o situacii v Libyi po Kaddafiho smrti, bola vo stvrtok na CT24 dobra diskusia s arabistom, dalej rodenym libyjcom, slovenskym dokumentaristom, ktory sa tam momentalne nachadza a este nejakym analytikom.
@porygon iste veci su az prilis, ale verim tomu, ze Libya ma neskutocne nerastne bohatstvo a bol to maximalne nezavisly stat (od EU). Nemali dovod rozputat vojnu s nato..
verim napriklad 14 centovemu benzinu, bezurocnym pozickam, pravu na byvanie. to len v rozvojovych krajinach (slovensko/cesko/madarsko/polsko) sa take veci chapat nedaju, nikdy sme to totiz nezazili a ani nezazijeme..
no ludia ja nwm ako to je ale ked som pozeral to video ,,, no mam s toho zmiesane pocity , viem ze tento svet je skurveny a ide len o peniaze seckym ale nemyslel som si ze to tam bolo tak ako v tom videu (teda neviem ci je to pravda ale chapeme sa
@majo 14 centovemu benzinu a tym bytom by som veril aj ja, mozno aj tym bezurocnym pozickam, ale to skor len pre vyvolenych. Ale asi ak by to tam bolo take dokonale, urcite by neexistovali tie masy ludi, co proti Kaddafimu protestovali.
@11@porygon tak ale je mozne ze to ukazali iba nam , do medii dali nejakych svojich ludi a cely svet si mysli ze Kadafi bol tyran , dnes je mozne vsetko , media nam vymyvaju mozgy den co den ... no ja uz nwm co si mam o tom myslet
ale viem ze idem spat lebo to vino mi nerobi dobre a s kombinaciou s touto diskusiou uz vobec ne .... ale piste , piste zajtra si to za triezva precitam
to video je z velkej casti bullshit, jednak nema ziadne zdroje a druhak niektore veci, ktore v nom odzneli boli vysvetlene, ci uplne poprete prave v Hyde Parku na CT24, co bol vo stvrtok.
napriklad ta 1,7 milionova demonstracia v Tripolise je nerealna, kedze cely Tripolis tolko obyvatelov ani nema a to treba este ratat, ze asi 25% z nich tvoria deti, vlastne jediny, kto hovoril o cisle 1,7 miliona boli samotne Kaddafiho urady, zahranicni reporteri hovorili o desiatkach tisic ludi... a ako to vysvetluje v Hyde Parku ten Libyjec, tam to funguje (teda uz fungovalo) podobne ako u nas za socializmu teda, ked sa v praci ci v skole povedalo, ze zajtra sa ide demonstrovat za Muammara, tak sa jednoducho islo, pretoze neucast na nich mohla znamenat pre cloveka nedozierne nasledky...
alebo dalsia vec, co tam popri tych kydoch o benzine za 14 centov neodznela je, ze v Libyi zije takmer tretina obyvatelov na, alebo pod hranicou chudoby a k tomu tam panuje viac nez 20% nezamestnanost...
ako, je urcite pravda, ze sa tam nejake skupiny ludi mali dobre, ale zas na druhu stranu tam boly kvanta ludi, ktori sa zas tak dobre nemali... ved s ropnym potencialom, co ma Libya to tam malo uz davno vyzerat ako v Kuvajte, alebo Singapure a nie superit s JAR a Rovnikovou Guineou o prvenstvo v Afrike... a hlavne Kaddafi tiez nebol bohvieaky svatec...
@majo Nejak sa mi nechce veriť všetkému čo je v tom videu (či videi či v čom, šak chápeme sa...) Ale tak, verím že američania to všetko len dokurvili, to im ide fajn..
náš život to ovlplvní asi tka, že lýbiu začnú cucať američania tak, ako to spravili s irakom afagnitanom etc... teraz tam majú podľa istých zdrojov 12 divízií, turci robili pred nedávnom manére, nápadne pripomínajúce mobilizáciu, gréci kupujú tanky a ak sa niekomu chce pohrať s mapou, vymerajte si grécko-turecké hranice a lýbiu z druhej ešte tam chýbajú rusy a konflikt môže začať .....
