Ak sa nahoda stane preto, ze sa mala stat, potom to nie je nahoda. Nahoda sa predsa musi stat nahodne.
Ale aj tak si myslim, ze nahoda neexistuje. Tym netvrdim, ze existuje osud. Ak by existoval osud, musela by mu byt podriadena nasa slobodna vola, aby sa mohol naplnat.... divne.
Potom je este moznost, ze fakt cely vesmir je cisto materialisticka zalezitost. Ze je to obrovsky uzavrety system, ktory je plne deterministicky. Vsetky jeho castice sa navzajom ovplyvnuju v sulade s jeho fyzikalnymi zakonmi. Potom aj nase tela a nase mozgy, ktorymi rozmyslame a rozhodujeme, su len sucastou tohto systemu a spravaju sa podla jeho zakonov. Rozmyslanie, rozhodovanie, ale aj nahoda je len dojem, ktory mame. Je to taka dost neprijemna uvaha, ktora berie cloveku iluzie, sorry.
Fo: ale nieco byt musi bud osud alebo nahoda. Aspon podla mna. A co sa tyka determinizmu, tak ciastocne s tym suhlasim. I ked predstava, ze vsetko ovplyvnuje vsetko je podla mna chybna. Nevhnutnost nie je enrgia, ze sa nikdy nestrati. Povedzme, ze ma urcity radius alebo dosah. Teda ked ja nieco spravim, neovplyvni to nejakeho Africana pri rovniku. Ale ovplyvni to iba ludi v mojom blizkom okoli.
Hmmm, to si nemyslim. Informacia sa siri urcitou rychlostou na vsetky strany. Ked sa raz zmeni poloha jedneho atomu, ovplyvni to vsetky okolite. Tym, ze su ovplyvnene, ovplyvni to aj vsetky okolo atd...
Jasne, ze tvoje spravanie ovplyvni najviac tych, co su okolo teba, ale uplne nepatrna cast zmien, ktore vykonas sa v nejakej forme dostane mozno az do Afriky
Nedal by som za to ruku do ohna, ale mohlo by to tak byt.
Fo: ja som pochopil ako myslia plne deterministicky system. Ale to sa mi zda nepravdepodobne. Potom treba vziat do uvahy, ze ten niekto v dalekom retazci, ktoreho som ovplivnil ja, spravi nieco, cim moze moj vplyv neutralizovat porpipade zmiernit,obratit... A to je az rpilis zamotane na teoriu
chavezi tak ked veris v nahodu tak veris aj v plnu determinaciu konania. vsetko co konas ovplyvnuje vsetko v tvojom okoli. tvoje okolie ovplyvnuje jeho okolie atd.. to je ta nekonecna kombinacia nahod.
je ale problem s tym ze s univerzalnou teoriou osudu sa to neda zmerat ani posudit. pretoze osud sa tvari ako nieco dajme tomu naviac co je nad vsetkym..silno mi to pripomina krestansku ideologiu neviem preco
taktiez pri zvazeni tvrdeni ktore tu predkladali krestania o tom ze im dal boh slobodnu mysel mi unika zmysel nahody. neviem si predstavit slobodnu mysel a rozhodovanie ktore je sucastou osudu..
samozrejme... isieil niaky primityv (nas predok) s devenou bakulou po lese a zrazu cisto nahodne trafi do stromu blesk a WAAAU MAME OHEN ! no neviem ale mne vivin pripada prilis dokonaly na to aby bol spusteny nahodne takze ja na nahody neverim
typek: nasi predkovia pouzivali ohen dost casto kedysi ale nevedeli ho ovladat/udrziavat. castokrat vyuzivali prave blesky a ine prirodne katastrofy(vybuch sopky) na nadobudnutie ohna. slo ale o proces nahodny a vyckavaci. az casom zacali chapat priciny vzniku ohna a odhalovali sposoby predlzovania tepla.
ohladom toho dokonaleho zivota.. hej vela nahod..zas na druhej strane keby tolko nahod sa nestretlo naraz na jednej planete tak by si tu nebol a neriesil by si to ze aka to je obrovska zahada..
existuje strasne moc planet ktore splnaju nejaku z podmienok na vznik a udrzanie zivota ale zas niektory faktor tam absentoval tak sa tam proste zivot nevyvinul a nikto to tam neriesi..
Ja len tak, ked uz o nahodach s bavime... Verite na znamenia? Nemyslim tie astrologicke, ale tie, ktore na nieco upozornuju,alebo naopak pripominaju, ovplyvnia niekedy vase rozhodnutia?
Nuz podla mna kto znamenie hlada, ten ho najde. Nech je to cokolvek. V jednom filme (uz neviem co to bolo zac) bol velitel, ktory na to veril a pred bojom vzdy odisiel do lesa a tam cakal na znamenie od nejakeho boha. Pred velkou bitkou prisiel a dlho dlho nic. Vecer sa vratil k vojsku, a tam mu poradci povedali, ze nepriatel nespravil nic a on hend na to: "Co je lepsie znamenie ako to, ze nepriatel nic nerobi?"
