@eirea nema ked to robili pocas spicky v metre kde sa ludia staraju akurat o to aby stihli do prace....ono je jedno ci by tam vtedy stal bezdak s harmonikou alebo joshua bell s huslami za neviem kolko, nevsimol by si to nikto.....jasne ze dva dni predtym vypredal divadlo a platili mu tolko za listky ked vtedy na to ludia mali cas....ono by to dopadlo cele inac keby sa postavil niekde na ulicu alebo na pesiu zonu.....len potom by sa nedal napisat takyto clanok lebo by hrozilo ze by si ho ludia vsimali -.- ...toto je fraska hodna noveho casu nie seriozny experiment
asi tak ako povedal v @11@etelnair a takisto je pochopiteľné, že malé deti sa napríklad do práce neponáhľajú, tie majú čas, nevedia, že ich matka ich potrebuje napríklad čo najrýchlejšie dostať do škôlky, lebo ak nepríde načas do zamestnania, má problém, preto je aj logické, že najviac času mu venovali deti.
a nemám rada takéto výskumy, kde sú podmienky naschvál nastavené a urobené tak, aby bolo vopred jasné, že sa docieli istý výsledok
ja by som sa tiež možno zastavil iba na chvílu. a odkial by som mal vediet ze je to nejaký spičkový huslista ked sa o takú hudbu nezaujímam...? divný výskum.
Ja sa tomu necudujem . . . normalny clovek, ktory musi by t na cas v praci, na skuskach, alebo niekde inde sa jednoducho nepristavi . . . niekto ma aj povinnosti :p
nikto nepochybuje, že ak by ľudia mali čas a celý deň sa dakde mohli flákať, tak by sa pristavili viacerí... ja mám pocit, že to viacerí zobrali ako kritiku ľudí, ktorí sa ponáhľajú do práce namiesto toho, aby si vypočuli umenie (alebo dokonca kritiku ľudí, že nerozoznajú známeho umelca). ale o tom to nie je, je úplne normálne, že ľudia sa ponáhľajú, aby toho viac stihli, nemali problémy a zabezpečili si živobytie a kvôli tomu odignorujú veci s vysokou estetickou hodnotou, ktoré im však nič materiálne neprinesú.. mne to pripadá tak, že ten experiment poukazuje skôr na to, že je to normálne a že to je škoda (a nič sa s tým nedá spraviť).
a výsledok je očakávaný, nič prevratné sa nedokázalo, ale na zamyslenie to tak trochu je.
súhlasím s @tikalok -om, až na to, že ja by som išla ešte ďalej a tvrdím, že ten text je napísaný tak, aby sme ho chápali ako kritiku. je určený teenagerom a postteenagerom, ktorí ešte v živote nezažili tú pravú zodpovednosť a budú sa po prečítaní dušovať, ako sa dnes všetci iba ponáhľajú za peniazmi, atď, atď.
a mimochodom, ja keby som šla okolo, tiež sa nepristavím, aj keby som mala čas, lebo to, či to niekto prehlási za najlepšiu skladbu od najlepšieho umelca neznamená, že mne sa to bude páčiť. proste nemám rada husle a nemyslím si, že by to hovorilo niečo o mojom vnímaní umenia.
aby som to zhrnula: názov "Dokážeme vnímať krásu na bežnom, obyčajnom mieste v nevhodnom čase?" mi evokuje, akoby ma nejaký pseudointelektuál chcel presvedčiť, aby som sa vždy a za každých okolností zastavila a počúvala v podchode hranie na husle, pretože vnímanie umenia má prednosť pred všetkým, čo sa okolo mňa v tej chvíli deje. možno ale preháňam. všeobecná myšlienka "nájdime si čas a užívajme si drobné radosti, vychutnávajme život" sa mi páči, ale s týmto experimentom nesúhlasím, pretože ako keby tvrdil, že to vychutnávanie má byť prioritou pred povinnosťou.
a inak, ešte taká drobnosť...to ľudia mali spoznať, že šlo o tak drahé husle? lebo tak to vyznieva a ako vlastne laici podľa sluchu spoznajú, že ide o jednu z najťažších skladieb, aké boli kedy zložené? to by nespoznali ani, keby ten čas mali.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
ale ja si vždy všímam muzikantov na ulici fascinujú ma
a nemám rada takéto výskumy, kde sú podmienky naschvál nastavené a urobené tak, aby bolo vopred jasné, že sa docieli istý výsledok
Ty to odsudzuješ, lebo šlo o nevhodný čas a miesto, pritom hore máš napísané, že tam práve o to šlo ...
človek, ktorý ten experiment inicioval, za článok o ňom potom získal Pulitzerovu cenu
nevhodnom čase?
ale toto bol kurva nevhodny cas ked ludia utekaju do prace -.-
inac @13 @16 a dalsie.......potom ze zaujimavy experiment a prekvapive vysledky >_>
a výsledok je očakávaný, nič prevratné sa nedokázalo, ale na zamyslenie to tak trochu je.
a mimochodom, ja keby som šla okolo, tiež sa nepristavím, aj keby som mala čas, lebo to, či to niekto prehlási za najlepšiu skladbu od najlepšieho umelca neznamená, že mne sa to bude páčiť. proste nemám rada husle a nemyslím si, že by to hovorilo niečo o mojom vnímaní umenia.
aby som to zhrnula: názov "Dokážeme vnímať krásu na bežnom, obyčajnom mieste v nevhodnom čase?" mi evokuje, akoby ma nejaký pseudointelektuál chcel presvedčiť, aby som sa vždy a za každých okolností zastavila a počúvala v podchode hranie na husle, pretože vnímanie umenia má prednosť pred všetkým, čo sa okolo mňa v tej chvíli deje. možno ale preháňam. všeobecná myšlienka "nájdime si čas a užívajme si drobné radosti, vychutnávajme život" sa mi páči, ale s týmto experimentom nesúhlasím, pretože ako keby tvrdil, že to vychutnávanie má byť prioritou pred povinnosťou.
a inak, ešte taká drobnosť...to ľudia mali spoznať, že šlo o tak drahé husle? lebo tak to vyznieva a ako vlastne laici podľa sluchu spoznajú, že ide o jednu z najťažších skladieb, aké boli kedy zložené? to by nespoznali ani, keby ten čas mali.