V ktorej krajine by si chcel zit? alebo ak zijes mimo Slovenska, chcel by si sa vratit, alebo radsej nie? Co by sa na Slovensku muselo zmenit aby si sa vratil? .. to ma taka filozoficka melancholia chytila z tych pohovorov, tam to malo takyto charakter
Ak by som nemusela brat do uvahy veci ako pomer prijmov a vydavkov a ako narocne je vobec dostat sa tam a take tie prakticke veci, tak v californii
Ak mam byt realisticka tak v rakusku a nehovorim to preto ze tam zijem ale preto ze naozaj byt vo viedni mi pride uplne idealne vzhladom k tomu ake su platy a ake su priemerne vydavky, nemyslim ze sa da najst lepsi pomer v europe, tj miesto kde sa bude mat clovek financne lepsie pri vykonavani rovnakej prace a rovnakom zivotnom style. Plus vzdialenost od slovenska (hodina vlakom do BA? top!) a bezpecnost toho mesta, cistota, blizkost hor a moznost bez problemov fungovat bez nemciny ak viete po anglicky..za mna je to uplne idealne
Žijem v ČR, možno sa presuniem ďalej. Na Slovensko sa nemám v pláne nikdy vrátiť, v poslednej dobe mám pocit, že nás debilné zákony prijaté teraz pred voľbami posúvajú do stredoveku. A v krajine, ktorá sa stavia k ženám tak ako Slovensko mám v piči žiť.
Najradšej by som žila v Kanade, ale to je nereálne, tak možno skúsim Rakúsko alebo ostanem v ČR. Slovensko ani vizuálne bohužiaľ, a to som už začala uvažovať nad tým, že sa možno vrátim. Ale toto, čo sa tam deje posledne ma odrádza, spolu s tým, že tých tmarov chce ešte stále voliť veľmi veľa ľudí. Nikdy tam dobre nebude.
z toho čo som precestoval, by som si vybral asi Belgicko, prípadne Švajčiarsko - vyspelé štáty s pohodovými ľuďmi, ale asi skôr frankofonne oblasti - napr Brussel alebo Ženevu
@patrixo azijske jazyky su cele zle, to sa v rozumnom case neda naucit ale v Thajsku je anglictina v tych vacsich mestach vcelku rozsirena.
Vyhody Thajska:
- 1000x lepsie jedlo
- lepsie night markety
- o dost nizsie ceny prakticky vsetkeho okrem mozno sukromneho zdravotnictva
- lepsie pocasie (na Taiwane je uz teraz celkom zima: 20 stupnov vs 29 v Thajsku)
- krajsie plaze
- existencia domov so zahradami
- night life
- lepsie pivo
Vyhody Taiwanu:
- 1000x rozvinutejsia infrastruktura
- radovo kvalitnejsie sluzby
- bezpecnost
- viac slobody (fizli ta menej buzeruju a neberu uplatky od beznych ludi)
- jednoduchsie sa cestuje aj do najzaprdenejsich dedin
- kvalitnejsie sukromne zdravotnictvo (i ked ani to Thajske nie je zle, ale je vcelku drahe)
- jednoducha vizova politika (kazde 3 mesiace robim viza run, viza su zadarmo, nikto sa ma na nic nepyta)
- vacsie moznosti kupi nehnutelnosti (ale ceny ujebane od reality)
Zijem v CR, vratit sa nechystam, aj ked tak asi pol roka az rok dozadu som taku trochu melancholiu mal, ze by som sa mozno aj vratil. Ale potom som vytriezvel a nechcem sa vracat, dovody: kvoli mentalite ludi (to je vidiet na volbach a preferenciach) a kvoli politike. Tieto 2 veci maju dopad na celu spolocnost a to v akom stave je Slovensko.
Chcel by som zit bud tu v CR, ale kedze aj tu ma to trochu prestava bavit, tak pripadne nejaka alpska krajina alebo severske staty vratane Islandu, mimo Europu ma najviac laka Kanada, pripadne Australia alebo Novy Zeland.