Ako ta btka skoncila si nepamatam, ale mam pocit, ze prehral.
typek, vyvin a vyvoj je rozdiel, a trochu divny z uhla priklad si uviedol
sent, vo fyzike sa nevyznam, ale myslim, ze viem, ako to myslel, a suhlasim, urcite nemozno povedat, ze je nahodou, aby pri pociatkoch vesmiru dva atomy vrazili do seba pricom by vznikol atom noveho prvku a proces by prebehol len tak, tu hrali ulohu tie sily a vztahy (daco s elektronmi aj, nie? ..o tom som citala, keby nie, tak by som nechapala, ako to tvoj mudry pan mysli...teda aspon tak si to odôvodnujem
...ale je tu jedno velke aaaaaaaaaleee: z biologickeho hladiska nahody existuju
racer, vsak cim zlozitejsie, tym vecsia pravdepodobnost nahody nie? cim vecsi pocet konkurencii vhodnych pre bod A, tym vecsi pocet nahodnych skusani...predsa ziadna sila ti toho praveho konkurenta nehodi do bodu A, pokym nahodne sam nezaklape...proces skusania ukonci nahoda , ked sa tak stane(moment, ktori tak odmietaju mnohi), a dovtedy je to pravdepodobnost, ako tusim odvazne charakterizovala slecinka takto nahodu, a potom, ked uz sa ta nahoda stane, zacneme dumat preco je to tak, ked najdeme dovod, okamzite zavrhneme, ze nahoda neexistuje
o tom je aj biologia
ale nie fyzika, presne ako ten mudry panko povedal, tam sa to vysvetli vsetkymi tymi silami, casticami, vlastnostami atd
ked zijeme v tejto dobe, mame pocit, akoby vela veci bolo hotovych, samozrejmych, a preto tak zacneme o vsetko zmyslat, vzdy vsak zakopneme o nejaku nejasnost nevysvetlitelne, napriklaad, co je po smrti, ak by sme to vedeli, trebars, ze ideme po smrti zit na planetu ha-ha alebo planetu hi-hi, brali by sme to ako osud, ze sme sa ocitli na ha-ha, a nie na hi-hi
a zamyslat sa, co je po smrti by uz bolo smiesne, no z nasich povah vyplyva, ze si nedame pokoja, a nasli by sme si stale nieco, o com by sme pochybovali
preto, ked uz ja osobne chcem rozhodnut sa, ako pomenujem nejaky priebeh procesu, ci osudom alebo nahodou, tak nebrat ako hotovu vecicku a rychlo zadat nazor, ale rozumiet tomu, najst odpoved, preco to tak prebehlo (objav ohnika jak pise typek, tak na toto by sme sa museli osobne pozriet, co uz nie je mozne, a dôkazy o priebehu vynajdenia ohna nie su, iba rozpravky a domnienky, vsak dako uz k tomu dosli, tak nejako si to preberali historici a pokusili sa to co najvieryhodnejsie vysvetlit podla inych znakov (ktovie)
podla nazoru sakula, by som to trochu pomzmenila asi tak, ze niekedy je osud podriadeny nahode, niekedy nahoda osudu, niekedy osud nema co hladat tu, opacne nahoda...mozne je vsetko
Zipporah >> Myslel som to tak, ze teoreticky sa da vypocitat pohyb akejkolvek castice ked pozname vsetky sily na nu posobiace. Prakticky to samozrejme nie je mozne, lebo tych interakcii su miliardy.
Zipporah: ja som mal na mysli konkretne pripady ked sa niekto v aute zabije na zeleznicnom priecesti v strede pola kde chodieva vlak malokedy skoro nikdy... alebo preco niekto zide z cesty autom a zahuci do potoka akurat na mostiku ktory ma dokopy 7metrov a pred nim ani za nim nieje pri ceste ani len strom...
zabeus a racer...davate priklady, ktore nemaju viditelnost, nedotknutelnost, daku velicinu, tyka sa cisto ludskych situacii, príhod a pribehov, a tie sa samozrejme pripisuju osudu, aj ja pripisujem niektorym prihodam vyssiu moc, ale tiez zastavam nahody v inych "pribehoch", ktore ako zistujem mnohi nepoznaju, lebo nemaju moznost ako sa dostat k informaciam, alebo sa im nechce dostat k nim, je to na kazdom, kolko poharikov poznania je schopny prijimat
Neviem podla mna ma vsetko urcitu cestu... ci uz su to ludske osudy alebo smer padania listu zo stromu... aj to ze preco je nasa zem na takej pozici v slnecnej sustave na akej je... ale je to len moj osobny nazor
dnes som akurat mala take pohnutky sa spytat nasej profesorke genetiky, ci veri na nahody, ale bola by to blba otazka, fakt, oni proste su, s kolegynou sme to rozoberali, ty vogo, ale mam viac otazok, skoda ze na vyske je uz vsetko take skrobene, clovek nemoze pokecat volne s ucitelom, grrrrr, svet je sibnuty
Nic nieje nahoda vsetko je vopred dane a nech robyme co len chceme tak to nezmenime vsetky nase reakcie su uz davno pred tym ako sami nevieme dane vopred tak to aspon ucili stojici ak viete kto to vlastne boly.
