Áno, verím v Boha.. Prečo? Pretože som sa včera vrátil z duchovnej obnovy a stalo sa tam niečo, čo mi len utvrdilo moju vieru v Boha. Udialo sa niečo nemožné, nevysvetliteľné.. Aj ateisti by sa hneď obrátili k Bohu.. Posledných pár rokov som cítil, že nemá zmysel chodiť do kostola, často som si aj vravel, že Boh neexistuje.. Ale teraz mám na to úplne iný názor a som šťastný hlavne tu netrollujte, prosím
@5 videl som to na vlastné oči. Na mojich spolužiakov zostúpil Duch Svätý.. Áno, nešibe mi, ani ja som v to veriť prvé nechcel, ale moje oči to videli.. Vieš, keď sa pri modlitbe, ktorú vyslovuje kňaz, začne ten, kto je pri ňom triasť, pripadne sa nenormálne smiať, alebo naopak plakať, či dostane dar reči.. Ako si to mám nejako normálne vysvetliť...? Ako by ste to vy vysvetlili? Stalo sa to tam možno 30 ľuďom, čo tam boli..
@8 nie, on nám dal slobodnú vôľu a necháva nás rozhodovať sa každý si môže vybrať, akou cestou sa vyberie, buď tou, ktorá vedieť k nemu, alebo tá, ktorá vedie inde.. Ja som si vybral tú k nemu a neľutujem to!
ale inak neverím ani v žiadnu inú "vyššiu silu", verím len, že všetko, čo príroda vytvorí, tak má byť a nič nie je omylom. ani ľudia so 6 prstami, ani jašterice s dvomi hlavami, ani albíni, ani homosexuáli, ani nič.
@dominikp nemohlo to byť spôsobené akútnym stavom zasmiať sa nad niečim, čo niekomu prišlo vtipné? alebo nejaká choroba? resp. nemožnosť vydržania počúvania tých vecí?
Ak by Boh naozaj neexistoval, čo by sa zmenilo v mojom živote?
Odpoveď je, že všetko by bolo iné... a asi by som tu ani nepísal túto vetu...
Nie je to o tom, veriť, že existuje. Verím, že existuje Čína, hoci som tam nikdy nebol.
Je to o dôvere...
Ľudia majú v sebe rôzne strachy, a to im bráni otvoriť sa ľuďom, nie to ešte Bohu... ale keď si ich raz silno pritiahne k sebe tak zistia, že môžu len stonásobne viac získať.
Ako raz vyzval ľudí pápež Benedikt XVI., každý by sa mal snažiť žiť tak akoby Boh existoval aj keď v neho a jemu neveria. V záujme ľudských hodnôt, vzťahu k stvoreniu…
Predsa len Desatoro nefunguje len pre veriacich, ale vďaka jeho dodržiavaniu chránime seba a všetko okolo nás... :letim:
@george21 ďakujem ti, že si to takto skvelé napísal! Áno, mali.. Boh existuje a miluje nás, miluje nás všetkých takých, akí sme.. Či sme zlí, či dobrí, nedokáže nás nemilovať.. Chce pre nás vždy to najlepšie.. Áno, niekedy to tak možno nevyzerá, ale po čase áno, po čase do seba všetko zapadá.. Duchovné obnovy sú to najlepšie vrámci školy, dodajú nám energiu, energiu žiť pre Boha, žiť podľa neho.. A hneď sa nám bude dariť v živote! Nechcem naozaj nikoho presviedčať o tom, že Boh existuje, kto chce, ten uverí.. ale ak niekedy budete mať možnosť ísť na Duchovnú obnovu.. Choďte, neváhajte! Všetko sa zmení vo vašom živote! Váš život bude mať zmysel, budete šťastní!
už som to sem písal sto krát a sto prvý napíšem ...
neverím pretože ten príbeh je jednak nelogický, detinský, hlúpy a jednak odzrkadluje myslenie a život ľudí v minulosti, našich predkov, kedy sa vyvíjali spoločnosti tak ako ich dnes poznáme ... formovali sa myšlienky a názory na svet ... niekde tam vznikalo náboženstvo, v prapočiatkoch filozofie ... ale verím že dnes sme už na takej úrovni (poniektorí) že náboženstvo ako ideológiu motivácie a lásky nepotrebujeme, sme dostatočne sebestační n tieto ilúzie, a technologicky vyspelí natolko, že veda nám denno denne otvára nové dvere k pochopeniu funkcie života ako takého ...
preto rozpravky starej matere mne osobne napriklad nič nehovoria a ani nikdy nič nehovorili ...
tak isto ako neuznavam alaha, alebo iných populárnych bohov z náboženstiev po celom svete ...
@melancholik už len to, že to odzrkadľuje život v starovekej spoločnosti je pre ľudstvo veľmi dôležité z rôznych dôvodov. Alebo je história úplne nepodstatná?
Stále predsa robíme tie isté zlá, chyby, nepoučili sme sa... alebo už sa nezabíjame? :letim:
@melancholik takže ten príbeh teda vôbec nie je taký zbytočný... v Biblii sú aj historické fakty.
Zdá sa ti nelogický, detinský aj preto, že si to vysvetľuješ po svojom. To nie je správne, robia to aj fanatici.
@georg21 Biblia ktorá? Tá xykrát prepísaná a pozmenená? V pôvodnej boli podobenstvá o lietajúcich tanieroch , ... ej bisťu to mohlo byť skvelé čítanie...
@dumbledore Haluz, že Židia si tú časť Biblie o ktorej hovoríš strážia ako svoje oči... ale nebudem sa tu dohadovať, s niekým kto má asi viac info a štúdia za sebou a ako ja... :letim:
1. nie , nie je zbytočný ... ani informácia o chodiacom psychopatovi po našej ulici o desiatej večer nie je zbytočná, priam naopak
2. sú tam historické fakty? no veď nech sú , nech sa páči ... sú aj v iných spisoch
3. nie, zdá sa mi smiečny pretože logika kresťanského sveta je sama o sebe detinská a smiešna ... logika takéhoto sveta je plne nefunkčná a zlá ... žiadny z princípov vášho naboženstva nie je vhodný, ani správny ani funkčný ... teda opravujem sa...jeden totiž je ... je to princíp ,,vzájomnosti,, lásky ... ten jediný vám schvalujem (ale na to aby som ho pochopil a žil ním som nikdy kresťanstvo nepotreboval v živote, pochopil som tento princíp hlavou)
4. fanatici v prvom rade ignoruju základné logické princípy, preto veria bludom
Povedzte tomuto mužovi, ako ho ten váš "milosrdný" Boh miluje. Len mu povedzte, že jeho život je dar..... a to je len jeden prípad z mnohých státisícok... alebo len musí prejsť utrpením, aby bol potom odmenený? Sorry, ale náboženstvo je potom kompletne zvrátené...
