tú 3 otázku som sa raz pýtala našej slovenčinárky a ona povedala,ževraj aj ona sa to niekde niekoho pýtala a ten niekto povedal,že gramaticky správne by sa malo napísať že "...prišla búrka a vodný vír,aj výr sklaný zmizli..."
1. ja by som to prečítala ako jedna lomeno stosedemdesiatdva
pri víroch, bude mäkké, si myslím, aspoň v tomto poradí, lebo sa budeme držať istého princípu, ktorého názov si nepamätám, že to dávaš podľa toho čo je bližšie... :ehm: alebo niekto iný názor?
@sumivybanan@concatenate preco by sa to rovnalo 10? praveze to vzdy bude strasne blizko k 10, ale nie uplna desiatka..
keby som napisala napr. takyto interval
(2;10)
tak by to znamenalo, ze to zacina od prveho realneho cisla, ktore je vacsie ako 2, ale nie je to dva a konci poslednym realnym cislom pred 10, cize 9.9999999999999999999 az do nekonecna
celok = 3/3 (tri tretiny)
10 delené 3 = 3,3333per
čiže 1/3 z 10 = 3.3333per
2/3 z 10 = 6.6666per
3/3 z 10 = 9.9999per (3 krát jedna tretina, čiže tri krát 3.3333per) = 10
Síce som mala štvorky z matiky, ale viem ti s istotou povedať, že @7 a @8 sú bullshity.. spýtať sa na presné najväčšie číslo pod 10 je ako spýtať sa na najvyššie číslo, ktoré existuje... Čísel za čiarkou je nekonečno, takže 9,9999periodických
A čo sa vírov týka môže tam byť ktorékoľvek I,Y....
@concatenate nemozes medzi sebou nasobit periodicke cisla v desatinnom tvare predsa, potom by ti vela veci vyslo nie celkom presne.. prave preto su tie cisla take zaujimave, lebo ich nemozes len tak prekonvertovat zo zlomkov do desatinneho tvaru a tvarit sa, ze je to to iste
@mcvpn toto je to iste ako 14 - prevadzas periodicke cisla do desatinnej formy a potom s nimi robis matematicke operacie, kazdy matematik ti povie, ze je to nekorektne a ze to mas robit v zlomkovej forme
@hoperpohroma slovenské školstvo nie je ktoviečo, ale nie je na tom tak zle, aby učilo bullshity, že sa to rovná » en.wikipedia.org/wiki/0.999......
čítaj si samqa, danqa, takáto prokrastinácia ma nebaví
@hoperpohroma nechcem ta urazit, ale ten dokaz je naozaj matematicky korektny a 0.99... = 1 teda, matematikom sa nenazyvam, som zatial len studentom matematiky, ale toto plati a ten dokaz popisany vyssie plati. Alebo, ak chces, tak
0.9999 = 9/10 + 9/100 + 9/1000 + .... = 9/10 (1 + 1/10 + 1/100 + ..), kde to v zatvorke je nekonecny geometricky rad a limita jeho suctu je 1. Ci stale si myslis, ze kazdy matematik by mi na to povedal, ze to je nespravne?
@nenay ja matematiku ani nestudujem, cize tamto mi akosi.. nejde do hlavy. stale - sedlacky rozum nepusti. mozno som tu zo seba spravila totalnu kravu, no napriek tomu verim tomu, co som napisala, lebo to cislo je proste nekonecne, nemozes s nim pracovat, akoby bolo konecne a tvarit sa, ze ten koniec niekde ma a na zaklade toho s nim pocitat, lebo ho nema
@hoperpohroma no
si tvrdohlava, mas tu 3 matematicke dokazy a aj tak neveris
@concatenate 9.99999999....8 to nemoze byt, lebo na to, aby si nenasla uz ziadne vacsie cislo o d neho, musis tam mat nekonecno 9. a ked ich uz mas nekonecne vela, je to 9.9per
@hoperpohroma neboj, ja viem, co hovoris (aspon si to myslim), tiez som tomu nechcela verit, ked mi to niekto hovoril kedysi.
Neviem, mozes to skusit chapat takto - co je vlastne periodicky zapis? Ak hento hore neplati, tak ten periodicky zapis je definovany uplne na figu a nedava zmysel. Teda, zober si ze my tvrdime, ze 1/9 = 0.1111.... No ok, ale ked 1/9 ponasobim 9, tak chcem dostat 1, nie? Tak ak 1 nedostanem, tak sa niekde stala chyba a 1/9 nie je 0.1111... .
