@bl33d Ja si myslím, že veriť tomu, že na začiatku bolo nič, potom sa tomu nič stalo náhodou niečo z ničoho, potom to nič vybuchlo a náhodou vznikol vesmír sám o sebe zo svojich samo stanovených neinteligentných zákonov. A náhodou potom v tom vesmíre vzniklo Slnko. A náhodou vznikla potom aj zem a ostatné planéty. A náhodou na tej zemi vznikli dokonalé podmienky pre život. A náhodou potom vznikol aj samotný život. A náhodou sa život SÁM usporiadal do rozmanitých životných foriem. Z toho potom náhodou vznikli dinosaury, ktoré zhodou náhod vyhynuli a o 65 miliónov rokov vznikol z tohoto života náhodným výberom človek a potom Justin Bieber... mi príde ako väčšia blbosť Ale ok
@bl33d
verím s tymi mladými ľuďmi, lebo veriť v boha s malým b je veriť vo falošného boha - diabla...
ti zrejme patriš k ním, je to tvoja vôľa a tvoj smer kde chceš skončiť...
preto neodsudzuj tých mladých, ktorí si zvolili Boha s veľkým B a žiju podľa prikázaní...
Nie je jedno ci ho nazveme boh, Boh, stvoritel alebo co ja viem ako? Stale ide o "niekoho" kto "stvoril" svet a "riadi" ho - a zivoty (kde to uz prechadza do zbavovania sa zodpovednosti za svoj vlastny zivot, ved BOH to zariadi).
A zit podla prikazani? Mne staci ze mam svoj zivot pod kontrolou, nie preto, aby som sa riadila tym, co niekto kedysi napisal.
Je to len moj nazor, aj keby sme tu o tom diskutovali tyzden, tak si kazdy bude hovorit, resp. pisat svoje.
@Bl33d viera v Boha neospravedlnuje konanie ludi.. teda v drvivej vacsine nabozenstiev nie.
taktiez viera v Neho neznamena ze "on riadi/ze sme len figurky/ze nemame slobodnu volu" ba prave presne naopak..
zase vravim o vacsine cirkvi.. vzdy su dake sekty co si tak nieco ospravedlnuju...
a tie prikazania... napriek vsetkemu su rposte zakladom moralky ako takej skus si ich prejst a co z nich je nelogicke? nemyslis ze ich vseobecna akceptacia a dodrziavanie spravi zo sveta lepsie miesto? ze to zblizi ludi?
@johnysheek nepísala som, že ich viera ospravedlňuje.
Inak veľa kresťanov z môjho okolia veľmi rado prehlasuje že "BOH to zariadi, nech sa deje BOŽIA vôľa, BOH má pre každého plán, BOH to tak chcel.." čiže je to zas len o BOHU.
Prikázania sú síce pekné, ale keď si odmyslíme tie, čo súvisia s náboženstvom, ostane nám tam to, čo je v zákone (nezabiješ, nepokradneš) a potom tie morálne - ako cti otca svojho, matku svoju (čo ťažko dodrží niekto, kto vyrastá v neúplnej rodine, alebo sa k nemu nesprávajú doma dobre), potom niečo o túžbe po už zadanom, alebo tak nejak, čo nespravíš ak si nechceš pokaziť vzťahy (aj bez prikázania) alebo to spravíš aj tak, bez ohľadu na to, kde to je napísané. Nie je to až tak zriedkavé. Asi tí veriaci v tej chvíli nemyslia na desatoro.
Inak sa celkom čudujem, prečo je na slovensku toľko zla, závisti, ohovárania, keď je tu väčšina ľudí veriaca. V podstate celkovo na svete. To oni sa snáď neriadia tými prikázaniami?
@lukaso121 Som kresťan a verím v Boha (s veľkým B preto, lebo je to vlastné podstatné m.). Nemyslím si že veriaci ktorých poznám si myslia že sú stredobodom vesmíru. A už vôbec si nemyslím že ja nič nespravím ale Boh sa o mňa postará. Životom sa musím prebíjať tak isto ako ateisti alebo ľudia iných náboženstiev. Boh je pre mňa niečo ako láska.
@bl33d co sa tyka tych prehlaseni, tam je asi dolezite zamerat sa i na to co je tym myslene, nielen ako to znie.. lebo v zasade ide o to, ze BOH proste vie ako veci pojdu a dopadnu, co vsak nutne neznamena, ze ON do toho aktivne zasahuje..
vtip je prave v tom, ze tam ostane prave to co je v zakone.. a ten zakon vznikol ako? ako sa to vobec do toho zakona dostalo? nebodaj ten zakon bol pred tymi moralnymi "prikazmi" ? zakon - pisany, tvoreny ludmi je prave to, co vychadza z moralky..
a ak by ludia dodrziavali tych zakladnych desat.. tak by sa prave dost velmi eliminovali i tie "neuplne rodiny" (ktore su dosledkom toho, ze na to kasleme), pripadne ich ielom je spravat sa navzajom k sebe v ucte a pokore.. (co by zas eliminovali zle spravanie sa v rodine, medzi ludmi, etc.) ... je to presne o tom "dodrzat to".. nemozeme vraviet, ze by to nefungovalo, ked to ani neskusime
argumntujes tym, ze sa to nedodrziava.. ale v tom to je.. ak sa zacne, vsetko bude inak.. nastrbene vztahy budu vyrovnane, ublizeni ludia nebudu ublizeni.. a pod..