@xxset ludia si dokažu zracionalizovať všetko ... im proste nevysvetlíš že to nedáva zmysel a že to nesedí s ich výkladmi ... oni svoje výklady vidia po svojom ... to je ako keĎ chceš vysvetliť 10 ročnému dieťaťu učenie na výške ... nemá schopnosti vstrebať to (a je mi luto že to takto drasticky popisujem) ale ludia čo sa biju do hrude že veria v boha ktorý ich miluje, sú u mňa v prvom rade nevyzretí ignoranti ...ignoranti preto že ignorujú ,,informacie,, ktoré poukazuju na to že to je uplne inak ako sa píše v knižkach ... informacie ktore su obsiahnute v celom svete
@melancholik
Ale je napr. niekoľko objavených objektov, ktoré by sme bez Biblie nevedeli zaradiť, pomenovať...
Ten princíp, ktorý schvaľuješ je práveže najviac kritizovaný dnešnou spoločnosťou, prečo asi...
Bibliu treba chápať v zmysle toho sveta o ktorom píše. Druhá vec je, že určité základné princípy na ktorých stojí moderná spoločnosť boli prebraté, znovu objavené.
To skoro vyzerá, že vnímaš kresťanov ako ľudí zo staroveku...
Hej, ale napr. moslimský fanatici logičnosť akú používame my, oni nepoužívajú... základ je, že každá náuka má svoj výklad. Keď si ju niekto vysvetlí po svojom, je to nebezpečné...
@georg21 čo napríklad ? ake objekty? bez ktorých by sme si nevedeli predstaviť život nám popisuje biblia ?
dnešná spoločnosť je v prvom rade postavena n ahlavu a absolutne s nou nesympatizujem ... ale to ani s vašimi ideologiami ... a predsa vas rešpektujem, pretože človek má právo na život pokial neohrozuje život iného
ktoré zakl. principy boli znovuobjavene pomocou biblie ? ... svet bibliu podla mňa absolutne nepotrebuje (dnes už nie)
správne ... čudujem sa že si to tak dobre vystihol...je to pravda...naozaj ich vnímam ako ludí s myslením ludí zo staroveku
áno nepoužívajú logiku, ignorujú ju, alebo nie su schopní ju použiť a to hovorím len o fanatikoch teraz
@49 a každý, kto neverí, ale napriek tomu sa nesmierne podieľa na tom, aby bol svet dobrým miestom (častokrát viac ako mnohí veriaci), bude zatratený? Lebo tak to je v biblii. Ďalší dôvod, prečo je náboženstvo zvrátené.
@vladqog chceš aby som ti tu dal tlačivo s pečiatkou, že ten výklad je správny?
Tak napr. keď si zoberiem prikázanie Nezabiješ!
Neznamená to len, že niekoho nezabijem, ale že aj sebe neublížim, iným neublížim, nespôsobím potrat, nebudem s ním súhlasiť, ani s eutanáziou, týraním, vydieraním, atď...
@xxset Ak odmietaš prijať Boha, Ježiša ako svojho spasiteľa tak budeš zatratení asi... lebo si to sám vyberáš, nikto ťa nenúti. Ale prijať, že si milovaný Bohom môžeš vždy... napr. sa za svoju vieru môžeš modliť spoločne s niekým... :letim:
@xxset@56 podstatné je, že viera je dar o ktorý môžeš prosiť.
A ak funguje spravodlivosť (aspoň) aj po smrti, tak uznaj, že je spravodlivé aby si dostal to čo si si sám vybral. Alebo by si radšej chcel niečo čo nepoznáš?
Jeden kňaz raz povedal, že niektorí budú zatratení preto, že nebudú schopní prijať tú Lásku, ktorá ich zahrnie aj vtedy keď zomrú... akoby ti bolo nepríjemné objať niekoho, koho si nikdy vlastne nespoznával, lebo si spoznával iného... :letim:
@dumbledore Myslím, že Spasiteľ je len jeden. Ten vzkriesený... ako je napísané, že aj v posledné dni vyjdu mnohí a budú hovoriť, že sú Bohovia.
Aj cesta ako ho spoznať existuje... :letim:
@georg21 ja som sa ta nepytal na prikazania ale na komplet celu bibliu.
Je to ako ked niekto napise basen a x ludi sa snazi napisat rozbor co tym chcel autor povedat. Ale co tym chcel povedat vie len on sam a nie hrstka kokotov, co si myslia, ze maju pravdu...
@georg21 vieš čo by ma zaujimalo ? čo s vami robí informácia že možno po smrti nič nie je ...a že proste prestanete existovať ...ako sa pri tom cítite? ... chcel by som poznať váš názor na to ... pretože je to uplne proti všetkemu v čo veríte ...
ako sa ty osobne citiš pri pomyslení na to že po smrti bude uplny koniec ? ... ake pocity to v tebe vyvoláva a čo z toho pre teba plynie ?
@vladqog Ak sa chceš baviť skutočne tak tu nepíš vulgarizmy prosím.
Nedá sa to takto, je tam plno obrazných pomenovaní, faktov, odkazov, symbolov, podobenstiev, morálnych ponaučení...
Študuj dokumenty cirkvi, teológiu, ktorá je aj pre laikov, biblistiku...
Podľa mňa nezáleží na tom či niekto verí alebo nie, či si postovaním kresťanských citátov a modlitieb vytvoril nálepku "kresťan" alebo v živote nepočul o bohu.
Hlavné je len to ako sa správaš a čo po sebe zanechávaš
@georg21 je to slovo ako kazde ine... vulgarizmus z toho urobili len ludia, ktorym sa nepacilo...