Lenze, my mozme 1/9 rucne pocitat a mozme to robit faaakt dlho, a sice nikdy nedostaneme 0.1p, lebo to nevieme robit do toho nekonecna, no furt sa k tomu budeme viac a viac blizit... Cize ta definicia periodickych cisel sa nam sama nuka ako taketo geometricke rady, a ich hodnotu vieme potom doratat ako ich nekonecne sumy
A ak mi nerozumies, nezufaj, stale je mozne ze kecam hluposti. V kazdom pripade, 0.9999... nie je najvacsie cislo mensie ako 1. (mudro povedane, interval (0,1) neobsahuje svoje supremum. a teraz dufam ze sem nepride niekto a nepovie mi, ze hovorim bludy.
@hoperpohroma ja tomu rozumiem ale čisto logicky.. je to 9, 99 stotín. a nie desatín. na desatiny to podľa mňa 9,9 alebo 9,90. jasné, je tam desatninná čiarka ktorá sa bude nazývať desatinnou čiarkou aj keď pôjde o tisíciny..
asi ďalší mindfuck
@hoperpohroma no a asi tu je ten problem, ze periodicke cisla nemaju byt nejaka nad-entita racionalnych cisel, s ktorymi treba zaobchadzat v rukavickach a zbytocne s nimi nehybat neviem teda, kedy pojem periodicke cisla vznikol a za akej prilezitosti, no predpokladam, ze zlomky boli skor (lebo zlomky su faaakt stare). A tak nejak predpokladam, ze toto potom vzniklo ako taka fajna aproximacia, aby si si to vedel predstavit aj na normalnej ciselnej osi
kazopadne ak je 3,33 presna tretina 10-tky a 3,33 * 3 sa ma rovnat 10, stale to neznamena,ze najvacsie mozne desatinne cislo pred 10 nie je 9.99999999999, lebo je o ten jeden najmensi kusk mensie ako 3.33, ktore je tretinou desiatky
@hoperpohroma kalkulacka nie je dobra autorita. Teda, jasne, veci ako 1/3 sa blbo aproximuju na desatinne cisla, cize proste podla presnosti kalkulacky ti to niekde zaokruhli.
Ak uz chces computational autoritu, ktorej veris viac ako wikipedii, pozri » www.wolframalpha.com/input/?i=0.9+pe... . (to je nasa modla, az na limity, tie obcas pocita zle
1. lebo počíta sekundy
2. to asi nie je nijako kodifikované, ale možno dvaastosedemdesiatina
3. žiadne
4. neviem prečo by sme mali chcieť dve rôzne veci pomenovať jedným slovom
@hoperpohroma ok, tak na to ver (a nechod studovat matematiku ak nie si pripravena sa do krvi hadat o tom podla mna je proste problem v tom, ze to nechces chapat ako definovane cez zlomky a vymyslas tomu radsej nejaku magicku definiciu, ktoru ale nevies nijak matematicky popisat. Tu sa nesnazim utocit, len sa snazim zistit, kde je problem.
hej, numericke chyby robim furt. preto mam z pisomiek namiesto 1tiek 3ky, ked si poviem, ze "ale ved to mozem z hlavy".. vyzera to tak, ze nemozem, lebo myslienky sa mi az prilis krizia (som roztrzity clovek, ktory jednoducho nevie relaxovat a sustredit sa na jednu vec), preto sa mi stalo, ze som spravila 3/2 namiesto 2/3, alebo ze som rovno uz pisala 4-ku, ktora bola uz podiel, namiesto 3-ky, ktora bola delitel
co ale neznamena, ze podcenujem svoju elementarnu logiku a netrvam na tom, ze 9.999999999 je najvacsie cislo pred 10
@nenay ja matematiku nechcem ist studovat. aj ked pri odbore sa jej asi nevyhnem -_____-
matematicky som si veci nevedela odovodnit nikdy, aj tak sa mi casto stalo, ze som narozdiel od ucitelov mala spravne vysledky, aj ak vlastnym postupom. to, ze ta definicia neexistuje, neznamena, ze nemoze byt pravdiva. kedysi neexistovali ziadne definicie a aj tak casom vznikli. 3.33 periodickych moze byt presne tretina desiatky, ale myslim si, ze najmensie cislo pred nou bude stale len 9.99 periodickych
@hoperpohroma ok, uz tomu asi dam pokoj, ako som vravela, kludne tomu dalej ver.
len jednu vec este... "ze definicia neexistuje, neznamena, ze nemoze byt pravdiva" - dafuq? Periodicke cislo vo forme 0.33333... nie je nieco, o co mozes vonku na ulici zakopnut. Je to nejaka vymyslena vec, ktora nejak nieco popisuje, no stale je vymyslena. A na to, aby mohla byt nejaka vec vymyslena, tak.. no, musis povedat, co to je. A to je ta definicia. Cize ked nedefinujes, co tym myslis, tak sa s tym neda vobec ale vobec absolutne nic robit.