A ku teorii chaosu hm co sa stane ked sa postavis na nakladne nadrazie a zakrycis je tu bomba hm no co asi ludia budu panikarit ale to je tiez vopred dane no nie?Nie je to o teorii chaosu ale o logike podla mna.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
nahodami sa z casti zaobera teoria chaosu ktora mi prisla dost presvedciva.
necham tom na nahodu
tak ti nahodou pisem link
moje osobný výrok, ktorého sa držím..
Ale aj tak si myslim, ze nahoda neexistuje. Tym netvrdim, ze existuje osud. Ak by existoval osud, musela by mu byt podriadena nasa slobodna vola, aby sa mohol naplnat.... divne.
Potom je este moznost, ze fakt cely vesmir je cisto materialisticka zalezitost. Ze je to obrovsky uzavrety system, ktory je plne deterministicky. Vsetky jeho castice sa navzajom ovplyvnuju v sulade s jeho fyzikalnymi zakonmi. Potom aj nase tela a nase mozgy, ktorymi rozmyslame a rozhodujeme, su len sucastou tohto systemu a spravaju sa podla jeho zakonov. Rozmyslanie, rozhodovanie, ale aj nahoda je len dojem, ktory mame. Je to taka dost neprijemna uvaha, ktora berie cloveku iluzie, sorry.
Jasne, ze tvoje spravanie ovplyvni najviac tych, co su okolo teba, ale uplne nepatrna cast zmien, ktore vykonas sa v nejakej forme dostane mozno az do Afriky
Nedal by som za to ruku do ohna, ale mohlo by to tak byt.
je ale problem s tym ze s univerzalnou teoriou osudu sa to neda zmerat ani posudit. pretoze osud sa tvari ako nieco dajme tomu naviac co je nad vsetkym..silno mi to pripomina krestansku ideologiu neviem preco
taktiez pri zvazeni tvrdeni ktore tu predkladali krestania o tom ze im dal boh slobodnu mysel mi unika zmysel nahody. neviem si predstavit slobodnu mysel a rozhodovanie ktore je sucastou osudu..
ohladom toho dokonaleho zivota.. hej vela nahod..zas na druhej strane keby tolko nahod sa nestretlo naraz na jednej planete tak by si tu nebol a neriesil by si to ze aka to je obrovska zahada..
existuje strasne moc planet ktore splnaju nejaku z podmienok na vznik a udrzanie zivota ale zas niektory faktor tam absentoval tak sa tam proste zivot nevyvinul a nikto to tam neriesi..
Ako ta btka skoncila si nepamatam, ale mam pocit, ze prehral.
sent, vo fyzike sa nevyznam, ale myslim, ze viem, ako to myslel, a suhlasim, urcite nemozno povedat, ze je nahodou, aby pri pociatkoch vesmiru dva atomy vrazili do seba pricom by vznikol atom noveho prvku a proces by prebehol len tak, tu hrali ulohu tie sily a vztahy (daco s elektronmi aj, nie? ..o tom som citala, keby nie, tak by som nechapala, ako to tvoj mudry pan mysli...teda aspon tak si to odôvodnujem
...ale je tu jedno velke aaaaaaaaaleee: z biologickeho hladiska nahody existuju
(a urcite aj z dalsich)
(vyvin sa tyka jedneho jedinca od narodenia po smrt)
o tom je aj biologia
ale nie fyzika, presne ako ten mudry panko povedal, tam sa to vysvetli vsetkymi tymi silami, casticami, vlastnostami atd
a zamyslat sa, co je po smrti by uz bolo smiesne, no z nasich povah vyplyva, ze si nedame pokoja, a nasli by sme si stale nieco, o com by sme pochybovali
preto, ked uz ja osobne chcem rozhodnut sa, ako pomenujem nejaky priebeh procesu, ci osudom alebo nahodou, tak nebrat ako hotovu vecicku a rychlo zadat nazor, ale rozumiet tomu, najst odpoved, preco to tak prebehlo (objav ohnika jak pise typek, tak na toto by sme sa museli osobne pozriet, co uz nie je mozne, a dôkazy o priebehu vynajdenia ohna nie su, iba rozpravky a domnienky, vsak dako uz k tomu dosli, tak nejako si to preberali historici a pokusili sa to co najvieryhodnejsie vysvetlit podla inych znakov (ktovie)
podla nazoru sakula, by som to trochu pomzmenila asi tak, ze niekedy je osud podriadeny nahode, niekedy nahoda osudu, niekedy osud nema co hladat tu, opacne nahoda...mozne je vsetko
S najlepším priateľom sme sa pred deviatimi rokmi zoznámili úplnou.. "Náhodou" .. A je mi až ťažko veriť , že to náhoda bola..
Niečo na tom bude , že čo sa má stať , sa stane.