Cital si vobec, co som napisal? Lebo potom nechapem, preco ma odvolavas na nejake vyklady ludi, ktori si myslia, ze prave oni spravne pochopili vsetky obrazne pomenovania a metafory
@georg21 a nie je to trošku egoistické od nekonečne milujúceho a odpúšťajúceho Boha, že ma pošle do pekla, aj keď by som povedzme zachránil 100-ky ľudských životov, alebo nezištne pomáhal na úkor svojho času chudobným a chorým? Len som proste v neho nikdy neveril, pretože som veril svojmu rozumu, ktorý mi dal práve on. Trošku sa zamotávame, nemyslíš?
mam najradsej debilkov co poukazu na nejakeho postihnuteho cloveka a potom sa pytaju ako moze Boh toto dopustit a podobne sracky....no v prvom rade by sa mali ludia s tymito recickami zamysliet nad tym, ze ako vlastne konaju v zivote oni a ci vlastne maju akekolvek pravo manipulovat energiou (ktoru nestvorili a nepatri im) pre svoje sebecke ucely a ze ak odpoved je NIE tak ze ci prave toto potom nie je pricina roznych postihnutych vyjavov a vseobecne problemov sposobenych v suvislosti s uzivanim si tejto energie
Existujú ešte filozofické (náboženské, ... ) učenia, ktoré takéto prípady zdôvodňujú minulými činmi.
Ak niekto koná počas svojho života činy, ktorými ubližuje iným, tak má dobrovoľne možnosť s týmto svojím konaním prestať. Stáva sa však aj také, že neprestane, vysmieva sa z toho, že mu v tom môže niekto zabrániť, lebo stane sa, že naozaj tu, na zemi, nemá kto, Tak sa "pekne, krásne" vo svojom budúcom vzdelávaco-náučnom pobyte v turistickej destinácii Zem (učenie o opätovných príchodoch) narodí v takej krajine a v takom tele, aby mal možnosť si vychutnať, ako sa žije, keď niekomu dajmetomu používaním chemických zbraní pri humanitárnom bombardovaní sposobí takéto nejaké postihnutie a potom sa dajmetomu ešte hrá na hrdinu a vytešuje sa, ako to len tým primitívnym bombardovaným ľuďom nandal.
Nejdem ťa presviedčať, len ponúkam na zváženie aj takúto logiku vecí.
A s tým @52 máš pravdu, len to, že je niekto (na papieri, nie činmi) veriaci, príslušník cirkvi, ešte zďaleka neznamená, že automaticky "pôjde do neba" a že "neveriaci psa" čaká peklo. Takto sa mnohí kváziveriaci radi povyšujú nad oveľa hodnotnejších "neveriacich".
vzhľadom na to na akých rozprávkach je postavené celé náboženstvo sa jednoducho nedá v Boha veriť.... proste kedysi ľudia nevedeli javy ako búrka či premnoženie kobyliek vysvetliť inak, než tým, že si vymysleli "muža na nebesiach", ktorý to všetko riadi... ľudia potrebujú odpovede a ked odpoved nepoznajú, tak si ju aspoň vymyslia ... ale v dnešnej dobe ked sa takmer všetko dá vysvetliť fyzikou, chémiou a logikou... nevidím dôvod ďalej veriť vo vyššiu moc zvanú Boh...
jediné čo mi dáva zmysel je to, že ľudia neunesú všetku tú ťarchu ktorú prináša život a tak, aby sa báli o niečo menej, veria, že niekto tam hore im pomáha....
avšak radšej by si mali ľudia pomáhať navzájom ako veriť, že "muž na nebesiach" im možno raz pomôže...
PS1: ja nemám vo zvyku hejtovať veriacich ľudí... len vravím, že mne logicky nejde do hlavy všetky tie reči o Bohu... ak niekoho viera uspokojuje... fajn... okej... ale mne len viera nestačí...
PS2: je zaujímavé, že existencia Boha sa nedá dokázať avšak ľudia v neho veria a tvrdia, že stačí len veriť... že celé je to kvázi o tom... veriť... bez dôkazu...avšak ked sa jedná o reálne veci... ktoré majú aj reálne dôkazy, tak ich ľudia spochybňujú.... inak povedané, ľudia skôr uveria tomu, čo nemá dôkaz, než tomu, čo dôkaz má... lebo to čo dôkaz má hned spochybňujú... avšak viera v Boha je pre nich nespochybniteľná... čo nedáva vôbec zmysel... (úvaha jak prasa)...
@miaja ,,ale v dnešnej dobe ked sa takmer všetko dá vysvetliť fyzikou, chémiou a logikou,, a tieto veci vznikli z nicoho, ze? mozes tomu maximalne verit a byt nadhernou veriacou
@london Tento debilko bude o pár rokov ľudí reálne liečiť a pomáhať práve chorým, ktorý sú súčasťou "božieho veľkého plánu a musia trpieť". Takže áno, myslím si, že s energiou budem manipulovať správne a nie egoisticky
@zajkousko keby som mala úplne presvedčivý dôkaz ktorý sa nijak inak nedá vysvetliť tak asi áno... ale najprv by som pochodila po doktoroch a zistila si či mám hlavu v poriadku, keby som mala nejaké zjavenie alebo čo...
@melancholik@64 to by bola skôr lepšia otázka, že či neľutujem, že som veriaci, kresťan...
Nikto nevie, čo bude... preto kresťanstvo nie je vedou, len vysvetlenie jeho náuky je vedou, ale kresť. je vierou, lepšie napísané náboženstvom - teda určitým spôsobom spájania sa s Bohom a ostatnými veriacimi.
My veríme, dúfame v spravodlivosť... nie je to ale niečo bezbrehé. V živote každého kresťana raz nastane okamih tzv. obrátenia. Je to u každého iné, ale vtedy spozná, že verí správne. Napr. v Biblii, sv. Pavol bol Bohom oslepený až spadol z koňa, a zjavil sa mu Kristus, ktorý sa ho pýta: Šavol, prečo ma prenasleduješ?
Teda, ten kto verí úprimne, autenticky tak nepociťuje vieru Bohu, ako nejaké obmedzenie. Práve naopak, ja napr. vďaka Bohu chodím, nie sú mi ľahostajní iní, vážim si ženy, pomáha mi nežiť tak naviazaný na materiálne... nebudem sa rozpisovať čo tým myslím lebo som dlhý už.
Kľúčom je nebrať Desatoro ako zákazy, ale usmernenia, ktoré nám pomáhajú žiť pre druhých, žiť pokojne, striedmo, rozumne... :letim:
Teda si myslím, že tvoja otázka smeruje k tomu, že si možno poviem: "A dokelu, ja som veril Bohu a tu nič nie je, žil som jak idiot a zbytočne, mohol som si viac užívať sex, ženy, drogy a rock n´roll."
Ale nie, proste treba žiť pre druhých, nezištne. A to učí Ježiš, to sa píše v evanjeliách.