A btw, myslim, ze su dokazy, ze neexistuje najvacsie cislo mensie ako 1 a lubovolna definicia je nekorektna, ale predpokladam, ze na tie uz beztak nie si zvedava
@nenay tak podla mna povedat, ze neexistuje najvacsie cislo mensie ako 1 je ako povedat, ze neexistuje nekonecno. to, ze je to mimo nasu predstavivost a mimo moznost vycislenia neznamena, ze to nie je
@hoperpohroma well, toto je celkom marna snaha asi. Rovnako ako keby si sa mne snazila vysvetlit nieco vrcholne prakticke technicke (to ti neprajem zazit, to by si si trhala vlasy .
Nie je to to iste. Alebo, ak chces, tak je - pretoze ja tvrdim, ze nekonecno nie je cislo. Je to len akysi pojem, ktory vyjadruje, ze nieco dokaze velmi rast, nikdy svoj rast nezastavit, prekonat kazdu hranicu, ktoru tomu nastavis. Rovnako to chapem aj tu - ak ti dam hocijake cislo mensie ako 1, vzdy existuje nejake vacsie, stale mensie ako 1. (A kedze v mojom nabozenstve je 0.9999.. = 1, tak toto cislo neobstoji ).
Uplne by som ti priala rozhovor s jednym clovekom, mojim prednasajucim na teoriu cisel, lebo si neviem predstavit, ze by si mu to neuverila (neskutocne mily a este neskutocnejsie mudry pan ) - a hlavne si myslim, ze on by vedel, ako ti to vysvetlit, nech ti to dava zmysel.
@nenay no neviem, ake argumenty by mohol este pouzit proste to vnimam inak (to sa mi stava casto) a tam to hadam mozeme ukoncit, ze nie kazdy ma rovnake vnimanie mozno aj logicky podlozenej veci.
@76 aj keby bolo mimo našu predstavivosť, tak môžeme dokázať, že neexistuje. lebo si predstav, že také číslo x existuje... a zober si číslo y = (x + 1)/2. keďže x < 1, tak y = (x + 1)/2 < (1 + 1) /2 = 1. čiže y < 1.
A súčasne 1 > x, čiže y = (x + 1)/2 > (x + x)/2 = x. čiže y > x
takže máme číslo x, o ktorom sme si mysleli, že je to najväčšie číslo menšie ako 1 a zároveň vieme vždy nájsť číslo, ktoré je ešte väčšie ako x a stále je menšie ako 1.
@tikalok stracam sa v tom, sorry @nenay nerozumiem tomu, on tomu asi rozumie najlepsie, ked to napisal z jeho hlavy, ale ja na to nemam dostatocny procesor
@hoperpohroma on ukazoval to, co som popisovala v @77 - ze nech mi das hocijake cislo mensie ako 1 s tvrdenim, ze je najvacsie take, tak nasiel cislo y, ktore je stale mensie ako 1, ale je vacsie ako to tvoje cislo. Podla mojho nabozenstva uplne koser dokaz, podla tvojho donho isto nemozes dosadit x=0.999..., takze preto som napisala, ze sa urazim, ak tomu uveris a mne si nechcela.
@tikalok no prave to, ze je nekonecne sa v mojom ponimani rovna, ze sa mu stale da nieco na koniec pripisat a vlastne preto je nekonecne, lebo nikdy nebude mat konecnu hranicu
tazko sa mi to vysvetluje, hovorilasom, ze neviem odovodnovat
@hoperpohroma hah, napisat nieco na koniec nekonecneho cisla, forum o oxymoronoch tu bolo predsa vcera
no, ale v tom pripade ale musis suhlasit aj s tym, ze najvacsie take nie je! lebo, to co vravi tikalok, je v skratke "daj mi cislo, o ktorom tvrdis, ze je najvacsie. Ha! mam vacsie, takze si nemal pravdu", cize dokaz sporom, uplne platny a spravny
@hoperpohroma btw, ak s tym mas taky moralny problem, v style "to, ze je to mimo nasu predstavivost a mimo moznost vycislenia neznamena, ze to nie je" - podla mna je fakt, ze to cislo neexistuje, ovela magickejsi a nepredstavitelnejsi, ako keby take cislo bolo
Tuto prítomní si (a ja sa pridávam) samozrejme nevedia predstaviť, že by existovalo najväčšie číslo menšie ako 10.
