vcera sme to riesili, lebo sme sa s kamoskou dost bavili na vsetkych moznych aj nemoznych pokusoch zo strany chlapov o nadviazanie kontaktu na fb. a zistil som pri tom dve veci. mnozstvo a obsah sprav, co pekne zeny dostavaju, je zarazajuce. a tiez. ze za boha neexistuje sposob, ako napisat cudzej babe na fb tak, nech to nevyznie maximalne debilne. da sa podla vas nieco take urobit? alebo proste ludska rasa este nie je pripravena na internetove ekvivalenty barovych balicskych vypadov?
^no mne pride zoznamovanie sa na fb mega cudne.. stylom ze mi len tak niekto napise alebo posle ziadost este pochopim ak sa stretnu niekde v komentaroch a pojokeuju a potom dotycny napise aj suvisliacu sukromnu spravu ale inak eeee..
podľa mňa na fb písať cudzím ľudom je úplne nevhodné. Aspoň ja to tak mám,že môj fb má zväčsa len rodina nejakí bývalí spolužiaci, kamaráti a známi a kolegyne.
A na instagrame, nvm pochváliť fotky alebo zaujímať sa o záľubu..podľa toho čo tam žená ma za obsah je celkom milé.
@slackerbitch no, k tomu sme viac-menej vcera dosli. ze proste nech uz je obsah spravy akykolvek (a on je casto objektivne velmi zly), nezalezi na tom, lebo samotny koncept pisania cudzej babe na fb je zly ale tak zaujimala ma kolektivna mudrost.
podla mna zalezi aj od toho kto si a koho oslovujes...ak mate nejakych spolocnych znamych,cize ta osoba nie je totalne ze uplne cudzi clovek,tak napisat na FB zas nie je take zle.. ked som mala tak 18-20 rokov a bola nezadana,tak mi tam pisali chalani,co ma niekde videli ze na diskoteke a poznali nejaku moju kamosku alebo co a prislo mi to v pohode.
ak ide ale o totalne cudziu osobu,tak je to trocha divne,ano neviem si velmi predstavit spravu, ktora by bola v pohode, nakolko fb nie je zoznamka
Popravde môj prvý a jediný normálny vzťah sa začal cez fb. Ale ono to bolo tak, že sme sa stretli v škole na spojenej hodine a omylom som do nej buchol plecom a tam sme si prehodili dve tri vety a ona mi potom večer dala žiadost na fb, ktorú som prijal a začal som konverzáciu typu "Ahoj, to si ty čo sme sa dnes zrazili v škole?" A potom to už šlo... Ale tak isto to aj skončilo a o dva mesiace sme si už cez messenger nadávali a hovorili ako sa ten druhý správa zle, je arogantný atď. Rok trval ten konflikt kým sme sa úplne prestali vnímať. Takže za mňa nie. Už v živote.
@bebekex ale viesco, ono je to stale take divne, ako to ludia beru lebo oslovit bars aj uplne cudziu zenu osobne sa vo vseobecnosti povazuje za normalnu vec. nevravim, ze to musi nevyhnutne byt prijemne vsetkym babam na svete, ale casto pocuvam, ze zena nema problem s nejakym smalltalkom/pozvanim/etc. od cudzieho chlapa, teda aspon za predpokladu, ze hned na prvy pohlad neposobi ako uplny kokot. dokonca, niekedy je to vylozene ziaduce. zatial co ked ta uplne cudzi chlap kontaktuje na fb, tak je to vzdy jednohlasne "nie" akoze, v podstate to vnimam rovnako, len uplne nechapem, preco to tak je.
osobne keď kontaktujem cudzích ľudí (v AKOMKOĽVEK kontexte) na FB, nikdy im neposielam predtým priateľstvo, ale len žiadosť o správu, nech to nevyzerá, že chcem hneď nabúrať ich súkromie a vidieť všetko, čo zdieľajú so svojimi priateľmi, ešte sme sa ani nepredstavili.
no a potom si s nimi píšem o tom, o čom som ich chcel kontaktovať a prípade prejdem k iným témam a ak si rozumieme, tak vtedy jeden alebo druhý pošle žiadosť o priateľstvo a je to v pohode...