Kadaffiho zničili preto lebo chcel vytvoriť Africkú úniu, jednu centrálnu Africkú banku a jednu Africkú menu.. tým by Afrika prekazíla Amerike dlho planovaný New world order a stala sa svetovou mocnosťou.. Lýbia bola 3 najbohatšia krajina Afriky, jediná z troch ktoré nemal západ pod palcom. Celý štátny zisk bol rozdaný do sociálnych vrstiev, všetci ludia mali zadarmo dom, auto, zdravotníctvo a vzdelanie.. Žije tam okolo 500 000 emigrantov zo západu , vrátane kamaráda ktorý tam študuje. v 2010 rokoch bola podpísal Obama dohodu s Lýbiou o odzbrojení Lýbie a Kadaffi predal všetky zbrane, tanky, lietadla Arabskym emirátom..o necelý rok vyvolala Amerika umelú propagandu proti diktátorovi ktorí nič nediktoval. Lýbijčania majú slobodu v náboženstve, slobodne môžu cestovať, slobodne pracovať....je to civilozovaná moderná krajina kde je normalny svet velkomest , život ako hocikde na západe. to že je tam 40% nezamestnaných je iná vec ked je 60% krajiny púšť a ludia žijú starodávnym vidieckym spôspobom a uznavajú tradície
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
potom hovorte, aka demokracia je v EU/OSN/NATO
» www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10252...
verim napriklad 14 centovemu benzinu, bezurocnym pozickam, pravu na byvanie. to len v rozvojovych krajinach (slovensko/cesko/madarsko/polsko) sa take veci chapat nedaju, nikdy sme to totiz nezazili a ani nezazijeme..
Libya potrebuje ropu predat, kedze z nej zije a Europa ju potrebuje kupit, kedze ju nema.
napriklad ta 1,7 milionova demonstracia v Tripolise je nerealna, kedze cely Tripolis tolko obyvatelov ani nema a to treba este ratat, ze asi 25% z nich tvoria deti, vlastne jediny, kto hovoril o cisle 1,7 miliona boli samotne Kaddafiho urady, zahranicni reporteri hovorili o desiatkach tisic ludi... a ako to vysvetluje v Hyde Parku ten Libyjec, tam to funguje (teda uz fungovalo) podobne ako u nas za socializmu teda, ked sa v praci ci v skole povedalo, ze zajtra sa ide demonstrovat za Muammara, tak sa jednoducho islo, pretoze neucast na nich mohla znamenat pre cloveka nedozierne nasledky...
alebo dalsia vec, co tam popri tych kydoch o benzine za 14 centov neodznela je, ze v Libyi zije takmer tretina obyvatelov na, alebo pod hranicou chudoby a k tomu tam panuje viac nez 20% nezamestnanost...
ako, je urcite pravda, ze sa tam nejake skupiny ludi mali dobre, ale zas na druhu stranu tam boly kvanta ludi, ktori sa zas tak dobre nemali... ved s ropnym potencialom, co ma Libya to tam malo uz davno vyzerat ako v Kuvajte, alebo Singapure a nie superit s JAR a Rovnikovou Guineou o prvenstvo v Afrike... a hlavne Kaddafi tiez nebol bohvieaky svatec...
náš život to ovlplvní asi tka, že lýbiu začnú cucať američania tak, ako to spravili s irakom afagnitanom etc... teraz tam majú podľa istých zdrojov 12 divízií, turci robili pred nedávnom manére, nápadne pripomínajúce mobilizáciu, gréci kupujú tanky a ak sa niekomu chce pohrať s mapou, vymerajte si grécko-turecké hranice a lýbiu z druhej ešte tam chýbajú rusy a konflikt môže začať .....
Myslím si, že tá vojna vyhovovala zopár ľuďom. Kaddáfi tam mohol aj zostať.
je mi ľúto jeho vnúčeniec a žien ale...........ehm
verím, že raz bude svet bez diktátorov