clovek nemusi byt veriaci aby konal dobre, je uz len nekonecne pokrytectvo takych ludi, ktori intriguju a robia zle hned ako vytahnu paty z bozieho chramu..
k tomu druhemu, uhm no to tiez zalezi od toho, kto je aky clovek
ateista.. a? Ak to niekto vraví, tak je kokot. Ja som ateista a konám dobro už len v tom, že neurážam ľudí, ktorí veria v niečo iné... ako to robia mnohí silne veriaci. Nikoho sa o svojom názore nesnažím presvedčiť.
Kresťania, ktorí sa boja zísť z cesty, ktorú diktuje Boh, sú hlúpi kresťania. človek by mal mať na svet vlastný názor a ak niekto slepo naleduje to, čo mu farár povie v kostole, raz si v živote uvedomí, že to bola chyba.
A čo sa týka materializmu, kukni si Fight Club, to ťa potom hneĎ prejde
@zmrdak že si to ty.. myslis to vazne alebo si robis srandu? ja s tebou suhlasim, alebo tiez sa mi nepaci to ich "spovedanie" - spravim nieco zle, idem sa vyspovedat parkrat poviem nejaku modlitbu a je mi odpustene??
inac nechapem načo som chodila na nabozko.. najviac ma vytacala nasa ucka v deviatom rocniku, no mna islo z nej porazit, to bolo totalna nabozenska fanaticka, napr. sa nas snazila presvedcit o tom ze v homeopatikach je nejaka mágia, teraz uz neviem ci biela alebo cierna, ale totalne chora je
A ako som tak čítala kúsok z biblie, je tam dosť kravín (No, minimálne tá jedna čo som ju tam našla . Ale tak zase podľa mňa záleží od jednotlivcov, akí sú. Nie je kresťan ako kresťan...
btw som sice veriaci, ale neverim v krestanskeho/moslimskeho/zidovskeho Boha, ktory je chapany ako bytost.. Pre mna je Boh vesmir, nejaka prirodna sila...
kdo aký je každého vec.....nech si nikto nemyslí, že to ma tu na zemi vyhrané, len preto, že robí dobre alebo zle...........pravda je inde.............filip
@zmrdak ateista sa nicoho neboji? a krestan sa boji Boha? prepac ale mne sa to zda dost hlupe tvrdenie, cirkev by asi nemohla existovat len na tom principe ze sa veriaci v nej boja Boha nemyslis? Boh a cirkev su pre nas oporou. A okrem toho nerobit zlo a konat dobro su dve rozdielne veci. Nemyslim si, ze by Boh chvalil ludi za to ze nerobia zle veci, pretoze kazdy z nas ma v sebe omnoho vacsi potencial ako len niekomu inemu neublizit.. ja tu nechcem rozdavat rozumy, ani nikoho ponizovat, alebo mu brat nazory ale nedalo mi nezareagovat pretoze si myslim, ze by tu mal byt nazor aj z takehoto uhla pohladu..
@lenkaska1 spovedanie v krestanstve nieje o tom ze spravim zlu vec a idem sa vyspovedat lebo niekto mudry povedal. a uz vobec sa neodpusta za "odrecitovanie" modlitby. spoved je pre nas situacia, kedy si uvedomime svoje zlyhania a lutujeme ich. je jasne ze je to ludom neprijemne povedat svoje hriechy a slabe stranky niekomu aj ked je to v sukromi. ALE my to nehovorime "nejakemu fararovi" ale prostrednictvom neho samotnemu Bohu.
@zmrdak ja som nepovedala ze sa Boha nebojime ale ze to nieje cele o tom ze sa ho bojime. Chcela som tym povedat ze keby to bolo iba o tom boli by v cirkvi asi dost zdeptani ludia nemyslis? bat sa Boha mi pride dost normalne, pretoze ho beriem za stvoritela a vladcu vsetkeho... to podla mna je dovod na respekt. a tym padom by mali byt bohabojni aj ti co niesu v cirkvi a tvrdia ze v Boha veria.
@tommyhot No už neviem presne ale niečo takéto: ak ho ale ľudia nebudú uznávať , tak ich potrestá a nepotrestá len ich ale aj jeho deti atď...to bol úryvok v učebnici. Ale fakt si už nepamätám len viem, že to bolo riadne choré podľa mňa ...mala som v pláne prečítať si viac, aby som nemohla len tak bezdôvodne pindať na to celé, no nezohnala som zatiaľ Bibliu...