Jasné, že sa nedá žiť takto stopercentne v jednom kuse. Ale na to máme modlitbu, sviatosť zmierenia, alebo len obyč. rozhovor s rehoľníkom, kňazom, kamarátom...
Pozri si film Veľké ticho, možno tebe niečo povie:
@london že môžeš uvidieť viac zo sveta, že môžeš byť viac so svojou rodinou, že môžeš vidieť svoje deti a ich úspechy??? Ja neviem, proste... to sú veci, ktoré robia ľudí ľuďmi... to ti automaticky nedochádza?
@georg21 nie to som tým nechcel povedať, naozaj ma uprimne zaujima tvoj nazor na to , že čo keby nebol život po živote, ale proste by si prestal existovať ... chcel by som vedieť čo si o tom realne mysliš a ake pocity to v tebe vyvolava ...
čisto len toto ...
to ostatne čo si napisal chapem ... to som vstrebal samozrejme, len si mi neodpovedal na tu otazku a ta ma zaujima
@xxset na vsetky tieto veci vyuzivaju ludia energiu, ktoru nestvorili a teda im nepatri. nie je to teda sebecke? je to obycajna kradez. a ak niekomu predlzujes zivot aby v tom mohol pokracovat, tak si len dobry z jeho pohladu a pohladu zlodejskej spolocnosti
@london akože chémiu a fyziku vymyslel Boh? celý vesmír funguje na nejakom princípe... ale ten princíp nepripisujem "mužovi na nebesiach" ... to je celé...
@london Ja neviem o čom sa teda bavíme.... obhajuješ Boha a teda, že by sme mali čo najskôr zomrieť... alebo nie, a aj tak by sme sa radšej mali zabiť, aby sme nemíňali energiu? Či čo, príde mi to mimo témy....
@zajkousko či veriš a či nie ... potešilo by ma to ...pretože by existovala situacia v ktorej sa s bohom stretnem zoči voči a budem mu môcť povedať čo si o jeho zmyšlani myslím ...
a vôbec, bude to znamenať že život nebol len pustým chladným procesom ... avšak bude ma mrzieť že som v plamenoch pekelných pretože som ho nikdy neprijal ako svojho spasitela
dosť zapeklitá situacia
a existuje jedine jedna možnosť kedy by som uveril ... boh sa predomna postavi a dokáže mi že je boh ... niečim čo sa nedá oklamať ... niečim absolutne 100%tným ... vtedy uverím ...pretože pochopím, zažijem a prijímem informaciu ako fakt
@miaja Boh je Najvyššia Logika takze ma v Ňom pôvod aj dnesna chemia a fyzika, ano. Ty ale veris tomu, ze sa to ,,nejak,, zjavilo len tak z nicoho nic, tak klobuk dole
a čo doktor, ak by to bol veriaci, tak by ťa usmernil na pravu cestu vedúcu do večnosti...
ovšem, ak by to bol doktor ateista, poslal by ťa rovno do blázinca v Pezinku
@london takže podľa teba existuje len možnosť Boh a "z ničoho nič" ? takže aj Boh sa zjavil z ničoho nič? fyzika sa z ničho nič zjaviť nemohla ale Boh hej či ako? proste ja už by som o tomto diskutovať nemala... nezaujíma ma táto téma až tak... ja som len vyjadrila svoj názor... a postoje niektorých ľudí sú zaujímavé... nikomu vieru neberiem, len mne to zmysel nedáva
@melancholik
Tak viera Bohu je pre mňa mojím životným štýlom, niekto verí napr. TV správam a to ho ovplyvňuje, vedie.
Čiže ak si predstavím, že nič nebude, tak nevadí... vždy lepšie ako keby som šiel do pekla naveky. Samozrejme mám pochybnosti, mrazenie po chrbte, ale to je normálne...
Jednoducho ak potom zistím, že nič nie je (čo vlastne nezistím) tak ma to nejako strašne "nerozhazuje" lebo som si vybral som životný princíp, a ten hovorí, že je správne žiť pre druhých... :letim:
heh, ale ty nemusíš Bohu nič hovoriť čo si myslíš, On to veľmi dobre vie
poviem ti jedno, ako postupne získaš v Neho dôveru, snaž sa žiť trochu pokorným životom, nenadávaj pre každu blbosť, usmjevaj sa na ľudí, pomáhaj..
potom hlavne nepreklínaj a nepraj zle druhým..
a nakoniec v duchu si praj každý deň, aby sa ti dal Boh poznať vo svojom živote...
a aj sa pomodli Otče náš...
koruna z hlavy ti nespadne...
ak toto budeš robiť na vianoce, pôjdeš na polnočnú...
@vladqog@69 a na koho sa mám odvolávať, na melóny?
Veď Biblia je napísaná preto, aby ju chápali ľudia... spoločenstvo cirkvi. Ak sa chceš dozvedieť prečo Baránok boží, znamená Ježiš Kristus, tak sa to predsa musíš dozvedieť od tých ktorí sa tým zaoberajú. To sú biblisti, exegéti, teológovia, klerici... :letim:
Viete čo je na tomto cele najzvlaštnejšie/záhadnejšie,, naozaj krásny mindfuck, že jednoducho všetci vieme, veríme že je tam vyššia moc že nas určitá sila ochranuje a pod. náš stvoriteľ, vieme všetci,vymyvali nam dost hlavy...., ja si potom pridem kurva ako v pocitacovej HRE,,, zivot je hra,.? . všetko navrhnuté nastavene ľudia ako roboti,,, len malu cast mysle máme skutocne slobodnu , skutocna simulacia zivota, ....dnes sa hrame na to aký Skvelý život žijeme zatial čo ten skutočný život nám prechadza pomedzi prsty, ano ľudia su zlý,klamári,pravdu nemajú radi..,... ano samozrejme verím v celý kosmos a nekonečno ale na moj malý ľudský mozog to je moc,nerozumiem,mozno ani nechcem ...proste je to také ľahke nepočuvaj hlavu ale načuvaj svojmu srdcu, mysel je väzenie.