A ty si nevieš predstaviť, že neexistuje a že nemáš pravdu.
Ono tu ale moc nejde o to, kto si čo nevie predstaviť, ale o to, čo je matematicky dokázateľné a platné.
1. Jedna stosedemdesiatpolovica (tipujem)
2. Nelogicka otazka, rovnica nema riesenie
3. Veta sa takto neda napisat, ak chces vyjadrit, ze zmizol vir i vyr, tak musis napisat "vir a vyr zmyzli"
@hoperpohroma Mimochodom, len tak pre zaujimavost, tieto dokazy su stare nikolko stovak rokov (vlastne v podstate tisiciek), a dokazy, ze najvacsie desatinne cislo mensie ako 10 takisto neexistuje, su takisto na svete uz davno.
A keby to fungovalo tak ako hovoris ty, svet by vlastne vobec nefungoval .
@poke i tak še dá, pointou tej vety je, že zlučovať výr s vírom je ako miešať jabĺčka a hruštičky a treba tú vetu preformulovať buď do tvojej verzie, alebo "..a výr aj vír zmizli."
@nenay ako ja som si tých 100 komentárov nečítal, to nemal byť nejaký zdrb teraz ja som to len napísal lebo sme to akurát nedávno brali, tak to mám čerstvé v hlave
a to sa dá teraz tiež dokázať, ale to už by som sa musel pozrieť do zošita kde sme si to tiež ukazovali akurát viem, že sa to rozdelí na 8 a 0,999...aspoň myslím
ako ja mám od matematiky značný odstup a rozhodne by som horné argumenty nepredkladal keby mi ich pred tým nedokázal učiteľ
@poke
podla logiky tvojho "dokazu":
a = 0.999999 periodickych
10 a = 9.9999999
10 a - a = 9
9a - a = 8.00000000000000000001
8a - a = 7.00000000000000000002
7a - a = 6.00000000000000000003
6a - a = 5.00000000000000000004
5a - a = 4.00000000000000000005
4a - a = 3.00000000000000000006
3a - a = 2.00000000000000000007
2a - a = 1.00000000000000000008
tj a = 2a - a = 1.00000000000000000008
1.00000000000000000008 =/= 1
@hoperpohroma ja ti nič nepíšem. keď ty povieš, že nechceš poznať pravdu a budeš veriť pochybným autoritám alebo sebe, tak je to tvoja vec. ja ti tu žiadne dôkazy už nepíšem.
@spisovatel
reálnosť situácie opisovanej v danej vete bokom správna odpoveď je - nedá sa to zlúčiť do jedného súhrnného "ví/ýry", musia sa buď menovať osobitne alebo ísť okľukou (cez zámená, preformulovaním, vynechaním predmetu..)
@hoperpohroma ja neviem, kebyze ti @79 znova napise obama uz by to bola dostatocna autorita aby si tomu verila? ci tam nebude problem ze je z birdzu ale ze je cierny? ci by pomohlo viacej keby si neprisudzovala pravdu podla autority a skusila sa v tom nestracat ako pises?
Dookola popieraš fakty a keď ti niekto po stý raz povie, že to robíš a že hovoríš nezmysly, tak chceš, aby ti všetci dali pokoj.
Pričom samozrejme nezabudneš dodať, že s tebou súhlasí otec a aká je autorita, aby sa náhodou nestalo, že pri tejto žiadosti o to, aby ti ľudia dali pokoj, prestaneš popierať realitu
@tunidlo mozno ked bude mat raz blog
o nas (nie o rodicoch), ze sme jebnuti/inavhodnanadavka, tak aj nam uveri, len treba vyckat
som inak zvedavy, co bude ak priatel v @25 bude suhlasit s nami
@hoperpohroma@109 Ked odcitas nejake periodicke cislo od niecoho tak na konci ti ziadna jednotka nevyjde, pretoze ta najmensia desatina je v nekonecne, takze ju tam zapisat nemozes .
Tvoj problem je v tom, ze nedokazes pochopit nekonecno ale to je normalna vec, proste nemas dobre rozvinutu predstavivost a kriticke myslenie. Ani vela vedcov nevie spravne pochopit casopriestor a to uz nehovorim o ovela zlozitejsich veciach.
@hoperpohroma that's exactly what he said in @123 - nerozumies nekonecnu. Nekonecno nie je normalne cislo, vynimocne len tym, ze je veeeelmi velke, veeelmi daleko. "Ta jednotka je v nekonecne" je hlupost, nekonecno nie je pozicia, je to len vyjadrenie toho, ze kamkolvek sa pozrieme, tak za tym je este viac. Ziadny koniec nekonecna neexistuje, proste ziadna 1ka nemoze byt na "konci". Ten koniec tam nie je. Mozno je to proste prilis abstraktne...?