@marfushka Zožeň. Nový zákon. A nechoď do toho s tým že "idem hľadať veci na pindanie..." Aj ja som to tak robila, je to hlúposť, NZ je o niečom inom...
Niežeby som šla do toho s tým, že tam chcem nájsť hlúposti. Ale chcela som to prečítať aby som si o tom mohla spraviť vlastný názor. Takto by som nebola veľmi spravodlivá, keď vlastne ani bližšie nwm o čom to je..
Hovoríš že kvôli strachu a pritom to takto funguje aj v bežnej ľudskej rodine že máš bázeň pred rodičmi ak niečo zlé vyvedieš... a o čo viac sa máš báť Boha !?
@zmrdak Ono ... kde je napísané, že kresťania..alebo... veriaci ak sa bavíme po tvojom - robia dobro??? Ja osobne poznám viac "veriacich", ktorí to dobro nepoznajú ani z obrázku, nieto, aby ho skúsili rozdať. Lenže to sú len pseudoveriaci, pseudokresťania, pseudokatolíci.. a niektorí aj pseudoľudia... Boh je o niečom inom.. Boh ťa nezatratí teraz, tu, hneď. Boha sa báť netreba. Bojíš sa otca? Ja osobne sa bojím, hlavne ak niečo ... slušne nazvime.. poseriem.. Ale zároveň ho nadovšetko ľúbim... A rovnako od svojho tatka vždy niečo chcem, vždy niečo žiadam, vždy po niečom túžim, aby mi dal. Dá mi? Dá. Niekedy. Ak od neho popýtam balíček cigariet - logické -nedá mi. Nie všetko osoží.Tak to je aj s Bohom. Má s nami plány, veľké.. Sú to sračky určite - ale ak tie sračky okúsiš na vlastnej koži, začneš im veriť,... Želám ti to...
A iná ja som vôbec nepochopila vetu: " No a keď veriaci urobí dobro, čaká v podstate odmenu od Boha." - Nestretla som sa s tým. Neviem si teraz predstaviť, že vybehnem na ulicu, pomôžem babke s taškou s nákupom a teraz čo? " Pane Bože zhoď mi liter tatratea" ? Hlúposť...
+ som veriaca..no nie príliš podarená...taká čierna ovečka...
Napr. jedna moja spolužiačka išla na spoveď a nepamätala si tú formulku alebo čo tam hovoria. A farár jej začal pičovať, že nechty si mala kedy nalakovať a hento sa nenaučí.
Alebo keď sa nejaké babky stretnú, zdravia sa "Pochválen buď Pane Bože" alebo čo, keď jedna odíde hneď ju ohovárajú a spolu najradšej ohovárajú každého kto je od nich mladší, vrátane ich detí. (to stále počúvam v nedeľu na zastávke keď sa trepú do kostola)
@inequity ako..prepáč... ale je niekde napísané že ak si hlboký veriaci - nevypi si, nezafajči... ? ako.. ja taktiež verím v Boha a Bohu.. ale ak mám chuť či niekde som - vypijem si... ak mám potrebu zafajčím... aj tráva viem čo je.. Uškodí to duši - no telu viac.. a zaň zodpovedáš ty.. či sa prepiješ, prefajčíš či predroguješ až k smrti...
Aby som to rozvinul. V niečom máš pravdu niektorí to tak berú a máš pravdu je to nezmysel. Musíš ale pochopiť že kresťanstvo nieje o strachu z Boha ale o láske k nemu a všetkému. Kresťanstvo nám ukazuje jeden z mnohých spôsobov ako môžme chápať tento svet a správať sa k sebe navzájom. Áno je to viera takže to nikto nevie isto a preto robíme všetci to čo považujeme za správne.
@gabika81 Nemáš sa rúhať, keď máš telo, nenič si ho alkoholom a pod. Teda ja to už beriem ako hriech. Zomierajú mladí nevinní ľudia a niektorí si takto dobrovoľne dojebávajú zdravie. By im mal umrieť niekto blízky, nech sa uvedomia.