@tommyhot
akože asi dosť závisí v akej časti krajiny si, všade som nebola.. ale bola som raz v Thajsku v súkromnej nemocnici a musím povedať, že v Thajsku by som teda vážnejšíe ochorenie mať nechcela, prišlo mi to, že na nemocnicu sa len hrajú a ide o veľmi amatérskych hercov
a napríklad domy so záhradami v pravom slova zmysle som tam takmer nevidela
a nepríde ti napr. Thajsko ako špinavá krajina? a to by ti vážne vyhovovalo mať celý rok okolo 30 stupňov? a night life tam podľa mňa naberá úplne iné rozmery
mne sa na Thajsku páčilo, že všetci sú tam takí uvoľnenejší, pokojnejší, menej uponáhľaní, priateľskejší a mierumilovní aj náboženstvom... a myslím, že ľudia žijú veľmi spokojný a jednoduchý život ... akože spolu s počasím a prírodou atď úplná oáza pokoja, že by som si želala sa tam aspoň raz mesačne teleportovať .. a napríklad som bola veľmi prekvapená v pomere ku zastavaným oblastiam, koľko zelene a prírody majú (koľko majú odpadu je druhá vec )
Ale inak by som chcela tiež žiť v Rakúsku kvôli životnému štandardu, akože celkovo finančne, pomer príjmu a výdavkov, proste človek si môže dovoliť žiť slušný život a dopriať si, tiež by som sa tam nemala zle finančne ani na dôchodku, na materskej atď, tiež mi vyhovuje, že je to kúsok od Slovenska - kvôli rodičom, dá sa tam mať pekný mestský život a majú ešte krajšie hory a prírodu! a je to blízko ku zvyšku svetu.
Čo by sa muselo na Slovensku zmeniť - rozhodne zdravotníctvo - radšej umrieť doma, ako ísť do slovenskej nemocnice, mám fakt iba zlé skúsenosti s doktormi, nikto tu v skutočnosti nechce pomôcť, nikto si nenájde čas, keď človek aj umiera, tak sa pomaly musí objednať s čakacou dobou 2 mesiace som iba kus mäsa a nikto sa nestará o ľudský prístup. Akože bola som v Rakúsku u doktorov aj v nemocnici a musím povedať, že boli veľmi ochotní pomôcť, boli veľmi príjemní, usmievaví - či už doktori, alebo sestričky, takmer nikde som na nič nemusela čakať, dokonca som si nemyslela, že by som v živote mohla mať pozitívny zážitok z nemocnice, lebo som doktorský bojko, proste úplne všetci sa ku mne pekne správali a aj hygienický štandard bol väčší , musím skonštatovať, že mi nejako super ani nepomohli, ale rozhodne mi neuškodili, urobili všetko, čo bolo treba, v čo najrýchlejšom čase, nerobili haló, nezahlcovali ma negatívnymi ,,prognózami'' ani nič podobné ... no a potom som sa prišla dať vyšetriť domov na Slovensko a mala som dosť
Doteraz som vždy mal názor, že sa na SR nevrátim. Ale dávam tomu ešte šancu, uvidíme, možno sa to zmení. Aj keď tá istá slovenská nátura a hlúposť asi ostane navždy.
@patrixo v Thajsku sa ti tak lahko nepodari zit, ak nemas vela penazi bud na Elite visa (5 rokov 16000 eur), firmu (5 rokov min naklady 12000 eur), alebo na visa runy naspat na Slovensko. Legalnu pracu, ktora by ti zabezpecila viza si tam na 99% nenajdes, kedze oni tam foreignerov vacsinou chcu len ako turistov, alebo investorov.
Co sa tyka Taiwanu, tak ak vies pracovat z domu, tak je tu uplne jednoduche zit. Proste kazde 3 mesiace odletis napriklad na Filipiny a kludne sa vratis aj v ten isty den a dostanes bezvizovy vstup na dalsie 3 mesiace. Popri tom vies robit nelegalne english teachera za cca 15e/hod ak by si potreboval extra prachy.
Kazdopadne ak mas peniaze, tak urcite sa odstahuj. Stoji to za to vyskusat si zit v zahranici aspon na par rokov. Ak nic ine, tak zistis, ci mas radsej zivot na Slovensku, alebo nie.
