pravda, ani ja by som poriadne nevedel, iba skutočne laicky... na školách by sa to malo normálne učiť, ale niee, my sa učíme kraviny, ktoré v živote nevyužijeme...
hm...no PP sme sa naposledy ucili v tercii, ale aj teraz s radostou studujem manual PP v autolekarnicke.. a jej obsah a tak...no a mama je najlepsia, ked si pyta leukoplast...ne ze by sla sama do lekarnicky, ale ja jej ho musim vybrat a zalepit
ale kebyže sa mi to náhodou stane (čo dúfam že nie, ale nikdy behovor nikdy), tak by som zavolala na to nonstop číslo, kde povedia ako postupovať Kým príde záchranka
Podˇal toho o aký úraz by sa jednalo keby to bol úraz elektrickým prúdom tak som na to veľmi dobre zaškolený. Ale keby to bola autonehoda alebo podobne tak neviem
ja som sa naposledy ohľadom tohto nasrala, keď som robila autoškolu. zapísala som sa ešte v minulom roku a preto som prvú pomoc nemusela robiť, ale podľa mňa by bolo absolútne prirodzené, keby sa ľudia na autoškole namiesto technických čapov, valčekov a podobných idiotín radšej učili prvú pomoc...
keď sa totiž pokazí auto, tak jasne že ho nebudem opravovať ja, ale dám ho do servisu...za to pri záchrane života môžu rozhodnúť sekundy...
samozrejme, každý by mal absolvovať nejaký kurz prvej pomoci..a hanbím sa, ale musím povedať, že asi by som veľmi tomu ranenému nepomohla...
..ja som už bol školený aj trikrát...aj teraz je tomu asi mesiac..ale...
príde situácia..či už úraz prúdom..alebo krvácanie..alebo ruka visí ´´na vlásku´´...všetko vieš...všetko ovládaš..a ten ranený strašne kričí...vrieska..od bolesti..krv mu strieka..všade navôkol..snažíš sa mu zastaviť krvácanie...alebo....
zasiahne ho prúd...dostaneš ho mimo el.prúd...nedýcha...nemá pulz...treba robiť umelé dýchanie...masáž srdca...a Tebe sa roztrasú ruky...nevieš sa ukľudniť...
jednoducho aj keď je človek školený..záleží od situácie....čo urobíš...ako sa zachová tvoja psychika....
PP ovladam dost dlho tak na modeloch an sutaziach zdravotnickych pohoda ale ked an silvestra buchli brachovi v ruke "DRAKULOVE GULE" tak som bola viac v strese jak on
ako prvú pomoc dať viem, ale neviem čako by som reagovala keby som sa ocitla v situácii keby ju bolo treb aaj dať...ešte som sa v nej neocitla a dúfam že ani nebudem musieť..
Viem. A tiež som si myslel že budem v strese ked sa niečo také stane a nebudem vediet ani čo robiť. Omyl. Všetko išlo automaticky. Ale nebol som pri tom sám, takže to bolo jednoduchšie.
Ešte som v takej situácii nebola, ale prvú pomoc v teoretickej rovine ovládam. Mojou výhodou je tiež fakt, že panikárčim, až keď je po všetkom, všetci sú už zachránení a nikomu sa nemôže nič stať...
Prva pomoc, fakt su to jednoduche veci, ktore zachranuju zivot. Ale dost zavisy od psychiky, hlavne treba mat chladnu hlavu.
ale nikdy to nie 100%. Skuseny zachranar, zachranoval, pohoda, raz ho zavolali k autonehoda, pohoda. ale dorazil na miesto, a vidi svojho syna v kaluzi krvi. Zrutil sa ihned.