@notmehofejk a nie je to preto,ze ked niekoho oslovis na ulici alebo vonku v podniku,tak ty si tu osobu vyslovene nehladal, nie? a ked na fb,tak to je skoro uz stalking
ale chapem tvoj point, je to skoro to iste a predsa sa robia rozdiely
asi najdolezitejsi je urcite zamer. lebo aj ten co ta oslovi vonku (a v 75% pripadoch to aj tak byva) moze byt kekes
Viem si predstaviť, ak človek na niečo zareaguje/nadviaže tak, že to pôsobí nenútene a rozvinie sa konverzácia. Napr. ak dotyčná pridala nejaký zaujímavý príspevok, obaja sa chystajú na rovnakú akciu, etc. Jednoducho, ak to pôsobí tak, že človek píše kvôli danej veci a nie kvôli zoznámeniu.
Totiž, ak už zo začiatku niekto píše s úmyslom, že o druhú osobu má záujem a chce ju spoznať, vyvíja tým na ňu tlak, ktorý je nie celkom príjemný. Rada sa s niekým porozprávam a ak náhodou máme viac podobných záujmov, super, môžeme sa baviť ďalej. Ale ak na mňa niekto rovno ide s tým, že má o mňa záujem, príde mi to hrozne slizké, keďže ma absolútne nepozná a ani ja jeho.
Písať cudzím ľuďom na fb je strašidelné. Alebo písať im keď máte spoločných priateľov ale vy sa absolútne nepoznáte a argument je videl som ta v odporúčaných tak som napísal
Nahodou... IG mi pride na toto dooost v pohode, pretoze ked ti niekto(k veci) zareaguje na storku, alebo ti napise ohladom niecoho co mas na fotke(Ahoj. Kde sa nachadza ta opustena posta?-napriklad) nie je to ani slizke, ani creepy, ani moc otravne a je tam sanca, ze sa budete mat o com bavit...
A na FB netusim, ja cudzim na FB nepisem ani si ich nepridavam do priatelov(max ich sledujem) a co si pamatam, tak mi vacsinou pisali chalani take somarinky, co boli reakcia na komentare-napriklad ze hram hry, mam rada animaky pre dospelych atd... Lenze zas... Ja si ani nepamatam, ze by som niekedy na FB mala ako profilovku fotku seba, takze mi ani nikto nemal dovod pisat creepy vyslintane spravy skor mi fakt pisali ludia, ked chceli o niecom konkretnom co ich zaujalo popisat...
No mne stačia tie fb zoznamky, to je proste zlo ziel, čo tam píšu.. ...no asi to zruším, nikdy som tam nikomu nepísal, navyše všetko skoro čudní a úchylní ľudia ...iné zoznamky sú aspoň o stupeň lepšie, no tiež nič moc a bol by som ich zrušil, keby nikoho nehľadám, čo ani nehľadám teraz, lebo ma to už ani nebaví medzi typmi
@bebekex hej, ten element stalkingu asi zohrava svoju rolu dost som sa pobavil na jednej sprave, ktora bola, parafrazujem "ahoj, bolo hrozne tazke ta najst, uz som to vzdaval, ale nastastie sa podarilo, aj ked zajtra sa asi budem citit trapne, ze ti tu takto vypisujem ako 14 rocny fagan a je to cele dost divne, cize pochopim budes reagovat skaredo alebo neodpises" uh oh... akoze, nech hodi kamenom ten, kto nikdy nepisal zenam picoviny, vsakze. ale tato sprava ma proste vsetko na vytvorenie dobreho prveho dojmu v najkompaktnejsej moznej forme, all the good things. extremna namaha vystalkovat ta? checked. hned na to demonstracia zdraveho sebavedomia, ze som vlastne aj tak uplne trapny? checked. vopred ju oboznamit s tym, ze vlastne ani len necakas, ze odpise? checked. no neodpis mu....
ale aj tak je to sranda, ze ten detail, ci sa to odohra osobne alebo online, je rozhodujuci. hoci v oboch pripadoch je zamer (ktory je zakladnym kamenom toho celeho) rovnaky. a akoze, na co sa kto chce hrat, vsetci dobre vedia, co je pri tom zamer. nikto sa nejde zoznamit s cudzou osobou opacneho pohlavia preto, ze sa rozhodol zacat zistovat nazory cudzich ludi na populaciu lemurov na madagaskare. zoznamujeme sa, lebo nam je ten clovek sympaticky a sme zvedavi, ci/co z toho moze byt. podla mna je to tak primarne pre to, ze schopnost urobit to osobne je proste demonstraciou sebavedomia.
