo extra zarobit
@burble s tou autoritou mas pravdu..a mediatorom sa mozes stat aj ak mas vystudovanu psychologiu alebo inu VS, tam je pre mna skor zase otazka, ci sa pocas toho, nazvem to skolenie na mediatora, stihne clovek naucit vsetko potrebne aby bol schopny to vykonavat...aj ked nema predtym pravnicku skolu dokoncenu