Aby si uveril, musíš zažiť obrátenie, ako som ti písal už. K tomu však sa musíš odhodlať ty. Lebo Boh sa nepotrebuje nikomu dokazovať, nie je sebestredný. On už existuje, miluje ťa a pozná. A ty ho ani nepoznáš. Kroky a cesta ale existuje, všetko je tvoja voľba... dá sa za to modliť s niekým, dať sa pokrstiť... to ale všetko musíš urobiť sám, chápeš? Keď chceš niekoho spoznať tak musíš ty vyvinúť námahu... :letim:
verím v Boha a stotožňujem sa s Ježišom, ale moja nie je postavená na strachu, nemá fanatický charakter a nekritizujem inač zmýšľajúcich ľudí...lebo to už by nebola viera, ale ideológia
Ja verím, že boh existuje... v našich hlavách. Každý máme toho svojho. Ľudia chcú, aby bol skutočný, pretože potrebujú nasledovať nejakú ideológiu. Chcú veriť, že tu nie sú zbytočne, že žijú a konajú správne... tak si vytvorili svojho boha, ktorý na ich životy dohliada.
@Melancholik prestaň si tu stále svoje presadzovať, ani som všetko to neprečítal, lebo mi to stačilo... Čo ak som niečo videl, vďaka čomu som začal naozaj veriť? Stále som ten nevyzrelý ignorant, ako píšeš v @47 ? Ha? Chceš mi teda napísať, že ty by si neuveril? Vieš čo, keď neveríš, choď len tak pre srandu na nejaké Duchovné Cvičenie, chodia tam aj neveriaci ateisti ako ty. Vyskúšaj to a ak to vyskúšaš až potom niečo píš..
@Melancholik ,čítaj @9 , tam som ti tam napísal.. Áno, všetko, čo som napísal bola úplná pravda, nič som si nevymyslel, to by som nedokázal.. V Biblii je aj napísané o Siedmich Daroch Ducha Svätého.. A ja som niektoré z nich videl na vlastné oči.. Tieto Dary dokážu urobiť z neveriaceho človeka Kresťana.. Je to už len a len na tebe, či mi budeš veriť, ja som svoje už urobil, napísal ti pravdu a viac už urobiť neviem. Skús tomu dať aspoň šancu, jednu jedinú šancu, na Duchovnej obnove som sa spoznal so spolužiakmi, keďže som s nimi bol len pár dní, som prvák na cirkevnom bilingváli a väčšinu som nepoznal predtým vôbec.. Bolo to jednoducho niečo úžasné prosím, nechaj nás, Kresťanov, ak ty nechceš veriť a neurážaj nás som Kresťan a nehanbím sa za to! Verím v Boha!
Ježiš zomrel za naše hriechy.. Každý robí hriechy, či som to ja, či @Melancholik , či @zajkousko , či @georg21 , či môj brat, môj oco, moja sestra, kňazi, biskupi, pápež.. Jednoducho všetci.. Ale niekedy za naše hriechy trpia ostatní a nie my.. Ale stále na Boh miluje rovnako..
Ježiš v posolstvách pre ľudstvo povedal, "Pre moju vieru vás budu zatracovať, oplúvať a zabíjať."
tá doba je tu, nečakaj, že niekto ťa bude oslavovať, týmto tu sa teraz určite veľmi dobre žije, sú zdraví, maju všetkého dostatok a nepotrebujú "nejakého" Boha, načo...
lenže prídu sychravé dni a vtedy si každy jeden z ních spomenie a bude hladať pomoc...
nikto na svete tomu neujde...
jedno čo kvitujem, že sa ľudia aspoň pýtaju, dokazujú, aj keď neveria, spravili aspoň malilinky krôčik k poznaniu...
Modliť sa za Sedem darov Ducha svätého by určite prinavrátilo väčšinu ľudí naspäť k Bohu..
@vladqog@126
To sa vlastne aj pýtaš prečo je napr. toľko kresťanských denominácií, tak na to ti v rámci ekumenického dobra nebudem odpovedať. Lebo by som ti ani nevedel asi dať dostatočnú odpoveď. Nie, nechcem sa vyhýbať odpovedi.
A však napr. evanjelická cirkev a katolícka majú veľa spoločného.
Podstatné je, že si všetci základ, teda Desatoro vykladáme rovnako. Lebo to je základ života. Tam je aj to Ježišove, aby sme sa milovali navzájom atď.
Nebezpečné je, keď si niekto myslí, že koná v mene Boha, pritom sám žije mimo spoločenstva cirkvi... @125
:letim:
@xxset@70 takže veríš, že existuje. Čo ti bráni veriť mu?
Pomáhať na úkor vlastného času, dobra nemusí byť vždy správne. Čas máš tráviť rozumne, to znamená aj pracovať na sebe, aby si mohol dávať ďalej to čo si získal. Nemyslím len peniaze.
K tomu patrí aj život v spoločenstve cirkvi, prístup k sviatostiam či modlitba... :letim:
Absolútna spravodlivosť znamená, že každý dostane svoju spravodlivú odmenu... :letim:
Verím,že nejaká vyššia moc je,ale nemyslím si že cirkev s tým má niečo spoločné. Ježiš nie je ani historickou postavou každopádne mnohé jeho myšlienky sú nádherné a riadim sa nimi.
taq boha ci v krista?
akoze fakt nechapem, ako mozu krestania verit niecomu, v com prakticky nikto z nich nema absolutne jasno.
je Kristus bozi syn? ci jeho posol, ci dokonca samotny boh?
ak je boh, ako sa mohol narodit cloveku? ako ho mohol clovek zabit? ako sa mohol s bohom rozpravat (preco si ma opustil? odpust im, otce...)?
ak bol jeho syn, preco ho tolko krestanov zamiena ci berie za1 s bohom?
ale fakt, ako moze byt taky velky chaos v takej ABSOLUTNE PRAFUNDALNEJ otazke?
to jak keby som nastupil do nejakej obrovskej firmy a ani samotny najvyssi manazeri by mi nevedeli povedat, ci je jej sefom pan X, alebo Y, alebo ci X je zástupcom sefa Y alebo dokonca pan X je zaroven aj pan Y
a to radsej ani nespominam ducha svateho
Nie, neverím.
Je to výmysel ľudstva. Takže, boh nestvoril ľudí, ale ľudia boha (čiže si ho vymysleli).
Ľudia sú z opíc, verím v to, čo sme sa učili na dejepise a na prírodovede/biológii. Takže, vôbec neverím na cirkev, na boha a podobne. Kostol je strata času.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
159 komentov
teraz kresťania do mňa, že naše činy nemajú nič s bohom, že za tie si môžeme sami. vďaka.
Ak by Boh naozaj neexistoval, čo by sa zmenilo v mojom živote?
Odpoveď je, že všetko by bolo iné... a asi by som tu ani nepísal túto vetu...
Nie je to o tom, veriť, že existuje. Verím, že existuje Čína, hoci som tam nikdy nebol.