@limetkajaja zavisi od toho v akej sukromnej "nemocnici". Ci Bangkok Hospital, alebo v nejakej malej lokalnej klinike. Ale hej, pocul som aj ja mixed reviews. Zalezi asi od konkretneho doktora, ci studoval v zahranici atd.
Neviem kde v Thajsku si bola, ale mimo centra miest a turistickych oblasti mas domy so zahradou prakticky vsade. Napriklad v Hua Hin tvoria tzv "villages" (domove dediny so security guardom) vacsinu mesta. Btw pod zahradou mam na mysli travnik, nie rajciny napriklad kamos byva v podobnom dome ako tento nie je to 100 hektarova zahrada, kazdopadne je to nieco co v Azii zvycajne nevidis.
Hej Thajsko je relativne spinava krajina, ale mna skor zaujima ako velmi ma chce vlada pojebat do riti a ukradnut mi peniaze, nez plastove sacky po kanaloch ta Slovenska bola v kradnuti mojich ziskov velmi dobra
30 stupnov je absolutne minimum, ktore som ochotny znasat momentalne je na Taiwane 20 stupnov a uz som aj vytiahol ponozky a hrube kratase.
Mas v Thajsku aj normalny night life, nie len kurvy a ladyboye kopu barov s karaoke, ci zivou muzikou. Samozrejme ak ides na Soi Cowboy, tak uvidis ten najvacsi hnoj, treba ist mimo sex turisticke oblasti.
Hej mierumilovni su, ale len kym niekoho nenaseres a nestrati tvar. Potom macety a sekery
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
Ak mam byt realisticka tak v rakusku a nehovorim to preto ze tam zijem ale preto ze naozaj byt vo viedni mi pride uplne idealne vzhladom k tomu ake su platy a ake su priemerne vydavky, nemyslim ze sa da najst lepsi pomer v europe, tj miesto kde sa bude mat clovek financne lepsie pri vykonavani rovnakej prace a rovnakom zivotnom style. Plus vzdialenost od slovenska (hodina vlakom do BA? top!) a bezpecnost toho mesta, cistota, blizkost hor a moznost bez problemov fungovat bez nemciny ak viete po anglicky..za mna je to uplne idealne
Najradšej by som žila v Kanade, ale to je nereálne, tak možno skúsim Rakúsko alebo ostanem v ČR. Slovensko ani vizuálne bohužiaľ, a to som už začala uvažovať nad tým, že sa možno vrátim. Ale toto, čo sa tam deje posledne ma odrádza, spolu s tým, že tých tmarov chce ešte stále voliť veľmi veľa ľudí. Nikdy tam dobre nebude.
Vyhody Thajska:
- 1000x lepsie jedlo
- lepsie night markety
- o dost nizsie ceny prakticky vsetkeho okrem mozno sukromneho zdravotnictva
- lepsie pocasie (na Taiwane je uz teraz celkom zima: 20 stupnov vs 29 v Thajsku)
- krajsie plaze
- existencia domov so zahradami
- night life
- lepsie pivo
Vyhody Taiwanu:
- 1000x rozvinutejsia infrastruktura
- radovo kvalitnejsie sluzby
- bezpecnost
- viac slobody (fizli ta menej buzeruju a neberu uplatky od beznych ludi)
- jednoduchsie sa cestuje aj do najzaprdenejsich dedin
- kvalitnejsie sukromne zdravotnictvo (i ked ani to Thajske nie je zle, ale je vcelku drahe)
- jednoducha vizova politika (kazde 3 mesiace robim viza run, viza su zadarmo, nikto sa ma na nic nepyta)
- vacsie moznosti kupi nehnutelnosti (ale ceny ujebane od reality)
Chcel by som zit bud tu v CR, ale kedze aj tu ma to trochu prestava bavit, tak pripadne nejaka alpska krajina alebo severske staty vratane Islandu, mimo Europu ma najviac laka Kanada, pripadne Australia alebo Novy Zeland.