@inequity predstav si, že máš moc nad ľudským životom. Nechal by si v tom prípade niekoho zomrieť len preto, aby sa niekto iný "uvedomil" a prestal piť či fajčiť? Čo by si robil, keby to bolo v tvojich rukách?
Zamysli sa a potom niečo hovor. Neviem, či si kresťan, ale ak hej, tak si od Boha riadne ďaleko
@vive Je rozdiel niečo priať a niečo naozaj spraviť. A som ateista.
Mňa len serú isté veci. Ako som dnes čítal pri TESCO Lamač o trojmesačnom dievčatku, ktoré zomrelo pri havárii. Kto ju zapôsobil? Opitý vodič. Kto si to odniesol? Malé nevinné dievčatko ktoré viezla v aute normálna rodina. Nie, že by som mu tiež zabil decko, ale PRIAL BY SOM MU TO. A netvárim sa ako svätúšik, som sám sebou. Lepšie ako sa hrať na niečo čo nie som. (že kopa kresťanov)
Čo sa tohto týka, tak som za kriminalizáciu alkoholu a dekriminalizáciu trávy. Lebo po svete behá ešte stále množstvo kokotov, ktorí by radšej nemali piť.
Niežeby bol alkohol zlý, ale nie na každého vplýva rovnako.
A to, že sa kopa ľudí tvári ako kresťania, to je už niečo, čo nik nezmení. Pravý kresťan sa na nič nehrá, lebo vie, že pred Bohom nič neskryje. A žije tak, ako sa mu páči.
Čo keby Boh zobral zo sveta všetko zlo? Vo svete musí byť zlo, lebo keby nebolo, človek by sa mohol rozhodnúť len pre dobro -> tým pádom by nebol slobodný vo svojej voľbe. A Boh (ak nejaký je) nám dal hlavne SLOBODU rozhodovania o svojom živote
@vive To už s tým moc nemá, ja som len hovoril o tom ako si kopa z nich neváži život čo im bol daný, ako tá slečna niekde vyššie. Jednoducho, čo by za to iní dali, aby boli zdraví.. a živí.
ked je niekto veriaci neznamená to automaticky ,že je to výborný človek so zlatým srdcom ,skôr poznám zlých ľudí ,ktorí každý den sedia v kostole ...a skôr poznám ateistov dobrých a milých ľudí ..len proste neveria v Boha ,to je celé ...
Ale šak ľudia nekonajú dobro preto lebo sa boja Boha.. och odveci.. Teda aspoň nie všetci kresťania, možno väčšina áno ale tak tí nechápu o čom to je.. Proste hej oni sa modlia a všetko robia preto ,aby išli do neba.. Ibaže o tom nie je tá viera.. Či kresťanstvo.
Ale práveže ono to moc nie je tak že sa modlíš modlíš za niečo a dostaneš to.. To je blbosť , tá modlitba je uplne o niečom inom ale vy ateisti to nechápete lebo proste neveríte tak ťažko to vysvetlíš..
A podľa mňa to je o tom, aký je človek, či chce byť dobrý alebo nie.. Ja v tom nevidím nejaké rozdiely že ten čo je ateista môže byť zlým alebo čo a ten čo je veriaci musí byť dobrý..
Tak ako nvm tie dobré skutky .. Väčšina ľudí je taká hej že čaká odmenu, ale ja napríklad keď niečo spravím dobré, mám z toho dobrý pocit, robím to pre seba, lebo chcem a nie preto aby som niečo za to dostala.. Aj tak tí ľudia čo si myslia že za to dačo dostanú nedostanú nič..
existujú veriaci (a tý myslím všetky náboženstvá) svine, agnostici svine, ateisti svine, nihilisti svine.
a v každej z týchto "skupín" tiež normálni, čestní, nezaujatí, príjemní ľudia (nechce sa mi tu rozpisovať tie charakteristiky, ale proste viete, aký obraz mám na mysli).
potom sú tu ešte fundamentalisti, ktorých niekedy volám zamrežované hlavy. so sviňou sa ešte dá baviť, ale akonáhle zistíš, že niekto je fundamentalista, čo je niekedy ťažké, dávaj si bacha.
tým som iba chcel povedať, že človek je človek.
bez ohľadu na to, v čo verí, by mal dodržiavať jediné pravidlo:
don't be a dick
čo je, myslím, v dnešnej otvorenej (o čo sa niektorí pokúšame) spoločnosti azda zrozumiteľné.