(ja vravim o tom, ze to desatoro ma zmysel, je dobra a je vhodne ho dodrziavat.. a nielen pre veriacich.. to ze sa to nerobi.. a kto to nerobi je smutne ale to je trochu ina debata ktora nema s tym faktom, ze desatoro by ludstvo "zachranilo" minimalne "zlepsilo" nic spolocne)
a zas pleties nieco ine.. nekladies spravne otazky.. co znamena veriaci? kolko je na slovensku veriacich?
je veriaci ten kto to o sebe tvrdi?
kto dodrzuje prikazania?
kto ...
proste.. nemozes vsetko hodit do vreca, zatriast nim a potom bez ladu a skladu vybrat a povedat "viera je zla" "krestanstvo je hlupost" a argumentovat tym, ze to niekto nezije a tak teda je to potom zle
Neviem.
Keď sa pozrieme na Zem tak sú tu naozaj dokonalé podmienky pre život ale na druhú stranu človek je strašne adaptívny a teda sme sa skôr prispôsobili podmienkam.
Skôr mi to pripadá tak ako keby sme boli nepodarený pokus mimozemšťanov ale aj tých musel niekto stvoriť.
Keď vytvárame črievičku tak dáme seno do vody a vzniknú tam pre ňu dokonalé podmienky. Neznamená to že ju stvoril Boh ale len nejaký kokot.
Jak hovorím niečo úplne prvé musel niekto vytvoriť ale zase prečo by Boh vytváral takú pičovinu ako je vesmír a Zem? Keď tak niečo naozaj dobré, podarené, toto je skutočne len nepodarený pokus.
Tvorca vesmíru je energia. Odkiaľ pochádza fakt netuším.
Btw ale veriť v toho klasického Boha ktorý stvoril svet a ludí na svoj obraz a pozerá sa na nás a trestä nás je pičovina na n-tu. Veda, pokrok a technológia už vyvrátili jeho existenciu a naozaj ma udivuje ako môže byť niekto tak naivný a proste VERIŤ aj keď to jednoducho neexistuje. Sám zo seba robí idiota bez racionálneho zmýšlania.
Hlavne neverim v cirkev skorumpovanu ale sam hypokraticky viem, ze ked budem mat dakych 60rokov tak zo strachu pred smrtou asi zbehnem obcas pocuvat pedofilov do kostola...
@johnysheek a o co je moj zivot (a dalsich neveriacich) - v ktorom nie je BOH, jednoducho zijem a umriem, tym to konci - ochudobneny? Ze sa nemodlim? Nechodim do kostola? Nemam pocit nejakej "vyssej sily", ktora je pritomna v mojom zivote?
Ja som z veriacej rodiny (tazko mi je definovat ci su "naozaj" veriaci, no v BOHA veria) a som aj pokrstena, ale ja som o tom nerozhodla, a teraz by som s tym ani nesuhlasila, vtedy som vsak nejako nemala na vyber. Takze som chodila na nabozenstvo, do kostola, co-to o tom viem, a nie je to pre mna viac ako nejaka rozpravka. Proste to len dava ludom pocit, ze tu nie su uplne zbytocne a ze po smrti budu na lepsom mieste. Ak im to robi radost, nech veria, ale nech do toho netlacia aj ostatnych.
Ako som pisala na zaciatku, toto je nekonecna debata. Je jedno co tu kto napise, aj tak si kazdy bude trvat na svojom.
Inak zaujímalo by ma ako to vníma druhá strana. Kde ten Boh a všetko vlastne je? Lebo napríklad kamarát verí že po smrti sa mi prehrá celý život pred očami (ktoré by už boli v rozklade).
Myšlieka, spomienka a všetko podobné je v skutočnosti hmotná a tvorí ju usporiadanie neurónov.
Takže napríklad to čo som napísal na začiatku ste si zapamätali tak že sa vám v mozgu usporiadalo (len príklad) 5 neurónov a vytvorili vlastne obraz toho čo bolo.
Po smrti sa rozkadá aj mozog a aj tieto neuróny, stratia svoj tvar, rozloží sa ich usporiadanie a spomienka zmizne.
Takže ako to že po smrtii sa tá spomienka znovu objaví? To si Boh kopíruje neuróny v našom mozgu alebo také niečo?
Kde ste vôbec vzali tú myšlienku že existuje niečo nadprirodzené? Nepýtam si dôkaz ale iba zdroj myšlienky že niečo tam hore je. Lebo z doterajších vedomostí viem iba to že tam hore vo vesmíre je tma.
Kde je duša? To je v nejakom štvrtom rozmere, ktorí nevidíme? Ako to že je potom prepojená s našim svetom a ako vôbec môžme byť v kontakte s dušou keď nie je tu?