@hoperpohroma prepac, nechcem na teba hovorit ako na cloveka s iq 90, z toho ako ta tu bezne vnimam ta tak neberiem.
Len ja sa ti snazim ukazat, ze tvoj pokus o ukazanie poke-ovi, ze jeho dokaz je hlupost, je hlupost.
10 a = 9.9999999
10 a - a = 9
------v nasledujúcom riadku máš chybu, totiž "periodických" znamená že daná cifra sa opakuje do nekonečna, čiže neodpočítavaš 0.9999999999999999999...s umelým koncom tutok, čo ty robíš, lebo si si povedala "tuto po 20tich či koľkých nulách dám koniec tak tam bude tá jednotka", ale nie, nemôžeš, lebo tam žiadny koniec nie je
@128@nenay hmm, co ja viem, tak nekonecno nie je ani cislo, ale taky kvazi axiomaticky koncept a radsej by som to vnimal ako taku hybridnu mnozinu na lepsie pracovanie
@matwejo pri cervenych smajlikoch sa asi tazko robi cervenajuci smajlik, tak si ho tu predstav
@140 mozebyt ja nekonecno chapem, aspon teda v otazke limit, ako nejaky pojem neohranicenia.. to som sa tu aj snazila vysvetlit, ale nestretlo sa to s nadsenim posluchacky, zial
1. ja to čítam: jedna stosedemdesiatdvojina
2. 9, 9 periodických (neviem, ako sa píše tá taká čiarka na klávesnici
3. nedáva zmysel, ja by som takú vetu nepoužila, to je ako nazvať hrušku a jablko nejakým spoločným názvom a chcieť vedieť, či to napísať s jablkom alebo hruškou ja viem,je to nezrozumiteľné, no a čo?
@unwritten keď som prvý raz čítala Alicu (mala som 7) mala som na to nejakú veľmi inteligentnú a logickú odpoveď... bohužiaľ si ju už nepamätám :/ a pevne verím, že to máš z knihy, nie z filmu, lebo film je... no jednoducho s knihou vôbec nesúvisí
@unwritten vedela, vedela, akurát, že si myslím, že by to aspoň mali inak nazvať... myslím, si, že Lewis Carol (dúfam, že som to správne napísala, lebo inak by to bol trapas) by sa obracal v hrobe, keby videl, že podľa jeho knihy nazvali film, ktorý s ňou súvisí len malými detailmi. No detailmi... určite to nie je podľa knihy...
nerada sa hádam s ľuďmi. A ešte neradšej cez internet, neviem či toto môžem považovať za hádku, ale je veľa hodín a som nervózna, takže to uzavrime, dobre? :-S
tu nejde o to, že by sa nemohol výr dostať do víru, ale tie slová majú úplne odlišný význam a nechápem prečo by sa mali zlučovať.
--
To je akoby ste výr nahradili slovom pes a vír slovom mačka. Ako by ste to napísali? zrazu oba mačkopsy zmizli (pre tých, čo tvrdia, že tam dajú y aj i).
Alebo zrazu obe mačky zmizli. (pre tých čo tvrdia, že tam má byť iba jedno i/yčko
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
152 komentov
1. ja by som to prečítala ako jedna lomeno stosedemdesiatdva
- 9,9 periodickych
9,90
mindfuck. (zrazu prišla búrka a výr aj vír zmizol )
a víry....
keby som napisala napr. takyto interval
(2;10)
tak by to znamenalo, ze to zacina od prveho realneho cisla, ktore je vacsie ako 2, ale nie je to dva a konci poslednym realnym cislom pred 10, cize 9.9999999999999999999 az do nekonecna
celok = 10
celok = 3/3 (tri tretiny)
10 delené 3 = 3,3333per
čiže 1/3 z 10 = 3.3333per
2/3 z 10 = 6.6666per
3/3 z 10 = 9.9999per (3 krát jedna tretina, čiže tri krát 3.3333per) = 10
A čo sa vírov týka môže tam byť ktorékoľvek I,Y....
» en.wikipedia.org/wiki/0.999......