Mna osobne sa stalo tak, som 4. plavick v rodine. Boli sme na dovolenke ako rodinka v Tunisku. V hoteli bol aj jeden 3m bazen. Vacinou sme stale boli v blizkosti. Ale v tunisku take niecko ako plavcici, nehrozi. Isli sme na obed, a presne v tom case sa tam zacal topit nejaky chlapec, ludia stali, kricali ale nespravili nic. Po neviem kolkych minutach ho vytiahla jedna pani, resusctivavala zachranila mu zivot. Strasne som bol na blud ludi co nic neurobili nastaty, sakra aspon nafukovacku mu hodit alebo co ked uz nic ine. bol som nejak sklamany. Keby som tam bol a este s ocom tak chlapec je do za 5 sekund na brehu. Ale keby som tam bol, zachranil by som ho a riadita hotela by som asi vyhodil. Na take veci mam strasne nervy.
Fakt, fyzicky prva pomoc nie je vobec zlozita. Je aj super kniha na to, kde vsetko rychlo najdete v pripade potreby. Stoji za to, si ju obcas aspon precitat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Ale mylsim si, ze som taka povaha, ze by som bola schopna nieco urobit.
keď sa totiž pokazí auto, tak jasne že ho nebudem opravovať ja, ale dám ho do servisu...za to pri záchrane života môžu rozhodnúť sekundy...
samozrejme, každý by mal absolvovať nejaký kurz prvej pomoci..a hanbím sa, ale musím povedať, že asi by som veľmi tomu ranenému nepomohla...
..ja som už bol školený aj trikrát...aj teraz je tomu asi mesiac..ale...
príde situácia..či už úraz prúdom..alebo krvácanie..alebo ruka visí ´´na vlásku´´...všetko vieš...všetko ovládaš..a ten ranený strašne kričí...vrieska..od bolesti..krv mu strieka..všade navôkol..snažíš sa mu zastaviť krvácanie...alebo....
zasiahne ho prúd...dostaneš ho mimo el.prúd...nedýcha...nemá pulz...treba robiť umelé dýchanie...masáž srdca...a Tebe sa roztrasú ruky...nevieš sa ukľudniť...
jednoducho aj keď je človek školený..záleží od situácie....čo urobíš...ako sa zachová tvoja psychika....
ale školenia v autoškole majú zmysel...
a k téme...VEDEL...(a možno nie)
Ešte som v takej situácii nebola, ale prvú pomoc v teoretickej rovine ovládam. Mojou výhodou je tiež fakt, že panikárčim, až keď je po všetkom, všetci sú už zachránení a nikomu sa nemôže nič stať...
ale nikdy to nie 100%. Skuseny zachranar, zachranoval, pohoda, raz ho zavolali k autonehoda, pohoda. ale dorazil na miesto, a vidi svojho syna v kaluzi krvi. Zrutil sa ihned.
Mna osobne sa stalo tak, som 4. plavick v rodine. Boli sme na dovolenke ako rodinka v Tunisku. V hoteli bol aj jeden 3m bazen. Vacinou sme stale boli v blizkosti. Ale v tunisku take niecko ako plavcici, nehrozi. Isli sme na obed, a presne v tom case sa tam zacal topit nejaky chlapec, ludia stali, kricali ale nespravili nic. Po neviem kolkych minutach ho vytiahla jedna pani, resusctivavala zachranila mu zivot. Strasne som bol na blud ludi co nic neurobili nastaty, sakra aspon nafukovacku mu hodit alebo co ked uz nic ine. bol som nejak sklamany. Keby som tam bol a este s ocom tak chlapec je do za 5 sekund na brehu. Ale keby som tam bol, zachranil by som ho a riadita hotela by som asi vyhodil. Na take veci mam strasne nervy.
Fakt, fyzicky prva pomoc nie je vobec zlozita. Je aj super kniha na to, kde vsetko rychlo najdete v pripade potreby. Stoji za to, si ju obcas aspon precitat.
ja už posledné 2 mesiace sa chystám prihlásiť do nejakého kurzu prvej pomoci
nikdy nevieš, autonehoda, príapadne keď jazdím na biku, aj vtedy sa utrafí... treba to vedieť,
hneď si to idem vyhľadať,
vraj červený kríž robí takéto...