@darksider96 áno, myslím že keď neexistuje jediný .... nie dôkaz, ale NÁZNAK že niečo existuje, tak to pravdepodobne neexistuje. :/ prečítaj si môj posledný príspevok.
Ono to pôvodne vzniklo tak že si ludia nevedeli vysvetliť dážd, inak by nikoho nikdy nenapadlo že je niečo nadprirodzené.
Neverím v žiadneho boha ani v satana. Ale myslím si a aj to tak cítim, že satanova filozofia je správna a pravdivá, preto sa podľa nej snažím žiť v rámci možnosti.
Narodil a žil som ako kresťan kým som nezistil že je to totálna sprostosť a strata času, potom som bol ateista, lebo každý kto nieje kresťan je ateista, ale ateizmus človeku viac menej nič take nedá.
@Vsakpredsajaa S dnesnym mechanistickym poznanim nemaju vedci ako dokazat existenciu Boha, rovnako ako nemali pred 200 rokmi dokazat existenciu bakterii, kym nemali dane poznanie a technologiu, a rovnako ako v praveku "vedci" nemali ako prist na to, ze Slnko kazdu noc nezanika a kazde rano nevznika, lebo ich vedecke metody pozorovania, empirickeho charakteru atd. Jednoducho ine riesenie nevideli, kedze nepoznali skutocnu povahu Zeme, Slnka, vzajomnych pohybov. Rovnako ako ked dnes nepoznaju povahu vedomia, a prestanu ho po znefunkcneni hardwaru (tela) vediet pozorovat, tak sa domnievaju, ze zaniklo. A ze ked ho zacnu vediet pozorovat, tak (pri narodeni) vznikne. To je ale viera a nema to ziaden realny ani vedecky zaklad... » reinkarnacia.sk/reinkarnacia/... » reinkarnacia.sk/logika-reinkarn... » reinkarnacia.sk/zivot-pochadza-... » reinkarnacia.sk/comu-veri-ateis...
@darksider96 vedci ho vedia aj pred narodenim pozorovat - ako spermiu, tvorenu z latok ktore boli napriklad z jpgurtu a ten bol z kravskeho mlieka, ktore sa vytvorilo z molekul travy.
Teoreticky vieme kazdu molekulu spermie alebo aj dietata vystopovat, vieme potvrdit ze to mevzniklo z nicoho ako zazrak ale ze je to len z konkretnych castic ktore tu uz boli.
Bakterie sa nevedeli dokazat ale bola badatelna ich cinnost ked napriklad zacali nieco rozkladat. Alebo ako infekcia, porezal si sa a zrazu sa tam vytvorilo nieco zle a bolestive.
No kde je nejaka badatelnost nejakej duse alebo coho? Je tu nieco co by naznacovalo ze je tu este nieco co robi nejaku aktivitu?
@darksider96 tak ako ty najdes vela clankov o tom, aka je viera super a podstatna, tak ti ja najdem dalsich 10 o tom, ako nedava zmysel a je zbytocna.
Zbezne som to pozrela, hlavne ten posledny - tvrdit ze mladi neveriaci ludia holduju alkoholu a drogam aby zaplnili miesto viery... A ze stari nemaju zmysel zivota, ked nemaju BOHA...
@vsakpredsajaa Ani mysel sa neda dokazat, ani vedomie, ani inteligencia, ani emocie, ani slobodna vola, ani laska, lebo to su jedny z tych veci, ktore sa nedaju "chytit", ani nemaju zapach... Toto je vasa logika. To co nevidis neexistuje? A inak, mozes skusit zit duchovny zivot podla Ved (zbierky starych hinduistickych textov) a zistim sam, ci Boh existuje alebo nie.
@Lukaso121 Vsetky vedecke a logicke metody, ktore existuju pramenia z Ved (zo zbierky starych hinduistickych textov) vdaka ktorym tu mame matematiku, logiku, astronomiu, fyziku, chemiu, medicinu, jazyk atd. A aj vedci sa odvolavaju na svoje posvatne texty, a veria im, aj svojim predstavenym, ktori su jedini vyvoleni a maju pristup k svatym relikviam ako je Hubblov teleskop, urychlovac castic, atd. Zvysok nasledovnikov musi len slepo verit, lebo ani zdaleka nechapu ich teoriam a hypotezam. A inak, co sa tyka vedcov, teda skutocnych, co boli ako tak inteligentni, tak nepopieraju Boha a napr. vravia toto » reinkarnacia.sk/svetovi-myslite...
@darksider96 mám pre teba zlú správu, ale všetko čo si napísal sa už dokázať dá.
Nedávno som tu vysvetloval lásku -človek vypúšťa feromóny na ktoré tvoje telo reaguje vytváraním hmotných hormónov, a to je láska.
Emócie sú tiež len HMOTNÉ hormóny ktoré sa dokonca dnes dajú elektródami či dokonca aj elektromagnetickými vlnami vyvolávať/ničiť, meniť.
Inteligencia je tiež len väčšie množstvo neurónov v mozgu.
Všetko sú to hmotné veci kamko, len malé.
Nemám ako potvrdiť ani vyvrátiť existenciu boha. Pokiaľ ide o "osobného Boha", takého, akého vyznávajú najmä abrahámovské náboženstvá, tak to ňä.