Je to o dôvere...
Ľudia majú v sebe rôzne strachy, a to im bráni otvoriť sa ľuďom, nie to ešte Bohu... ale keď si ich raz silno pritiahne k sebe tak zistia, že môžu len stonásobne viac získať.
Ako raz vyzval ľudí pápež Benedikt XVI., každý by sa mal snažiť žiť tak akoby Boh existoval aj keď v neho a jemu neveria. V záujme ľudských hodnôt, vzťahu k stvoreniu…
Predsa len Desatoro nefunguje len pre veriacich, ale vďaka jeho dodržiavaniu chránime seba a všetko okolo nás... :letim:
A ty?
A my sme všetci úžasní a svätí a len tí druhí si zaslúžia, aby sa im stalo niečo, že sa uvedomia?
neverím pretože ten príbeh je jednak nelogický, detinský, hlúpy a jednak odzrkadluje myslenie a život ľudí v minulosti, našich predkov, kedy sa vyvíjali spoločnosti tak ako ich dnes poznáme ... formovali sa myšlienky a názory na svet ... niekde tam vznikalo náboženstvo, v prapočiatkoch filozofie ... ale verím že dnes sme už na takej úrovni (poniektorí) že náboženstvo ako ideológiu motivácie a lásky nepotrebujeme, sme dostatočne sebestační n tieto ilúzie, a technologicky vyspelí natolko, že veda nám denno denne otvára nové dvere k pochopeniu funkcie života ako takého ...
preto rozpravky starej matere mne osobne napriklad nič nehovoria a ani nikdy nič nehovorili ...
tak isto ako neuznavam alaha, alebo iných populárnych bohov z náboženstiev po celom svete ...
sú to nezmysli
@georg21 čomu na tom komente 12 nerozumieš?
Stále predsa robíme tie isté zlá, chyby, nepoučili sme sa... alebo už sa nezabíjame? :letim:
naša spoločenská-evolúcia žial napreduje strašne pomaly
Zdá sa ti nelogický, detinský aj preto, že si to vysvetľuješ po svojom. To nie je správne, robia to aj fanatici.
každý jeden bude mať tu "česť" sa s ním stretnúť, bude to na poslednom súde...
nechcel by som vidieť tie tvare neveriacích birdzákov, ktorí dennodenne Ježiša Krista opľúvaju, križuju ho na kríži znova a znova..
tam kde nie je vôľa, nie je ani cesta...
v životoch takýchto ľudí veľakrát počuť prečo, prečo práve ja...
no pre to, že ste odmietli milosrdenstvo Božie...
trochu tvrdé slová, ale ja cigániť neviem...
verím aj na reikarnáciu, karmu atd
neviem ti povedať, prečo je to tak
Boh spomína mimozemšťanou je to pravda, sú to padlí anjeli
1. nie , nie je zbytočný ... ani informácia o chodiacom psychopatovi po našej ulici o desiatej večer nie je zbytočná, priam naopak
2. sú tam historické fakty? no veď nech sú , nech sa páči ... sú aj v iných spisoch
3. nie, zdá sa mi smiečny pretože logika kresťanského sveta je sama o sebe detinská a smiešna ... logika takéhoto sveta je plne nefunkčná a zlá ... žiadny z princípov vášho naboženstva nie je vhodný, ani správny ani funkčný ... teda opravujem sa...jeden totiž je ... je to princíp ,,vzájomnosti,, lásky ... ten jediný vám schvalujem (ale na to aby som ho pochopil a žil ním som nikdy kresťanstvo nepotreboval v živote, pochopil som tento princíp hlavou)
4. fanatici v prvom rade ignoruju základné logické princípy, preto veria bludom
z iných planét?, jasne, a odkiaľ by boli, na zemi nebývajú
a aký život, tebe sa s tým zverili
Ale je napr. niekoľko objavených objektov, ktoré by sme bez Biblie nevedeli zaradiť, pomenovať...
Ten princíp, ktorý schvaľuješ je práveže najviac kritizovaný dnešnou spoločnosťou, prečo asi...
Bibliu treba chápať v zmysle toho sveta o ktorom píše. Druhá vec je, že určité základné princípy na ktorých stojí moderná spoločnosť boli prebraté, znovu objavené.
To skoro vyzerá, že vnímaš kresťanov ako ľudí zo staroveku...
Hej, ale napr. moslimský fanatici logičnosť akú používame my, oni nepoužívajú... základ je, že každá náuka má svoj výklad. Keď si ju niekto vysvetlí po svojom, je to nebezpečné...
Ten výklad nevznikol z večera do rána. Ani jednou osobou...
Každý kto verí úprimne, nemôže podľa princípu spravodlivosti byť zatratený, zahanbený... :letim:
dnešná spoločnosť je v prvom rade postavena n ahlavu a absolutne s nou nesympatizujem ... ale to ani s vašimi ideologiami ... a predsa vas rešpektujem, pretože človek má právo na život pokial neohrozuje život iného
ktoré zakl. principy boli znovuobjavene pomocou biblie ? ... svet bibliu podla mňa absolutne nepotrebuje (dnes už nie)
správne ... čudujem sa že si to tak dobre vystihol...je to pravda...naozaj ich vnímam ako ludí s myslením ludí zo staroveku
áno nepoužívajú logiku, ignorujú ju, alebo nie su schopní ju použiť a to hovorím len o fanatikoch teraz
Tak napr. keď si zoberiem prikázanie Nezabiješ!
Neznamená to len, že niekoho nezabijem, ale že aj sebe neublížim, iným neublížim, nespôsobím potrat, nebudem s ním súhlasiť, ani s eutanáziou, týraním, vydieraním, atď...
Zdá sa ti ten výklad taký strašne omylný?
A ak funguje spravodlivosť (aspoň) aj po smrti, tak uznaj, že je spravodlivé aby si dostal to čo si si sám vybral. Alebo by si radšej chcel niečo čo nepoznáš?
Jeden kňaz raz povedal, že niektorí budú zatratení preto, že nebudú schopní prijať tú Lásku, ktorá ich zahrnie aj vtedy keď zomrú... akoby ti bolo nepríjemné objať niekoho, koho si nikdy vlastne nespoznával, lebo si spoznával iného... :letim:
Aj cesta ako ho spoznať existuje... :letim:
Je to ako ked niekto napise basen a x ludi sa snazi napisat rozbor co tym chcel autor povedat. Ale co tym chcel povedat vie len on sam a nie hrstka kokotov, co si myslia, ze maju pravdu...
ako sa ty osobne citiš pri pomyslení na to že po smrti bude uplny koniec ? ... ake pocity to v tebe vyvoláva a čo z toho pre teba plynie ?