@Tarassaco "Jednoducho, ak to pôsobí tak, že človek píše kvôli danej veci a nie kvôli zoznámeniu."
preco? ved dobre vies, s akym umyslom ti pise, tak comu pomoze, ak sa tvari, ze je ten umysel iny? alebo este, ako presne si predstavujes, ze vyzera, ked ti niekto pise tym "zlym" sposobom? akoze ide explicitne na supy bomby stylom, ze "cau, pacis sa mi, ideme sa zoznamit? kedy ideme von? kde sa stretneme? pred tvojim vchodom? viem, kde byvas!"?
@midnight to je iny scenar. ja vravim o tom, ze ten isty chlap moze dopadnut rozdielne v zavislosti od toho, ci sa tej istej cudzej zene prihovori osobne alebo online.
to vo videu, to je klasicky evergreen, ktoreho pointou je, ze pritazlivi ludia su pritazlivi a ultimatne to vychadza z nedostatku sebareflexie a neschopnosti spravne vyhodnotit situaciu. rovnaky princip, ako ked ja skocim do jazera a utopim sa, zatial co profik spravi 10 salt vo vzduchu a bez problemov preplava 10km na druhy breh. a mojim zaverom by podla tejto logiky malo byt, ze voda sa ku mne sprava neferovo. nie. moje vlastnosti a schopnosti su take ake su a mozem si s nimi dovolit co si mozem dovolit. a ano, existuju ludia, ktori su na tu ktoru cinnost lepsie vybaveni, a preto dopadnu vynikajuco, ked spravia seemingly to iste, pri com som sa ja dojebal. tak to je. v principe je to problematika equality of outcome vs equality of opportunity.
@notmehofejk@12 no neviem, fakt si neviem predstavit oslovit uplne neznamu zenu niekde na ulici, ale to je mozno tym, ze ja obcas posobim ako kokot a to sa nemusim ani velmi snazit
@oiquell77 tak samozrejme, že to záleží od situácie, určite neni tak celkom vhodne prihovárať sa kedykoľvek ku komukoľvek myslel som to skôr všeobecne.
Možno to tak vnímam len ja, ale keď sa jedná o konverzáciu s nejakým iným úmyslom, napr. ako napísala Nespiaca - opýta sa, kde je nejaké miesto na fotke, mám viac priestoru na to rozhodnúť sa, či mám záujem komunikovať alebo nie. Proste je tam zopár správ na nejakú tému, z ktorých vidím, ako sa vyjadruje, k čomu sa vyjadruje, čo ho zaujíma, etc. a pôsobí to nenútene. A ja mám šancu zvoliť tón, akým sa s ním chcem rozprávať.
Naopak, keď mi niekto napíše niečo v zmysle "Ahoj, zaujala si ma, chcem ťa viac spoznať, poďme si písať.", dostáva ma to do slepej uličky, pretože na to, aby som sa rozhodla, či o človeka mám záujem, by som s ním musela nejakú dobu komunikovať, no ak komunikujem, je veľká šanca, že on si to vysvetlí ako záujem z mojej strany.
Plus mám asi trochu iracionálny, ale veľký odpor k tomu, keď niekto na základe vzhľadu a pár detailov "vie", že o niekoho má záujem. Takže potrebujem, aby sa dotyčný aspoň tváril, že ten záujem prišiel až neskôr, keď sa viac poznáme.
Na ig mi to pride este akotak v poriadku, lebo tam mam verejny obsah s ktorym moze interagovat ktokolvek, fb mam na komunikaciu s blizkymi a so spoluziakmi a nechcem aby mi tam pisali cudzi ludia. Akoze, nahodne spravy na nezoznamkach su celkovo creepy ale na fb je to z mojho pohladu vrcholne nevhodne.
@salkoo pane boze ako ja ti zavidim ja sa uz bojim sledovat tuto "lokalne" veci, pravidelne ked som lajkovala nejaky cesky komix alebo take tie stranky co produkuju akoze zabavny socialny komentar tak tvorca, ak bol muz, tak mi zacal pisat v style "nechces zajst na pivo? dam ti precitat svoju novu knihu!" a podobne. A fakt sa mi to stalo opakovane. A o takych uplne random nahodnych ludoch ani nehovorim. Jeez, keby to aspon neboli muzi.