Ak by sme nahradili Boha (či už v zmysle hodnotiaceho, "osobného", alebo "neosobného", indiferentného) pojmom Jednota, alebo Vesmír, tak potom áno; ale tu takisto nie je potrebná nejaká viera, aby sme mohli *zažiť* a *vedieť*.
Všeobecne všeličomu verím čo najmenej, ako je to len možné. Skôr som teda "vyznávačom" gnosis, než viery. Inými slovami: som skeptický, ale učím sa načúvať (ostatným bytostiam, prírodným procesom aj tomu "priestoru medzi", ktorý mnohí pokladajú za tichý alebo prázdny).
@darksider96 chceš popierať vedecký fakt?
A gravitácia je tiež hypoteza?
Naštuduj si aké všetky funkcie vlastne riadia hormóny
Mám taký pocit že tu sa teraz naša debata končí a ty si práve uvedomuješ že mám vlastne pravdu aj keď ešte budeš tvrdiť že nieee on existuje, ale s odstupom času si priznáš pravdu. Je to smutné ale je to tak.
@vsakpredsajaa Aký fakt? Myslíš tu vedeckú špekulaciu? Pozri si všetky tie fakty vedecké... Bolo by od nich naozaj uprímne, keby sa nejaké vyhlásenie začínalo vždy slovami.... Vzhľadom na naše dnešne chápanie sme dospeli k subjektívnemu názoru, že všetky naše dostupné pozorovania naznačujú, že s najvačšou pravdepodobnosťou sa deje toto a toto... Nejde ale o definitívny fakt, ale skôr náš nedokonalý pokus vidieť širšie súvislosti veci, o ktorých bohužiaľ takmer nič nevieme a neexistuje žiadna reálna pravdepodobnosť, že raz vedieť budeme. Zatiaľ nám to ale sedí do našej špekulácie, tak sa tým budeme riadiť... Ty sa s priam nábožnou vervou utkvelo držíš svojich dogiem, to som tým chcel povedať. Budeš sa biť do pŕs o tom, že ide o fakt, a nikdy si to nebudeš môcť overiť. Žerieš spracované naučené informácie. » reinkarnacia.sk/zivot-pochadza-...
@darksider96 a boh sa stvoril sam ,lebo to je uz lepsie ako velky tresk.tie texty z tej srackostranky vymyslal len veriaci,ziadna kritika ziadne otazky ,cistu pravdu pise bez poskvnenia tych uzasnych pravdivych clankov ,a kto si dovoli pospinit ten musi zomriet Za boha za narod . ťlap,ťlap
@Bl33d moj ciel nie je a nebol "konvertovat ta" na krestanstvo.. ani ta nekritizujem za tvoj nazor, nesnazim sa ti nadavat, nemyslim si, ze si horsi clovek ani nic podobne...
to ze s tebou / tvojim nazorom nesuhlasim je druha vec ale to neznamena nic z vyssie spomenuteho..
kazdy si zijeme to svoje.. avsak ty si zacala s tym ze "v tejto dobe ludia este veria".. co je hned zla premisa a pre to som reagoval..
tebe to pride ako rozpravka.. keby sa vsak zacneme zaoberat otazkami ktore proste neriesis (a asi ani nepokladas za dolezite) tak by sme sa mozno dopracovali ku tomu ze ta "rozpravka" nie je nutne uplne vyfabulovany pribeh a ze pre mnohych ma velmi realny zaklad a velky vyznam...
to ze ty mas iny pohlad resp za dolezite povazujes nieco ine..
a chcel by som mat tvoju istotu ze zivot je "len" zivot a po nom nic nebude...
nevraviac o tom, ze svet a zivot stvoreny z nahod mi pride ovela vacsia rozpravka..
@johnysheek vidis, mne zas pride nezmyselnejsie verit tomu, ze to vsetko stvoril BOH.
Co ak je zivot tak jednoduchy a obycajny, to len ludia sa snazia spravit z neho nieco viac - vid. rozne nabozenstva, karma, vestenia... Uplne zacat ignorovat fakty a zasvatit svoj zivot viere v nieco, co nie je nijako dokazane. Nehovoriac o tom, kolko nabozenstiev na svete existuje. Ako si clovek vyberie to "prave"? Podla poctu veriacich? Podla toho, co mu vyberu rodicia? Podla toho, ktore ma najlepsi posmrtny zivot? Aky je rozdiel medzi clenom sekty a niekym, kto je clenom "serioznej" viery? Keby sme sa riadili podla dlzky posobenia, preco rovno neverit v nejakych pradavnych BOHOV? Ved tych BOHOV burky, slnka, lasky, si tiez len tak zo dna na den nevymysleli. Pre mna ako neveriaceho je to v podstate to iste.
A nechyba mi to, som so svojim zivotom spokojna aj bez toho.
Nikoho neuctievam, k nikomu sa nemodlím, podľa nikoho sa neriadim ... ale nevylučujem že niečo vyššie existuje Nikomu vieru neberiem ale cirkev je strašná zloba, ktorá len vymýva ľuďom mozgy ! >
A ak už niekto verí, tak vieru by si mal človek nájsť a nie byť k nej učený od malička ... to je smiešne ...