Nedá sa to takto, je tam plno obrazných pomenovaní, faktov, odkazov, symbolov, podobenstiev, morálnych ponaučení...
Študuj dokumenty cirkvi, teológiu, ktorá je aj pre laikov, biblistiku...
Hlavné je len to ako sa správaš a čo po sebe zanechávaš
Cital si vobec, co som napisal? Lebo potom nechapem, preco ma odvolavas na nejake vyklady ludi, ktori si myslia, ze prave oni spravne pochopili vsetky obrazne pomenovania a metafory
Existujú ešte filozofické (náboženské, ... ) učenia, ktoré takéto prípady zdôvodňujú minulými činmi.
Ak niekto koná počas svojho života činy, ktorými ubližuje iným, tak má dobrovoľne možnosť s týmto svojím konaním prestať. Stáva sa však aj také, že neprestane, vysmieva sa z toho, že mu v tom môže niekto zabrániť, lebo stane sa, že naozaj tu, na zemi, nemá kto, Tak sa "pekne, krásne" vo svojom budúcom vzdelávaco-náučnom pobyte v turistickej destinácii Zem (učenie o opätovných príchodoch) narodí v takej krajine a v takom tele, aby mal možnosť si vychutnať, ako sa žije, keď niekomu dajmetomu používaním chemických zbraní pri humanitárnom bombardovaní sposobí takéto nejaké postihnutie a potom sa dajmetomu ešte hrá na hrdinu a vytešuje sa, ako to len tým primitívnym bombardovaným ľuďom nandal.
Nejdem ťa presviedčať, len ponúkam na zváženie aj takúto logiku vecí.
A s tým @52 máš pravdu, len to, že je niekto (na papieri, nie činmi) veriaci, príslušník cirkvi, ešte zďaleka neznamená, že automaticky "pôjde do neba" a že "neveriaci psa" čaká peklo. Takto sa mnohí kváziveriaci radi povyšujú nad oveľa hodnotnejších "neveriacich".
jediné čo mi dáva zmysel je to, že ľudia neunesú všetku tú ťarchu ktorú prináša život a tak, aby sa báli o niečo menej, veria, že niekto tam hore im pomáha....
avšak radšej by si mali ľudia pomáhať navzájom ako veriť, že "muž na nebesiach" im možno raz pomôže...
PS1: ja nemám vo zvyku hejtovať veriacich ľudí... len vravím, že mne logicky nejde do hlavy všetky tie reči o Bohu... ak niekoho viera uspokojuje... fajn... okej... ale mne len viera nestačí...
PS2: je zaujímavé, že existencia Boha sa nedá dokázať avšak ľudia v neho veria a tvrdia, že stačí len veriť... že celé je to kvázi o tom... veriť... bez dôkazu...avšak ked sa jedná o reálne veci... ktoré majú aj reálne dôkazy, tak ich ľudia spochybňujú.... inak povedané, ľudia skôr uveria tomu, čo nemá dôkaz, než tomu, čo dôkaz má... lebo to čo dôkaz má hned spochybňujú... avšak viera v Boha je pre nich nespochybniteľná... čo nedáva vôbec zmysel... (úvaha jak prasa)...
a keby si mala dôkaz, verila by si?...
lebo asi na teba neveria
a nedomyslaj si s tym stredovekom..nic take osm nenapisal
@xxset viem, to je problem č.1 ... a pritom ja mam tak rad argumenty (nech su akekolvek)
Nikto nevie, čo bude... preto kresťanstvo nie je vedou, len vysvetlenie jeho náuky je vedou, ale kresť. je vierou, lepšie napísané náboženstvom - teda určitým spôsobom spájania sa s Bohom a ostatnými veriacimi.
My veríme, dúfame v spravodlivosť... nie je to ale niečo bezbrehé. V živote každého kresťana raz nastane okamih tzv. obrátenia. Je to u každého iné, ale vtedy spozná, že verí správne. Napr. v Biblii, sv. Pavol bol Bohom oslepený až spadol z koňa, a zjavil sa mu Kristus, ktorý sa ho pýta: Šavol, prečo ma prenasleduješ?
Teda, ten kto verí úprimne, autenticky tak nepociťuje vieru Bohu, ako nejaké obmedzenie. Práve naopak, ja napr. vďaka Bohu chodím, nie sú mi ľahostajní iní, vážim si ženy, pomáha mi nežiť tak naviazaný na materiálne... nebudem sa rozpisovať čo tým myslím lebo som dlhý už.
Kľúčom je nebrať Desatoro ako zákazy, ale usmernenia, ktoré nám pomáhajú žiť pre druhých, žiť pokojne, striedmo, rozumne... :letim:
Teda si myslím, že tvoja otázka smeruje k tomu, že si možno poviem: "A dokelu, ja som veril Bohu a tu nič nie je, žil som jak idiot a zbytočne, mohol som si viac užívať sex, ženy, drogy a rock n´roll."
Ale nie, proste treba žiť pre druhých, nezištne. A to učí Ježiš, to sa píše v evanjeliách.
Jasné, že sa nedá žiť takto stopercentne v jednom kuse. Ale na to máme modlitbu, sviatosť zmierenia, alebo len obyč. rozhovor s rehoľníkom, kňazom, kamarátom...
Pozri si film Veľké ticho, možno tebe niečo povie:
čisto len toto ...
to ostatne čo si napisal chapem ... to som vstrebal samozrejme, len si mi neodpovedal na tu otazku a ta ma zaujima
heh, takých už tu bolo, neveril a nakoniec uverili...
a uveríš aj ty, je to istota na 100%...
potom si na nás spomenireš v akej tme si žil,
georg dáva veľmi pekne príklady
Škoda, že u nás ešte aj tí ateisti vedú nekonečné hádky
a vôbec, bude to znamenať že život nebol len pustým chladným procesom ... avšak bude ma mrzieť že som v plamenoch pekelných pretože som ho nikdy neprijal ako svojho spasitela
dosť zapeklitá situacia
a existuje jedine jedna možnosť kedy by som uveril ... boh sa predomna postavi a dokáže mi že je boh ... niečim čo sa nedá oklamať ... niečim absolutne 100%tným ... vtedy uverím ...pretože pochopím, zažijem a prijímem informaciu ako fakt
veď ty si ani sama sebe neveríš...
a čo doktor, ak by to bol veriaci, tak by ťa usmernil na pravu cestu vedúcu do večnosti...
ovšem, ak by to bol doktor ateista, poslal by ťa rovno do blázinca v Pezinku
asi tak moja zlatá...
a nakoniec..