akože asi dosť závisí v akej časti krajiny si, všade som nebola.. ale bola som raz v Thajsku v súkromnej nemocnici a musím povedať, že v Thajsku by som teda vážnejšíe ochorenie mať nechcela, prišlo mi to, že na nemocnicu sa len hrajú a ide o veľmi amatérskych hercov
a napríklad domy so záhradami v pravom slova zmysle som tam takmer nevidela
a nepríde ti napr. Thajsko ako špinavá krajina? a to by ti vážne vyhovovalo mať celý rok okolo 30 stupňov? a night life tam podľa mňa naberá úplne iné rozmery
mne sa na Thajsku páčilo, že všetci sú tam takí uvoľnenejší, pokojnejší, menej uponáhľaní, priateľskejší a mierumilovní aj náboženstvom... a myslím, že ľudia žijú veľmi spokojný a jednoduchý život ... akože spolu s počasím a prírodou atď úplná oáza pokoja, že by som si želala sa tam aspoň raz mesačne teleportovať .. a napríklad som bola veľmi prekvapená v pomere ku zastavaným oblastiam, koľko zelene a prírody majú (koľko majú odpadu je druhá vec )
Čo by sa muselo na Slovensku zmeniť - rozhodne zdravotníctvo - radšej umrieť doma, ako ísť do slovenskej nemocnice, mám fakt iba zlé skúsenosti s doktormi, nikto tu v skutočnosti nechce pomôcť, nikto si nenájde čas, keď človek aj umiera, tak sa pomaly musí objednať s čakacou dobou 2 mesiace som iba kus mäsa a nikto sa nestará o ľudský prístup. Akože bola som v Rakúsku u doktorov aj v nemocnici a musím povedať, že boli veľmi ochotní pomôcť, boli veľmi príjemní, usmievaví - či už doktori, alebo sestričky, takmer nikde som na nič nemusela čakať, dokonca som si nemyslela, že by som v živote mohla mať pozitívny zážitok z nemocnice, lebo som doktorský bojko, proste úplne všetci sa ku mne pekne správali a aj hygienický štandard bol väčší , musím skonštatovať, že mi nejako super ani nepomohli, ale rozhodne mi neuškodili, urobili všetko, čo bolo treba, v čo najrýchlejšom čase, nerobili haló, nezahlcovali ma negatívnymi ,,prognózami'' ani nič podobné ... no a potom som sa prišla dať vyšetriť domov na Slovensko a mala som dosť
Co sa tyka Taiwanu, tak ak vies pracovat z domu, tak je tu uplne jednoduche zit. Proste kazde 3 mesiace odletis napriklad na Filipiny a kludne sa vratis aj v ten isty den a dostanes bezvizovy vstup na dalsie 3 mesiace. Popri tom vies robit nelegalne english teachera za cca 15e/hod ak by si potreboval extra prachy.
Kazdopadne ak mas peniaze, tak urcite sa odstahuj. Stoji to za to vyskusat si zit v zahranici aspon na par rokov. Ak nic ine, tak zistis, ci mas radsej zivot na Slovensku, alebo nie.
Neviem kde v Thajsku si bola, ale mimo centra miest a turistickych oblasti mas domy so zahradou prakticky vsade. Napriklad v Hua Hin tvoria tzv "villages" (domove dediny so security guardom) vacsinu mesta. Btw pod zahradou mam na mysli travnik, nie rajciny napriklad kamos byva v podobnom dome ako tento
nie je to 100 hektarova zahrada, kazdopadne je to nieco co v Azii zvycajne nevidis.
Hej Thajsko je relativne spinava krajina, ale mna skor zaujima ako velmi ma chce vlada pojebat do riti a ukradnut mi peniaze, nez plastove sacky po kanaloch ta Slovenska bola v kradnuti mojich ziskov velmi dobra
30 stupnov je absolutne minimum, ktore som ochotny znasat momentalne je na Taiwane 20 stupnov a uz som aj vytiahol ponozky a hrube kratase.
Mas v Thajsku aj normalny night life, nie len kurvy a ladyboye kopu barov s karaoke, ci zivou muzikou. Samozrejme ak ides na Soi Cowboy, tak uvidis ten najvacsi hnoj, treba ist mimo sex turisticke oblasti.
Hej mierumilovni su, ale len kym niekoho nenaseres a nestrati tvar. Potom macety a sekery