@Bl33d hadzes stale vsetko do jedneho vreca.. na jednej strane vravis o modernom svete.. o tom kde sme sa posunuli.. na druhej strane sama tymto sposobom nepristupujes ku vsetkemu, ale sa rozhodujes podla vlastneho postoja bez dokazov..
to co popisujes ma obrovske rozdiely.. vsetko to pisat ani nejdem.. ide o to i to proste hodis dokopy a povies "ved je to to iste" alebo sa skutocne zamyslis a uvedomis si tie rozdiely..
a nejde o to "co je lepsie".. skor ide o zmysel toho.. zmyslom krestanstva nie je BOH KAZE.. zmyslom krestanstva je nieco ine.. v zasade postoj a medziludsske vztahy.. uplny zaklad na ktorom stoji krestanastvo je laska. ta absolutna vsetkych ku vsetkym a vsetkemu.. a toto sa viac ci menej pretavuje v kazdom z tyc nabozenstiev.. ale asi je to hlupost a nemali by sme verit nicomu.. vlastne v pohode mohli vrazdit a znasilnovat.. ak nas to robi stastnymi. kedze na nicom inom nezalezi..
ps: to ze nieco nie je dokazane neznamena, ze to neexistuje..
@vsakpredsajaa inak ty sa tu ohanas vedou, pokrokom, technologiami a sucasne argumentujes takymi hlupostami... ze uz toto musi byt dokaz Boha lebo inak sa to vysvetlit neda.
A teraz ešte vážne - neverím v, nevyznávam ani neuctievam žiadnu entitu, ktorá si oddanosť akýmkoľvek spôsobom podmieňuje/vynucuje. Problém je, že Boh zo starých posvätných písiem (vrátane Biblie a Koránu) je postava vytvorená ľuďmi na obraz človečí, a nie naopak. Proste ak existuje niečo ako boh, potom je to jednota, všeobjímajúca bezpodmienečná láska; a v tom prípade je naozaj úplne jedno, či verím, alebo nie. » www.quora.com/Why-did-god-let...
@aventine@9 keď sa rozhodneš Bohu uveriť, tak môžeš ozaj pochopiť aký význam má v živote človeka utrpenie... a budeš to vedieť niesť ľahšie v nádeji a z lásky... nie ťažko v beznádeji a v smútku...
V Biblii je napísané, že kto verí Bohu, tomu všetko slúži na dobré...
@wewo Co by som tomu nerozumel. Viem toho dost... Odmalicka som cital encyklopedie, o vesmire atd... Nastastie mi tie pseudovedecke vysvetlenia nestacili a neuspokojil som sa s detskymi vysvetleniami, ktorym bohuzial dodnes vacsina ludi veri...
@wewo Ocividne ani nevies co ti vedci tvrdia... A kde som pisal, ze vesmir vybuchol? Big Bang Theory ti nic nehovori? Podsuvas tu nieco, co som nenapisal, potom to akoze porazis, a tvaris sa, ze mas argumenty Myslim, ze tu nasa debata uz konci
Mne je smiešne ked niekto povie že boh to tu nevytvoril ze to je vsetko náhoda .. chcel by som vedet keby si ten človek sam nepostaví dom či tiez by povedal ze sa raz náhodou postaví ten dom a že či by sa aj postavil .. @darksider96
Neverím v Boha. V Boha sa začalo veriť v nešťastí, keď človek nemal nič, potreboval nájsť niečo, čo mu dalo nádej na lepší zajtrajšok a tým niečím bola práve viera. Ja sa skôr spolieham na vedu a hmotné dôkazy. Neodsudzujem však nikoho, kto verí, nech si verí kto chce, čomu chce, tak ako mám ja svoj názor, tak isto má aj 1000 ľudí 1000 názorov.
Mne sa tak strasne nelubia tieto diskusie.. nevedu nikam. Ludia si budu tvrdit svoje, nikto nikoho.nepresvedci o opaku. Naco vlastne? len hrotite nevrazivost medzi sebou..
@vsakpredsajaa človek je strašne adaptívny; Skôr mi to pripadá tak ako keby sme boli nepodarený pokus mimozemšťanov ale aj tých musel niekto stvoriť.
Keď vytvárame črievičku; po smrti sa mi prehrá celý život pred očami (ktoré by už boli v rozklade); molekul travy; Inteligencia je tiež len väčšie množstvo neurónov v mozgu. ale inak @68
Áno, v Boha verím. Ale zanevieram na výrazy ako "kresťanské spoločenstvo" a podobne veci. Už som sa poučila, že väčšina kresťanov to aj tak nemyslí vážne a len sa ohradzuje BOHOM. Príde mi to, že sa ohradzuje už aj pri robení zla. Málo ľudí, ktorí sa prehlasujú za kresťanov sa tak aj skutočne správajú. Myslím, že by úplne stačilo, keby ľudia proste nekydali jeden na druhého, neohovárali sa, nerobili si zle, ale naopak, pomáhali si, usmievali sa na seba a nie sa neustále hnevali jeden na druhého. Toť môj názor
@birdzacka89 Pekne vyjadrené, súhlasím. Ale samozrejme to neplatí na všetkých. Ale to percentuálne zastúpenie je podľa mňa rovnaké, ako u tých, ktorí v žiadnom spoločenstve nie sú.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
A @1 je uplny mindfuck
verím s tymi mladými ľuďmi, lebo veriť v boha s malým b je veriť vo falošného boha - diabla...
ti zrejme patriš k ním, je to tvoja vôľa a tvoj smer kde chceš skončiť...
preto neodsudzuj tých mladých, ktorí si zvolili Boha s veľkým B a žiju podľa prikázaní...