čítaj si samqa, danqa, takáto prokrastinácia ma nebaví
asi nevedia rozmyslat "outside the box"
0.9999 = 9/10 + 9/100 + 9/1000 + .... = 9/10 (1 + 1/10 + 1/100 + ..), kde to v zatvorke je nekonecny geometricky rad a limita jeho suctu je 1. Ci stale si myslis, ze kazdy matematik by mi na to povedal, ze to je nespravne?
ver tomu, je to pravda
a aj keby som rozumela, stale by som si myslela, ze sa proste s tymi cislami tak pocitat neda
99999...je periodické a tak to nieje desiatka. desiatky sú desať, dvadsať, tridsať? nie? celá desiatka?
si tvrdohlava, mas tu 3 matematicke dokazy a aj tak neveris
@concatenate 9.99999999....8 to nemoze byt, lebo na to, aby si nenasla uz ziadne vacsie cislo o d neho, musis tam mat nekonecno 9. a ked ich uz mas nekonecne vela, je to 9.9per
Neviem, mozes to skusit chapat takto - co je vlastne periodicky zapis? Ak hento hore neplati, tak ten periodicky zapis je definovany uplne na figu a nedava zmysel. Teda, zober si ze my tvrdime, ze 1/9 = 0.1111.... No ok, ale ked 1/9 ponasobim 9, tak chcem dostat 1, nie? Tak ak 1 nedostanem, tak sa niekde stala chyba a 1/9 nie je 0.1111... .
Lenze, my mozme 1/9 rucne pocitat a mozme to robit faaakt dlho, a sice nikdy nedostaneme 0.1p, lebo to nevieme robit do toho nekonecna, no furt sa k tomu budeme viac a viac blizit... Cize ta definicia periodickych cisel sa nam sama nuka ako taketo geometricke rady, a ich hodnotu vieme potom doratat ako ich nekonecne sumy
A ak mi nerozumies, nezufaj, stale je mozne ze kecam hluposti. V kazdom pripade, 0.9999... nie je najvacsie cislo mensie ako 1. (mudro povedane, interval (0,1) neobsahuje svoje supremum. a teraz dufam ze sem nepride niekto a nepovie mi, ze hovorim bludy.
tak jasne, ze 10/3 je 3.33 a ked to vynasobim 3mi, tak je to 9.99
lenze ked to spravim uz v zlomku, teda 30/3, tak je to 10.
a preto si proste myslim, ze sa periodicke cisla nemaju vycislovat, lebo sa spravaju inak
asi ďalší mindfuck
atd..
a = 3
b = 10
c = 3
lava strana -> 3 . (10/3) = 3 . 3,3333... = 9,9999...
prava strana -> (3.10)/3 = 30/3 = 10
9,9999... = 10
Pouzili sme len zakon asociativnosti nasobenia, ktory snad nikto nespochybni.
Ak uz chces computational autoritu, ktorej veris viac ako wikipedii, pozri » www.wolframalpha.com/input/?i=0.9+pe... . (to je nasa modla, az na limity, tie obcas pocita zle
a . (b / c) = (a . b) / c
6 * ( 2/3) = ( 6*2 ) / 3
6 * 1.5 = 12 / 4
9 = 3
blbost, ci?
este raz dpc O___________O
a . (b / c) = (a . b) / c
6 * ( 2/3) = ( 6*2 ) / 3
6 * 1.5 = 12 / 3
9 = 4
2. to asi nie je nijako kodifikované, ale možno dvaastosedemdesiatina
3. žiadne
4. neviem prečo by sme mali chcieť dve rôzne veci pomenovať jedným slovom
-_______________-
@hoperpohroma no ale ty tam mas chybu medzi 2. a 3. riadkom, 2/3 nie su 1.5
hej, numericke chyby robim furt. preto mam z pisomiek namiesto 1tiek 3ky, ked si poviem, ze "ale ved to mozem z hlavy".. vyzera to tak, ze nemozem, lebo myslienky sa mi az prilis krizia (som roztrzity clovek, ktory jednoducho nevie relaxovat a sustredit sa na jednu vec), preto sa mi stalo, ze som spravila 3/2 namiesto 2/3, alebo ze som rovno uz pisala 4-ku, ktora bola uz podiel, namiesto 3-ky, ktora bola delitel
co ale neznamena, ze podcenujem svoju elementarnu logiku a netrvam na tom, ze 9.999999999 je najvacsie cislo pred 10
matematicky som si veci nevedela odovodnit nikdy, aj tak sa mi casto stalo, ze som narozdiel od ucitelov mala spravne vysledky, aj ak vlastnym postupom. to, ze ta definicia neexistuje, neznamena, ze nemoze byt pravdiva. kedysi neexistovali ziadne definicie a aj tak casom vznikli. 3.33 periodickych moze byt presne tretina desiatky, ale myslim si, ze najmensie cislo pred nou bude stale len 9.99 periodickych
len jednu vec este... "ze definicia neexistuje, neznamena, ze nemoze byt pravdiva" - dafuq? Periodicke cislo vo forme 0.33333... nie je nieco, o co mozes vonku na ulici zakopnut. Je to nejaka vymyslena vec, ktora nejak nieco popisuje, no stale je vymyslena. A na to, aby mohla byt nejaka vec vymyslena, tak.. no, musis povedat, co to je. A to je ta definicia. Cize ked nedefinujes, co tym myslis, tak sa s tym neda vobec ale vobec absolutne nic robit.