@tarassaco prvu cast chapem, no vnimam to skor tak, ze je dobre, ak na stol polozis nieco okrem "ahoj, chcem ta spoznat". lebo na tu temu sa konverzacia vedie dost debilne, len co je pravda. ked reagujem na tvoju malbu na instagrame alebo whatever, tak je "ahoj, chcem ta spoznat" stale implicitne v podtexte, no tema na konverzaciu je tvoja malba, o com sa uz bavi trocha lepsie.
druha cast je divna, lebo si nemyslim, ze existuje niekto, kto na zaklade vzhladu a par detailov vie, ze ma o niekoho zaujem z toho mozem vyvodit jedine to, ze sa mi na prvy pohlad pacis, mam zaujem ta spoznat a uvidiet, ze co. teda, este z toho mozem mat zaujem o (jednorazovy) sex, ale to je trocha mimo temu. kazdopadne, pointa je, ze ze zaujem spoznat ta nemusi nevyhnutne vyustit do zaujimu mat s tebou cokolvek.
@notmehofejk "nemyslim, ze existuje niekto, kto na zaklade vzhladu a par detailov vie, ze ma o niekoho zaujem".. veru, že existuje, kamaráde.. chodí na birdz a jeho nick sa začína na písmeno K
@quattroformaggi myslis? ved on ma celu databazu poziadaviek a narokov, z ktorych drvivu vacsinu nevidis na prvy pohlad. veril by som sice, ze si moznoze dokonca aj sam o sebe mysli to, co vravis ale realne to tak nie je.
Podľa mňa taká správa neexistuje. Vždy je jasné, že sa chce zoznámiť. A v 99,9% je jasné, že žena ani neodpíše alebo odpíše ale len tak akože v kamarátsklm duchu, lebo veď prečo by nie. Ale sama nejaví iniciatívu. Čiže keď to zhasne z jeho strany, tak to zhasne uplne.
Hlavne nepošli random človeku správu "Ahoj" alebo nálepku. Mám tisíc takých na fb a tí ľudia si asi reálne myslia, že na niečo tohto druhu aj odpoviem...
@bebekex no schválne, napríklad takáto. "Čau, kontrolná otázka , od 1 do 10 ako veľmi creepy ti príde, keď ti napíše cudzí muž na IG,ktorý s tebou chce nezáväzne konvertovať, lebo mu prídeš celkom do pohody?... Nehovor, ze by si odolala. Milé, vtipné a vistizne
Pre toto nemám rada FB proste uvidím zaujímavú osobu, ale nemôžem si ju pridať/napísať jej, lebo tam je to creepy, pritom na Instagrame by to bolo úplne normálne a zároveň ani nemám záujem pridávať príspevky viditeľné pre ľudí ktorých poznám osobne, a iných medzi priateľmi nie je vhodné mať :/
Ale k otázke ako vyzerá správa kt. nie je creepy, podľa mňa taká, keď sa začnete baviť v nejakej verejnej debate, v skupine atď, a potom sa presuniete do správ. To asi jediné pôsobí normálne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
A na instagrame, nvm pochváliť fotky alebo zaujímať sa o záľubu..podľa toho čo tam žená ma za obsah je celkom milé.
ak ide ale o totalne cudziu osobu,tak je to trocha divne,ano neviem si velmi predstavit spravu, ktora by bola v pohode, nakolko fb nie je zoznamka
no a potom si s nimi píšem o tom, o čom som ich chcel kontaktovať a prípade prejdem k iným témam a ak si rozumieme, tak vtedy jeden alebo druhý pošle žiadosť o priateľstvo a je to v pohode...
ale chapem tvoj point, je to skoro to iste a predsa sa robia rozdiely
asi najdolezitejsi je urcite zamer. lebo aj ten co ta oslovi vonku (a v 75% pripadoch to aj tak byva) moze byt kekes
Totiž, ak už zo začiatku niekto píše s úmyslom, že o druhú osobu má záujem a chce ju spoznať, vyvíja tým na ňu tlak, ktorý je nie celkom príjemný. Rada sa s niekým porozprávam a ak náhodou máme viac podobných záujmov, super, môžeme sa baviť ďalej. Ale ak na mňa niekto rovno ide s tým, že má o mňa záujem, príde mi to hrozne slizké, keďže ma absolútne nepozná a ani ja jeho.