bohužiaľ je to subjektívne a závisí od prostredia, výchovy, génov, a percepcie jednotlivca;
takže s ľuďmi nič nenarobíš, a už vôbec nie s tými, ktorí berú svoje sväté knihy napísané pred dávnymi vekmi doslovne
@thrwtchr ty si už videl príjemného nihilistu? totiž predpokladám, že ak niekto neverí v nič, tak neverí ani v silu dobra, to je jedno či samého alebo takého, ktoré ide od vyššej sily........lebo človek, čo ,, verí v nič" musí byť riadne zúfalý.......a nešťastní ľudia nemôžu byť dobrí........skôr či neskôr vybuchnú...........alebo ten hnev obrátia na seba
napísal som ti peknú dlhú odpoveď, ale ako to už býva, zabudol som ju zálohovať a kvôli birdz odhláseniu sa stratila. som holt blbec.
tak zjednodušene:
stretol. videl. je to môj rodinný príslušník.
nihilizmus tak ako viera v niečo alebo bez-viera nemusí byť fundamentalizmom, a teda nepohltí osobnosť, nezničí "nositeľa". ak fundamentalizmom je, skôr či neskôr vás zničí čokoľvek, aj viera v lietajúce špagetové monštrum.
mám otvorenú myseľ a preto sa neustále pýtam a neuspokojím sa s konečnou odpoveďou, ale pravdupovediac je na svete toľko vnemov, že na vieru nemám "čas".
a tiež jedna vec, ktorou som si skoro nastopro istý ;
relativita ľudského názoru, viery, všetkého, tá pestrosť života.
vesmír nie je statický. čo je pre mňa dobrom, môže byť pre iného zlom...
a všetko závisí od výchovy, génov a neskôr sily vôle, ducha, ktorá sa dá ovplyvňovať zvonka aj zvnútra.
@zlatokopka ja som nepovedala "nejakemu fararovi" ani že "odrecitovanie". ináč teda potom sa tuším hovorí nejaká modlitba niekolkokrát, či? a hriechy si mas uvedomit kazdopadne, my ateisti si ich uvedomujeme a lutujeme ich a ked Boh existuje tak nas pocuje a vie to tak ci tak bez toho aby sme isli do kostola kde od teba len peniaze pytaju aby si nan prispel.
ja verím v boha. A snažím sa robiť dobro lebo sa riadim tým že nerob druhým čo nechceš aby druhí robili tebe. A nemám rád zlo a jeho konanie, hoci zlo je relatívny pojem.
kedysi som to robil pretože som veril v spasenie. Teraz si myslím že ak boh existuje, tak ma zatratí, a ja nerobím nič preto aby som to zmenil, akosi som sa zmieril s tým. Ak robím niečo čo považujem za dobré, robím to pre seba a svoj dobrý pocit a dobrý pocit ostatných. Byť dobrý nič nestojí, a vie to potešiť aj druhého ale byť hovädo je niekedy spravodlivejšie
ja verím v boha ale nezačlenujem sa do žiadnej cirkvi ani nechodím do kostola .... to čo robím nech už je to dobré alebo nie, nie je preto že by som sa bála nejakého pseudo boha :/ a takéto názory niektorých ludí vôbec neriešim (také že ked niekto neverí v boha je zlý či čo...) - pretože je to absolútne choré nelogické a úbohé
CIRKEV JE BANDA MATERIALISTICKYCH KOKOTOV KTORI SA BOJA SETKEHO VRATANE TOHO, ZE RAZ IM NA TO, CO SU ZAC, DAKTO PRIDE NA TO A BUDU SI MUSIET TIE SVOJE SVATE RADOVANKY PLATIT Z VLASTNEHO VRECKA
mam sa lepsie ako hociktory veriaci koho poznam, nechapem ich a nikdy nepochopim, tie iluzie co maju v hlave aj tak nikoho nespasia
ja napr som krestanka, nehanbím sa za to, verím v Boha, pretože citim že mi dáva silu energiu, ked niečo potrebujem čo nieje v mojich silách dosiahnuť tak mi vždy pomôže, naoplátku sa mu snažim zavďačiť niečim ale z mojej strany je tá vdaka fakt chaba a to o mne hovoria ževraj som ,,silna kresťanka" vobec sa tak necitim a myslím že väčšina ludi čo ma pozna lepšie by to o mne tiež nepovedali ....ale nekonám dobro preto lebo sa bojím zatratenia....proste ho konám lebo chcem aby tu bolo všade okolo dobro a určite za to nečakam odmenu....podla mna je to uplne prirodzene ved malokto chce aby tu boli vojny a pod. nie?...to že si ateista nieje zle, nikto by ťa nemal odsudzovať, je to každeho sukromna vec či veri v niekoho/niečo alebo nie....je to len ista spoločenská črta podla ktorej ludia teraz robia rozdiely.....veriš-si skvely....neveriš-chod niekam....takto to teraz funguje....je to blbe a maximalne upadle ale každy to ma v sebe....nepotrebuješ boha aby si prišiel na to či konaš dobre alebo zle.....je to zabudovane v tvojej povahe/nazory a tak....konaš podla seba.....aj krestania su na tom rovnako ako ateisti.....niektori su iba ,,na papieri"......ak si ma pochopil...