A btw, myslim, ze su dokazy, ze neexistuje najvacsie cislo mensie ako 1 a lubovolna definicia je nekorektna, ale predpokladam, ze na tie uz beztak nie si zvedava
Nie je to to iste. Alebo, ak chces, tak je - pretoze ja tvrdim, ze nekonecno nie je cislo. Je to len akysi pojem, ktory vyjadruje, ze nieco dokaze velmi rast, nikdy svoj rast nezastavit, prekonat kazdu hranicu, ktoru tomu nastavis. Rovnako to chapem aj tu - ak ti dam hocijake cislo mensie ako 1, vzdy existuje nejake vacsie, stale mensie ako 1. (A kedze v mojom nabozenstve je 0.9999.. = 1, tak toto cislo neobstoji ).
Uplne by som ti priala rozhovor s jednym clovekom, mojim prednasajucim na teoriu cisel, lebo si neviem predstavit, ze by si mu to neuverila (neskutocne mily a este neskutocnejsie mudry pan ) - a hlavne si myslim, ze on by vedel, ako ti to vysvetlit, nech ti to dava zmysel.
A súčasne 1 > x, čiže y = (x + 1)/2 > (x + x)/2 = x. čiže y > x
takže máme číslo x, o ktorom sme si mysleli, že je to najväčšie číslo menšie ako 1 a zároveň vieme vždy nájsť číslo, ktoré je ešte väčšie ako x a stále je menšie ako 1.
@nenay nerozumiem tomu, on tomu asi rozumie najlepsie, ked to napisal z jeho hlavy, ale ja na to nemam dostatocny procesor
tazko sa mi to vysvetluje, hovorilasom, ze neviem odovodnovat
no, ale v tom pripade ale musis suhlasit aj s tym, ze najvacsie take nie je! lebo, to co vravi tikalok, je v skratke "daj mi cislo, o ktorom tvrdis, ze je najvacsie. Ha! mam vacsie, takze si nemal pravdu", cize dokaz sporom, uplne platny a spravny
k prvemu odstavcu - neviem sa vyjadrovat
k druhemu odstavcu - ja to nepopieram
Tuto prítomní si (a ja sa pridávam) samozrejme nevedia predstaviť, že by existovalo najväčšie číslo menšie ako 10.
A ty si nevieš predstaviť, že neexistuje a že nemáš pravdu.
Ono tu ale moc nejde o to, kto si čo nevie predstaviť, ale o to, čo je matematicky dokázateľné a platné.
len tuto mi to proste nesedi, tak by ma uz ostatni mohli nechat, aj tak sa tu opakuju stale tie iste veci dokola
2. Nelogicka otazka, rovnica nema riesenie
3. Veta sa takto neda napisat, ak chces vyjadrit, ze zmizol vir i vyr, tak musis napisat "vir a vyr zmyzli"
@hoperpohroma
» upload.wikimedia.org/math/4/7/e/47e0...
» upload.wikimedia.org/math/6/8/0/680f...
» upload.wikimedia.org/math/5/6/9/5694...
» upload.wikimedia.org/math/6/f/a/6fa5...
Je to okresny súd a pred ním je sud s pivom a zrazu obe s(u/ú)dy zmizli.
A keby to fungovalo tak ako hovoris ty, svet by vlastne vobec nefungoval .
1. jedna stodvaasedemdesiatina to je
2. a 3. - pravdu máš
a čo sa týka tretej veci, tak je to štylistická chyba
to máš ako na rebríku sedel hasič a pozeral sa na policajta, po chvíľke nastala explózia a obaja hasiči/policajti zhoreli
čiže veta podľa mňa mala byť takáto:
"Na vetve stromu sedel výr, do vody pozeral na vodný vír. Zrazu prišla búrka a oba zmizli."
?
a=0,9 periodických=0,99999999...
10a=9,99999...