A zit podla prikazani? Mne staci ze mam svoj zivot pod kontrolou, nie preto, aby som sa riadila tym, co niekto kedysi napisal.
Je to len moj nazor, aj keby sme tu o tom diskutovali tyzden, tak si kazdy bude hovorit, resp. pisat svoje.
taktiez viera v Neho neznamena ze "on riadi/ze sme len figurky/ze nemame slobodnu volu" ba prave presne naopak..
zase vravim o vacsine cirkvi.. vzdy su dake sekty co si tak nieco ospravedlnuju...
a tie prikazania... napriek vsetkemu su rposte zakladom moralky ako takej skus si ich prejst a co z nich je nelogicke? nemyslis ze ich vseobecna akceptacia a dodrziavanie spravi zo sveta lepsie miesto? ze to zblizi ludi?
Inak veľa kresťanov z môjho okolia veľmi rado prehlasuje že "BOH to zariadi, nech sa deje BOŽIA vôľa, BOH má pre každého plán, BOH to tak chcel.." čiže je to zas len o BOHU.
Prikázania sú síce pekné, ale keď si odmyslíme tie, čo súvisia s náboženstvom, ostane nám tam to, čo je v zákone (nezabiješ, nepokradneš) a potom tie morálne - ako cti otca svojho, matku svoju (čo ťažko dodrží niekto, kto vyrastá v neúplnej rodine, alebo sa k nemu nesprávajú doma dobre), potom niečo o túžbe po už zadanom, alebo tak nejak, čo nespravíš ak si nechceš pokaziť vzťahy (aj bez prikázania) alebo to spravíš aj tak, bez ohľadu na to, kde to je napísané. Nie je to až tak zriedkavé. Asi tí veriaci v tej chvíli nemyslia na desatoro.
Inak sa celkom čudujem, prečo je na slovensku toľko zla, závisti, ohovárania, keď je tu väčšina ľudí veriaca. V podstate celkovo na svete. To oni sa snáď neriadia tými prikázaniami?
veriaci si myslia ze su stredobodom vesmiru.ta potreba ze je tu nejaky boh ktory ich stvoril a dohliada na nich je velka.
vtip je prave v tom, ze tam ostane prave to co je v zakone.. a ten zakon vznikol ako? ako sa to vobec do toho zakona dostalo? nebodaj ten zakon bol pred tymi moralnymi "prikazmi" ? zakon - pisany, tvoreny ludmi je prave to, co vychadza z moralky..
a ak by ludia dodrziavali tych zakladnych desat.. tak by sa prave dost velmi eliminovali i tie "neuplne rodiny" (ktore su dosledkom toho, ze na to kasleme), pripadne ich ielom je spravat sa navzajom k sebe v ucte a pokore.. (co by zas eliminovali zle spravanie sa v rodine, medzi ludmi, etc.) ... je to presne o tom "dodrzat to".. nemozeme vraviet, ze by to nefungovalo, ked to ani neskusime
argumntujes tym, ze sa to nedodrziava.. ale v tom to je.. ak sa zacne, vsetko bude inak.. nastrbene vztahy budu vyrovnane, ublizeni ludia nebudu ublizeni.. a pod..
(ja vravim o tom, ze to desatoro ma zmysel, je dobra a je vhodne ho dodrziavat.. a nielen pre veriacich.. to ze sa to nerobi.. a kto to nerobi je smutne ale to je trochu ina debata ktora nema s tym faktom, ze desatoro by ludstvo "zachranilo" minimalne "zlepsilo" nic spolocne)
a zas pleties nieco ine.. nekladies spravne otazky.. co znamena veriaci? kolko je na slovensku veriacich?
je veriaci ten kto to o sebe tvrdi?
kto dodrzuje prikazania?
kto ...
proste.. nemozes vsetko hodit do vreca, zatriast nim a potom bez ladu a skladu vybrat a povedat "viera je zla" "krestanstvo je hlupost" a argumentovat tym, ze to niekto nezije a tak teda je to potom zle
Keď sa pozrieme na Zem tak sú tu naozaj dokonalé podmienky pre život ale na druhú stranu človek je strašne adaptívny a teda sme sa skôr prispôsobili podmienkam.
Skôr mi to pripadá tak ako keby sme boli nepodarený pokus mimozemšťanov ale aj tých musel niekto stvoriť.
Keď vytvárame črievičku tak dáme seno do vody a vzniknú tam pre ňu dokonalé podmienky. Neznamená to že ju stvoril Boh ale len nejaký kokot.