Ale nie je kresťan ako kresťan.. na to nezabúdaj.. a kresťania nekonajú dobro kvôli tomu že sa Boha boja.. to si sa zase kde dozvedel takú blbosť... Ja verím v Boha. a nie som kresťan- katolík.. lebo každý povie iba kresťan a myslí tým katolíkov... aj ja mám isté výhrady voči konaniam katolíkov.. a tiež nič s nimi nespravím.. a nemôžem im to vyčítať... lebo náš smer katolícka cirkev neuznáva.. ale verím v Boha.. a za to sa nehanbím.. lebo len vďaka istým veciam spojených s vierou a Bohom som tam kde som.. a nie niekde úplne inde.. závislá na alkohole a podobných veciach..
Maximálne by som sa na to vykašľala...poznám dobludu ľudí,ktorí sedia v kostole v prvej lavici a ich konanie v živote , nemá absolútne nič spoločné s tým,ako by sa mali správať plne veriaci ľudia. A niekedy je práve ateista 100x lepším človekom než ten veriaci.
Čiže ľudia by mali zvažovať slová a raz a navždy sa prestať starať druhým ľudom do života!!!
Podla mna Boh ano,cirkev nie. Kristus sa musi "v hrobe obracat" ked vidi co s jeho vierou a filozofiou narobila katolicka cirkev. Dnes krestanstvo davno nie je tym, cim bolo na Blizkom vychode pred 2000 rokmi. Cim bolo, to uz dnes nevie asi nikto. Ale myslim ze to bola laska a myslienky smerujuce k vseobecnemu blahu a empatii, nie xenofobne, skostnatene a scholasticke dogmy separujuce ludi od seba viac, ako ich spajaju. Celkovo je nabozenstvo kokotina. Pozor! Neplette si nabozenstvo s vierou v duchovnu podstatu! Myslim tym ze su tu moslimovia, zidia, krestania. A vsetci tvrdia ze prave oni maju pravdu, oni budu spaseni a ostatne narody a "pohanske kultury" tapu v temnote, lebo este neobjavili nasu uzasnu svetovu instituciu (ano, dobre citate. Instituciu a nie vieru !).
@zmrdak vravíš veriaci ako kresťan, lenže aj ty musíš mať dačo čomu veríš nemožeš byť úplne bez viery, ale ked sa už pýtaš že kto je sebeckejší nezáleží to od viery, lebo ludia budú sebeckí bez ohladu na to, či v Boha veria alebo nie
@zmrdak páči sa mi ten názor!...hoci som veriaci (kresťan)...ale v cirkev neverím..chodím tam síce raz do týždňa ale je to skôr kvôli ocovi...verím, že niečo nadprirodzené existuje...tiež si myslím, že dobré skutky niektorých ľudí nie sú úprimné...nikdy som ešte neurobil dobrý skutok, preto aby som sa bál zatratenia...to som skôr neurobil zlý..ale názor máš dobrý
ja keď počujem o Bohu a podobných pi*ovinách tak sa mi krvný tlak zdvihne na 500 takmer....proste sere si do huby celá cirkev..nechce sa mi tu teraz vymenúvať príklady ale...kto neznáša tak ten vie ....tiež som ateistická mamonárska sviňa..a čo....aspoň neobmedzujem svoj život o nejaké trápne prikázania božie a čo ja viem čo...