10a - a=9a
9a=9
a=1
@concatenate no veď, chybná štylistika, poprípade nedostatočne rozvinutý jazyk
a kolko je 10a - 2a?
to sa rovná 9
lebo ak je 0,9999.. =1
1x2=1
9,9999... - 1=8,9999...
a to sa dá teraz tiež dokázať, ale to už by som sa musel pozrieť do zošita kde sme si to tiež ukazovali akurát viem, že sa to rozdelí na 8 a 0,999...aspoň myslím
ako ja mám od matematiky značný odstup a rozhodne by som horné argumenty nepredkladal keby mi ich pred tým nedokázal učiteľ
10 a = 9.9999999
10 a - a = 9
8a - a = 7.00000000000000000002
7a - a = 6.00000000000000000003
6a - a = 5.00000000000000000004
5a - a = 4.00000000000000000005
4a - a = 3.00000000000000000006
3a - a = 2.00000000000000000007
2a - a = 1.00000000000000000008
tj a = 2a - a = 1.00000000000000000008
1.00000000000000000008 =/= 1
cize sam vidis, aky je ten "dokaz" idiotsky
a pytala som sa mojho tatka na to a ten suhlasi so mnou, to mi pretty much staci, ma u mna ovela vacsiu autoritu ako ludia z birdzu
Google píše, že takáto situácia nemôže nastať Ale prečo by sa ten veľký vták nemohol točiť v tornáde nad riekou?
čiže 0,999...
či?
reálnosť situácie opisovanej v danej vete bokom správna odpoveď je - nedá sa to zlúčiť do jedného súhrnného "ví/ýry", musia sa buď menovať osobitne alebo ísť okľukou (cez zámená, preformulovaním, vynechaním predmetu..)
Ja ti teraz vôbec nerozumiem.
Dookola popieraš fakty a keď ti niekto po stý raz povie, že to robíš a že hovoríš nezmysly, tak chceš, aby ti všetci dali pokoj.
Pričom samozrejme nezabudneš dodať, že s tebou súhlasí otec a aká je autorita, aby sa náhodou nestalo, že pri tejto žiadosti o to, aby ti ľudia dali pokoj, prestaneš popierať realitu
o nas (nie o rodicoch), ze sme jebnuti/inavhodnanadavka, tak aj nam uveri, len treba vyckat
som inak zvedavy, co bude ak priatel v @25 bude suhlasit s nami
Tvoj problem je v tom, ze nedokazes pochopit nekonecno ale to je normalna vec, proste nemas dobre rozvinutu predstavivost a kriticke myslenie. Ani vela vedcov nevie spravne pochopit casopriestor a to uz nehovorim o ovela zlozitejsich veciach.
co ma po tom, ze ta jednotka je v nekonecne, proste tam je
hovoris mi to ako cloveku s iq 90
len som chcela poke-ovi ukazat, ze ten jeho dokaz je hlupost
nejak zistujem ze sa z tej matiky na mna fakt málo nalepilo počas strednej školy,ach nj..
Len ja sa ti snazim ukazat, ze tvoj pokus o ukazanie poke-ovi, ze jeho dokaz je hlupost, je hlupost.
a inak smiesna diskusia
10 a = 9.9999999
10 a - a = 9
------v nasledujúcom riadku máš chybu, totiž "periodických" znamená že daná cifra sa opakuje do nekonečna, čiže neodpočítavaš 0.9999999999999999999...s umelým koncom tutok, čo ty robíš, lebo si si povedala "tuto po 20tich či koľkých nulách dám koniec tak tam bude tá jednotka", ale nie, nemôžeš, lebo tam žiadny koniec nie je
a hej 0,99per = 10
@glamorous tie 4ky z matiky budu asi za daco ine, lebo dokazy pri nekonecnych radoch sa nezvyknu na SS robit,
@128 @nenay hmm, co ja viem, tak nekonecno nie je ani cislo, ale taky kvazi axiomaticky koncept a radsej by som to vnimal ako taku hybridnu mnozinu na lepsie pracovanie
@140 mozebyt ja nekonecno chapem, aspon teda v otazke limit, ako nejaky pojem neohranicenia.. to som sa tu aj snazila vysvetlit, ale nestretlo sa to s nadsenim posluchacky, zial
2. 9, 9 periodických (neviem, ako sa píše tá taká čiarka na klávesnici
3. nedáva zmysel, ja by som takú vetu nepoužila, to je ako nazvať hrušku a jablko nejakým spoločným názvom a chcieť vedieť, či to napísať s jablkom alebo hruškou ja viem,je to nezrozumiteľné, no a čo?
--
To je akoby ste výr nahradili slovom pes a vír slovom mačka. Ako by ste to napísali? zrazu oba mačkopsy zmizli (pre tých, čo tvrdia, že tam dajú y aj i).
Alebo zrazu obe mačky zmizli. (pre tých čo tvrdia, že tam má byť iba jedno i/yčko