A na FB netusim, ja cudzim na FB nepisem ani si ich nepridavam do priatelov(max ich sledujem) a co si pamatam, tak mi vacsinou pisali chalani take somarinky, co boli reakcia na komentare-napriklad ze hram hry, mam rada animaky pre dospelych atd... Lenze zas... Ja si ani nepamatam, ze by som niekedy na FB mala ako profilovku fotku seba, takze mi ani nikto nemal dovod pisat creepy vyslintane spravy skor mi fakt pisali ludia, ked chceli o niecom konkretnom co ich zaujalo popisat...
ale aj tak je to sranda, ze ten detail, ci sa to odohra osobne alebo online, je rozhodujuci. hoci v oboch pripadoch je zamer (ktory je zakladnym kamenom toho celeho) rovnaky. a akoze, na co sa kto chce hrat, vsetci dobre vedia, co je pri tom zamer. nikto sa nejde zoznamit s cudzou osobou opacneho pohlavia preto, ze sa rozhodol zacat zistovat nazory cudzich ludi na populaciu lemurov na madagaskare. zoznamujeme sa, lebo nam je ten clovek sympaticky a sme zvedavi, ci/co z toho moze byt. podla mna je to tak primarne pre to, ze schopnost urobit to osobne je proste demonstraciou sebavedomia.
@Tarassaco "Jednoducho, ak to pôsobí tak, že človek píše kvôli danej veci a nie kvôli zoznámeniu."
preco? ved dobre vies, s akym umyslom ti pise, tak comu pomoze, ak sa tvari, ze je ten umysel iny? alebo este, ako presne si predstavujes, ze vyzera, ked ti niekto pise tym "zlym" sposobom? akoze ide explicitne na supy bomby stylom, ze "cau, pacis sa mi, ideme sa zoznamit? kedy ideme von? kde sa stretneme? pred tvojim vchodom? viem, kde byvas!"?
to vo videu, to je klasicky evergreen, ktoreho pointou je, ze pritazlivi ludia su pritazlivi a ultimatne to vychadza z nedostatku sebareflexie a neschopnosti spravne vyhodnotit situaciu. rovnaky princip, ako ked ja skocim do jazera a utopim sa, zatial co profik spravi 10 salt vo vzduchu a bez problemov preplava 10km na druhy breh. a mojim zaverom by podla tejto logiky malo byt, ze voda sa ku mne sprava neferovo. nie. moje vlastnosti a schopnosti su take ake su a mozem si s nimi dovolit co si mozem dovolit. a ano, existuju ludia, ktori su na tu ktoru cinnost lepsie vybaveni, a preto dopadnu vynikajuco, ked spravia seemingly to iste, pri com som sa ja dojebal. tak to je. v principe je to problematika equality of outcome vs equality of opportunity.
Naopak, keď mi niekto napíše niečo v zmysle "Ahoj, zaujala si ma, chcem ťa viac spoznať, poďme si písať.", dostáva ma to do slepej uličky, pretože na to, aby som sa rozhodla, či o človeka mám záujem, by som s ním musela nejakú dobu komunikovať, no ak komunikujem, je veľká šanca, že on si to vysvetlí ako záujem z mojej strany.
Plus mám asi trochu iracionálny, ale veľký odpor k tomu, keď niekto na základe vzhľadu a pár detailov "vie", že o niekoho má záujem. Takže potrebujem, aby sa dotyčný aspoň tváril, že ten záujem prišiel až neskôr, keď sa viac poznáme.
druha cast je divna, lebo si nemyslim, ze existuje niekto, kto na zaklade vzhladu a par detailov vie, ze ma o niekoho zaujem z toho mozem vyvodit jedine to, ze sa mi na prvy pohlad pacis, mam zaujem ta spoznat a uvidiet, ze co. teda, este z toho mozem mat zaujem o (jednorazovy) sex, ale to je trocha mimo temu. kazdopadne, pointa je, ze ze zaujem spoznat ta nemusi nevyhnutne vyustit do zaujimu mat s tebou cokolvek.