Jak hovorím niečo úplne prvé musel niekto vytvoriť ale zase prečo by Boh vytváral takú pičovinu ako je vesmír a Zem? Keď tak niečo naozaj dobré, podarené, toto je skutočne len nepodarený pokus.
Tvorca vesmíru je energia. Odkiaľ pochádza fakt netuším.
Ja som z veriacej rodiny (tazko mi je definovat ci su "naozaj" veriaci, no v BOHA veria) a som aj pokrstena, ale ja som o tom nerozhodla, a teraz by som s tym ani nesuhlasila, vtedy som vsak nejako nemala na vyber. Takze som chodila na nabozenstvo, do kostola, co-to o tom viem, a nie je to pre mna viac ako nejaka rozpravka. Proste to len dava ludom pocit, ze tu nie su uplne zbytocne a ze po smrti budu na lepsom mieste. Ak im to robi radost, nech veria, ale nech do toho netlacia aj ostatnych.
Ako som pisala na zaciatku, toto je nekonecna debata. Je jedno co tu kto napise, aj tak si kazdy bude trvat na svojom.
Myšlieka, spomienka a všetko podobné je v skutočnosti hmotná a tvorí ju usporiadanie neurónov.
Takže napríklad to čo som napísal na začiatku ste si zapamätali tak že sa vám v mozgu usporiadalo (len príklad) 5 neurónov a vytvorili vlastne obraz toho čo bolo.
Po smrti sa rozkadá aj mozog a aj tieto neuróny, stratia svoj tvar, rozloží sa ich usporiadanie a spomienka zmizne.
Takže ako to že po smrtii sa tá spomienka znovu objaví? To si Boh kopíruje neuróny v našom mozgu alebo také niečo?
Kde ste vôbec vzali tú myšlienku že existuje niečo nadprirodzené? Nepýtam si dôkaz ale iba zdroj myšlienky že niečo tam hore je. Lebo z doterajších vedomostí viem iba to že tam hore vo vesmíre je tma.
Kde je duša? To je v nejakom štvrtom rozmere, ktorí nevidíme? Ako to že je potom prepojená s našim svetom a ako vôbec môžme byť v kontakte s dušou keď nie je tu?
Ono to pôvodne vzniklo tak že si ludia nevedeli vysvetliť dážd, inak by nikoho nikdy nenapadlo že je niečo nadprirodzené.
Narodil a žil som ako kresťan kým som nezistil že je to totálna sprostosť a strata času, potom som bol ateista, lebo každý kto nieje kresťan je ateista, ale ateizmus človeku viac menej nič take nedá.
» reinkarnacia.sk/reinkarnacia/...
» reinkarnacia.sk/logika-reinkarn...
» reinkarnacia.sk/zivot-pochadza-...
» reinkarnacia.sk/comu-veri-ateis...
Teoreticky vieme kazdu molekulu spermie alebo aj dietata vystopovat, vieme potvrdit ze to mevzniklo z nicoho ako zazrak ale ze je to len z konkretnych castic ktore tu uz boli.
Bakterie sa nevedeli dokazat ale bola badatelna ich cinnost ked napriklad zacali nieco rozkladat. Alebo ako infekcia, porezal si sa a zrazu sa tam vytvorilo nieco zle a bolestive.
No kde je nejaka badatelnost nejakej duse alebo coho? Je tu nieco co by naznacovalo ze je tu este nieco co robi nejaku aktivitu?
Zbezne som to pozrela, hlavne ten posledny - tvrdit ze mladi neveriaci ludia holduju alkoholu a drogam aby zaplnili miesto viery... A ze stari nemaju zmysel zivota, ked nemaju BOHA...
@Lukaso121 Vsetky vedecke a logicke metody, ktore existuju pramenia z Ved (zo zbierky starych hinduistickych textov) vdaka ktorym tu mame matematiku, logiku, astronomiu, fyziku, chemiu, medicinu, jazyk atd. A aj vedci sa odvolavaju na svoje posvatne texty, a veria im, aj svojim predstavenym, ktori su jedini vyvoleni a maju pristup k svatym relikviam ako je Hubblov teleskop, urychlovac castic, atd. Zvysok nasledovnikov musi len slepo verit, lebo ani zdaleka nechapu ich teoriam a hypotezam. A inak, co sa tyka vedcov, teda skutocnych, co boli ako tak inteligentni, tak nepopieraju Boha a napr. vravia toto » reinkarnacia.sk/svetovi-myslite...
Nedávno som tu vysvetloval lásku -človek vypúšťa feromóny na ktoré tvoje telo reaguje vytváraním hmotných hormónov, a to je láska.
Emócie sú tiež len HMOTNÉ hormóny ktoré sa dokonca dnes dajú elektródami či dokonca aj elektromagnetickými vlnami vyvolávať/ničiť, meniť.
Inteligencia je tiež len väčšie množstvo neurónov v mozgu.
Všetko sú to hmotné veci kamko, len malé.