Blahoslavení tí, čo nevideli a uverili!
Tak viera Bohu je pre mňa mojím životným štýlom, niekto verí napr. TV správam a to ho ovplyvňuje, vedie.
Čiže ak si predstavím, že nič nebude, tak nevadí... vždy lepšie ako keby som šiel do pekla naveky. Samozrejme mám pochybnosti, mrazenie po chrbte, ale to je normálne...
Jednoducho ak potom zistím, že nič nie je (čo vlastne nezistím) tak ma to nejako strašne "nerozhazuje" lebo som si vybral som životný princíp, a ten hovorí, že je správne žiť pre druhých... :letim:
chapem ako to mysliš ...
heh, ale ty nemusíš Bohu nič hovoriť čo si myslíš, On to veľmi dobre vie
poviem ti jedno, ako postupne získaš v Neho dôveru, snaž sa žiť trochu pokorným životom, nenadávaj pre každu blbosť, usmjevaj sa na ľudí, pomáhaj..
potom hlavne nepreklínaj a nepraj zle druhým..
a nakoniec v duchu si praj každý deň, aby sa ti dal Boh poznať vo svojom živote...
a aj sa pomodli Otče náš...
koruna z hlavy ti nespadne...
ak toto budeš robiť na vianoce, pôjdeš na polnočnú...
Boh ťa vysliší
prajem ti aby ťa Duch svätý osvietil, práve teraz!
Veď Biblia je napísaná preto, aby ju chápali ľudia... spoločenstvo cirkvi. Ak sa chceš dozvedieť prečo Baránok boží, znamená Ježiš Kristus, tak sa to predsa musíš dozvedieť od tých ktorí sa tým zaoberajú. To sú biblisti, exegéti, teológovia, klerici... :letim:
Aby si uveril, musíš zažiť obrátenie, ako som ti písal už. K tomu však sa musíš odhodlať ty. Lebo Boh sa nepotrebuje nikomu dokazovať, nie je sebestredný. On už existuje, miluje ťa a pozná. A ty ho ani nepoznáš. Kroky a cesta ale existuje, všetko je tvoja voľba... dá sa za to modliť s niekým, dať sa pokrstiť... to ale všetko musíš urobiť sám, chápeš? Keď chceš niekoho spoznať tak musíš ty vyvinúť námahu... :letim:
A tym sa vraciame k mojej otazke - ako mozes vediet, ze ten vyklad, ktoremu ty veris a s ktorym sa stotoznujes, je spravny?
@sponkabob Superné video, vďaka! : )
ale nie v jezisa krista
verim vo vyssiu silu, ktora sa vola priroda
Ježiš v posolstvách pre ľudstvo povedal, "Pre moju vieru vás budu zatracovať, oplúvať a zabíjať."
tá doba je tu, nečakaj, že niekto ťa bude oslavovať, týmto tu sa teraz určite veľmi dobre žije, sú zdraví, maju všetkého dostatok a nepotrebujú "nejakého" Boha, načo...
lenže prídu sychravé dni a vtedy si každy jeden z ních spomenie a bude hladať pomoc...
nikto na svete tomu neujde...
jedno čo kvitujem, že sa ľudia aspoň pýtaju, dokazujú, aj keď neveria, spravili aspoň malilinky krôčik k poznaniu...
Modliť sa za Sedem darov Ducha svätého by určite prinavrátilo väčšinu ľudí naspäť k Bohu..
. » www.modlitba.sk/htm/modlitby/ks...
Duch svätý v Trojjedinej osobe s Otcom a Synom obdaruje každe svoje dieťa, ktoré k nemu natiahne svoje ruky...
Nech ťa žehná Všemohúci Otec a Syn i Duch svätý na tvojej správnej ceste do večnosti
Amen†
Blahoslavení tí, čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi.
To sa vlastne aj pýtaš prečo je napr. toľko kresťanských denominácií, tak na to ti v rámci ekumenického dobra nebudem odpovedať. Lebo by som ti ani nevedel asi dať dostatočnú odpoveď. Nie, nechcem sa vyhýbať odpovedi.
A však napr. evanjelická cirkev a katolícka majú veľa spoločného.
Podstatné je, že si všetci základ, teda Desatoro vykladáme rovnako. Lebo to je základ života. Tam je aj to Ježišove, aby sme sa milovali navzájom atď.
Nebezpečné je, keď si niekto myslí, že koná v mene Boha, pritom sám žije mimo spoločenstva cirkvi...
@125
:letim:
Pomáhať na úkor vlastného času, dobra nemusí byť vždy správne. Čas máš tráviť rozumne, to znamená aj pracovať na sebe, aby si mohol dávať ďalej to čo si získal. Nemyslím len peniaze.
K tomu patrí aj život v spoločenstve cirkvi, prístup k sviatostiam či modlitba... :letim:
Absolútna spravodlivosť znamená, že každý dostane svoju spravodlivú odmenu... :letim:
akoze fakt nechapem, ako mozu krestania verit niecomu, v com prakticky nikto z nich nema absolutne jasno.
je Kristus bozi syn? ci jeho posol, ci dokonca samotny boh?
ak je boh, ako sa mohol narodit cloveku? ako ho mohol clovek zabit? ako sa mohol s bohom rozpravat (preco si ma opustil? odpust im, otce...)?
ak bol jeho syn, preco ho tolko krestanov zamiena ci berie za1 s bohom?
ale fakt, ako moze byt taky velky chaos v takej ABSOLUTNE PRAFUNDALNEJ otazke?
to jak keby som nastupil do nejakej obrovskej firmy a ani samotny najvyssi manazeri by mi nevedeli povedat, ci je jej sefom pan X, alebo Y, alebo ci X je zástupcom sefa Y alebo dokonca pan X je zaroven aj pan Y
a to radsej ani nespominam ducha svateho
Je to výmysel ľudstva. Takže, boh nestvoril ľudí, ale ľudia boha (čiže si ho vymysleli).
Ľudia sú z opíc, verím v to, čo sme sa učili na dejepise a na prírodovede/biológii. Takže, vôbec neverím na cirkev, na boha a podobne. Kostol je strata času.
to som rád
a bol by som ešte radšej keby, že je tám 99% verím a iba 1% neverím...