@nellss Ja som veriaci a ten človek ktorý povie že Boh neexistuje tak nevie očom vraví.... je pravda že Cirkev sama o sebe spravila veľa zlého ale aj veľmi veľa dobrého... Nie každý človek je bez chyby.... ja tiež nerobím dobré skutky lebo sa bojím zatratenia žijem najlepšie ako viem......
Mám pocit že viera je niečo úplne iné... že sa bojí Boha, to je hlúposť. ľudia by nemali odsudzovať druhých podla viery ... To že, je niekto kresťan, moslim, ateista ... nie je to jedno? Prečo kydáš na veriacich keď sa ti nepáči keď ľudia kydajú na teba? Je to každého osobná záležitosť a nemala by robiť problémy v nijakom vzťahu medzi ľudmi ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
73 komentov
k tomu druhemu, uhm no to tiez zalezi od toho, kto je aky clovek
Kresťania, ktorí sa boja zísť z cesty, ktorú diktuje Boh, sú hlúpi kresťania. človek by mal mať na svet vlastný názor a ak niekto slepo naleduje to, čo mu farár povie v kostole, raz si v živote uvedomí, že to bola chyba.
A čo sa týka materializmu, kukni si Fight Club, to ťa potom hneĎ prejde
btw som sice veriaci, ale neverim v krestanskeho/moslimskeho/zidovskeho Boha, ktory je chapany ako bytost.. Pre mna je Boh vesmir, nejaka prirodna sila...
takemuto niecomu ofc verim aj ja, ale neviem, ze by som sa koli tomu nazyval veriacim, ak ano, tak zacnem xD
@lenkaska1 spovedanie v krestanstve nieje o tom ze spravim zlu vec a idem sa vyspovedat lebo niekto mudry povedal. a uz vobec sa neodpusta za "odrecitovanie" modlitby. spoved je pre nas situacia, kedy si uvedomime svoje zlyhania a lutujeme ich. je jasne ze je to ludom neprijemne povedat svoje hriechy a slabe stranky niekomu aj ked je to v sukromi. ALE my to nehovorime "nejakemu fararovi" ale prostrednictvom neho samotnemu Bohu.
A iná ja som vôbec nepochopila vetu: " No a keď veriaci urobí dobro, čaká v podstate odmenu od Boha." - Nestretla som sa s tým. Neviem si teraz predstaviť, že vybehnem na ulicu, pomôžem babke s taškou s nákupom a teraz čo? " Pane Bože zhoď mi liter tatratea" ? Hlúposť...
+ som veriaca..no nie príliš podarená...taká čierna ovečka...
Tak sa teda ako správna veriaca zdržím a budem ticho.
(A zaujímalo by ma, či sa z toho aj spovedajú.)
mne sa najviac nepáči, keď pre niekolko ludí sa odsudzuje (posudzuje) celá skupina
som veriaci a snažím sa
€:f
Alebo keď sa nejaké babky stretnú, zdravia sa "Pochválen buď Pane Bože" alebo čo, keď jedna odíde hneď ju ohovárajú a spolu najradšej ohovárajú každého kto je od nich mladší, vrátane ich detí. (to stále počúvam v nedeľu na zastávke keď sa trepú do kostola)
Snažím sa robiť dobre to čo považujem za správne a nebojím sa ani jedného. Koniec teórie
to dost vypovie teda....
Zamysli sa a potom niečo hovor. Neviem, či si kresťan, ale ak hej, tak si od Boha riadne ďaleko
Mňa len serú isté veci. Ako som dnes čítal pri TESCO Lamač o trojmesačnom dievčatku, ktoré zomrelo pri havárii. Kto ju zapôsobil? Opitý vodič. Kto si to odniesol? Malé nevinné dievčatko ktoré viezla v aute normálna rodina. Nie, že by som mu tiež zabil decko, ale PRIAL BY SOM MU TO. A netvárim sa ako svätúšik, som sám sebou. Lepšie ako sa hrať na niečo čo nie som. (že kopa kresťanov)
Niežeby bol alkohol zlý, ale nie na každého vplýva rovnako.