Ak by sme nahradili Boha (či už v zmysle hodnotiaceho, "osobného", alebo "neosobného", indiferentného) pojmom Jednota, alebo Vesmír, tak potom áno; ale tu takisto nie je potrebná nejaká viera, aby sme mohli *zažiť* a *vedieť*.
Všeobecne všeličomu verím čo najmenej, ako je to len možné. Skôr som teda "vyznávačom" gnosis, než viery. Inými slovami: som skeptický, ale učím sa načúvať (ostatným bytostiam, prírodným procesom aj tomu "priestoru medzi", ktorý mnohí pokladajú za tichý alebo prázdny).
A gravitácia je tiež hypoteza?
Naštuduj si aké všetky funkcie vlastne riadia hormóny
Mám taký pocit že tu sa teraz naša debata končí a ty si práve uvedomuješ že mám vlastne pravdu aj keď ešte budeš tvrdiť že nieee on existuje, ale s odstupom času si priznáš pravdu. Je to smutné ale je to tak.
» reinkarnacia.sk/zivot-pochadza-...
to ze s tebou / tvojim nazorom nesuhlasim je druha vec ale to neznamena nic z vyssie spomenuteho..
kazdy si zijeme to svoje.. avsak ty si zacala s tym ze "v tejto dobe ludia este veria".. co je hned zla premisa a pre to som reagoval..
tebe to pride ako rozpravka.. keby sa vsak zacneme zaoberat otazkami ktore proste neriesis (a asi ani nepokladas za dolezite) tak by sme sa mozno dopracovali ku tomu ze ta "rozpravka" nie je nutne uplne vyfabulovany pribeh a ze pre mnohych ma velmi realny zaklad a velky vyznam...
to ze ty mas iny pohlad resp za dolezite povazujes nieco ine..
a chcel by som mat tvoju istotu ze zivot je "len" zivot a po nom nic nebude...
nevraviac o tom, ze svet a zivot stvoreny z nahod mi pride ovela vacsia rozpravka..
A ty?
Co ak je zivot tak jednoduchy a obycajny, to len ludia sa snazia spravit z neho nieco viac - vid. rozne nabozenstva, karma, vestenia... Uplne zacat ignorovat fakty a zasvatit svoj zivot viere v nieco, co nie je nijako dokazane. Nehovoriac o tom, kolko nabozenstiev na svete existuje. Ako si clovek vyberie to "prave"? Podla poctu veriacich? Podla toho, co mu vyberu rodicia? Podla toho, ktore ma najlepsi posmrtny zivot? Aky je rozdiel medzi clenom sekty a niekym, kto je clenom "serioznej" viery? Keby sme sa riadili podla dlzky posobenia, preco rovno neverit v nejakych pradavnych BOHOV? Ved tych BOHOV burky, slnka, lasky, si tiez len tak zo dna na den nevymysleli. Pre mna ako neveriaceho je to v podstate to iste.
A nechyba mi to, som so svojim zivotom spokojna aj bez toho.
A ak už niekto verí, tak vieru by si mal človek nájsť a nie byť k nej učený od malička ... to je smiešne ...
to co popisujes ma obrovske rozdiely.. vsetko to pisat ani nejdem.. ide o to i to proste hodis dokopy a povies "ved je to to iste" alebo sa skutocne zamyslis a uvedomis si tie rozdiely..
a nejde o to "co je lepsie".. skor ide o zmysel toho.. zmyslom krestanstva nie je BOH KAZE.. zmyslom krestanstva je nieco ine.. v zasade postoj a medziludsske vztahy.. uplny zaklad na ktorom stoji krestanastvo je laska. ta absolutna vsetkych ku vsetkym a vsetkemu.. a toto sa viac ci menej pretavuje v kazdom z tyc nabozenstiev.. ale asi je to hlupost a nemali by sme verit nicomu.. vlastne v pohode mohli vrazdit a znasilnovat.. ak nas to robi stastnymi. kedze na nicom inom nezalezi..
ps: to ze nieco nie je dokazane neznamena, ze to neexistuje..
ZA NÁROD? TAK TO ANI ZA BOHA!
A teraz ešte vážne - neverím v, nevyznávam ani neuctievam žiadnu entitu, ktorá si oddanosť akýmkoľvek spôsobom podmieňuje/vynucuje. Problém je, že Boh zo starých posvätných písiem (vrátane Biblie a Koránu) je postava vytvorená ľuďmi na obraz človečí, a nie naopak. Proste ak existuje niečo ako boh, potom je to jednota, všeobjímajúca bezpodmienečná láska; a v tom prípade je naozaj úplne jedno, či verím, alebo nie. » www.quora.com/Why-did-god-let...
V Biblii je napísané, že kto verí Bohu, tomu všetko slúži na dobré...
Keď vytvárame črievičku; po smrti sa mi prehrá celý život pred očami (ktoré by už boli v rozklade); molekul travy; Inteligencia je tiež len väčšie množstvo neurónov v mozgu. ale inak @68
Ano verím, ale iba v toho kresťanského kedže iba v krestanstve sa dnes dejú veľké zázraky a znamenia čo dokazujem tu :
» paranormalnejavy1.webnode.sk/1-zazraky-a-zna...