A to, že sa kopa ľudí tvári ako kresťania, to je už niečo, čo nik nezmení. Pravý kresťan sa na nič nehrá, lebo vie, že pred Bohom nič neskryje. A žije tak, ako sa mu páči.
Čo keby Boh zobral zo sveta všetko zlo? Vo svete musí byť zlo, lebo keby nebolo, človek by sa mohol rozhodnúť len pre dobro -> tým pádom by nebol slobodný vo svojej voľbe. A Boh (ak nejaký je) nám dal hlavne SLOBODU rozhodovania o svojom živote
@inequity
Ale práveže ono to moc nie je tak že sa modlíš modlíš za niečo a dostaneš to.. To je blbosť , tá modlitba je uplne o niečom inom ale vy ateisti to nechápete lebo proste neveríte tak ťažko to vysvetlíš..
A podľa mňa to je o tom, aký je človek, či chce byť dobrý alebo nie.. Ja v tom nevidím nejaké rozdiely že ten čo je ateista môže byť zlým alebo čo a ten čo je veriaci musí byť dobrý..
Tak ako nvm tie dobré skutky .. Väčšina ľudí je taká hej že čaká odmenu, ale ja napríklad keď niečo spravím dobré, mám z toho dobrý pocit, robím to pre seba, lebo chcem a nie preto aby som niečo za to dostala.. Aj tak tí ľudia čo si myslia že za to dačo dostanú nedostanú nič..
a v každej z týchto "skupín" tiež normálni, čestní, nezaujatí, príjemní ľudia (nechce sa mi tu rozpisovať tie charakteristiky, ale proste viete, aký obraz mám na mysli).
potom sú tu ešte fundamentalisti, ktorých niekedy volám zamrežované hlavy. so sviňou sa ešte dá baviť, ale akonáhle zistíš, že niekto je fundamentalista, čo je niekedy ťažké, dávaj si bacha.
tým som iba chcel povedať, že človek je človek.
bez ohľadu na to, v čo verí, by mal dodržiavať jediné pravidlo:
don't be a dick
čo je, myslím, v dnešnej otvorenej (o čo sa niektorí pokúšame) spoločnosti azda zrozumiteľné.
bohužiaľ je to subjektívne a závisí od prostredia, výchovy, génov, a percepcie jednotlivca;
takže s ľuďmi nič nenarobíš, a už vôbec nie s tými, ktorí berú svoje sväté knihy napísané pred dávnymi vekmi doslovne
ale inak súhlas s tým english sloganom
napísal som ti peknú dlhú odpoveď, ale ako to už býva, zabudol som ju zálohovať a kvôli birdz odhláseniu sa stratila. som holt blbec.
tak zjednodušene:
stretol. videl. je to môj rodinný príslušník.
nihilizmus tak ako viera v niečo alebo bez-viera nemusí byť fundamentalizmom, a teda nepohltí osobnosť, nezničí "nositeľa". ak fundamentalizmom je, skôr či neskôr vás zničí čokoľvek, aj viera v lietajúce špagetové monštrum.
mám otvorenú myseľ a preto sa neustále pýtam a neuspokojím sa s konečnou odpoveďou, ale pravdupovediac je na svete toľko vnemov, že na vieru nemám "čas".
a tiež jedna vec, ktorou som si skoro nastopro istý ;
relativita ľudského názoru, viery, všetkého, tá pestrosť života.
vesmír nie je statický. čo je pre mňa dobrom, môže byť pre iného zlom...
a všetko závisí od výchovy, génov a neskôr sily vôle, ducha, ktorá sa dá ovplyvňovať zvonka aj zvnútra.
kedysi som to robil pretože som veril v spasenie. Teraz si myslím že ak boh existuje, tak ma zatratí, a ja nerobím nič preto aby som to zmenil, akosi som sa zmieril s tým. Ak robím niečo čo považujem za dobré, robím to pre seba a svoj dobrý pocit a dobrý pocit ostatných. Byť dobrý nič nestojí, a vie to potešiť aj druhého ale byť hovädo je niekedy spravodlivejšie
mam sa lepsie ako hociktory veriaci koho poznam, nechapem ich a nikdy nepochopim, tie iluzie co maju v hlave aj tak nikoho nespasia
ale nech si kazdy veri v co chce, mne to je fuk
Čiže ľudia by mali zvažovať slová a raz a navždy sa prestať starať druhým ľudom do života!!!